Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

02 Οκτωβρίου, 2017

Για την ενδοαστική διαμάχη στην Ισπανία:


Με μπαράζ καταστολής, επιδρομών με χημικά, γκλομπ και πλαστικές σφαίρες, η κυβέρνηση της Ισπανίας απαντά στο λεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, που η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομη και αντισυνταγματική.
1 / 11
Από το πρωί, εικόνες των πάνοπλων ανδρών της Εθνοφυλακής («Guardia Civil») και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας να εφορμούν κατά πολιτών, που περιφρουρούν τα εκλογικά κέντρα, κάνουν το γύρο του κόσμου. Με τα γκλομπ, τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες, απωθούν τους πολίτες και εισβάλουν στα εκλογικά κέντρα, καταστρέφοντας κάλπες και ψηφοδέλτια.
Από έφοδο της αστυνομίαςΑπό έφοδο της αστυνομίας

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, έχουν κλείσει μέχρι τις 18.00 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, με όλες τις επιχειρήσεις να συνοδεύονται από τραυματισμούς πολιτών και συλλήψεις.
Τουλάχιστον 92 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Υγείας της περιφέρειας. Συνολικά «465 πρόσωπα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια», δήλωσε μια εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών.
Τουλάχιστον 761 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.
Η ίδια πρόσθεσε πως από όσα γνωρίζει δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της Αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματιστεί στο μάτι.
1 / 2
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις επιθέσεις των ομοσπονδιακών δυνάμεων, δεν ξέφυγαν οι άνδρες της επαρχιακής αστυνομίας («Mossos d' Esquadra»), αλλά και οι πυροσβέστες της Βαρκελώνης. Η «Mossos» δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.
Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.
«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος, Άντα Κολάου, σε δήλωση που εξέδωσε. Να σημειωθεί ότι η «αριστερή» δήμαρχος της πόλης, την Παρασκευή, είπε πως δεν ταυτίζεται ούτε με το «ναι» ούτε με το «όχι» στο δημοψήφισμα και ότι προσανατολίζεται να ψηφίσει άκυρο ή λευκό.
Η ψηφοφορία διεξάγεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.
Οι καταλανικές αρχές αναφέρουν ότι τα εκλογικά τμήματα παραμένουν ανοιχτά σε ποσοστό 70% ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος.
1 / 13
Με μήνυμα του στο «Twitter», ο Αστόρ Γκαρσία, Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, δηλώνει: «Σήμερα πολλοί πήγαιναν να ψηφίσουν και τους απάντησαν με γκλομπς. Έτσι θα θυμόμαστε την 1η Οκτώβρη. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει πια τη μικρότερη σημασία. Όχι στην κρατική καταστολή»
Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, καλεί την εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Η σφοδρή ενδοαστική διαμάχη στην Ισπανία, εκδήλωση της οποίας είναι το δημοψήφισμα στην Καταλονία και η μεγάλη καταστολή, αποτυπώνεται και σε επίπεδο δηλώσεων και παρεμβάσεων από παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Αντιπαράθεση για τις υποθέσεις του κεφαλαίου
(...)
Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση, στην οποία εγκλωβίζονται και λαϊκές δυνάμεις, που αποπροσανατολίζονται με το λεγόμενο εθνοτικό ζήτημα. 
Υπάρχουν οι καπιταλιστές που βλέπουν περισσότερες προοπτικές σε μια πιο ανεξάρτητη Καταλονία, ωστόσο και σε αυτό το «στρατόπεδο» διατυπώνονται διαφορετικές εκδοχές για απόσχιση ή πιο χαλαρή σύνδεση με την Ισπανία. 

Τα δεδομένα ότι στην Καταλονία παράγεται το 20% του ΑΕΠ, ότι είναι κέντρο της βιομηχανικής παραγωγής ολόκληρης της Ισπανίας,
 ότι βρίσκεται το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων που υπάρχουν σε όλο το ενιαίο κράτος, 
ή ότι σε περίπτωση απόσχισης βγαίνει από την ΕΕ και απαιτείται νέα διαδικασία εισδοχής, κάνει πολλούς να είναι συγκρατημένοι ή και αντίθετοι με την ανεξαρτησία.
Αυτό εκφράζεται στα αστικά κόμματα πέραν των αυτονομιστικών. 
Το κυβερνών στην Ισπανία Λαϊκό Κόμμα, το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» έχουν τοποθετηθεί κατά της ανεξαρτησίας, όπως κριτικό είναι και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ποδέμος» ή η ρεφορμιστική «Ενωμένη Αριστερά» που ασκούν κριτική στη σκληρή κατασταλτική τακτική του Ραχόι και ζητούν «δημοκρατικό διάλογο» ή και γενικόλογα «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Μόνο το ΚΚ Λαών της Ισπανίας βλέπει με «ταξικά γυαλιά» την όλη αντιπαράθεση και καλεί την εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. 
Με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΕ, Αστορ Γκαρσία, τα στελέχη και τα μέλη του δίνουν τη μάχη για τον απεγκλωβισμό εργατών και λαϊκών μαζών από τα αστικά διλήμματα, ενάντια στην κρατική καταστολή, για την εργατική - λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό, που μπορεί να δώσει απάντηση και σε όποια εθνοτικά ζητήματα υπάρχουν.