Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

28 Απριλίου, 2017

το ΚΚΕ στη βουλή Εγκαλεί την κυβέρνηση για τα σκουπίδια της Ζακύνθου:


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ν. Καραθανασόπουλος: Υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο (VIDEO)
Να δοθεί μία άμεση και ασφαλής λύση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Ζακύνθου ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα».

Η κατάσταση στην πόλη και τα χωριά του νησιού είναι άθλια, καθώς έχουν συσσωρευτεί τόνοι απορριμμάτων. Η όποια αποκομιδή γίνεται κυρίως παραμονές μεγάλων εορτών και πάντα προς τη χωματερή Σκοπού που θα έπρεπε να είχε κλείσει. Ταυτόχρονα, τα σκουπίδια, που κατά καιρούς απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, έχουν κατακλύσει το νησί, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και ρύπανσης.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Ζάκυνθο, όμως όλες οι λύσεις έχουν μείνει στα χαρτιά. Πρόσθεσε ότι τώρα που έρχεται καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει απαλλαγή των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών νοικοκυριών από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας για όσο διάστημα είναι τα σκουπίδια στους δρόμους. 

Οι ίδιες υποσχέσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ισχυρίστηκε πως «εδώ και κάποιες μέρες το πρόβλημα έχει πάρει το δρόμο της επίλυσης», ενώ επέρριψε ευθύνες στην Τοπική Διοίκηση για την καθυστέρηση.

«Έχει επιλεγεί η εγκατάσταση του δεματοποιητή σε χώρο κοντά στον πρώην ΧΥΤΑ του Σκοπού, θα αρχίσει να λειτουργεί, ελπίζουμε, στα τέλη της άλλης εβδομάδας, και μέσα σε δύο με δυόμισι μήνες θα έχει λειτουργήσει και η ενδιάμεση λύση στο χώρο της περιοχής Λίβα, όπου προορίζεται να είναι εκεί και η οριστική λύση», ανέφερε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι και γενικά τα λαϊκά νοικοκυριά από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας για όσο διάστημα είναι τα σκουπίδια στους δρόμους.

Επιχειρηματικός πόλεμος
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ ότι αυτές οι αποφάσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Συμπλήρωσε πως ακόμη και αν υλοποιηθεί η προσωρινή λύση του δεματοποιητή, οι τόνοι των σκουπιδιών δεν μπορούν να απορροφηθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, «πολύ δε περισσότερο που η δεματοποίηση των σκουπιδιών εγκυμονεί νέους κινδύνους».

Όπως είπε: «Το θέμα με τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ζακύνθου, είναι συνολικότερο. Και ξέρουμε επίσης ότι υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων. Ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και στη Ζάκυνθο ένας αντίστοιχος επιχειρηματικός πόλεμος, με τις όποιες λύσεις δεν προωθούνται ή υπονομεύονται, εκφράζεται επί της ουσίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι αυτοί οι οποίοι θα πληρώσουν τον επιχειρηματικό πόλεμο είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που βιώνουν αυτήν την υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα, ενώ η όποια λύση δοθεί θα είναι σε βάρος τους γιατί τα ανταποδοτικά τέλη θα πάνε πολύ ψηλά. 
«Από τη στιγμή που εμπλέκονται επιχειρηματικοί όμιλοι, από τη στιγμή που η διαχείριση των απορριμμάτων ιδιωτικοποιείται, εμπορευματοποιείται, τότε καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά σε τι επώδυνες καταστάσεις θα οδηγηθούν τα λαϊκά στρώματα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους χώρους αποκομιδής, αλλά και επεξεργασίας των απορριμάτων, με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, με μη ύπαρξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας», σημείωσε.