Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

03 Νοεμβρίου, 2016

Δ. Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να Επαγρυπνεί::

http://www.rizospastis.gr/
Ο ΓΓτης ΚΕτου ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.Από τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο

Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ. Η όξυνση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών, οι πολεμικές συγκρούσεις και η συσσώρευση στρατιωτικών όπλων και δυνάμεων σε όλη την περιοχή, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μ. Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μ. Ανατολή, δεν προοιωνίζονται θετικά βήματα και ζητήματα για τους λαούς και κυρίως για τον ελληνικό λαό.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί. 
Το ΚΚΕ, ιδιαίτερα, με ζητήματα που αφορούν - αυτό που ονομάζουμε - εθνικά θέματα της χώρας, οι προκλητικές δηλώσεις, για παράδειγμα, συνεχόμενες το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν,
 η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αμφισβήτηση του Αιγαίου και των νησιών της πατρίδας μας, 
όπως επίσης και οι εξελίξεις με το νέο "σχέδιο Ανάν", ουσιαστικά σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου που προωθείται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς, θα πρέπει να μας κάνουν να βρεθούμε ακόμα περισσότερο σαν ελληνική κοινωνία, σαν ελληνικός λαός σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση.
Το ΚΚΕ θα συμβάλει, θα συνεχίσει να συμβάλει με την τοποθέτησή του υπεύθυνα, σταθερά, έτσι ώστε να αξιοποιείται στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων, όλων, σε όφελος της ειρήνης, σε όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, σε όφελος των λαών της περιοχής».

Οι θέσεις του ΚΚΕ βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς για το σχόλιο του ΑΚΕΛ για τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: 
«Το ΑΚΕΛ έχει δικαίωμα να έχει τις θέσεις του, όπως και το ΚΚΕ υπεύθυνα, σοβαρά και σταθερά αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. 
Μόνο να σας θυμίσω ότι ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για το "σχέδιο Ανάν", 
για την ανάγκη να ρωτηθεί και ο κυπριακός λαός και να πει αυτό το στεντόρειο "όχι" που τελικά είπε.
 Εάν δεν υπήρχε το ΚΚΕ με αυτή του θέση και άλλες δυνάμεις, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εξέλιξη εκείνη την περίοδο. 
Έτσι και σήμερα.
Ο συμβιβασμός που είχε γίνει, για παράδειγμα, ο επώδυνος συμβιβασμός, όπως και το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας έλεγαν, σε σχέση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ήταν κυρίως θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού "κράτους" διαχρονικά, έφτασε να θεωρείται θέσφατο, θέση αρχής

Και μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά να εξελίσσεται σήμερα, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη
Δεν μιλάμε δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, 
αλλά μιλάμε για μία συνομοσπονδία, 
μιλάμε για δύο κράτη που θα έχουν δικό τους σύνταγμα, δικιά τους σημαία και βεβαίως θα είναι επίφαση η ομοσπονδία και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και θα έλεγα ότι και το ΑΚΕΛ και άλλα κυπριακά κόμματα, όπως και τα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ, να τις μελετήσουν βαθύτερα, γιατί βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και όχι στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία η επίσκεψη Ομπάμα
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ και για τους λόγους της επίσκεψης, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: 
«Οπωσδήποτε δεν έρχεται για αυτό που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή για να πει "μπράβο" στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και πώς επιλύει το προσφυγικό πρόβλημα ή για να βοηθήσει για τη διαπραγμάτευση.
Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρά συμφέροντα εδώ στην περιοχή, αυτό το διάστημα, όπως βλέπουμε, πολύς κόσμος πάει και έρχεται, θα έρθουν και πολλοί άλλοι από τα ισχυρά κράτη, τις καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και βεβαίως θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα για τους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία, με άλλες επίσης ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. 
Αρα, και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί και από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και να το δει και ο ελληνικός λαός».

Να μπουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα κρίσιμα ζητήματα για το λαό

Νωρίτερα, στη συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στην αρχή της συνάντησής τους, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε:
«Κύριε Πρόεδρε, εκτός από το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, υπάρχουν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μας και τη χώρα μας, σε μια στιγμή και σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. 
Σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το νέο σχέδιο για το Κυπριακό και βέβαια, με τη ΝΑΤΟική παρουσία εδώ στο Αιγαίο, να συσσωρεύονται στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα. 
Και βέβαια, με τα γνωστά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στη γειτονιά μας. 
Αυτά τα ζητήματα, νομίζουμε, πρέπει να μπουν στην ατζέντα, στην επικαιρότητα, να συζητηθούν και βέβαια έτσι να δράσουν οι πολιτικές δυνάμεις. 
Και γι' αυτά ήρθα σήμερα εδώ, για να σας ενημερώσω για τις θέσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις μας και πώς βλέπουμε την κατάσταση να εξελίσσεται».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι 
«πάντοτε ακούω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις και απόψεις σας, άρα τις θέσεις και απόψεις του ΚΚΕ».

Για τον κυρ-Σταύρο και τους άλλους «Ευεργέτες»,,, Γνωρίζετε ;;;

Το Ίδρυμα, ο Νιάρχος, τα Liberties και οι ιθαγενείς



Πολλές οι συζητήσεις και οι δημοσιεύσεις που κυμαίνονται μεταξύ άκρατου θαυμασμού για το έργο και δέους για το ύψος της «δωρεάς».
 Κάτι σαν «το αφεντικό τρελάθηκε»
Αλλά και προβληματισμοί για το πρέπον σε εποχή κρίσης, ακόμη και επιφυλάξεις για την επιλογή της τοποθεσίας και την προσβασιμότητα προς αυτήν.
 Κάτι ακούστηκε και για… νοσοκομεία, ανέργους κλπ, αλλά θεωρήθηκαν υποβολιμαία, ίσως και κακόβουλα.

Να ‘ναι καλά ο «ευεργέτης»! 
Η ΕΛΣ1 και η Εθνική Βιβλιοθήκη απόκτησαν (υπό όρους) σύγχρονη στέγαση, 
οι περίοικοι και οι επισκέπτες ένα πάρκο για να κόβουν τις βόλτες τους και να «τσιμπάνε» κάτι στα εστιατόρια του χώρου. 
Από την άλλη, οι επίγονοι του κυρ-Σταύρου και το ομώνυμο Ίδρυμα, έναν αξιοπρεπέστατο και επικερδέστατο τρόπο για να βάλουν χέρι στον πολιτισμό και επί πλέον, να μνημονεύονται οι ίδιοι και ο μακαρίτης.

Θα μου πείτε γιατί το «Ίδρυμα» και τι του ‘ρθε ξαφνικά να ασχοληθεί με τον πολιτισμό 
και όχι το κράτος, 
που, έτσι κι αλλιώς, έχει υποχρέωση να εκπολιτίζει τους υπηκόους του.
 Πάω στοίχημα πως εσείς, είστε από τους… ανόητους που θέλουν δημόσια θεάματα. Για να μην πω και δημόσια Υγεία και Παιδεία…

Το έργο όμως ολοκληρώθηκε κι είναι μεγαλοπρεπές. Παραχωρήθηκαν στο ΙΣΝ2, με έδρα τις Βερμούδες, 238 στρέμματα. 
Και θα εισπράττει ενοίκιο από την ΕΛΣ μόνο (!!!) 48,5 εκατομμύρια ανά έτος. 
Αυτό σημαίνει πως σε 10 έως 13 χρόνια το κόστος του έργου θα έχει αποσβεστεί από τα έσοδα κι υπολείπεται σχεδόν ένας αιώνας κερδοφόρας προίκας για τον Οργανισμό που θα διαχειρίζεται το Χώρο. 
Αυτός ο Οργανισμός (ΑΕ) που θα διαχειρίζεται το «Κέντρο Πολιτισμού»
άρα και την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή,
θα είναι ιδιωτικού δικαίου, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο (3785/09). Θα έχει, δε, λόγο και μάλιστα τελικό το ΙΣΝ, έστω κι αν δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ.

Ξέχασα να σας γράψω πως το ΙΣΝ θα έχει 
τη γενική εμπορική εκμετάλλευση του χώρου, 
και εμμέσως πλην σαφώς 
θα ελέγχει 
τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της ΕΛΣ, 
θα αποφαίνεται, τελεσιδίκως, για οποιαδήποτε μεταβολή των χρήσεων, των όρων δόμησης, των υποδομών και λειτουργιών της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλλιθέας, ακόμη και των οδικών αξόνων και τεχνικών έργων που περιβάλλουν το «Κέντρο Πολιτισμού»
Αλλά είναι το Δημόσιο που δεσμεύεται για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, η οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα είναι «αντάξια της ποιότητας και της διεθνούς ακτινοβολίας του Κέντρου Πολιτισμού» 3.

Παραδόξως, ο Δήμαρχος θα συνεχίσει να εκλέγεται από τους δημότες Καλλιθέας. 

Μεταξύ μας, αλλά τέτοια σύμβαση δεν υπέγραψαν ούτε οι αυτόχθονες της Αμερικανικής Ηπείρου, πριν εξαφανιστούν από τους Κονκισταδόρες.

Αλλά κι αυτά τα εκατομμύρια της «Δωρεάς» για τα οποία εκστασιάζονται πολλοί, που τα βρήκε το Ίδρυμα κι ο μέγας «ευεργέτης»;

Αν πάμε πίσω μισό αιώνα και κάτι ψιλά, για την ακρίβεια στο 1939, θα δούμε 
τον κυρ-Σταύρο να «απαλλοτριώνει» χρήματα των Κουμάνταρων4 και να παίρνει τα πλοία που θα αγόραζε γι’ αυτούς στο όνομά του.

Το 1947 καταφέρνει να καρπωθεί 16 Liberties5 
από τα εκατό που πούλησαν οι ΗΠΑ, σε Έλληνες εφοπλιστές με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου κι έτσι δεν ξοδεύτηκαν οι τελευταίοι. 
Επίσης, με τους ίδιους όρους, μικρό αριθμό δεξαμενοπλοίων «Τ2».

Εν τω μεταξύ, έχει αποζημιωθεί με 2.000.000 δολάρια για τα 6 πλοία του που βυθίστηκαν κατά τον Β΄ΠΠ. Αυτό ήταν το κέρδος του Σταύρου από τον πόλεμο.

Αντίστοιχα, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα,
 το κόστος των ναυτεργατών στον ίδιο πόλεμο ήταν 3.000 νεκροί, 150 που παραφρόνησαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων 
και άγνωστος αριθμός τραυματιών.

Το ίδιο διάστημα, οι εφοπλιστές ζούσαν στην ασφάλεια και στη χλιδή, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Ν. Υόρκης, του Λονδίνου, του Μπουένος Άιρες κλπ αυγατίζοντας τα χρήματά τους με τους ναύλους και τα ναυάγια των σαπιοκάραβών τους.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον Α. Ωνάση6 να περιγράψει το αιματοβαμμένο φαγοπότι των μετέπειτα ευεργετών, ώστε να μην κατηγορηθούμε, αδίκως, για… κομμουνιστές:

«…Ιδού μια εικών, ετέρου επιλέκτου μέλους. Ευρισκόμεθα στον Αύγουστον του 1939 με 7.500 λίρας μαζευμένας δυσκολώτερα και από ιστορικός σύλλογος μουσείων, προβαίνομεν εις αγοράν κουρέλας αξίας 15.000 λιρών με δάνειον χάριν της ελληνικής σημαίας και υποθήκης
Μετ’ ολίγας εβδομάδας από της ενάρξεως του πολέμου χάνεται το σκάφος και εισπράττομεν 165.000 λίρας, 
ήτοι είκοσι δύο φορές το επενδυθέν κεφάλαιο».

Και συμπληρώνει αποτιμώντας τη λοβιτούρα:

«Ωχριά και αυτή η ρουλέτα ακόμη».

Στην ίδια επιστολή ο Ωνάσης σχολιάζει τη χαριστική – με τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου, σύμβαση παραχώρησης των Liberties:

«Μας χαρίζει το ρωμαίικο 100 «Λίμπερτυς»
 σημερινής αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων,
 με εισόδημα 35 εκατομμυρίων δολ. ετησίως και το σύνολον του εισοδήματος των 377 καραβιών υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια διά την περίοδον ανοίξεως 1947 -1948. 
Πολλά, τα πάντα οφείλετε εις το Έθνος, αυτό δε όχι μόνον δεν σας οφείλει τίποτε, αλλά σας έχει χαρισθεί σκανδαλωδώς. 
Όχι μόνον σχεδόν δεν σας φορολογεί, σχεδόν δεν σας ζητεί συνάλλαγμα, αλλά ενώ περισσεύουν εις τα ταμεία σας, σήμερα τον δέκατο μήνα της εκμεταλλεύσεως,
αρκετά για να εξοφλήσετε πάνω από τα δύο τρίτα του χρέους σας, 
αυτό θα σας περιμένει 17 χρόνια».

Οι Έλληνες εφοπλιστές εύχονταν την βύθιση των πλοίων τους. Ωνάσης έφη:
«… ένα σκαρί αξίας 20.000 λιρών, χρεωμένο κατά 10.000 λίρας. 
Κηρύσσεται πόλεμος και το ασφαλίζομεν αντί 250.000 λιρών καταβάλλοντες ασφάλιστρον περίπου 10.000 λίρας διά ταξίδιον διάρκειας 60 ημερών… 
Αντιθέτως, 
εάν ετορπιλλίζετο το καράβι, επραγματοποιείτο μυθώδες κέρδος και ασύδοτον. 
Λοιπόν, προ του τελευταίου άθλιου πειρασμού ερωτώ: Τι είναι επόμενον να εύχεται κανείς; 
Φυσικά και το τερατώδες, τον τορπιλλισμόν βέβαια, ει δυνατόν άνευ απωλείας ψυχών».7

Προέτρεπε δε, ο Ωνάσης, στην ίδια επιστολή, σαρκάζοντας τα τεκταινόμενα: 
«…να ιδρυθή μπροστά στας στήλας του Ολυμπίου Διός 
ή επάνω στη Σαλαμίνα 
το μνημείον του αγνώστου Γερμανού τορπιλλοβολητού, 
(του) Αγγλου ασφαλιστού και προ παντός αγνώστου Ελληνος υπουργού Οικονομικών8 που επέτρεψε τέτοια σκανδαλώδη κατάστασι».

Έτσι αυγάτιζε το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Το 1996, για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού στόλου ήταν 23 χρόνια – κατά πολύ μεγαλύτερος από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.9 
Την ίδια περίοδο περίπου κι από στοιχεία του ΥΕΝ,
 το 53% του ελληνόκτητου στόλου ήταν από αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

Σ’ αυτό το ασύδοτο πλαίσιο μόνο την τριετία 1993-1996 στάλθηκαν στο βυθό 278 ναυτεργάτες10.

Ας επιστρέψουμε όμως στον «ευεργέτη» μας. 
Πνιγμένοι και κουφάρια ναυτικών κι εργατών πίσω κι εκατομμύρια κέρδη μπροστά και «δόξα». 
Μυθικές αγορές νησιών, πανάκριβες συλλογές έργων τέχνης11, καθελκύσεις ιδιωτικών σκαφών αστρονομικής αξίας, συνθέτουν το εφοπλιστικό «όνειρο».

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 άρχισε να επενδύει 
στην Ελλάδα, επωφελούμενος του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου. Οι δύο σπουδαιότερες επενδύσεις του είναι τα «Ελληνικά Διυλιστήρια» Ασπροπύργου (σήμερα ΕΛΔΕ) 
και τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» στον Σκαραμαγκά, που για μεγάλο διάστημα υπήρξε το μεγαλύτερο ναυπηγείο στη Μεσόγειο. 
Απ’ τα οποία όταν «κρατικοποιούνται» το 1985, καρπώνεται 14.000.000 δολάρια. Πρόλαβε, βεβαίως, να δηλητηριάσει το περιβάλλον του Θριάσιου Πεδίου.

«Ευεργέτες» χτισμένοι σε θαλασσοδάνεια,
 πλοία – φέρετρα μιας χρήσης, 
χιλιάδες πνιγμένους και χαριστικές συμβάσεις.

Το μοτίβο, με τις κάθε λογής «δωρεές» των «ευεργετών», τηρείται απαρέγκλιτα: 
Αφού δεν άφησαν τίποτα όρθιο, 
λίγο πριν τα τινάξουν, πρόσφεραν στο κράτος ένα μικρό μέρος από τα αιματοβαμμένα κέρδη τους. 
Τελευταία ακολουθούν το δρόμο της ίδρυσης «μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων» όπου καταθέτουν το ελάχιστο των κερδών που απομύζησαν από το λαό, το οποίο στην πορεία αυγαταίνει με τη συνδρομή κρατικού χρήματος.
 Ποιος (και πόσο) αφελής θα εκλάβει ως τυχαία και άδολη, την γενική πρεμούρα μονοπωλίων κι εφοπλιστών 
για την παραγωγή «ιδρυμάτων πολιτισμού» και μέσω αυτών την παρέμβασή τους στις τέχνες και στον πολιτισμό; 

Το ενδιαφέρον της αστικής τάξης δεν είναι τυχαίο, όχι μόνο για την αναπαραγωγή των κεφαλαίων της διά μέσου της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά για την χειραγώγηση του λαού μέσω της διαμόρφωσης συνειδήσεων. 
Το ΙΣΝ, καθίσταται σαφές πως, δεν θα αποχωρήσει, κατ’ ουσία από την λειτουργία του έργου.
 Μέσω αυτής της «δωρεάς» κατάφερε να ελέγχει νευραλγικούς τομείς του πολιτισμού με έντονο συμβολισμό και ισχυρή απήχηση στην κοινωνία. 
Ήδη το «Ίδρυμα» μέσω του Future Library12 βάζει χέρι σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα.

Ήρθε η ώρα να γευτούν η τέχνη και ο πολιτισμός των ιθαγενών την «ευεργεσία» του Νιάρχου και του ομώνυμου Ιδρύματος.



1 Εθνική Λυρική Σκηνή.

2 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

3 Στους όρους της σύμβασης, που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για «εθνική δωρεά», αλλά για ξεπούλημα, όλα τα παραπάνω, προβλέπονται συγκεκριμένα:

4 Συγγενείς, που τους έφαγε τα λεφτά.

5 “Liberty”: Τύπος φορτηγών πλοίων χωρητικότητας 10.000 τόνων, που ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ του 1941 και 1945, σε γραμμή παραγωγής για τις ανάγκες του πολέμου. Κατασκευάστηκαν με προοπτική το ένα ταξίδι κι έτσι διέθεταν τον ελάχιστο εξοπλισμό και την ανάλογη αντοχή.

Τα εναπομείναντα περίπου 2400 επωλήθησαν με ευνοϊκούς όρους, μετά το τέλος του πολέμου στους συμμάχους, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες. Κατά το 1946/47 δόθηκε η δυνατότητα σε Έλληνες εφοπλιστές να αγοράσουν 100 πλοία έναντι $650.000 το ένα, με προκαταβολή 25% της τιμής και το υπόλοιπο με έντοκη πίστωση για 17 χρόνια με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης

6 Επιστολή του Ωνάση το 1947 στον Μανώλη Κουλουκουντή, πρόεδρο της ΕΕΕ. Η επιστολή δημοσιεύθηκε το 1953 στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» και αναδημοσιεύθηκε, σε τρία μέρη, στα τεύχη του Απρίλη, του Μάη, και του Ιούνη της ίδιας χρονιάς, στο περιοδικό «ΕΝΩΣΙΣ» της ΠΕΜΕΝ.

7 Στην ίδια επιστολή

8 Αναφερόμενος στον τότε υπουργό Αβραάμ.

9 Από στοιχεία του Loyd Register (διεθνής ασφαλιστικός οργανισμός). Ο αντίστοιχος μ.ο. για την Λιβερία ήταν τα 12 χρόνια και για την Ιαπωνία τα 10.

10 Εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25/2/96

11 Μόνο η αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο τού κόστισε 47.850.000 δολάρια σε τιμές του 1989.

12 Το Future Library είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία – θυγατρική του ΙΣΝ. Γεννήθηκε στη Βέροια το 2011 όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέλαβε την ιδέα να βάλει χέρι (ή πόδι) στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας.

η Χρυσή Αυγή, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη Παρέα με την "Μαριώ" !!!

Περιφερειακή ραδιοφωνική «λάσπη»:


Πρωί – πρωί σε μάχιμο έγκριτο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης δύο σχολιαστές της κακιάς ώρας, ο Αντώνης και η Μαρία, που συνήθως ασχολούνται με πονηριές, αποφάσισαν εκτός από τις πονηριές να κάνουν κι έναν πρωτόγονο αντικομμουνισμό σαν κι αυτόν που συνηθίζεται τελευταία!
Η Μαρία στη συγκεκριμένη περίπτωση δήλωσε αηδιασμένη διότι οι βουλευτές δεν ψήφισαν την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για απαλλοτρίωση! 
Η κυρά Μαρία είπε αυτά κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Μάλιστα δήλωσε πιο αηδιασμένη γι’ αυτούς που ψήφισαν παρόν!
 Τι καταλαβαίνει ένας απλός άνθρωπος που ακούει την Μαριώ να μεταδίδει έτσι την είδηση;! 
Ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ προφανώς καταπάτησε κάποια ιδιοκτησία για να χτίσει το τσαρδί του παράνομα και οι υπόλοιποι βουλευτές του έκαναν πλάτες!
Ποια όμως ήταν η υπόθεση στην πραγματικότητα;! 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγ. Δημητρίου ψήφισε για την απαλλοτρίωση οικοπέδου προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ελεύθερος χώρος για τους κατοίκους. 
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απαλλοτρίωση ήταν ομόφωνη και έχουν μηνυθεί από ιδιώτες, όλοι οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι.
Αυτήν την υπόθεση η κυρία Μαρία που κάνει πρωινή εκπομπή καθημερινά με τον κύριο Αντώνη, παρουσίασε ως «απαλλοτρίωση»! 
Και δεν ήταν τυχαίος αντικομμουνισμός! 
Από το πρωί ανοίγοντας το συγκεκριμένο ραδιόφωνο ακούς να παρελαύνουν μεγάλες εταιρείες χορηγοί ανάμεσα σε έναν ανάλαφρο σχολιασμό κυρίως της κυκλοφορίας των οχημάτων, του καιρού και των ερωτικών αναζητήσεων διαφόρων! 
Εκεί ανάμεσα σε χορηγούς και τιποτένια σχόλια, τιποτένιων ειδήσεων ξεφύτρωσε ο αντικομμουνισμός της Μαριώς! 
Τζάμπα δεν στηρίζουν οι «μεγαλοκαρχαρίες» την εκπομπή της!
Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι από τους 179 παρόντες βουλευτές, κατά της άρσης ψήφισαν 172, υπέρ της άρσης 6, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών». 
Να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είχαν ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του Χρ. Κατσώτη 
η Χρυσή Αυγή, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
Τα υπόλοιπα κόμματα κατά. Ας αθροίσουν δίπλα στις υπόλοιπες δημοκρατικές ψήφους της Χρυσής Αυγής, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις ψήφους της Μαρίας και του Αντώνη.
Βασίλης Κιμ.

Α ρε Τσίπρα Τυχερέ: βάλε τη Τζούλια εκπρόσωπο Τύπου να Αντιστρέψεις το αρνητικό κλίμα, Σου πάει Γάντι !!


Η Τζούλια πήρε την απόφαση: Κατεβαίνει στην πολιτική 





Την πρόταση που έχει δεχθεί από κόμμα σκέφτεται η Τζούλια Αλεξανδράτου η οποία λέει ότι θέλει να συνεχίσει το έργο της Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά, ενώ βλέπει μέχρι και την πρωθυπουργία για να βάλει τάξη στη χώρα!
«Θέλω να συνεχίσω τον αγώνα που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη. Τα Γλυπτά είναι δικά μας και πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα», αναφέρει αρχικά στην εφημερίδα «Espresso» η Τζούλια Αλεξανδράτου.
Στη συνέχεια αποκάλυψε πως μεγάλο κόμμα της έχει προσεγγίσει για να κατέβει υποψήφια στις επόμενες εκλογές: «Μου έχει γίνει και παλαιότερα πρόταση να πολιτευθώ, λίγο πριν φύγω για την Αυστρία, αλλά τότε είχα απαντήσει αρνητικά διότι είχα υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι με προβληματίζει η είσοδός μου στα κοινά, διότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τους πολιτικούς. Με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα μπήκε τέλος στην οικογενειοκρατία, που υπήρχε για 40 χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Εκείνη την περίοδο όποιος και να έβγαινε πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να πράξει αυτά που λένε τα Μνημόνια…».
Μιλώντας στην εφημερίδα λέει ακόμη: «Σκέφτομαι να ασχοληθώ με την πολιτική μήπως μπορέσω και βάλω εγώ μια τάξη σ΄ αυτή τη χώρα. Οι γυναίκες μπορούμε να γίνουμε καλύτερες πολιτικοί από τους άντρες. Τρανταχτό παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίτον, η οποία έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία. Για πρώτη φορά στα χρονικά μια γυναίκα μπορεί να καθίσει στο οβάλ γραφείο. Γιατί να μην γίνω κι εγώ πρωθυπουργός της Ελλάδας;».
Παράλληλα, η Τζούλια αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό ομορφιά το 2006, όταν και έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο κοινό, αλλά την πρωτιά πήρε η σύζυγος του Βασίλη Σπανούλη, Ολυμπία Χοψονίδου: «Στον διαγωνισμό φάνηκε ότι δεν έχουμε αξιοκρατία. Με έκοψαν για ένα νεύμα μου και τη θέση μου πήρε κάποια που «εξαφανίστηκε» την επόμενη μέρα. Την ίδια στιγμή, εγώ έγινα νούμερο ένα, με προτάσεις για τηλεόραση, τραγούδι, σινεμά, μόδα και τεράστιες διαφημιστικές καμπάνιες».

το Είχε Πει ο π. Παΐσιος;;..θα χετε ευρώ και δεν θα μπορείτε να βγείτε Όξω να το χαλάσετε,, (οι Άλλοι θα χουν Άλλο !!)


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «WELT»:

Πιθανότερο το Italexit από το Grexit


Πιο πιθανό το Italexit από το Grexit αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt», σημειώνοντας ότι «οι ανησυχίες εντείνονται» και πως αν αυτό συμβεί, θα «έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επικαλείται την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων «Sentix» που αφορά στον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ και γράφει: 
«Οι ανησυχίες εντείνονται. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μόλις εκτόπισε την Ελλάδα της διαρκούς κρίσης από τη θέση της βασικής προς αποχώρηση υποψήφιας χώρας. Αυτό καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα της εταιρείας συμβούλων "Sentix" η οποία καταμετρά κάθε μήνα τη συνοχή της νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβριο συνέβη κάτι ανήκουστο: Για πρώτη φορά στην ιστορία διεθνείς επενδυτές θεωρούν πιο πιθανή την έξοδο του ιδρυτικού μέλους της ΕΕ από την Κοινότητα παρά το Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας. Οι επενδυτές εκτιμούν στο μεταξύ τον κίνδυνο του Italexit, όπως τον ονομάζουν, στο 9,9% την ώρα που ο κίνδυνος του Grexit βρίσκεται στο 8,5%».
Στην Ιταλία η διενέργεια δημοψηφίσματος στις 4 Δεκέμβρη, με αντικείμενο μεταρρυθμίσεις για μια πιο ευέλικτη εκτελεστική εξουσία, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη Γερουσία και τις περιφερειακές κυβερνήσεις, προκαλεί πονοκέφαλο για τυχόν πολιτική αστάθεια που σε συνδυασμό με την άσχημη κατάσταση των ιταλικών τραπεζών θεωρούνται οι βασικοί λόγοι για ένα Ιtalexit, που σύμφωνα με την «Welt» «θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση» 
και σε δηλώσεις του ο Μάνφρεντ Χύμπνερ, διευθύνων σύμβουλος της «Sentix», αναφέρει πως «η χώρα των 61 εκατομμυρίων κατοίκων συνεισφέρει το 17,5% των κεφαλαίων της ΕΚΤ και συμμετέχει με αντίστοιχα ποσά στα ταμεία διάσωσης, όπως ο ESM και ο EFSF. Συγκριτικά, στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίστοιχο μερίδιο ήταν μόλις 2% περίπου. Η νομισματική ένωση θα άντεχε πολύ δύσκολα μια ενδεχόμενη αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας. ‘Όσο καμία άλλη χώρα η Ιταλία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της ευρωκρίσης».

Για περισσότερα βλέπε Εδώ 

"kε" Τσίπρα: Δείτε τα Αποτελέσματα των πολέμων που διεξάγουν με την βοήθειά Σας, οι Σύμμαχοί Σας:

Δείξτε το:
 Στους "ανθρώπους" που η καπιταλιστική βαρβαρότητα τους Έκανε να Μισούν: 


και Αν έχουν Αντοχές 
Ας Δούν και το βίντεο -που απ' Αυτό είναι τα στιγμιότυπα τραβηγμένα-:

και Ας Απαντήσουν 
σ' Αυτή  
την Μάννα 
-Αν είναι ικανοποιημένοι με τον Εαυτό Τους
 για την 
Ανοχή ή και Συμπαράστασή τους
στο πολιτικό προσωπικό που διεξάγει  τους πολέμους ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ  
που και η Χώρα μας Συμμετείχε 
και Συνεχίζει Να Συμμετέχει- :