Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

11 Ιουνίου, 2018

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ και Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ:


Μπαχτσελί Τουρκία σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ χθες : H Κύπρος είναι Τουρκική 
Κιλιτσντάρογλου Τουρκία : 17νησια του Αιγαίου είναι Τουρκικά !
Σαλί Μπερίσα Αλβανία σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ χθες : To νησί Οθωνοί δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά στην Αλβανία !


Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί γιατί καθυστερεί το τηλέφωνο από τον Ζαεφ ώστε ν' ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ
 Ένταξη η οποία κατά την κυβέρνηση , όλα τα αστικά κόμματα αλλά και τους ομιλητές των συλλαλητήριων για το Μακεδονικό θα διασφαλίσει την ειρήνη στα βόρεια σύνορά μας !


Εμπεδώσαμε την ΝΑΤΟικη ασφάλεια ; 
Εμπεδώσαμε τους ΝΑΤΟικους συμμάχους ;
Ο λαός μια θέση έχει ! Να σταθεί απέναντι σ' ολα τα ΝΑΤΟικα σχέδια στην περιοχή !
Konstantinos Mpourxas
***
Προπαρασκευή για νέες επεμβάσεις με ελληνική εμπλοκή
Σε αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσης της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ προχώρησε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, που συνεδρίασε Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, βάζοντας και τις τελευταίες «πινελιές» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αρχές Ιούλη, και την οριστικοποίηση τότε των σχεδίων που σηματοδοτούν ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Συγκεκριμένα, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, που αναζητά βασικό ρόλο στην υλοποίησης μιας σειράς ευρωατλαντικών προταγμάτων αποφασίστηκαν:
-- Αλλαγές στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εξ ου και συμφώνησαν αύξηση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 1.200 στελέχη, που υπηρετεί σήμερα στις υπηρεσίες αυτές.
-- Στήσιμο δυο νέων Διοικήσεων. Μια Διακλαδική με χώρο ευθύνης τον Ατλαντικό και έδρα το Νόρφολκ των ΗΠΑ. Συν άλλη μια νέα Διοίκηση Υποστήριξης, με κύριο αντικείμενο τη διεκπεραίωση προσωπικού και εφοδίων στην Ευρώπη, με έδρα το Ουλμ της Γερμανίας.
Και οι δυο, όπως και οι υπόλοιπες αποφάσεις της Συνόδου, δείχνουν πως κύριος στόχος είναι η ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων, προσωπικού, εφοδίων και μέσων, με τα σχέδιά τους να εστιάζουν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, με το βλέμμα στην επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας, όσο και περιφερειακών δυνάμεων όπως το Ιράν.
Σε συντονισμό με την ΕΕ...
Στο θέμα εμπλέκεται άμεσα και η ΕΕ, με τα στελέχη της οποίας οι ΝΑΤΟικοί βρίσκονται σε συνεχείς συνεννοήσεις, ώστε να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα και σε περισσότερα πεδία η στρατιωτική συνεργασία των δυο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, όχι βέβαια χωρίς αντιθέσεις και δυσκολίες που προκαλούν τα διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες των καπιταλιστικών κρατών που συγκροτούν τις συμμαχίες αυτές.
Προσώρας και εν μέσω αυτών των αντιθέσεων, προκρίνεται ένα σχήμα όπου η ΕΕ καλείται μεν να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, αλλά «συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά» προς το ΝΑΤΟ, όπως λέγεται αρμοδίως, ώστε οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί να μην «ντουμπλάρονται», όπως επίσης λένε.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο στοιχείο («ναυαρχίδα» τη χαρακτήρισε ο γγ του ΝΑΤΟ) της τέτοιας συνεργασίας είναι η λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα» - ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ για το 2018 - καθώς οι δυο πόλοι του ευρωατλαντικού άξονα καλούνται να εντοπίσουν προβλήματα και να τα επιλύσουν (γραφειοκρατικά, ζητήματα διατυπώσεων ή ό,τι άλλο), ώστε να πετύχουν και έτσι την ταχύτερη μετακίνηση δυνάμεων προς ανατολικά και νότια.
Η ίδια η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσήλθε την Παρασκευή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να διαβεβαιώσει ότι και οι ευρωενωσιακές υπηρεσίες επιδεικνύουν την αντίστοιχη πρεμούρα με το ΝΑΤΟ.
...με «ναυαρχίδα» τη «στρατιωτική κινητικότητα»
Το είχε κάνει σαφές ήδη από την Πέμπτη, όταν μιλώντας, παρουσία αρκετών ΝΑΤΟικών, σε «Συμπόσιο» που συνδιοργάνωσαν στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (EDA) και η βουλγαρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, με θέμα «Στρατιωτική Κινητικότητα - Κλειδί στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνιζε:
«Το να επενδύουμε στην ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων και στα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα, αλλά αυτά να κολλάνε στα σύνορα για τελωνειακούς ελέγχους, τότε έχουμε σαφώς ένα θέμα αποτελεσματικότητας. Ακόμη και τα καλύτερα μέσα είναι, δεν θέλω να πω άχρηστα, αλλά περίπου τέτοια, αν δεν μπορούν να αναπτυχθούν εγκαίρως. Ο χρόνος είναι μέρος της εξίσωσης σε αυτό το έργο».
«Σε ηπειρωτική κλίμακα, εάν δεν μπορούμε να μετακινήσουμε τα μέσα μας, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περισσότερα από αυτά. Και πάλι, αυτό δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ξοδεύουμε τους προϋπολογισμούς μας. Η αποτροπή και η άμυνα δεν εξαρτώνται μόνο από την ποσότητα των αναπτυγμένων δυνάμεων. Επίσης, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα να μετακινούνται γρήγορα, εάν και όταν αυτό είναι απαραίτητο».
Εβαζε, εξάλλου, θέμα ότι σήμερα η διεκπεραίωση μέσων και προσωπικού επιβραδύνονται από εμπόδια όπως μικροί δρόμοι ή ελαφρές γέφυρες, αλλά και «νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια». «Ολοι θέλουμε να έχουμε περισσότερες κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παράδειγμα, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες ή μέρες ώστε το στρατιωτικό μας προσωπικό να περάσει από τις τελωνειακές διαδικασίες - ακόμη και για μια άσκηση που διαρκεί λίγες μόνο ώρες».
«Συμβαίνει ένα φορτίο να μην απαιτεί συνοριακούς ελέγχους, αν μεταφέρεται με πολιτικά φορτηγά, αλλά το ίδιο φορτίο μπορεί να καθυστερήσει για ώρες αν μεταφερθεί με στρατιωτικό φορτηγό».
Σε αυτό το φόντο, παρέπεμψε σε προσπάθειες των κρατών - μελών της ΕΕ ήδη από το 2014 να λύσουν τα προβλήματα αυτά, παρατήρησε ωστόσο ότι η δουλειά που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σε αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει προηγούμενο.
Περιέγραψε πρωτόκολλα λειτουργίας που θα μπουν στα τελωνεία για τη μετακίνηση στρατιωτικών φορτίων, αλλά και σχέδια η Κομισιόν να εγκρίνει «επενδύσεις» για αναβάθμιση του δικτύου διαμετακόμισης της ΕΕ, ώστε να ανταποκρίνεται και στις αυξημένες στρατιωτικές ανάγκες. Εκανε σαφές ότι προτίθενται να εκταμιεύσουν επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ ακριβώς για την υλοποίηση τέτοιας «στρατηγικής σημασίας» υποδομής.
Αύξηση πολεμικών δαπανών
Η Μογκερίνι αναφέρθηκε, εξάλλου, εκτενώς και σε ένα άλλο θέμα, που επίσης προβάλλει στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων, με νέα ακόμα πιο φονικά μέσα. Παρέπεμψε, δε, στη λεγόμενη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO), που περιλαμβάνει συνεργατικά σχέδια των κρατών - μελών.
Οι, δε, ΝΑΤΟικοί στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας έλεγξαν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς προχωρούν οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας για το 2018. Περιχαρείς διαπίστωσαν πως για 4η συνεχή χρονιά οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται συνεχώς, με χαρακτηριστικό στοιχείο ότι τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και ο Καναδάς έχουν τελικά ξοδέψει από το 2014 έως σήμερα επιπλέον 87 δισ. δολάρια για όπλα και πολεμική προπαρασκευή. Οτι όλο και περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει ετησίως για στρατιωτικές δαπάνες και επιπλέον ότι 15 από τα 29 κράτη - μέλη αναμένεται να πιάσουν φέτος και μια δεύτερη σχετική νόρμα, το 20% του ποσού που δαπανούν να πηγαίνει σε στρατηγικής αξίας όπλα.
«Στα κατάλληλα σημεία, την κατάλληλη στιγμή»
Σημαντικότατη ήταν και η συμφωνία των υπουργών του ΝΑΤΟ στις βασικές γραμμές της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας» της λυκοσυμμαχίας, που θέλει να έχει ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμες μάχιμες μονάδες του σε γη, θάλασσα και αέρα.
Πρόκειται για το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Τέσσερα Τριαντάρια», συγκεκριμένα έως το 2020 να έχουν 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης έτοιμα να αναλάβουν δράση εντός 30 το πολύ ημερών, καθώς - όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της Συνόδου ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ - πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν «τις κατάλληλες δυνάμεις στα κατάλληλα σημεία, την κατάλληλη στιγμή».
Η ανάπτυξη αυτή και οι ετοιμότητες έρχονται να απαντήσουν σε αναφορές που έχουν κάνει ανώτατοι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει πολύ καλύτερα τις δικές της δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το φόντο, εξυφαίνονται και άλλα σχέδια πύκνωσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.
Π.χ. πέρα από τους χερσαίους πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης που έχουν αναπτύξει εδώ και ενάμιση χρόνο στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, τις εναέριες περιπολίες από αεροσκάφη μιας σειράς ΝΑΤΟικών χωρών στην ίδια περιοχή, την περιοδική μεταστάθμευση εκεί και άλλων δυνάμεων με πρόσχημα ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, από πλευράς της πολωνικής κυβέρνησης έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για μια μόνιμη Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση («Forward Operational Base» - FOB) των ΗΠΑ στην Πολωνία.
Σημειωτέον, τέτοια χαρακτηριστικά πιθανολογείται ότι θα έχει και η βάση που θέλουν να στήσουν οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη, που για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις του κόσμου, πλασάρουν το παραμύθι, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ότι θα είναι «απλά» ένα κλιμάκιο επισκευής και συναρμολόγησης αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων.
Συνεχίζουν και επεκτείνουν τη δολοφονική δράση σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο
Τα διαβούλια Πέμπτη και Παρασκευή επεκτάθηκαν και σε άλλα πεδία, όπως οι δυνατότητες που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στον κυβερνοπόλεμο και την αντιμετώπιση «υβριδικών απειλών», στα «θολά» ούτως ή άλλως όρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστική «ειρήνη» και πόλεμο, όπως και στη δράση της λυκοσυμμαχίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS, αλλά και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση - που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή - οι ΝΑΤΟικοί τής αποδίδουν χαρακτηριστικά «ασύμμετρης απειλής» για την περιλάλητη «σταθερότητα» και την «οικονομία» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου «τρέχουν» σημαντικότατοι για τα ευρωατλαντικά μονοπώλια δίαυλοι διαμετακόμισης και Ενέργειας, προετοιμάζοντας ήδη τα επόμενα προσχήματα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.
Οι μετέχοντες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από τη συνεισφορά των ιπτάμενων ραντάρ AWΑCS στην επιτήρηση της Μέσης Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούν απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη για νέα αποστολή «εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Προσανατολισμένο στη νότια πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας ήταν και το κομμάτι των διαβουλεύσεων για την παραπέρα σύσφιξη σχέσεων του ΝΑΤΟ με «μετριοπαθείς» - όπως τις χαρακτηρίζουν - μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ιορδανία και η Τυνησία σε αυτήν τη φάση (αλλά και με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και Κατάρ), με βάση τις οποίες, τις συνεκπαιδεύσεις και τις κοινές ασκήσεις, σκοπεύουν να επεκτείνουν την ακτίνα επιρροής και δράσης του ΝΑΤΟ.
Τέλος, αποφάσεις δρομολογούν και για το Αφγανιστάν, όπου έχουν αποφασίσει μια πρώτη αύξηση των δυνάμεών τους κατά 3.000 στελέχη. Η εισήγηση του Στόλτενμπεργκ είναι τον Ιούλη τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας να αναλάβουν δέσμευση για χρηματοδότηση της εκεί αποστολής μέχρι τουλάχιστον το 2024.