Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

O Σόιμπλε "εκθέτει" τον Αριστερό Ηγέτη τσι Χώρας:

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ

Με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγιναν μεγαλύτερα βήματα από ό,τι στο παρελθόν


Τα εύσημα του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διότι πέρασε περισσότερα μέτρα από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, ενώ δεν αποκλείει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.
«Με τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν μεγαλύτερα βήματα από ό,τι στο παρελθόν. Για αυτό και οι οίκοι αξιολόγησης βελτίωσαν την εκτίμησή τους για την Ελλάδα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και προσθέτει πως «με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση βελτιώθηκαν κάποια πράγματα. Υπάρχουν βήματα προόδου. Δεν επαρκούν ακόμα, αλλά μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα γίνουν καλύτερα αν ακολουθηθεί με αποφασιστικότητα αυτή η πορεία».
Για το χρέος επαναλαμβάνει ότι η συζήτηση θα γίνει το 2018 ενώ για το τι μέτρα θα χρειαστούν αναφέρει πως «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε ως εξής: αν το ΔΝΤ με τις αρνητικές προγνώσεις του δικαιωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Οι Ευρωπαίοι επίσης. Αν το ΔΝΤ δεν δικαιωθεί, όπως προβλέπει η αισιόδοξη πρόγνωση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε δεν θα χρειαστούν. Για αυτό, ας υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε, τι θα έχει επιτευχθεί». Για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 2% έως το 2060 δηλώνει ότι «δίνω σχετικά μικρή βάση σε υπολογισμούς μέχρι το 2060. Αυτό ήταν ένα από τα σημεία διαφοράς με το ΔΝΤ, για το οποίο έπειτα από πολλές συζητήσεις βρήκαμε ένα συμβιβασμό».
Και νέο μνημόνιο;
Αναφέρει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι ευθύνη κυρίως των ελληνικών κυβερνήσεων λέγοντας πως «δεν είναι σωστό, κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο» και επαναφέρει το θέμα τη φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών δηλώνοντας πως «πρόσφατα υπενθύμισα πως το κόμμα του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα καταργούσε τα προνόμια των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση δεν το έκανε για τους δικούς της λόγους. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής οι εφοπλιστές να προστατεύονται, αλλά να γίνονται αλλού περικοπές». Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως η γερμανική κυβέρνηση και η Βουλή στις αρχές του προηγούμενου έτους πέρασε νόμο με φορολογικά προνόμια για τους Γερμανούς εφοπλιστές απαντά ότι «η διαφορά είναι πρωτίστως ότι εμείς δεν ζητούμε από τους Έλληνες φορολογουμένους εγγυήσεις για τη Γερμανία» δείχνοντας ότι το όλο θέμα σχετίζεται με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ομίλων στις θαλάσσιες μεταφορές.
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει να τοποθετηθεί επί της ουσίας δημόσια αναφέροντας πως «δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα εργάζεται για να επιτύχει αυτό το πρόγραμμα. Τέτοιες εικασίες είναι επιβλαβείς και για τις αγορές. Οι σκέψεις μου είναι επί της αρχής». Για το Grexit δηλώνει ότι «κανένας στην Ευρωζώνη, και ειδικά η Ελλάδα, δεν έχει συμφέρον να ξανανοίξει αυτήν την παλιά συζήτηση. Γιατί θα πρέπει να επαναφέρουμε ξανά την ανασφάλεια, που δεν βοηθάει και στις αγορές;» Αναφέρει ότι την πρόταση του για προσωρινή έξοχο της Ελλάδας από το Ευρώ την είχε πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και αποκαλύπτει πως «μου είπε: «Όχι, Βόλφγκανγκ, δεν το θέλουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ». Αυτή είναι η καθαρή θέση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Τη σέβομαι χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μόνο που η Ελλάδα πρέπει στη συνέχεια να καταβάλει τις απαραίτητες για αυτό προσπάθειες».
Με αφορμή τα σχέδια μετεξέλιξης του ESM o Β. Σόιμπλε δηλώνει πως «οι κανόνες του ΔΝΤ ταιριάζουν σε μία χώρα που έχει δικό της νόμισμα, και όχι σε μία χώρα-μέλος μιας νομισματικής Ένωσης. Το ΔΝΤ δεν δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια. Για αυτό και όλοι συμφωνήσαμε, ότι αυτό το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι και το τελευταίο με συμμετοχή του ΔΝΤ. Για την περίπτωση που κάποτε χρειαστούμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, πρέπει να εξελιχθεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».  
Τι λέει για Τσίπρα, Μητσοτάκη, Τσακαλώτο και Βαρουφάκη
Αποκαλύπτει ακόμα πως ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε επισκεφθεί πριν το ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές το 2015 αναφέροντας πως «ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα». Το έκανε παρ’ όλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη».
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρει πως «όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου. Τον ρωτώ κάθε φορά τι μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα πάνω και πέρα από το πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδύσεων».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνει πως «μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς μίλησα και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ», ενώ για το Γ. Βαρουφάκηαναφέρει ότι «την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».