Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Ti μποναμά "δώσαμε" το '16 κ η πρόβλεψη για το '17:

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
Σε νέα ύψη η φοροληστεία, μόνιμα στον «κόφτη» τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες
Νέα προκλητικά προνόμια παρέχει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους
Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 
7,4 δισ. Ευρώ 


ενδεικτικά:


  • Απ' το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων + 1,9 δισ. ευρώ με μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,
  • Απ' τους έμμεσους φόρους που έφτασε στα 22,55 δισ. ευρώ(από 20,65 δισ. πέρσι), με αύξηση 1,9 δισ. ευρώ Από αυτά, ο ΦΠΑ «συνέβαλε» με 14,3 δισ. Ευρώ (από 13 δισ. πέρσι), μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • -- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 45,9 δισ. ευρώ, έναντι 48,3 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 3,1 δισ. Ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Χαρακτηριστικά, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, η οποία περικόπηκε κατά 133 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στα 2,5 δισ. (από 2,63 δισ. πέρσι), ενώ το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους συμπιέστηκε στα 691 εκατ. (από 828 εκατ. πέρσι) με περαιτέρω περικοπές ύψους 137 εκατ. ευρώ (16,5%).
Πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα και τα «πλεονάσματα»
Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάκαμψης 2,7% το 2017 συνοδεύεται από το διπλασιασμό του ύψους των αντιλαϊκών μέτρων, με την περαιτέρω απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ταυτόχρονα βέβαια με το νέο μπαράζ δραστικών περικοπών στα κονδύλια για την κάλυψη ζωτικών λαϊκών αναγκών, όπως για συντάξεις, Πρόνοια κ.ά.
Ενώ και νέες παρεμβάσεις, μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης, εξετάζονται στα παζάρια με το κουαρτέτο, προκειμένου να υποστηριχτούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή και για μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.
Προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει διαδικασίες «επισκόπησης» δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να κόψει δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο αντιλαϊκό στόχαστρο βρίσκεται ο αποκαλούμενος «εξορθολογισμός» των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του επιδόματος θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, το οποίο ήδη, από τον περσινό χειμώνα, έχει καρατομηθεί στο 50%.
Νέα προκλητικά προνόμια για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, σχετικά και απόλυτα, ο ταξικός προσανατολισμός και η αναδιανομή πλούτου σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου διαπερνούν έναν προς έναν και όλους μαζί τους κωδικούς του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.
Μεταξύ άλλων:
Η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσω του εθνικού σκέλους διογκώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ (από 750 εκατ. το 2016).
Και, βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση για τον δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.
Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει νέες φορολογικές απαλλαγές, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, για τις ισχυρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο». Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις», ταυτόχρονα, βέβαια, με τις κρατικές επιδοτήσεις στο ύψος της επένδυσης, επιδοτήσεις για την κάλυψη του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματικών ομίλων και την επιδότηση των επιτοκίων για τα τραπεζικά δάνεια, με τα οποία θα συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Παράλληλα, ειδική μέριμνα επιφυλάσσεται για τις «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις, καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα.
Σε ιδιώτη το «φιλέτο» στην Κασσιόπη Κέρκυρας
Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, με την υπογραφή της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ, στην αμερικανική εταιρεία «NCH Capital». 
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα καταλάβουν το χώρο έκτασης 490 στρεμμάτων, παίρνοντας το δικαίωμα της εκμετάλλευσης - «αξιοποίησης» για 99 χρόνια, με αντίτιμο μόλις 23 εκατ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία του 2013 από την προκάτοχη συγκυβέρνηση που ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες.
Να σημειωθεί ότι η «NCH Capital» εμφανίστηκε στον ορίζοντα το 1993, προκειμένου να αποτελέσει την εταιρεία - ομπρέλα που αγόραζε τότε ακίνητα στη ρημαγμένη από την ανατροπή του σοσιαλισμού Ρωσία, σε άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και σε αρκετές από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 
Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ίδιοι δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι μετοχές, οι αγοραπωλησίες ακινήτων, οι αγροτικές επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι ποικιλόμορφες μπίζνες έχουν αποφέρει στην εταιρεία σημαντικά κέρδη, ενώ τα κεφάλαια που διαθέτουν είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για περισσότερα και αναλυτικά 
αν είσαι χαμηλόμισθος δες και εδώ 
και Εδώ:

Για ΔΙΑΒΑΣΜΑ - ΜΕΛΕΤΗ:

Ένγκελς: Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το Τέλος της Κλασικής Γερμανικής Φιλοσοφίας

Φρίντριχ Ένγκελς ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΦΟΪΕΡΜΠΑΧ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ  Καρλ Μαρξ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΪΕΡΜΠΑΧ ΑΠΟ ΤΟ 18...