Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

19 Απριλίου, 2018

Κούβα: -Ο Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ, Nέος Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου.



ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη 19/04/2018:
Ο μέχρι πρότινος πρώτος αντιπρόεδρος της κουβανικής κυβέρνησης, ο Μιγκέλ Μάριο Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες, εξελέγη νέος πρόεδρος της Κούβας, διαδεχόμενος τον Ραούλ Κάστρο
Ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, πρώτος αντιπρόεδρος από το 2013, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας από το 2003 και ηλεκτρονικός μηχανικός, προτάθηκε χθες από την Εκλογική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για τη θέση του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και στη σημερινή ψηφοφορία έλαβε 603 ψήφους από τις 604, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιστοσελίδα «Cubadebate».
Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ορκίστηκε στα νέα καθήκοντά του και δεσμεύτηκε ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί», ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.
Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση. Ανέφερε, ακόμη, πως «είναι απολύτως ξεκάθαρο πως μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας εγγυάται την ενότητα του έθνους και του λαού».
(Πηγή: «cubadebate.cu»)















Συγχαρητήριο μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον νέο πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ


Σε συγχαρητήριο μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον νέο πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, Μιγκελ Ντίας - Κανέλ, αναφέρεται:
«Σύντροφο Μιγκέλ Μάριο Ντίας Κανέλ Μπερμούντες,
Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας.
Αγαπητέ σύντροφε,
Σε συγχαίρω για την εκλογή σου και σου εύχομαι υγεία και καλή δύναμη στην άσκηση των νέων καθηκόντων που ανέλαβες.
Η Κούβα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και τη φιλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), που διαχρονικά στέκεται διεθνιστικά στο πλευρό της Κουβανικής Επανάστασης και των δικαιωμάτων του κουβανικού λαού.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ».

---Συγκροτήθηκε η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας


Η συνεδρίαση της ΕθνοσυνέλευσηςΗ συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης
Ξεκίνησε χτες στην Κούβα η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, δηλαδή των 605 μελών (322 γυναίκες και 283 άνδρες) της αντίστοιχης Βουλής, που εκλέχτηκαν στις 11 Μάρτη φέτος για 5ετή θητεία. 
Η Ολομέλεια αυτή θα ολοκληρωθεί σήμερα συμβολικά, στην 58η επέτειο από την ηρωική νίκη του επαναστατημένου Κουβανικού λαού, που αναχαίτισε μέσα σε 72 ώρες την εισβολή των μισθοφόρων της CIA, η οποία ξεκίνησε στις 17 Απρίλη του 1961 στην παραλία Χιρόν στον Κόλπο των Χοίρων στην επαρχία Ματάνσας.
Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης ορκίστηκαν χτες και εξέλεξαν το προεδρείο του σώματος, καθώς επίσης συζήτησαν και ψήφισαν τις προτάσεις για τη συγκρότηση του Κρατικού Συμβουλίου, που επικεφαλής του είναι ο Πρόεδρος της χώρας. 
Οπως έχει ήδη ανακοινώσει ο σημερινός Πρόεδρος και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δεν θα είναι πάλι υποψήφιος, δίνοντας την σκυτάλη από την γενιά της Επανάστασης στην νεότερη γενιά. 
Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εκλέχτηκε ο Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες, 74 χρόνων, μέλος του ΠΓ. 
Σύμφωνα με τα στατιστικά του σώματος η μέση ηλικία των αντιπροσώπων είναι τα 49 χρόνια, 80 από τους 605 είναι 18-35 χρόνων, οι 338 εκλέγονται πρώτη φορά και οι 530 έχουν γεννηθεί μετά την νίκη της Επανάστασης, το 1959 ενώ το 86% των αντιπροσώπων έχει ανώτατη εκπαίδευση.
Από την Εκλογική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου ο 57χρονος, σημερινός πρώτος αντιπρόεδρος από το 2013, Μιγκέλ Μάριο Ντίας Κανέλ Μπερμούντες, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας από το 2003 και ηλεκτρονικός μηχανικός, και στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου ο Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, 72 ετών, μέλος του ΠΓ. Τα ονόματα των εκλεγμένων του ανώτερου οργάνου, Προέδρου, πρώτου αντιπροέδρου, 5 αντιπροέδρων, Γραμματέα και 23 μελών, αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα σήμερα.
Ο Ρ. Κάστρο με τον Μιγκέλ Μάριο Ντίας ΚανέλΟ Ρ. Κάστρο με τον Μιγκέλ Μάριο Ντίας Κανέλ
Θυμίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα της Κούβας, το ΚΚ Κούβας, η ΚΝ Κούβας, οι μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, ενώσεις γυναικών, φοιτητών κ.λπ. κάνουν προτάσεις χωρίς να καταρτίζουν λίστες και ψηφοδέλτια και από τις Λαϊκές Συνελεύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα πρόσωπα που προτείνονται για να είναι υποψήφιοι, θα πρέπει να πάρουν το 50% συν 1.
 Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι ανακλητοί. Αυτή η διαδικασία των εκλογών (προτάσεις, ανάδειξη υποψηφιοτήτων) ξεκίνησε με τις εκλογές για τα τοπικά συμβούλια τον Νοέμβρη του 2017 και δικαίωμα εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 και εκλέγεσθαι άνω των 18 χρόνων.