Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

30 Αυγούστου, 2017

O Ν. Καραθανασόπουλος στην Ζάκυνθο για τις Φωτιές:




Τα αίτια των πυρκαγιών είναι η αλλαγή χρήσης γης, η εμπορευματοποίησή της και η συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων σε λίγα χέρια. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας στο νησί από χθες και την επίσκεψή του στα καμένα χωριά και τις εκτάσεις. Όπως πρόσθεσε, τα συμφέροντα που υπάρχουν, αλλά και η σύγκρουση μεταξύ τους οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών.
Κάτοικοι και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα:


Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όταν εκδηλώνεται, αλλά και για τη λήψη μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας, όπως ζώνες πυροπροστασίας, παρατηρητήρια κλπ.

Ειδικά για τον κλάδο της Πυροσβεστικής επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία απαξίωση και υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας με τεράστια συρρίκνωση του προσωπικού της ακόμη και μετακίνηση των υπαλλήλων, αποδυναμώνοντας τη δασοπυρόσβεση, όπως αποκαλύπτει και σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» σήμερα. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι μέσα από Επιτροπές Αγώνα και φορείς να διεκδικήσουν την άμεση καταγραφή των ζημιών (σε σπίτια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, κτηνοτροφία), την πλήρη αποζημίωση 100% αυτών των ζημιών, τη στήριξη του εισοδήματος των κατοίκων που επλήγησαν καθώς και την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με επαρκή χρηματοδότηση γιατί οι πυρκαγιές του καλοκαιριού προκαλούν σοβαρά προβλήματα το χειμώνα. 

Νωρίτερα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ζακύνθου, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υπηρεσίας που μετρά μείωση προσωπικού και μέσων. 

Στη συνέχεια περιόδευσε στις καμένες περιοχές της Αναφωνήτριας, όπου εκτός της φυσικής καταστροφής διαπιστώθηκε και η οικονομική καταστροφή αφού κάηκαν στάβλοι, ζώα, καλλιέργειες και αυτοκίνητα. Στη συζήτηση με τους κατοίκους και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης θίχτηκε και πάλι το θέμα της έλλειψης αντιπυρικών έργων και οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
1 / 7



Απ' την περιοδεία του Ν. Καραθανασόπουλου 
Ο Ν.Καραθανασόπουλος μιλά με πυροσβέστες στις Μαριές χθες το απόγευμα


Επισκέφθηκε το χωριό Μαριές που ήταν ένα από τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς και ενημερώθηκε για την πορεία των προσπαθειών κατάσβεσης της φωτιάς από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής αλλά και από πυροσβέστες. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού Παύλο Κολοκωτσά και ενημερώθηκε συνολικά για την κατάσταση.



Σε δήλωσή του ο Ν. Καραθανασόπουλος μετά την επίσκεψη στις Μαριές δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε μια πρώτη εικόνα της καταστροφής και θα πρέπει να αναδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι η αλλαγή χρήσης γης και η εμπορευματοποίησή της είναι αιτία που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Αλλωστε και στην περιοχή αυτή υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και συμφέροντα. Επίσης, θα πρέπει να αναδειχτεί και το γεγονός ότι ο περιορισμός των ζημιών θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος εάν υπήρχαν συγκεκριμένα σχέδια πρόληψης και επάρκεια σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης» 




Υπενθυμίζεται πως η Ζάκυνθος, υπέστη φέτος το καλοκαίρι, μεγάλη καταστροφή από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, στο νησί έχουν ξεσπάσει περίπου 80 δασικές πυρκαγιές. Μάλιστα, σε μία μόνο μέρα του Ιούλη, από το σύνολο των πυρκαγιών, οι 22 είχαν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο και 15 άλλη μέρα του ίδιου μήνα ενώ μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες, από την πυρκαγιά, υπολογίζεται πως κάηκαν πάνω από 10.000 στρέμματα.
***************************
Είπαν στον ΣΤΙΓΜΑ (30/8/17)
Νίκος Καραθανασόπουλος (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΚΕ, Βουλευτής Αχαΐας)
«Έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν σενάρια συνομωσίας σε ότι αφορά τις πυρκαγιές, αλλά δεν κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν τις ευθύνες τους, σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης που όφειλαν να είχαν πάρει.
Στη Ζάκυνθο όπου και βρέθηκα, διαπίστωσα ότι δεν συντονίζονται οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τις πυρκαγιές. Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική, Δήμος και Περιφέρεια, δεν μπορούν να συντονιστούν, δεν έχουν ένα ενιαίο σχέδιο πρόληψης. Αν αφήνεις ελεύθερο το πεδίο σε εμπρηστές, αυτοί θα δράσουν ανεξέλεγκτα. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα οπλίζουν το χέρι ενός εμπρηστή.
Σήμερα δύνονται 120 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απ ότι μία δεκαετία πριν. Υπάρχει τεράστια έλλειψη αναλώσιμων υλικών για τα επίγεια μέσα, έλλειψη προσωπικού και μεταφορά σημαντικού αριθμού πυροσβεστών σε ποσοστό 25% στη φύλαξη αεροδρομίων, όπως γίνεται και στη Ζάκυνθο. Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και έναν πεπαλαιωμένο στόλο εναέριων μέσων κατάσβεσης.
Οι δασικοί χάρτες είναι ένα εργαλείο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των δασών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ως ανέκδοτο ακούγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε στην Ευρώπη, επειδή δεν μετείχαμε στη σύνοδο της Εσθονίας για τα δήθεν εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Πέρυσι η κυβέρνηση συμμετείχε σε ανάλογα συνέδρια. Άλλωστε είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ Ναζισμού και Κομμουνισμού, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάποια επανάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συκοφαντήσει τον σοσιαλισμό και βάζει προσχώματα ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και το ΚΚΕ.
Όταν οικοδομήθηκε ο Σοσιαλισμός στα πρώτα χρόνια εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξαν πιέσεις ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για να πετύχουν την ανατροπή. Όταν δέχεσαι τέτοιες πιέσεις, θα προστατεύσεις με κάθε μέσο τις λαϊκές τάξεις. Διαχρονικά, όλες οι επαναστάσεις βάφτηκαν με αίμα.»