Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

01 Ιουλίου, 2016

,,Απαράδεκτοι οι κομμουνιστές της Κούβας με τα φάρμακα που παράγουν, κακομαθαίνουν τον κόσμο,,


Ότι η Κούβα έχει αναπτύξει εμβόλια για τέσσερις διαφορετικούς τύπους καρκίνου είναι σίγουρα μεγάλη είδηση ​​για την Ανθρωπότητα (1), 
αν λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο στον κόσμο, από την ασθένεια αυτή, πεθαίνουν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι (2).
Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν αγνοήσει την είδηση αυτή παντελώς.
Το 2012 η Κούβα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα προηγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, το CIMAVAX-EGF (3). 
Και τον Ιανουάριο του 2013 ανακοίνωσε το δεύτερο, Racotumomab (4).
Κλινικές Μελέτες σε 86 χώρες δείχνουν ότι αυτά τα εμβόλια, δεν θεραπεύουν πλήρως την ασθένεια, 
αλλά επιτυγχάνουν τη μείωση των όγκων και προσφέρουν μια σταθερή φάση της νόσου, αυξάνοντας το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας στην Αβάνα, στη Κούβα, είναι ο δημιουργός όλων αυτών των εμβολίων. 
Ήδη από το 1985 το κέντρο αυτό ανέπτυξε το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β (5), μοναδικό στον κόσμο, 
και αργότερα και πολλά άλλα, όπως αυτό κατά της ηπατίτιδας Β ή του δάγκειου (6). 
Επιπλέον, συνεχίζει την έρευνα του για χρόνια για να αναπτύξει εμβόλιο κατά του HIV-AIDS (7). 
Ένα άλλο κέντρο ιατρικών ερευνών στην Κούβα, το εργαστήριο LABIOFAM, ανέπτυξε επίσης ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο κατά του καρκίνου: το Vidatox, από το μπλε δηλητήριο του σκορπιού (8).
Η Κούβα εξάγει αυτά τα φάρμακα σε 26 χώρες, και συμμετέχει σε κοινοπραξίες στην Κίνα, τον Καναδά και την Ισπανία (9). 
Όλα αυτά σπάνε εντελώς ένα στερεότυπο διαδεδομένο, ενισχυμένο από τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πρόοδο της Κούβας και άλλων χωρών του Νότου:
 η ιατρική-φαρμακευτική έρευνα στο προσκήνιο εμφανίζεται μόνο στις χώρες που ονομάζονται «αναπτυγμένες».
Αναμφίβολα, οι κουβανικές οικονομικές επιδόσεις αυξήθηκαν μέσω της επίτευξης των διεθνών πωλήσεων αυτών των φαρμάκων (10). 
Ωστόσο, η έρευνα μάρκετινγκ και η φιλοσοφία είναι τελείως αντίθετη με την επιχειρηματική πρακτική των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, Richard J. Roberts, κατήγγειλε πρόσφατα τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι προσανατολίζουν την έρευνά τους σε αντίθετη κατεύθυνση από την θεραπεία της ασθένειας του καρκίνου, 
με σκοπό την ανάπτυξη φαρμάκων για άλλες χρόνιες παθήσεις, πράγμα πιο οικονομικά αποδοτικό για τις εταιρείες αυτές (11). 
Έτσι, το 90% του προϋπολογισμού για έρευνα διατίθεται σε ασθένειες που πλήττουν μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η ιατρο-φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας, εξακολουθεί να παραμένει μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη χώρα, που διέπεται από αρχές ριζικά αντίθετες με τα παραπάνω.
Πρώτον, οι έρευνες τους αποσκοπούν, 
σε μεγάλο μέρος, 
για την ανάπτυξη εμβολίων που σκοπό έχουν τη πρόληψη ασθενειών και ως εκ τούτου έτσι τη μείωση δαπανών για αγορά φαρμάκων του πληθυσμού. 
Σε ένα άρθρο στο έγκυρο περιοδικό Science, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Καλιφόρνια), ισχυρίστηκαν ότι η Κούβα κατέχει υψηλότερους δείκτες στον τομέα καλύτερης υγείας από τις ΗΠΑ (12). 
Ο λόγος: η απουσία, στο κουβανικό μοντέλο, εμπορικών πιέσεων και κινήτρων 
από φαρμακευτικές εταιρείες,
 και μια επιτυχημένη στρατηγική εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με την πρόληψη της υγείας.
Επιπλέον, οι φυσικές και παραδοσιακές θεραπείες, όπως η φυτική ιατρική, ο βελονισμός, η ύπνωση και πολλές άλλες-μη κερδοφόρες πρακτικές για τους κατασκευαστές φαρμάκων, έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας του νησιού (13) .
Εν τω μεταξύ, στην Κούβα τα φάρμακα που διανέμονται, πρώτον, στο εθνικό δίκτυο δημόσιων νοσοκομείων,
 είναι δωρεάν ή επιδοτούμενα τα πολύ-ακριβά, 
χάρη στα κέρδη από τις εξαγωγές τους (14).
Η φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας , επίσης, προορίζεται μόνο για διαφήμιση του προϋπολογισμού των δαπανών που, στην περίπτωση των πολυεθνικών, το κόστος της διαφήμισης είναι ανώτερο ακόμα και από το κόστος που επενδύουν στη ίδια την έρευνα για το εκάστοτε φάρμακο (15).
Τέλος, η Κούβα έχει προωθήσει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων που διατίθενται για φτωχές χώρες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη της μεγάλης παγκόσμιας βιομηχανίας (16).
Αλλά αυτές οι συμφωνίες, που δεν συμφέρουν τους κανόνες της αγοράς, δημιουργούν ισχυρές πιέσεις από τις λοιπές φαρμακευτικές βιομηχανίες. 
Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ισημερινού στην Κούβα ανακοίνωσε την αγορά ενός αριθμού των φαρμάκων με αντάλλαγμα υποτροφίες για παιδιά από το Εκουαδόρ να φοιτήσουν στις Κουβανικές σχολές (17). 
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εργαστηρίων όμως του Εκουαδόρ άρχισε διαμαρτυρίες και έκανε αμέσως εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, διαδίδοντας το μήνυμα της υποτιθέμενης κακής ποιότητας των κουβανικών φαρμάκων (18).
Επιπλέον, πολλοί αναλυτές βλέπουν πίσω από το πραξικόπημα στην Ονδούρα, το 2009, την μεγάλη διεθνής φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς η κυβέρνηση του ανατραπέντος Μανουέλ Σελάγια, στο πλαίσιο της συμφωνίας ALBA, προόριζε να αντικαταστήσει την εισαγωγή των φαρμάκων από τις πολυεθνικές με της Κούβας (19).
Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα επιβάλλει μεγάλα εμπόδια στο διεθνές μάρκετινγκ των φαρμακευτικών κουβανικών προϊόντων, αλλά και άμεσα βλάπτει αμερικανούς υπηκόους 
Για παράδειγμα, 80.000 άτομα με διαβήτη που υποφέρουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από ακρωτηριασμό των ποδιών τους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κουβανικό εμβόλιο Heperprot-Ρ Κούβας που εμποδίζει μια τέτοια εξέλιξη (20).
Ο βραβευμένος με Νόμπελ στη Χημεία, Peter Agre, δήλωσε πρόσφατα ότι "η Κούβα είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για το πώς ενσωματώνεται επιστημονική γνώση και έρευνα" (21). 
Η Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, είπε ότι ήταν «πολύ εντυπωσιασμένη» με τα επιστημονικά επιτεύγματα της Κούβας και έδειξε τη βούληση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την προώθησή τους σε όλο τον κόσμο (22). 



  • (1) http://www.jornada.unam.mx/2011/11/...
  • (2) http://www.lapagina.com.sv/nacional...
  • (3) http://actualidad.rt.com/ciencias/v...
  • (4) http://www.prensalibre.com/salud/De...
  • (5) http://www.nnc.cubaweb.cu/clasifica...
  • (6) http://ipsnoticias.net/nota.asp?idn...
  • (7) http://www.telesurtv.net/articulos/...
  • (8) http://www.jornada.unam.mx/2012/07/...
  • (9) http://spanish.news.cn/salud/2011-1...
  • (10) http://www.guiacuba.info/noticias-d...
  • (11) http://voselsoberano.com/index.php?...
  • (12) http://www.cubadebate.cu/especiales...
  • (13) http://www.sld.cu/sitios/mednat/
  • (14) http://www.nuevatribuna.es/articulo...
  • (15) http://www.elmundo.es/elmundosalud/...
  • (16) http://www.cubainformacion.tv/index...
  • (17) http://www.diariovasco.com/agencias...
  • (18) http://www.ciudadaniainformada.com/...
  • (19) http://www.tercerainformacion.es/?H...
  • (20) http://actualidad.rt.com/economia/v...
  • (21) http://www.opciones.cu/cuba/2012-03...
  • (22) http://www.juventudrebelde.cu/cuba/...


  • Μετάφραση στα ελληνικά: Sierra Maestra
    ...........................................................................................


    Konstantinos Mpourxas:

    ''Από το 1959 και τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής έχει μια μεγάλη ευαισθησία για τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη στους λαούς που έχουν ανάγκη βοήθειας σε όλες τις ηπείρους. 
    Η κουβανική διεθνιστική βοήθεια σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας ξεκίνησε το 1963 από την Αλγερία, όπου πάνω από 30.000 υγειονομικοί έχουν προσφέρει τη συμβολή τους
    Σήμερα παρέχεται ιατρική βοήθεια σε πάνω από 69 χώρες, ενώ από την ELAM ( Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής (Escuela Latinoamericanica de Medicina - ELAM).έχουν ήδη βγει πάνω από 20.000 γιατροί από 124 χώρες


    Η ιδέα για τη δημιουργία της Σχολής ήρθε μετά τους καταστροφικούς κυκλώνες του 1998 («Τζορτζ» και «Μιτς») 

    στην Κεντρική Αμερική με χιλιάδες θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές, όπου, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι της Σχολής,
     η κουβανική ιατρική αποστολή που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί δεν αντιμετώπισε μόνο έναν κυκλώνα αλλά έναν πραγματικό «κοινωνικό κυκλώνα», με την έννοια ότι ο λαός ήταν αβοήθητος, χωρίς ιατρικές και κοινωνικές υποδομές. 
    Ετσι, η ηγεσία της Κούβας, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, τότε Πρόεδρο της χώρας, διαπίστωσε την ανάγκη και προώθησε την ιδέα να δημιουργηθεί ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή ιατρικό προσωπικό, σε αυτές τις χώρες, που θα συμβάλλει στην ανακούφιση των φτωχών πληθυσμών. 
    Οι νέοι, λοιπόν, που θα εκπαιδεύονταν γι' αυτό το σκοπό δεν θα έπρεπε μόνο να είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου αλλά και με αναπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς στους λαούς τους. 
    Αυτόν ακριβώς το στόχο επιτελεί η Σχολή που ιδρύθηκε στην Κούβα το 1999, στα περίχωρα της Αβάνας, στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Ακαδημίας «Γκράνμα», που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων.

    Η Σχολή διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μια έκταση 1,2 εκατομμυρίων τ.μ., με βιβλιοθήκη ιατρικών πληροφοριών, εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, εστιατόρια, χώρους αναψυχής και άθλησης. 
    Αυτήν την περίοδο έχει πάνω από 3.000 φοιτητές από 85 χώρες (από Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και ΗΠΑ). 
    Την επιλογή των φοιτητών, που είναι πολύ αυστηρή (προϋποθέτει απολυτήριο λυκείου με καλές επιδόσεις στα μαθήματα των θετικών επιστημών), κάνουν οι οργανώσεις που στηρίζουν το Νησί της Επανάστασης σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Κούβας ανά τον κόσμο, που δίνουν και τις υποτροφίες.
    Στα πρώτα δύο χρόνια της φοίτησης γίνεται προετοιμασία για τη γλώσσα και τα αντικείμενα που έχουν σχέση με την Ιατρική και μετά οι φοιτητές ενσωματώνονται στις σχολές Ιατρικής, στα 21 κουβανικά πανεπιστήμια του κλάδου της Υγείας μαζί με τους Κουβανούς συναδέλφους τους, και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους με εξετάσεις, όπου τους παρέχεται ο τίτλος του Δόκτορα Γενικής Ιατρικής. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα παραπέρα εξειδίκευσης.

    Πρώτος πρύτανης της Σχολής ήταν ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος και πρωτοπόρος γιατρός Χουάν Ντομίνγκο Καρίσο Εστεβές. 

    Ο επιστήμονας αυτός, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 χρόνων, το Νοέμβρη του 2012, είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών «Πατρίς Λουμούμπα» της Μόσχας, ήταν εξειδικευμένος στην ιστοεμβρυολογία, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα, όπως και επίτιμος καθηγητής σε πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.
     Είχε πάρει πολλά βραβεία στη χώρα του και το εξωτερικό και το 1991 αναδείχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κούβας .

    Στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια στον «Εμπολα»
    Η Κούβα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έσπευσε να ανταποκριθεί έμπρακτα στην έκκληση που απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για βοήθεια στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον αιμορραγικό ιό του «Εμπολα»
    Ετσι, από τις 10 Οκτώβρη μια εξειδικευμένη κουβανική ιατρική μπριγάδα από 165 επαγγελματίες γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της. 
    Επίσης, στις 20 Οκτώβρη 2 ακόμη αποστολές γιατρών , 53 για Λιβερία και 38 για Γουινέα (που ανεβάζουν τους Κουβανούς υγειονομικούς στη Δυτική Αφρική σε 256), αναχώρησαν από την Αβάνα. 
    Πρόκειται για μέλη της Διεθνούς Μπριγάδας Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών «Χέρνι Ρίιβ», 
    την μπριγάδα που δημιουργήθηκε το 2005 μετά τον κυκλώνα «Κατρίνα» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
    Η μπριγάδα αυτή ονομάζεται έτσι προς τιμήν του Αμερικανού μαχητή που πάλεψε στο πλευρό του κουβανικού απελευθερωτικού στρατού στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας (1868 - 1878) και έπεσε στη μάχη στις 4 Αυγούστου 1876 στο Ματάνσας, σε ηλικία 27 χρόνων.
    Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κούβας , Ραούλ Κάστρο, αποχαιρέτησε με συγκίνηση και μεγάλο θαυμασμό τους εθελοντές υγειονομικούς όλων των ηλικιών που συμμετέχουν στις διεθνιστικές αποστολές. 
    Πολλοί δε από αυτούς είναι έμπειροι εξειδικευμένοι γιατροί με συμμετοχές και σε άλλες διεθνιστικές αποστολές.

    Επίσης, η Κούβα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε αφρικανικές χώρες που δεν έχουν πληγεί από την επιδημία του «Εμπολα», εκεί όπου υπάρχει παρουσία Κουβανών γιατρών .
     Η Κούβα διατηρεί 32 ιατρικές αποστολές σε όλη την Αφρική με 4.048 υγειονομικούς, ανάμεσά τους 2.269 γιατρούς . 
    Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Κούβας πρωτοστάτησε και στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο της ALBA - TCP (Mπολιβαριανή Συμμαχία της δικής μας Αμερικής - Συμφωνία Εμπορίου των Λαών) 
    για τον «Εμπολα» 
    και τη συνάντηση επιδημιολόγων που πραγματοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα για το συντονισμό και τη συνεργασία των επιστημόνων όλης της ηπείρου. 
    Στη συνάντηση στην Αβάνα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμμετείχαν 278 επιδημιολόγοι από 34 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου αποφασίστηκαν η δημιουργία επιδημιολογικών ελεγκτικών κέντρων κατά του ιού και ο συντονισμός της έρευνας για την αντιμετώπισή του. ''

    Το άρθρο είναι από τον Ριζοσπάστη και γράφτηκε στις 2/112014 

    κατά την επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα στην Κούβα

    και Συνεχίζει ο ίδιος:


    Έτοιμοι οι νέοι Κουβανοί γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου Γης......
    ''Θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο,
     θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη,
     πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, 
    θα καταδείξουμε την αξία μιας συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή», 
    Από ομιλία του Φιντέλ Κάστρο σε τελετή αποφοίτησης 1950 γιατρών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και με την ευκαιρία ίδρυσης της Διεθνούς Ομάδας Γιατρών Χένρι Ριβ.