Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

15 Μαΐου, 2017

To θανατηφόρο μείγμα μέτρων για το λαό στη βουλή:


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΚΕ: Θανατηφόρο μείγμα για το λαό 

(VIDEO)


Τα πυρά του ΚΚΕ από την αρχή της διαδικασίας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής δέχθηκε η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος διότι όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών πρέπει η ψήφισή του να γίνει πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μάη.
«Φιλοδοξούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγει την επείγουσα διαδικασία, ενώ όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τους «αρνητικούς συσχετισμούς» για να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα των μέτρων, ενώ προσπάθησε να φέρει στα μέτρα του ακόμα και τον Λένιν. «Η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» ισχυρίστηκε, προκειμένου να συγκαλύψει ότι τα κυβερνητικά μέτρα ικανοποιούν μία προς μία τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Θέλοντας να σπείρει αυταπάτες για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι εχθρικός για το λαό, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και για αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές».
Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε τάχα ότι τα «θετικά» μέτρα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, όταν τα λεγόμενα αντίμετρα αφορούν τη στήριξη του κεφαλαίου ή την αναδιανομή της φτώχειας στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος «να πάει και λίγο περισσότερο» από το Eurogroup της 22ας Μάη. 
Τα ίδια επιχειρήματα αναπαρήγαγε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο ως ένα «καθοριστικό βήμα» μιας μεγάλης διαδρομής που οδηγεί στο τέλος της επιτροπείας. Επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιέχει μέτρα «ουσιαστικής στήριξης του κοινωνικού κράτους», όταν μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο πετσοκόβονται μία σειρά επιδόματα.
Σε ό,τι αφορά τα νέα αντεργατικά μέτρα, σημείωσε πως μπαίνουν τα θεμέλια για την επιστροφή της «κανονικότητας» στην αγορά εργασίας, εννοώντας προφανώς την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας που επεκτείνει η συγκυβέρνηση, καταργώντας ακόμα και την κυριακάτικη αργία. 

Ν. Καραθανασόπουλος: Η μάχη θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα και στο λαϊκο ξεσηκωμό

«H κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, συνεχίζει αταλάντευτα και στοχοπροσηλωμένη τη βάρβαρη αντιλαϊκή ταξική πολιτική», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα νέα σκληρά μέτρα, το οποίο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος.
Όπως είπε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «εργάζεται νυχθημερόν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, γι’ αυτούς έκανε τη διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε πως την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, συνεργάζεται άψογα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε. 
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί ένα θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, γιατί πατάει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια. Επίσης ξεκαθάρισε πως τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου είναι μόνιμα, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε πάνω βίντεο). 

Χρ. Κατσώτης: Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση μέτρα και «αντίμετρα»

«Μέτρα και αντίμετρα είναι στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.
«Απορρίπτουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική, τα μέτρα και τα αντίμετρα. Αυτό κάνουν και οι εργαζόμενοι που ετοιμάζουν τη μαζική καθολική απεργία στις 17 Μαΐου, τα μαζικά συλλαλητήρια στις 18»,ανέφερε. Συμπλήρωσε πως στις 17 και στις 18 Μάη πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός. «Όλοι στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε ως βαθύτερη αιτία της επίθεσης την επιδίωξη για φθηνότερη εργατική δύναμη, ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Με αφορμή τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αλλά και τα άλλα άγρια αντιλαϊκά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τον καλύτερο εκπρόσωπο των επιχειρηματικών ομίλων. «Είστε πραγματικά η ελπίδα του κεφαλαίου, γιατί γίνατε λεπίδα των όποιων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων»,είπε, χαρακτηρίζοντας μεγάλη πρόκληση την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Για τα λεγόμενα αντίμετρα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «με τη μάσκα της καταπολέμησης της φτώχειας προχωρά σε σταθερή στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη σε αναδιανομή τη φτώχειας, κόβοντας από τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους για να δώσει ψίχουλα στους πιο φτωχούς». 

Σ. Βαρδαλής: Το 4ο μνημόνιο επισπεύδει την εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολουμένων και εμπόρων

Να σταματήσει η ψευτιά των «αντιμέτρων», οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17 Μάη και στα συλλαλητήρια στις 18 Μάη. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το 4ο μνημόνιο.
Όπως τόνισε, οι επιπτώσεις του στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους θα είναι τραγικές, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα είναι πως μετράμε χιλιάδες λουκέτα, πτώση τζίρου, παραπέρα μείωση των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ έως και 35% και απελευθέρωση των Κυριακών.
Επισήμανε ότι τα νέα μέτρα συνδυαστικά με τα προηγούμενα οδηγούν στην εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μονοπώλια.
Ειδικότερα, προωθείται και η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών για τη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτό τον τομέα, που ως συνέχεια προηγούμενων ρυθμίσεων, τσακίζει ιδιαίτερα τους οδηγούς στα μικρά φορτηγά.
Ο Σάκης Βαρδαλής τόνισε ότι ο καυγάς γίνεται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, στην οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από τις διαφορές τους για το μείγμα. Είναι απαίτηση των βιομηχάνων της χώρας μας, που μάλιστα εκτιμούν ως στοιχείο υπανάπτυξης πως στην Ελλάδα οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι είναι 34% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 16%.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση στόχων ενάντια στους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και να μπουν οι βάσεις για κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη.

Λ. Κανέλλη: Χτυπιούνται τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Την ώρα που η συγκυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά και καταβάλλει τεράστια ποσά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τσεκουρώνει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα και των στρατιωτικών και των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής.
Τόνισε ότι με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο, η συγκυβέρνηση τελειώνει οριστικά το θέμα των μισθολογικών επιστροφών που είχε επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ εισάγει και την προσωπική διαφορά για τους μισθούς των νεοεισερχομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Αναφερόμενη στο νέο επίδομα «Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας», που αναφέρεται στο 4ο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ακόμη κοροϊδία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο πολυνομοσχέδιο, αυτό θα δίνεται με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια και μόνο στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.

Νίκος Μωραΐτης: Κανένα περιθώριο αναμονής, τα μέτρα και τα «αντίμετρα» υπηρετούν το κεφάλαιο

Το δεύτερο «ΣΥΡΙΖΑίικο» μνημόνιο και το τέταρτο στη σειρά που με τα μέτρα του σαρώνει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στις Επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του 4ου μνημονίου. 
Πρόσθεσε πως τα μέτρα έχουν τη στήριξη όχι μόνο του ΣΕΒ, που πανηγυρίζει και σιγοντάρει την κυβέρνηση να τα εφαρμόσει, αλλά και όλων των τμημάτων του κεφαλαίου, αφού άφησε ανέγγιχτο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Δημιουργείτε πιο φθηνούς εργάτες στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο κομμουνιστής βουλευτής ενώ την κατηγόρησε πως κρύβει από τον ελληνικό λαό το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και απαιτήσεις του κεφαλαίου που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, με ή χωρίς μνημόνιο.
Ειδικότερα, για τους αγρότες επισήμανε ότι το 4ο μνημόνιο συνεχίζει την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρών και φτωχών αγροτών, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η έκπτωση που επικαλείται η κυβέρνηση και αφορά το 2018 δεν αλλάζει την ουσία της λεηλασίας του ήδη λεηλατημένου αγροτικού εισοδήματος.
Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιχειρεί να χειραγωγήσει εργάτες και αγρότες για να συναινέσουν στη σφαγή τους. Τους κάλεσε να μη δείξουν κανένα περιθώριο αναμονής, αφού τα μέτρα και τα αντίμετρα υπηρετούν το κεφάλαιο. Τους κάλεσε να οργανώσουν την πάλη τους, να μην ταυτιστούν με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. 

Στ. Τάσσος: Η κυβέρνηση μπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην πλήρη ευθυγράμμιση της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής άμυνας με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δίνει το 2ο υψηλότερο ποσοστό για στρατιωτικές δαπάνες, πάνω από το 2%, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Στ. Τάσσος, προσφέρει νέα βάση στην Κάρπαθο, επεκτείνει τη λειτουργία της βάσης της Σούδας και την αναβαθμίζει, καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προσφέρει πλήρη κάλυψη στο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία, διατηρεί το μύθο ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αλλά και στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους. «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, έχουν μόνο έναν κοινό εχθρό, τον καπιταλισμό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στ. Τάσσος.

Γ.Λαμπρούλης: Τα μέτρα είναι βαθύτατα ταξικά προς όφελος του κεφαλαίου

«H διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του είναι τα βασικά στοιχεία των εκατοντάδων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο νέο τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.
«Πρόκειται για μέτρα που δεν είναι ούτε ισορροπημένα ούτε δημοσιονομικά ουδέτερα όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα βαθύτατα ταξικά υπέρ του κεφαλαίου, υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση δηλαδή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση κλάδων και τομέων της οικονομίας προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων. Επίσης αναφέρθηκε στους νέους «κόφτες» που θα εφαρμοστούν στην Υγεία, αλλά και στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να χρυσοπληρώνει τα φάρμακα.
Η κυβέρνηση προκαλεί με τη στάση της, τόνισε για τη διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καθώς συνεχίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική με ένα θανατηφόρο μείγμα για τους συνταξιούχους και την εργατική τάξη για να πετύχει ματωμένη ανάπτυξη για να ανοίξει το δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους, ένα δρόμο σπαρμένο με τις θυσίες της εργατικής τάξης, με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων της.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ρότα του αυταρχισμού, επιλέγοντας την επείγουσα μορφή για μια προσχηματική συζήτηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι η μάχη δίνεται μόνο στη Βουλή, προσθέτοντας ότι θα κριθεί από το λαό στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιάς και το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό.
Προσχηματικά διαφώνησαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη που ως κυβέρνηση ψήφισαν μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους με διαδικασίες fast track.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί τελευταίων μέτρων ανακύκλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης ισχυριζόμενος ότι το πολυνομοσχέδιο - 4ο μνημόνιο «δίνει τέλος στην επιτροπεία», στην οποία έβαλαν τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «οπισθοχώρησε η χώρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση και ανικανότητα, λέγοντας πως το πολυνομοσχέδιο αποτελεί «4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση», ενώ χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη» τα αντίμετρα.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτσούκος έκανε λόγο για «τέταρτο, επαχθές, δεσμευτικό και περιοριστικό για τη χώρα μνημόνιο», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την καπιταλιστική ανάκαμψη. Επίσης υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για αυτά τα μέτρα. 

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ