Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

11 Δεκεμβρίου, 2018

Η "ΠΑΡΕΑ" ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ (!!)

Υπονόμευση χωρίς αιδώστην ανάπλαση της Πάτρας !
Μάθατε τα νέα Πατρινοί ; 
Η παρέα που εκπροσωπεί το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αχαῒας απέρριψε τη μελέτη για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, επειδή δεν συμφωνεί πολιτικά με τη δημοτική Αρχή Πελετίδη !
Ναι, αυτός είναι ο λόγος και το είπε καθαρά και ξάστερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ.Κορδάς δίχως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση σε μια τόσο σοβαρή μομφή.
Οι προθέσεις των τοπικών ΄΄σοφών΄΄ της Αρχιτεκτονικής φάνηκαν από την αρχή, όταν πριν δυο χρόνια παρέλαβαν από το δήμο το φάκελο της ανάπλασης και προτίμησαν να τον βάλουν στο ψυγείο.
Πολιτικά στελέχη της κεντροαριστεράς οι κουμανταδόροι του Συμβουλίου που ενήργησαν με κομματική εμπάθεια για να επιφέρουν πλήγμα στον Πελετίδη ώστε να μην οικειοποιηθεί τη μεγαλύτερη ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Πάτρα !
Ενέχει πολιτική δολιότητα ο κίνδυνος να χαθεί οριστικά η ευκαιρία να μετατραπεί η Πάτρα σε μια σύγχρονη πόλη και να πάει έτσι στις Καλένδες ένα μεγαλόπνοο έργο, που είχε υπολογιστεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.).
Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως το θέμα αυτό δεν είναι υπηρεσιακό. 
Πολιτικό είναι διότι η κομματική τύφλωση δεν επέτρεψε να δει το συμφέρον της πόλης παρά μόνο τον ΄΄ταξικό εχθρό΄΄!
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε αυτή η αρνητική γνωμοδότηση :
Προ τριετίας και πλέον, οι υπηρεσίες του δήμου συνέταξαν τη μελέτη, η οποία, στο πλαίσιο διαβούλευσης τέθηκε σε γνώση των φορέων (ΤΕΕ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κ.ά.)
 Πριν την υποβολή της μελέτης προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, από τον μήνα Μάιο του 2017 διαβιβάστηκε από το δήμο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Αποφάσισαν τότε τα μέλη του Συμβουλίου, να μην γνωμοδοτήσουν επί της μελέτης εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά να αναμένουν την καθοριστική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.).
Στα δύο αυτά Κεντρικά Όργανα του κράτους, ο φάκελος παρέμεινε για 13 μήνες όπου ελέχθη εξονυχιστικά και τελικά εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση για έγκριση της μελέτης, ενώ υπεγράφη και από την υπουργό Πολιτισμού.
Αμέσως μετά (Αύγουστος του 2018) ο δήμος ενημερώνει σχετικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για αυτές τις αποφάσεις και έκτοτε ανέμενε τη δική του γνωμοδότηση, ώστε το έργο να υποβληθεί για χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκτέλεσης του έργου.
Όμως, παρά το επείγον αυτοί κωλυσιεργούσαν σκόπιμα γεγονός που έβαλε σε υποψίες το δήμο γι αυτό με ανακοίνωσή του στις 14 Νοεμβρίου 2018 ανέφερε : ΄΄Από τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη θετική κρίση των Κεντρικών Οργάνων του Κράτους και Υπουργική Απόφαση, τυχόν αρνητική κρίση επί της μελέτης θα αναδείξει ποιοι μηχανισμοί στρέφονται ευθέως κατά των συμφερόντων της πόλης και του λαού της΄΄.
Τελικά οι υποψίες του δήμου αποδείχτηκαν βάσιμες καθώς η απόφαση ελήφθη και είναι αρνητική. 
Τι άραγε ανακάλυψαν τα ΄΄λαγωνικά΄΄ της Πάτρας που δεν εντόπισαν οι αρμοδιότεροι και πιο έμπειροι όπως είναι αυτοί του ΚΣΝΜ και του ΚΑΣ; 
Κι ενώ είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια το φάκελο γιατί δεν έκαναν εγκαίρως τις όποιες παρατηρήσεις είχαν ώστε να εξεταστούν από τις υπηρεσίες του υπ.Πολιτισμού ;
Το θέμα είναι σοβαρό και οφείλουν να πάρουν θέση οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και όλες οι δημοτικές παρατάξεις.
 Ο δήμος έχει προχωρήσει στην υποβολή του έργου δίχως τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Εναπόκειται στη βούληση του διαχειριστή του προγράμματος να δεχτεί το φάκελο ως πλήρη ή να τον κρίνει ελλιπή και να αποφασιστεί απένταξη του έργου !
Πάντως, χρονικά περιθώρια για σύνταξη νέας μελέτης και επανεξέτασή της από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν υπάρχουν. 
Επίσης, το επόμενο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει χρηματοδοτήσεις για αστικές αναπλάσεις πόλεων.
Επομένως εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, είναι να θυμόμαστε τον Μπρεχτ ΄΄γλιτώσαμε από κροκόδειλους, παλέψαμε με τίγρεις και λιοντάρια και μας έφαγαν οι κοριοί΄΄!