Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Η "ΠΑΡΕΑ" ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ (!!)

Υπονόμευση χωρίς αιδώστην ανάπλαση της Πάτρας !
Μάθατε τα νέα Πατρινοί ; 
Η παρέα που εκπροσωπεί το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αχαῒας απέρριψε τη μελέτη για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, επειδή δεν συμφωνεί πολιτικά με τη δημοτική Αρχή Πελετίδη !
Ναι, αυτός είναι ο λόγος και το είπε καθαρά και ξάστερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ.Κορδάς δίχως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση σε μια τόσο σοβαρή μομφή.
Οι προθέσεις των τοπικών ΄΄σοφών΄΄ της Αρχιτεκτονικής φάνηκαν από την αρχή, όταν πριν δυο χρόνια παρέλαβαν από το δήμο το φάκελο της ανάπλασης και προτίμησαν να τον βάλουν στο ψυγείο.
Πολιτικά στελέχη της κεντροαριστεράς οι κουμανταδόροι του Συμβουλίου που ενήργησαν με κομματική εμπάθεια για να επιφέρουν πλήγμα στον Πελετίδη ώστε να μην οικειοποιηθεί τη μεγαλύτερη ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Πάτρα !
Ενέχει πολιτική δολιότητα ο κίνδυνος να χαθεί οριστικά η ευκαιρία να μετατραπεί η Πάτρα σε μια σύγχρονη πόλη και να πάει έτσι στις Καλένδες ένα μεγαλόπνοο έργο, που είχε υπολογιστεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.).
Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως το θέμα αυτό δεν είναι υπηρεσιακό. 
Πολιτικό είναι διότι η κομματική τύφλωση δεν επέτρεψε να δει το συμφέρον της πόλης παρά μόνο τον ΄΄ταξικό εχθρό΄΄!
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε αυτή η αρνητική γνωμοδότηση :
Προ τριετίας και πλέον, οι υπηρεσίες του δήμου συνέταξαν τη μελέτη, η οποία, στο πλαίσιο διαβούλευσης τέθηκε σε γνώση των φορέων (ΤΕΕ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κ.ά.)
 Πριν την υποβολή της μελέτης προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, από τον μήνα Μάιο του 2017 διαβιβάστηκε από το δήμο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Αποφάσισαν τότε τα μέλη του Συμβουλίου, να μην γνωμοδοτήσουν επί της μελέτης εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά να αναμένουν την καθοριστική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.).
Στα δύο αυτά Κεντρικά Όργανα του κράτους, ο φάκελος παρέμεινε για 13 μήνες όπου ελέχθη εξονυχιστικά και τελικά εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση για έγκριση της μελέτης, ενώ υπεγράφη και από την υπουργό Πολιτισμού.
Αμέσως μετά (Αύγουστος του 2018) ο δήμος ενημερώνει σχετικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για αυτές τις αποφάσεις και έκτοτε ανέμενε τη δική του γνωμοδότηση, ώστε το έργο να υποβληθεί για χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκτέλεσης του έργου.
Όμως, παρά το επείγον αυτοί κωλυσιεργούσαν σκόπιμα γεγονός που έβαλε σε υποψίες το δήμο γι αυτό με ανακοίνωσή του στις 14 Νοεμβρίου 2018 ανέφερε : ΄΄Από τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη θετική κρίση των Κεντρικών Οργάνων του Κράτους και Υπουργική Απόφαση, τυχόν αρνητική κρίση επί της μελέτης θα αναδείξει ποιοι μηχανισμοί στρέφονται ευθέως κατά των συμφερόντων της πόλης και του λαού της΄΄.
Τελικά οι υποψίες του δήμου αποδείχτηκαν βάσιμες καθώς η απόφαση ελήφθη και είναι αρνητική. 
Τι άραγε ανακάλυψαν τα ΄΄λαγωνικά΄΄ της Πάτρας που δεν εντόπισαν οι αρμοδιότεροι και πιο έμπειροι όπως είναι αυτοί του ΚΣΝΜ και του ΚΑΣ; 
Κι ενώ είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια το φάκελο γιατί δεν έκαναν εγκαίρως τις όποιες παρατηρήσεις είχαν ώστε να εξεταστούν από τις υπηρεσίες του υπ.Πολιτισμού ;
Το θέμα είναι σοβαρό και οφείλουν να πάρουν θέση οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και όλες οι δημοτικές παρατάξεις.
 Ο δήμος έχει προχωρήσει στην υποβολή του έργου δίχως τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Εναπόκειται στη βούληση του διαχειριστή του προγράμματος να δεχτεί το φάκελο ως πλήρη ή να τον κρίνει ελλιπή και να αποφασιστεί απένταξη του έργου !
Πάντως, χρονικά περιθώρια για σύνταξη νέας μελέτης και επανεξέτασή της από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν υπάρχουν. 
Επίσης, το επόμενο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει χρηματοδοτήσεις για αστικές αναπλάσεις πόλεων.
Επομένως εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, είναι να θυμόμαστε τον Μπρεχτ ΄΄γλιτώσαμε από κροκόδειλους, παλέψαμε με τίγρεις και λιοντάρια και μας έφαγαν οι κοριοί΄΄!

Κάλέ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ?!!Τα σκάνδαλα αυτών που υποτίθεται ότι «είχαν καθαρά χέρια», «δεν έφαγαν», «έδωσαν ψωμάκι στο λαό» και άλλα τέτοια ανέκδοτα.

Συνεχίζοντας το άρθρο για τα οικονομικά της χούντας παρουσιάζουμε σήμερα ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, μερικά από τα …

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Τα σκάνδαλα αυτών που υποτίθεται ότι «είχαν καθαρά χέρια», «δεν έφαγαν», «έδωσαν ψωμάκι στο λαό» και άλλα τέτοια ανέκδοτα.

1. ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.
Ο οικονομικός εγκέφαλος της χούντας Ν. Μακαρέζος το 1969, υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού (ΦΕΚ 1969/Α/15). Αυτής που η κατασκευή της άρχισε το 1994. Μπορεί τότε να μην έγινε τίποτα, ούτε καν μελέτη, όμως ο Αμερικανός “ενδιάμεσος” Ρόμπερτ Μακντόναλντ τσέπωσε 4,5 εκατ. δολάρια και 33 εκατ. δραχμές σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι της αμοιβής του.2. LITTON INDUSTRIES
Η Litton Industries, στις 15/5/1967, ανέλαβε την… “οργάνωσιν και διεκπεραίωσιν της οικονομικής αναπτύξεως” στην Κρήτη και την Δυτική Πελοπόννησο (ΦΕΚ 1972/Α/88). Η Litton θα εισέπραττε όλα τα έξοδα που θα έκανε «βοηθώντας» το δημόσιο, συν κέρδος 11% και προμήθεια 2% επί των κεφαλαίων (ή των δανείων) που θα έφερνε, θεωρητικού ύψους 800.000.000 δολαρίων. Ως «προκαταβολή», το δημόσιο της κατέβαλε 1.200.000 δολάρια. Στην πράξη, η εταιρεία αρκέστηκε να ξεκοκκαλίζει τα “ποσοστά επί των εξόδων” της: «Το κέρδος μας είναι φυσικά δυσανάλογα μεγάλο», έλεγε (στις ΗΠΑ) ο υπεύθυνος του προγράμματος «επειδή δεν έχουμε κάνει καμιά βασική επένδυση. Η επένδυση είναι το καλό μας όνομα».
Δυόμισι χρόνια μετά, η χούντα σταμάτησε το “έργο” αφού βέβαια εκπλήρωσε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου.3. ESSO PAPPAS – TOM PAPPAS
Η χούντα ουσιαστικά έκανε δωράκι κάμποσα φορτηγά λεφτά στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάππας, αφού τον απάλλαξε από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, για έξι αγροτοβιομηχανικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72) και χαριστικές ρυθμίσεις για το διυλιστήριο της ESSO στη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca Cola που είχε πάρει (ΦΕΚ 1968/Α/201), ανταγωνιστικά προς τα ντόπια αναψυκτικά.

Θερμός υποστηρικτής της χούντας, ο Πάππας μεσολάβησε για την οικονομική ενίσχυση της ΚΥΠ από την CIA. Στη συνέχεια, ο διοικητής της ΚΥΠ Ρουφογάλης κανόνισε τμήμα αυτών των κονδυλίων να “επιστραφεί” στις ΗΠΑ, ως “ελληνική” συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Νίξον (με 549.000 δολάρια) που δεν ήταν βέβαια δυνατόν να χρηματοδοτηθεί απευθείας από τη CIA! Αν τώρα κάποια “ποσά” ξέμειναν και σε τίποτα τσέπες…είναι μάλλον φυσιολογικό. Το αφύσικο θα ήταν να μην είχαν μείνει. Ένας προσωπάρχης του Πάππας, με σκανδαλώδες παρελθόν, ο Παύλος Τοτόμης, διορίστηκε το 1967 υπουργός Δημόσιας Τάξης και κατόπιν πρόεδρος της ΕΤΒΑ.4. ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Με το περίφημο «Τάμα του Έθνους», σχεδίαζαν να αποκτήσει η Αθήνα την μνημειώδη “Αθηναϊκή Αγιά Σοφία”, υλοποιώντας το “τάμα του Έθνους” που είχε αναλάβει η Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους το…1829. Σχεδίαζαν να τον κατασκευάσουν στα Τουρκοβούνια, σαν “το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό”. Από εισφορές κρατικών και ιδιωτικών φορέων, επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και δάνεια, μαζεύτηκαν 453,3 εκατ. δραχμές. Τον Ιανουάριο του 1974, στο ταμείο υπήρχαν 47,3 εκατ. Κάπου…παράπεσαν 406 εκατομυριάκια. Αλλά για το ναό δεν υπήρξε ούτε σχέδιο. Για θεμέλια λίθο…ούτε λόγος. Κανείς δεν λογοδότησε. Κανείς δεν τιμωρήθηκε.

5. ΔΕΗ – SIEMENS
O στρατηγός Καρδαμάκης, τέως αρχηγός ΓΕΣ, επί δικτατορίας είχε αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΗ. Αποφάσισε να αγοράσει η επιχείρηση “απευθείας από τη Siemens και την AEG (χωρίς δημοπρασία και διαγωνισμό), μηχανήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στο πρόγραμμά της”. Ο αποδέκτης της εισήγησης Γεώργιος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την αγορά χωρίς διαγωνισμό και επέλεξε ο ίδιος προσωπικά την…Siemens (ποιον άλλον).

6. ΜΟΡΝΟΣ
Η σύμβαση για την υδροδότηση του Μόρνου που υπήρχε έτοιμη από ντόπιους τεχνικούς πριν τη χούντα, τελικά με απόφαση της χούντας πήγε στη γερμανική εταιρεία Lahmeyer για το φράγμα και τη γαλλική Gersar για το υδραγωγείο. Η τιμή που είχε αρχικά προϋπολογιστεί αυξήθηκε μόλις κατά 212% με ανατίμηση προς τα πάνω.

7. ΠΕΣΙΝΕ
Η χούντα έκανε γενναίο σκόντο στην εταιρεία Πεσινέ, που πλήρωνε το ρεύμα που κατανάλωνε μόλις στο 43,2% του κόστους του και το πετρέλαιο το έπαιρνε χίλιες δραχμές φτηνότερο ανά τόνο, απ’ όσο κόστιζε στο Δημόσιο.

8. ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Ο στρατιωτικός Μιχάλης Μπαλόπουλος ήταν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αρμόδιος για θέματα εμπορίου το 1972- 1973. Το 1975 καταδικάστηκε για δωροληψία “κατά συρροήν”, για εισαγωγή ακατάλληλων για την υγεία κρεάτων από την Αργεντινή, σε συνεργασία με μεγαλέμπορους της Ροδεσίας. Ο ίδιος ο Παττακός είχε εκδώσει διαταγή απαγόρευσης διάθεσης ντόπιου κρέατος, προκειμένου να απορροφηθούν τα εισαγόμενα του Μπαλόπουλου, τα οποία είχαν αρχίσει να σαπίζουν και να βρωμάνε. Στο σκάνδαλο εμπλεκόταν ο γαμπρός του Πατακού και ο αδελφός του Γεωργίου Παπαδόπουλου, Χαράλαμπος. Ο Μπαλόπουλος έφαγε 3,5 χρόνια φυλακή επί χούντας. Επίσης, το διάστημα που ήταν πρόεδρος του ΕΟΤ, το παρατσούκλι του ήταν “κύριος 10%”. Τόση μίζα (“μπαλόσημο την λέγανε) έπαιρνε για κάθε επένδυση που ενέκρινε. Γι’ αυτό δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε ποτέ.9. ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΙ Η ΧΟΥΝΤΑ
Η δήλωση του εφοπλιστή Ανδρεάδη ότι η χούντα υποσχέθηκε ρητά μέσω του Παπαδόπουλου πως θα τους έδινε ό,τι κι αν της ζητήσουν, βρήκε εφαρμογή: Απαλλαγή του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου από κάθε φορολογία, προσφέροντας μάλιστα προκαταβολικά και φορολογική ασυλία καθώς τους εξαίρεσε από κάθε δίωξη για φοροδιαφυγή. Αποτέλεσμα ήταν οι εφοπλιστές, οι πλουσιότεροι Έλληνες να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά όσο οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης! («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 1/2/1973).
Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε το 80% του κόστους ναυπήγησης στην ποντοπόρα και επιβατηγό ναυτιλία, ενώ παραχώρησαν αθρόες πιστώσεις στους εφοπλιστές για την επέκταση των επιχειρήσεών τους. Η χούντα κρατικοποίησε το κόστος παραγωγής για τους εφοπλιστές και τους χάρισε… αφορολόγητα, τα κέρδη!
Μόνο ο Ανδρεάδης, πρόεδρος τότε των Ελλήνων εφοπλιστών, μέσα στη χούντα κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο 5 τραπεζών, 12 ασφαλιστικών εταιρειών, ναυπηγείων, βαποριών, δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Από 109 εκατομμύρια το 1968 τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν σε 29 εκατομμύρια το 1972, περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους. Ο Παπαδόπουλος ανακηρύσσεται ισόβιος πρόεδρος των εφοπλιστών. Το κουκούλωμα μέσω των διάφορων υπηρεσιών, των ναυαγίων, που πολλοί έλεγαν πως ήταν στημένα, ήταν… ακόμα και στον κινηματογράφο.10. ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΩΝ
Με τον Αναγκαστικό Νόμο 5/1967, οι «Παπαδόπουλοι» φρόντισαν να υπερδιπλασιάσουν τον μισθό του πρωθυπουργού από τις 23.600 στις 45.000 δραχμές και των υπουργών και υφυπουργών από τις 22.400 στις 35.000 δραχμές. Το πρώτο πράγμα δηλαδή (1967) που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους, σε σχέση με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Θεσπίστηκαν για πρώτη φορά ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα.

Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε το 1967 με μηνιαίο εισόδημα 7.900 δραχμές κι έφτασε να εισπράττει φανερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσής του, 4.309.631 δραχμές. Ταυτόχρονα, είχε αποκτήσει τρεις βίλες: Μια στο Ψυχικό, μία την Πάρνηθα και μια Τρίτη το Λαγονήσι (η τελευταία ήταν προσφορά του Ωνάση). Ο διπλασιασμένος πρωθυπουργικός μισθός δεν έφτανε στον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός, ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Προεδρίας και Αντιβασιλέας, θέσεις για τις οποίες πληρωνόταν επιπλέον. Υπενθυμίζουμε, έτσι για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, πως το μεροκάματο των μισθωτών ήταν 135 δραχμές! Το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε κάθε μήνα 300 χιλιάδες δραχμές για τις φωταψίες της βίλας και 300 ακόμα χιλιάδες για έξοδα ασφάλειας του δικτάτορα.
Διήγαγαν φυσικά βίο σκανδαλωδώς πολυτελή. Τα έλεγαν οι ίδιες οι γυναίκες τους. Είναι χαρακτηριστικές οι διηγήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη και της Δέσποινας Παπαδοπούλου για ντόλτσε βίτα στο Παρίσι, τουαλέτες, “πεσκέσια” από όσους ήθελαν μέσω των γυναικών τους να κολακέψουν τους δικτάτορες, φρέσκα ψάρια, χαβιάρι και καβούρια να καταφθάνουν ως δώρα στο σπίτι. Συνδαιτημόνες τους οι πιό λαμπροί καπιταλιστές. “Βαρδινογιάννης. Λάτσης. Ωνάσης. Κιοσέογλου. Ο Δρακόπουλος των διυλιστηρίων. Ο Ταβουλάρης των ναυπηγείων. Το ζεύγος Μποδοσάκη. Ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων ‘Τιτάν’.
Ο Τομ Πάπας”, παρελαύνουν στα ημερολόγιά τους και στις βίλες τους.

11. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διόρισε τον έναν αδελφό του Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο στρατιωτικό ακόλουθο, γενικό γραμματέα του υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής αλλά και Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.
Τον άλλο αδελφό του Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, τον αναβάθμισε από μικροπωλητή σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα βαθμοφόρου υφισταμένου του, «μένει γνωστός σαν ‘μπον φιλέ’ γιατί, τυλιγμένος σε χειμωνιάτικο παλτό, τρέχει νύκτα μαζί με αξιωματικούς αστυνομίας πόλεων στα καμπαρέ σαν γκάγκστερς και τρώγουν φιλέτο» (Αλέξανδρος Δρεμπέλας, «Ο θρήνος του χωροφύλακα», Αθήνα 1998, σ.118).
Ο Παττακός ήταν καλός πεθερός, αφού φρόντισε να αναλάβει ο γαμπρός του Ανδρέας Μεϊντάσης τεχνικά έργα στο δήμο Αθηναίων (όπως το υπόγειο γκαράζ στην Κλαυθμώνος) και μελέτες αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων λαμβάνοντας… “ευτελή” ποσά της τάξως του ενός εκατομμυρίου και εκατό χιλιάδων δραχμών!
Ο Νικόλαος Μακαρέζος πάλι διόρισε τον γαμπρό του μόνιμο υφυπουργό Γεωργίας και τον αδελφό της γυναίκας του τον έβαλε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Συντονισμού.
Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου. Ο Αλ. Ματθαίος, πρώην λυκειάρχης, δύο φορές υπουργός επί χούντας, δήλωνε ετήσια εισοδήματα το 1971 556.400 δραχμές, απέκτησε τρία διαμερίσματα, μεγάλα κτήματα και οικόπεδα.
Ο Ιωάννης Λαδάς διόρισε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο Γ.Γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών, προφανώς γιατί και τότε γινόταν πάρτι με τα φάρμακα και τα εμβόλια και τα παραϊατρικά υλικά.

12. ΑΣΥΛΙΑ
Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των…συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!
Δηλαδή έδιναν ασυλία στα μέλη της κυβέρνησης και παρέγραφαν όποιο αδίκημα και αν είχαν τελέσει τόσο οι υπουργοί – υφυπουργοί όσο και τα ανώτερα στελέχη του δημοσίου που ήταν συγγενείς τους! Νομοθέτησαν με τρίμηνη θητεία σε υπουργική θέση να λαμβάνει ο χουντικός την ανωτάτη σύνταξη ανεξαρτήτως της συντάξεως που θα ελάμβανε ως στρατιωτικός…δηλαδή διπλή σύνταξη!

13. ΚΙ ΕΝΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Ο Παπαδόπουλος άλλαξε το νόμο διαζυγίων για λίγες ώρες προκειμένου να χωρίσει και να μπορέσει να νομιμοποιήσει τον δεσμό του με την γραμματέα της ΚΥΠ Δέσποινα Γάσπαρη. Ο νόμος του αυτόματου διαζυγίου έλεγε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη, τότε έβγαινε το διαζύγιο του αυθημερόν! Το βράδυ πέρασε το νόμο, τα ξημερώματα έκανε την αίτηση, το πρωί βγήκε η απόφαση και την ΙΔΙΑ ώρα κατήργησαν το νόμο!

Μάνος Δούκας

Πιο αναλυτικά στο βιβλίο «ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ» του Διονύση Ελευθεράτου. Εκδόσεις τόπος.

21/12/18: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΉ ΤΑΙΝΊΑ ΝΤΟΚΟΥΜΈΝΤΟ -ΜΕΓΑΡΑ 1973:

-ΤΟΤΕ ΠΟΥ H XOYNTA "ΞΑΠΛΩΝΕ" ΝΥΧΤΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΉΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑΔΗ-ΩΝΑΣΗ-ΝΙΑΡΧΟΥ-
Δείτε την γκαγκστερική δράση της χούντας που κατέστρεψε 4500 ελαιόδενδρα και τους Αγρότες των Μεγάρων -OTAN "ΜΙΛΑΕΙ" Ο ΠΑΡΑΣ,,!! 
Στη Ταινία οι "ωφελημένοι" Αγρότες των Μεγάρων Αποκαλύπτουν τη Χούντα (Στιγμιότυπα απ΄τις αντιδράσεις τους έως κ της συμμετοχής τους στο Πολυτεχνείο); 
#-Εγώ θα έχω "φύγει" Εσείς θα φάτε πετρέλαιο"#
#-Απαλλοτρίωση με αποζημίωση 1για30 (500.000 δρχ "αποζημίωση" για 15.000.000 αξίας) της περιουσίας που είχαν κ έτρεφαν τις οικογένειές τους #
#ΜεΈστειλανΣτοΒίτσι για την εθνικοφροσύνη...Αυτή είναι η εθνικοφροσύνη που καταστρέφει 22.000 οικογένειες κ ωφελεί Έναν? τον Ανδρεάδη?!! #
#ΔΙΑΔΩΣΤΕτηΝαΜάθουνΟιΝέοι#

***
ΓΙΑ  ΤΟ  ΣΗΜΕΡΑ:

Ξε­ρο­γλεί­φο­νται


«…Αν αύριο η ΝΔ θέλει να κυ­βερ­νή­σει και έχει ανά­γκη τις ψή­φους μας, και ευ­θαρ­σώς πε­ρά­σει την κόκ­κι­νη γραμ­μή των ντα­βα­τζή­δων, που θέ­λουν τη ΧΑ στον πάτο, και μας πει θέ­λου­με να μας δώ­σε­τε την ψήφο μας. Εάν απο­δε­χτούν τους όρους μας στο ζή­τη­μα το εθνι­κό της Μα­κε­δο­νί­ας, στο ζή­τη­μα των λα­θρο­με­τα­να­στών, (…) εάν κα­ταγ­γεί­λουν αυτή την πο­λι­τι­κή των μνη­μο­νί­ων, με την οποία έχει βυ­θι­στεί η χώρα, (…) τότε, ναι, εί­μα­στε πρό­θυ­μοι. Δεν μας εν­δια­φέ­ρει η εξου­σία, μας εν­δια­φέ­ρει να πάει μπρο­στά ο τόπος».

Αυτά τα «αντι­συ­στη­μι­κά» είπε ο αρ­χη­γός της να­ζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής Μι­χα­λο­λιά­κος, σε συ­νέ­ντευ­ξή του το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο που πέ­ρα­σε. Και για όποιον δεν κα­τά­λα­βε, τα μα­ντρό­σκυ­λα του συ­στή­μα­τος δη­λώ­νουν και έτοι­μα για όποιες απο­στο­λές τούς ανα­θέ­σουν τα αφε­ντι­κά τους: Είτε αυτές είναι να δεί­χνουν τα δό­ντια τους σε ερ­γα­ζό­με­νους και με­τα­νά­στες, είτε να κου­νά­νε την ουρά τους σε κυ­βερ­νη­τι­κές κα­ρέ­κλες, όταν και όποτε αυτό χρεια­στεί, «για να πάει μπρο­στά» η στρα­τη­γι­κή του κε­φα­λαί­ου, που περ­νά­ει και μέσα από την ανα­μόρ­φω­ση του αστι­κού πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος. Πραγ­μα­τι­κά, τους …τρέ­μει το σύ­στη­μα, το οποίο άλ­λω­στε, ποτέ δεν έκρυ­ψε τη συ­μπά­θειά του σε μια «σο­βα­ρή» Χρυσή Αυγή.

Πηγή: Ρι­ζο­σπά­στης
Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (!!)

Καλούμε τους γονείς να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές, απομονώνοντάς τους.


Διέγραψαν αγωνίστρια γονέα από Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων γιατί τα προηγούμενα χρόνια η διαγραφείσα πρωτοστάτησε σε αγώνες τους Συλλόγου με τους οποίους πέντε από τα σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαφωνούν! 
Την διέγραψαν για φιλολαϊκές κινητοποιήσεις του Συλλόγου τις οποίες αποφάσισαν με καταστατικές διαδικασίες προηγούμενες διοικήσεις του Συλλόγου.
 Η διαγραφή της συγκεκριμένης γονέα συνοδεύτηκε από άθλιες ύβρεις όπως «άθεοι εθνομηδενιστές», «άπλυτοι κομμουνιστές» και άλλα τέτοια «ωραία». 
Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Νεάπολης Συκεών» και καλεί τους γονείς να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές. 
Ολόκληρη η ανακοίνωση – καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων Νεάπολης Συκεών» παρατίθεται παρακάτω:
«Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και χωρίς καμία προειδοποίηση, μεθοδευμένα, 5 από τα 7 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, αποφάσισαν εντελώς παράνομα και αντικαταστατικά, ότι μπορούν να διαγράψουν από μέλος του Δ.Σ. γονέα εκλεγμένο από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Η πρόφαση είναι ότι πριν 3-7 χρόνια η “διαγραφείσα” γονέας πρωτοστάτησε σε δράσεις του Συλλόγου με τις οποίες αυτοί οι 5 διαφωνούν. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά προηγούμενο Δ.Σ. (που μάλιστα είναι απαλλαγμένο από την Γ.Σ.) δεν υπόκειται μεταγενέστερα σε έλεγχο για το τι αποφάσεις πάρθηκαν με νόμιμες διαδικασίες σε παλιότερα έτη!!!

Είναι αντιδημοκρατικό κι ανήκουστο να θέλεις να διαγράψεις μέλος του ΔΣ μόνο κ μόνο επειδή έχει άλλη άποψη και μάλιστα χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά εκείνη που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετική άποψη μέσα στο Δ.Σ., η προσπάθεια να καταλύσεις κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικότητας και να πιστεύεις ότι μπορείς να διαγράψεις τη μειοψηφία σε ένα ΔΣ με το έτσι θέλω, με επιστολές γεμάτες ανακρίβειες, λάσπη και προσωπικές εμπάθειες. Με χαρακτηρισμούς “άθεοι εθνομηδενιστές”, “άπλυτοι κομμουνιστές” κ.α. που δεν έχουν θέση στο γονεϊκό κίνημα.

Το σημερινό λοιπόν ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών θα έπρεπε να νιώθει περήφανο για την έως τώρα δράση του συλλόγου και να προσπαθεί να οργανώσει ακόμη περισσότερες και καλύτερες εκδηλώσεις, να σκύψει πάνω στα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της παιδείας και του σχολείου, αντί να προσβάλει και να επιτίθεται σε μέλη του Δ.Σ., προσπαθώντας να τα απομακρύνει από την θέση που τα ανέδειξαν οι ίδιοι οι γονείς.

Τους δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς που ξεκινούν καθαρά από ακροδεξιές αντιλήψεις και πως αν δεν σταματήσει η στοχοποίηση μελών του ΔΣ και η κατασυκοφάντησή τους επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε ΝΟΜΙΜΑ τους γονείς που μας εξέλεξαν στο ΔΣ του Συλλόγου ως το τέλος της θητείας και να παλεύουμε για μια καλύτερη Παιδεία για όλα τα παιδιά.

Καλούμε τους γονείς να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές, απομονώνοντάς τους.
Είναι αντιδημοκρατικό κι ανήκουστο να θέλεις να διαγράψεις μέλος του ΔΣ μόνο κ μόνο επειδή έχει άλλη άποψη και μάλιστα χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά εκείνη που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετική άποψη μέσα στο Δ.Σ., η προσπάθεια να καταλύσεις κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικότητας και να πιστεύεις ότι μπορείς να διαγράψεις τη μειοψηφία σε ένα ΔΣ με το έτσι θέλω, με επιστολές γεμάτες ανακρίβειες, λάσπη και προσωπικές εμπάθειες. Με χαρακτηρισμούς “άθεοι εθνομηδενιστές”, “άπλυτοι κομμουνιστές” κ.α. που δεν έχουν θέση στο γονεϊκό κίνημα.
Το σημερινό λοιπόν ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών θα έπρεπε να νιώθει περήφανο για την έως τώρα δράση του συλλόγου και να προσπαθεί να οργανώσει ακόμη περισσότερες και καλύτερες εκδηλώσεις, να σκύψει πάνω στα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της παιδείας και του σχολείου, αντί να προσβάλει και να επιτίθεται σε μέλη του Δ.Σ., προσπαθώντας να τα απομακρύνει από την θέση που τα ανέδειξαν οι ίδιοι οι γονείς.
Τους δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς που ξεκινούν καθαρά από ακροδεξιές αντιλήψεις και πως αν δεν σταματήσει η στοχοποίηση μελών του ΔΣ και η κατασυκοφάντησή τους επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε ΝΟΜΙΜΑ τους γονείς που μας εξέλεξαν στο ΔΣ του Συλλόγου ως το τέλος της θητείας και να παλεύουμε για μια καλύτερη Παιδεία για όλα τα παιδιά.
Καλούμε τους γονείς να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές, απομονώνοντάς τους.»


***
Μιλήσαμε στην ραδιοφωνική μας εκπομπή Ατέχνως, στην ERT Open 106,7, με την κ. Κατερίνα Καστρίδου , μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης, η οποία διαγράφτηκε από το ΔΣ του Συλλόγου εξαιτίας της πρωτοπόρας δράσης της τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα στο κείμενο της απόφασης διαγραφής της η αναφορά στο όνομά της συνοδεύεται από χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές του τόπου: «άπλυτη κομμουνίστρια» και «εθνομηδενίστρια».

Η εν λόγω πλειοψηφία του Συλλόγου (5 στα 7 μέλη) εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα απευθυνόμενο προς τους γονείς το οποίο εκ πρώτης είναι ένα βλακώδες αντιδημοκρατικό παραλήρημα. Στην ουσία του όμως πρόκειται για μια από τις εκφράσεις σκοταδισμού που προσπαθεί να περάσει με κάθε τρόπο στα σχολεία. Μεταφέροντας στα σχολεία ό,τι πιο σάπιο, νοσηρό και επικίνδυνο υπάρχει για τη νέα γενιά.

Μάλιστα, κάποιοι από τους 5 που συμμετείχαν και στο προηγούμενο ΔΣ, έκαναν πρόταση στο ΔΣ του Συλλόγου για συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Πρόταση που απορρίφτηκε.

Όπως μας είπε ο δεύτερος συνομιλητής μας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θανάσης Κοκωνάς, μόνο τυχαίες δεν είναι αυτές οι προσπάθειες, και η ίδια η ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει από την αρχή της χρονιάς για την εμφάνιση σκοταδιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία.

Και μόνο το γεγονός, θα προσθέταμε εμείς, ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε πρωτοπόρα δράση, δείχνει ότι είναι «καρφί στο μάτι» κάποιων κύκλων που θέλουν να εκλείψουν τα «κακά παραδείγματα». Τυχαία έκφραση πολιτικής και κοινωνικής αφέλειας το συγκεκριμένο γεγονός; 

Ακόμη και αν υπήρξε κάποιος ή κάποιοι που αφελώς συντάχθηκαν με αυτή την απόφαση(η οποία αντικειμενικά εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν το σκοταδισμό στα σχολεία), δεν είναι αθώα ενέργεια ούτε και έκφραση μεμονωμένων ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ναζιστοσάιτ τους οι χρυσαυγίτες επιχαίρουν για την διαγραφή της Κατερίνας Καστρίδου.

Η Κατερίνα Καστρίδου με πολύχρονη δράση και παρουσία στο γονεϊκό κίνημα όντως πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια σε δράσεις τιμητικές και παραδειγματικές για το γονεϊκό κίνημα, δράσεις που ήταν ταυτόχρονα και μάθημα στα παιδιά του σχολείου. Να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να είναι αλληλέγγυα σε αυτούς που δυστυχούν και υποφέρουν (παρά τη θέλησή τους, πρόσφυγες, άνεργοι κλπ) και σε αυτούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

«Είναι μια απόφαση παράνομη, είναι αντικαταστατική. Δεν μπορεί να διαγραφεί εκλεγμένο μέλος με απόφαση 5 ανθρώπων από ένα ΔΣ. Τα καταστατικά ορίζουν σαφέστατα ότι αυτό γίνεται με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και μάλιστα με αυξημένες πλειοψηφίες για αντικαταστατική δράση. Οι 5 αυτοί έκριναν ότι η αντικαταστατική δράση είναι το να βοηθάς τους άνεργους. Μάλιστα απαγόρευσαν στο μοναδικό μέλος που δεν ψήφισε τη διαγραφή να με υπερασπιστεί. Εκτός από το ότι δεν έχω εγώ το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυατό μου, δεν έχει και κανένας άλλος το δικαίωμα να με υπερασπιστεί και να υπερασπιστεί τη δράση του Συλλόγου τόσα χρόνια.

Οι δράσεις στις οποίες αναφέρονται είναι δράσεις στις οποίες συμμετείχε όλο το σχολείο, και όχι μόνο εγώ. Εγώ είμαι πολύ περήφανη που ο Σύλλογος Γονέων έχει αυτή τη δράση. Αναφέρονται σε δράσεις που δεν έχουν σχέση με τους σκοπούς του Συλλόγου. Ακόμα και με το γράμμα του νόμου να το πάμε όμως, οι δράσεις αυτές είναι μέσα στο καταστατικό, αναφέρονται παρόμοια πράγματα. Αλλά ακόμη και να μην αναφερόντουσαν έτσι όπως αυτοί το θεωρούν στο μυαλό τους, εγώ βάζω ένα ερώτημα στους ακροατές σας και στους 5 που πήραν την απόφαση: η ανθρωπιά, το να είσαι άνθρωπος, το να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο, πρέπει να αναφέρεται σε κάποιο καταστατικό; Δεν είναι αυτονόητο; Ο υποσιτισμός των παιδιών, το να είναι ο γονιός άνεργος δεν είναι πρόβλημα για το παιδί αυτό; Το να ορθώνονται ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών; Ο Σύλλογος γονέων δεν είναι εκεί για να υπερασπίζεται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών;
» (Περισσότερα στο βίντεο).

Ο κ. Θανάσης Κοκωνάς μας μετέφερε την καταδίκη της Ομοσπονδίας στις «αποφάσεις» ενός ΔΣ που δεν ανέχεται τη διαφορετική φωνή μέσα στο Σύλλογο. Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι και παράνομες. Οδηγούν σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο στο γονεϊκό κίνημα. Εμείς το είχαμε επισημάνει και στις αρχές της σχολικής χρονιάς, ότι πιθανόν αυτή τη χρονιά θα υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι με τέτοιες «πρωτοβουλίες», με τέτοιο προσανατολισμό. 

«Δεν είναι τυχαία εκδήλωση. Έχει να κάνει με όλη την πολιτική επικαιρότητα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα σχολεία. Από την αρχή παρακολουθούμε το ζήτημα. Έχουμε μιλήσει και με ανθρώπους του σχολείου και αυτό που φαίνεται είναι ότι καταδικάζουν τέτοιες φωνές μέσα στο Σύλλογο. Γι’ αυτό και ο Σύλλογος χωρίς γενική συνέλευση και καταστρατηγώντας κάθε έννοια συλλογικότητας πήρε μια τέτοια απόφαση, η οποία δεν έχει πουθενά βάση και δε θα υλοποιηθεί. Ήδη θα προχωρήσουμε και σε ανακοίνωση από την Ομοσπονδία γι’ αυτό το γεγονός, καταδικάζοντας όλη αυτή την κατάσταση και δείχνοντας και το δρόμο και στα υπόλοιπα ΔΣ» (Περισσότερα στο βίντεο).

Από Ατέχνως: Συνέντευξη με την «άπλυτη κομμουνίστρια» και «εθνομηδενίστρια» που διεγράφη (!) από ΔΣ Συλλόγου Γονέων και επιχαίρουν οι ναζί

***

Thesska Katerina
Επειδή με ρωτάτε πολλοί...η άθεη εθνομηδενίστρια, η άπλυτη κομμουνίστρια που βάζει αρώματα γιατί δεν κάνει μπάνιο
(με επίσημα και δημόσια έγγραφα δεν κάνω μπάνιο), αυτή που "διεγραψαν" απο το ΔΣ του Συλλογου Γονεων 6ου Δημοτικου Σχολείου Συκεών... είμαι εγώ.

Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που στήθηκε ο σύλλογος ειχε τα παλιότερα έτη αντικαταστατική δράση.
Μάζευε τρόφιμα για άνεργους του σχολείου. 
Τετράδια για την Παλαιστίνη.
Έκανε συναυλίες για απεργούς.
Και φταίω μόνο εγώ για όλα αυτά και άλλα πολλά.

Απορώ πως δε διέγραψαν ακόμη και όλους τους γονείς του σχολείου και τους δάσκαλους που συμμετείχαν σε αυτα;
Κανονικά πρέπει να διαγράψουν όλο το σχολείο αν θέλουν να είναι συνεπείς με τις ιδέες τους.
Αυτη τη στιγμη σας μιλώ από τα άδυτα του μπάνιου μου που προσπαθώ να βγάλω απο πανω μου ολο αυτον τον εσμό που κυκλοφορεί και μας λερώνει...
Παλιότερη φωτογραφία του ίδιου Συλλόγου, τότε που είχε αντικαταστατική δράση:


Το θέμα με την αντικαταστατική και απαράδεκτη διαγραφή της Κατερίνας Thesska Katerina απο το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών στον σημερινό Ριζοσπάστη

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Καταγγέλλει την απαράδεκτη διαγραφή εκλεγμένης σε σύλλογο γονέων
Παράνομα και αντικαταστατικά, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, 5 από τα 7 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, με φασίζουσα και ακροδεξά ρητορεία, αποφάσισαν ότι μπορούν να διαγράψουν από μέλος του ΔΣ εκλεγμένη γονέα, επειδή ως πρόεδρος σε προηγούμενες θητείες, πρωτοστάτησε σε δράσεις του Συλλόγου πριν από 3 - 7 χρόνια, με τις οποίες αυτοί διαφωνούν.
Μάλιστα, εισηγήθηκαν την πρόταση διαγραφής σε μια Γενική Συνέλευση στην οποία είχαν μαζευτεί οι 5 μαζί με άλλους τόσους «δικούς τους» και αφού ερμήνευσαν όπως τους βόλευε το καταστατικό, πήραν την απόφαση διαγραφής της Κατερίνας Καστρίδου, επικαλούμενοι ότι έχει δράση ενάντια στους σκοπούς του συλλόγου. Ομως με τον αντικομμουνιστικό οχετό που εξαπέλυαν (με χαρακτηρισμούς όπως «άθεοι εθνομηδενιστές», «άπλυτοι κομμουνιστές» κ.ά.), αποκάλυψαν τον πραγματικό λόγο της απόφασής τους.
Αποκαλυπτικές για το ποιόν των συγκεκριμένων είναι οι δράσεις των προηγούμενων ΔΣ, με τις ποιες διαφώνησαν.

 Τα προηγούμενα ΔΣ του Συλλόγου είχαν πρωτοστατήσει στον αγώνα για την καθιέρωση δωρεάν σχολικού γεύματος για όλα τα παιδιά με κρατική ευθύνη, για να αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός.
Απαίτησαν την επαναφορά του καθολικού εμβολιασμού των μαθητών της Α' Δημοτικού με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Απαίτησαν τον έλεγχο για αντισεισμική θωράκιση και πυρασφάλεια του σχολείου και γενικά των δημόσιων κτιρίων του δήμου. Απαίτησαν να δοθεί γραπτή βεβαίωση ότι τα σχολεία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές.
Πρωτοστάτησαν ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και στο στοίβαγμα των μαθητών. Με δράσεις εντός και εκτός σχολείου προσπάθησαν να υποστηρίξουν άνεργες οικογένειες του σχολείου. Διοργάνωσαν μεγάλη συναυλία κατά της φτώχειας και της ανεργίας, προσφέροντας τα έσοδα σε απολυμένους και απεργούς του εργοστασίου της «Coca Cola», πολλοί από τους οποίους διαμένουν στη γειτονιά.
Συμμετείχαν επίσης στην παγκόσμια καμπάνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης», προσφέροντας τόσα πολλά σχολικά είδη που γέμισαν ένα φορτηγό ολόκληρο. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αντιπολεμικές, στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς του κόσμου. Συμμετείχαν στις πρωτοβουλίες των δύο συλλόγων διδασκόντων για τη συγκέντρωση διαφόρων ειδών για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.
Καθιέρωσαν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για τους μαθητές εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου και ήταν παρόντα σε όποιο πρόβλημα παρουσιάστηκε για την καλυτέρευση της σχολικής ζωής των παιδιών.
Η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» καταγγέλλει ότι «σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό του συλλόγου, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαγράφουν εκλεγμένους του ΔΣ, καθώς οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά προηγούμενο ΔΣ (που μάλιστα είναι απαλλαγμένο από τη ΓΣ) δεν υπόκειται μεταγενέστερα σε έλεγχο για το τι αποφάσεις πάρθηκαν με νόμιμες διαδικασίες σε παλιότερα έτη! 
Ακόμη και το άρθρο 7 του Καταστατικού που επικαλούνται, αναφέρει ρητά ότι διαγράφεται γονιός από το σύλλογο και όχι από το ΔΣ, μόνο με αυξημένη πλειοψηφία από Γενική Συνέλευση, εφόσον έχει δράση ενάντια στους σκοπούς του συλλόγου. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει».
Αποκαλύπτει την «ποιότητα» αυτών των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι είναι ενάντια και ρίχνουν χολή, «για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους άνεργους, τους αλλόθρησκους, τους κομμουνιστές, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες κ.ά.». Ισχυρίζονται ότι «δεν είναι δουλειά μου αν τα παιδιά του σχολείου μας έχουν άνεργους γονείς» κ.ά.
Καλεί τους γονείς να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές, απομονώνοντάς τους. Και δηλώνει ότι οι εκλεγμένοι της «Δημοκρατικής Ενότητας» δεν πρόκειται να υποκύψουν σε εκβιασμούς που ξεκινούν καθαρά από ακροδεξιές αντιλήψεις, στην τακτική κατασυκοφάντησης. 
Αντίθετα, θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν τους γονείς που τους εξέλεξαν στο ΔΣ του Συλλόγου έως το τέλος της θητείας και να παλεύουν για μια καλύτερη Παιδεία για όλα τα παιδιά.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10123966


Konstantinos Mpourxas
             11/12/18
¨