Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

04 Σεπτεμβρίου, 2018

TI (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ "ΖΑΙΟΙ" ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛ. ΣΥΜΒ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ !!



Για το δούλεμα απ'  «την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια»:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Κάλπικες προσδοκίες από την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με τις οποίες κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους κλάδους των τραπεζών, ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, γραφείων ταξιδίων και τουρισμού και πρακτοριακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση σκόπιμα ξεχνά το γεγονός ότι η επέκταση μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης επαφίεται πλέον αποκλειστικά στην «καλή θέληση» των εργοδοτικών οργανώσεων, αφού με πρόσφατη εγκύκλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους έδωσε τη δυνατότητα να μπλοκάρουν όλη τη διαδικασία για την υποχρεωτικότητα μιας Κλαδικής ΣΣΕ, απλά και μόνο με το να μη δώσουν το μητρώο μελών τους για να πιστοποιηθεί αν η Σύμβαση καλύπτει το 50%+1 των εργαζομένων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για το μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο τμήμα των εργαζομένων που εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας, που είναι και θα παραμείνουν ξεκρέμαστοι, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στις απολαβές τους.
Είναι ενδεικτικό ότι στις Τράπεζες υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, επομένως διαφορετικά μισθολόγια, διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία. Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το καθεστώς της εργολαβικής και «νοικιασμένης» εργασίας, περνούν σε θυγατρικές εταιρείες ή σε άλλες «συνεργαζόμενες» επιχειρήσεις. 
Στον Τουρισμό, η εργοδοσία χρησιμοποιεί μέχρι και 14 μορφές συμβάσεων απασχόλησης, από επινοικίαση εργαζομένων μέχρι και συμβάσεις μιας μέρας.
Προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια». Μάλιστα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του δεν έχει αφήσει αξίωση του κεφαλαίου που να μην ικανοποιήσει και διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που εδραιώνει την εργασιακή ζούγκλα, ισχυρίστηκε  τάχα πως «η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή».                                             902.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ