Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

25 Σεπτεμβρίου, 2018

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ: 8 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ !!



«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Κλιμάκωση της πάλης με απεργία στις 8 Νοέμβρη


Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Νοέμβρη, για να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και να κλιμακωθεί ο αγώνας για τις ανάγκες των εργαζομένων, με αιχμή την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών για όλους, αποφασίζουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.
Ταυτόχρονα, απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους κλάδους, στα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, να δώσουν οργανωμένα και συντονισμένα τη μάχη με σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων». Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης προγραμματίζουν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνδικαλιστικές συσκέψεις, πλατιά εξόρμηση στους χώρους δουλειάς.
Την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη συνεδριάζει και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αντικείμενο την κλιμάκωση της πάλης με ενιαία πανεργατική απεργιακή απάντηση.

Απεργιακές αποφάσεις Ομοσπονδιών

Την προκήρυξη πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.
«Η απόφασή μας αυτή», τονίζει, «βασίζεται πάνω στην ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων του κλάδου των Κατασκευών για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα. Τροφοδοτείται από τις δεκάδες μάχες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα στα εργοτάξια, στους χώρους δουλειάς και την απόσπαση αυξήσεων πάνω στα μεροκάματα που καταβάλλονται.
Η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της απεργίας σε όλη τη χώρα είναι η απάντησή μας στη μεγαλοεργοδοσία, που οχυρωμένη εδώ και μια δεκαετία με το νομοθετικό οπλοστάσιο που της εξασφάλισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, αρνείται να υπογράψει κλαδικές Συμβάσεις.
Είναι απάντηση στο νέο κύκλο ψεμάτων και αυταπατών που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μιλάει για υποχρεωτικότητα και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν».
Ανάλογη απόφαση πήρε και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), καλώντας παράλληλα «σε συντονισμό και οργάνωση της διεκδίκησης και της πάλης από κοινού με άλλους κλάδους, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, τις ανάγκες των εργαζομένων».
Όπως υπογραμμίζει η ΟΕΚΙΔΕ, «στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και στο Δέρμα, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κλάδων, οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αντεργατικού νομικού πλαισίου με το οποίο τους εξόπλισαν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί αναλλοίωτο».
Να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουν την υπογραφή «νέων ΣΣΕ στον κλάδο με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας», καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία επίσης πήρε απόφαση για απεργία στις 8 Νοέμβρη.
«Ήδη η Ομοσπονδία βρίσκεται σε ανάπτυξη δράσης για τη διεκδίκηση ΣΣΕ», επισημαίνει. «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί από όλα τα σωματεία του κλάδου, με αποφάσεις για την απεργία, με οργάνωση της δικής τους πρωτόβουλης δράσης με στόχο να συσπειρώσουν όλους τους εργαζόμενους. Μόνο ο αποφασιστικός και καλά οργανωμένος αγώνας μπορεί να τσακίσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των εργοδοτών».
«Η ανάπτυξή τους σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης! Η πείρα από τον κλάδο μας αυτό δείχνει ξεκάθαρα», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΣΕ), τονίζοντας ότι «το φάρμακο αποτελεί για τους καπιταλιστές ένα από τα ακριβότερα και πιο κερδοφόρα εμπορεύματα, η φαρμακοβιομηχανία "καλπάζει" σε παραγωγή και κερδοφορία, σκάνδαλα εκατομμυρίων τροφοδοτούνται από φαρμακευτικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, σε παγκόσμιο επίπεδο και την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομήχανοι προτείνουν για τους εργαζόμενους του κλάδου Συλλογική Σύμβαση που δεν θα προβλέπει βασικό μισθό και θα μειώνει θεσμικές κατακτήσεις και δικαιώματα». Ταυτόχρονα, συνεχίζει η Ομοσπονδία, «αναδιαρθρώνουν τις επιχειρήσεις τους, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες, με μόνιμη επωδό τις απολύσεις εργαζομένων, εντατικοποιούν τη δουλειά, κάνουν χρήση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διεύρυνση της εργολαβικής εργασίας και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».
«Δεν έχουμε, επομένως, κοινά συμφέροντα», καταλήγει η ΟΕΦΣΕΕ. «Η δική τους ανάπτυξη έχει ως κριτήριο τα κέρδη και την οικειοποίηση του πλούτου από τους λίγους. Η δική μας ανάπτυξη έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, όπως σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί, στη βάση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, της ανόδου της παραγωγικότητας».

Απεργιακές αποφάσεις και από Εργατικά Κέντρα

Την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.
Για την οργάνωση της μάχης, το ΕΚΛ οργανώνει την Πέμπτη 4 Οκτώβρη, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη.
Στην ίδια κατεύθυνση, το ΕΚΛ προχωρά σε πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης: Πρώτος σταθμός ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησε στις 24 Σεπτέμβρη στα γραφεία της ΔΕΗ, ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, το ΕΚΛ συνεχίζει την πάλη ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τις παρεμβάσεις για την ανεργία, για τα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας, για τη διεκδίκηση μέτρων αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, όπως και τον αγώνα ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις (όπως η βάση drones και πολεμικών αεροσκαφών στην 110 ΠΜ).
Απόφαση προκήρυξης 24ωρης πανεργατικής απεργίας για τις 8 Νοέμβρη πήρε και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, απευθύνοντας αντίστοιχο κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Για την οργάνωση της μάχης, οργανώνει σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Παράλληλα, στα πλαίσια των αγωνιστικών του παρεμβάσεων, το ΕΚ Λαμίας οργανώνει: Την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη στις 10.00 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας. Τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη στις 9.00 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ενάντια στις απειλές της εταιρείας σε όσους χρωστούν. Την Τρίτη 2 Οκτώβρη στις 10.00 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους και την κοινωφελή εργασία.
«Να γίνει η 8η Νοέμβρη μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, κορύφωση της πολύμορφης δραστηριότητας όλου του επόμενου διαστήματος», καλεί τα σωματεία του χώρου του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας.
Για τη συζήτηση συνολικά του σχεδίου αγωνιστικών δράσεων για το επόμενο διάστημα, καλεί σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και αυτά των αυτοαπασχολουμένων.
Απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Νοέμβρη αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία της δύναμής του να αποφασίσουν και αυτά συμμετοχή μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες.