Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

στη ΓΑΛΛIΑ η κυβέρνηση περνάει τις αντεργατικές ανατροπές Με προεδρικά διατάγματα

Από τις διαδηλώσεις κατά του «νόμου Κομρί» (πηγή: ΑΡ)Από τις διαδηλώσεις κατά του «νόμου Κομρί» (πηγή: ΑΡ)

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του «προοδευτικού» 
(όπως έλεγαν πολλοί και στη χώρα μας, με πρώτο τον τότε ΣΥΝ
Φρ. Ολάντ να περάσει τον αντεργατικό «νόμο Ελ Κομρί» αποτυπώνει η ανακοίνωση που έκανε την Τρίτη ότι θα χρησιμοποιήσει το άρθρο 49, παρ. 3 του Συντάγματος, 
με το οποίο μπορεί να παρακάμψει τη Βουλή και να αξιοποιήσει τη μέθοδο των προεδρικών διαταγμάτων για να εφαρμοστούν οι νέες ανατροπές, χωρίς καμιά καθυστέρηση. 
Η κυβέρνηση Ολάντ αξιοποίησε το συγκεκριμένο άρθρο και πέρυσι, για να περάσει το «νόμο Μακρόν», 
προσφέροντας νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο, μεγαλύτερη «ευελιξία» στο ύψος και τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς κ.λπ.

Στη Γαλλία το άρθρο 49 παρ. 3 δίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα να εκφράσει ενώπιον του κοινοβουλίου την «ευθύνη» που αναλαμβάνει για την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου και αυτό να θεωρηθεί εγκεκριμένο μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, «εκτός αν μία πρόταση μομφής, που κατατεθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, εγκριθεί...».

«Μέτωπο κατά της διαίρεσης...»

Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χτες, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί το άρθρο 49 παρ. 3, σηματοδοτώντας έτσι την παύση της συζήτησης που την περασμένη βδομάδα είχε αρχίσει για το νομοσχέδιο. 

«Σε μόνιμη αναζήτηση συμβιβασμού, υποστήριξε, η κυβέρνηση υιοθέτησε 469 τροποποιήσεις (του κειμένου)», υποστηρίζοντας ότι το αντιδραστικό άρθρο αξιοποιείται για να δημιουργηθεί ένα «μέτωπο κατά της διαίρεσης», όπως και να σταματήσουν οι «πολιτικές τοποθετήσεις που οφείλονται σε μια μειοψηφία που μπλοκάρει». 
«Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια (...) 
Πρόκειται για ανάγκη που με οδηγεί να επικαλεστώ την ευθύνη της κυβέρνησής μου». 

Αργότερα, απευθυνόμενος στη Βουλή, ο Βαλς ισχυρίστηκε ότι ο «συμβιβασμός» που επιτεύχθηκε μετά από μήνες συζητήσεων του νομοσχεδίου «συνένωσε την πλειοψηφία», αλλά «ορισμένοι αρνούνται να ακολουθήσουν τη λογική του συμβιβασμού»...

Οι Ρεπουμπλικάνοι (του Ν. Σαρκοζί) κατέθεσαν μαζί με το κεντρώο κόμμα UDI (με το οποίο συνεργάζονται σταθερά) πρόταση μομφής, η οποία πρόκειται να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αδιέξοδο» στο οποίο οδήγησε τη χώρα, αν και οι ίδιοι συμφωνούν με τον πυρήνα των ανατροπών του νόμου «Ελ Κομρί». 
Προφανώς προσδοκούν και ευρύτερα οφέλη και από τη νέα «αναμπουμπούλα» που διαφαίνεται εντός του κυβερνώντος Parti Socialiste (PS - Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Την πρόταση μομφής έτρεξε από τους πρώτους να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει ο Ζαν Λικ Μελανσόν,
συνιδρυτής του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς» και «ανεξάρτητος» υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, που βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή με διάφορους επίδοξους αναμορφωτές της σοσιαλδημοκρατίας (βλ. Γ. Βαρουφάκη, Ο. Λαφοντέν). 
Συγκεκριμένα είπε: «Όποιος θέλει να δώσει τέρμα στην κυριαρχία του λυκόφωτος πρέπει να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής».

Την πρόταση μομφής δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν και βουλευτές του PS, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν πριν ακόμα από την ενεργοποίηση του άρθρου 49 παρ. 3.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι, χτες, η γαλλική γερουσία ενέκρινε και επίσημα την πρόταση για νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» που είχε υποβάλει η κυβέρνηση, με εφαρμογή μέχρι τα τέλη Ιούλη, με πρόσχημα τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στο Παρίσι.


«Ο φίλος και σύμμαχος του κ. Τσίπρα, πρόεδρος Ολάντ,
που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρωτοστατεί στην αλλαγή της ΕΕ, 
τη στήριξη του ελληνικού λαού και την επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας στον "ίσιο δρόμο", 
είναι αυτός που κατακρεουργεί τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση 
"δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι".

Οι αντιδραστικές ανατροπές, που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, 
με διάταγμα, όπως ο "αυτόματος κόφτης" της ελληνικής κυβέρνησης, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν στρατηγική της ΕΕ, 
προωθούνται σ’ όλες τις χώρες για λογαριασμό του κεφαλαίου 
και εφαρμόζονται με συνέπεια απ' όλες τις κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές».

Για ΔΙΑΒΑΣΜΑ - ΜΕΛΕΤΗ:

Ένγκελς: Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το Τέλος της Κλασικής Γερμανικής Φιλοσοφίας

Φρίντριχ Ένγκελς ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΦΟΪΕΡΜΠΑΧ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ  Καρλ Μαρξ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΪΕΡΜΠΑΧ ΑΠΟ ΤΟ 18...