Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

25 Απριλίου, 2019

Ο 'ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ' ΤΟΥ ΤΖΑΝΤΕ, ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜ. "ΗΜΕΡΑΣ" !!











Φ. Κόκλας στην «Ημέρα» |«Δίνουμε τον αγώνα μας, με μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα»


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι
Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, ο διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους, μέσα από το κοινό ερωτηματολόγιο της εφημερίδας μας. Πρόκειται για εννέα ειδικές εκδόσεις – συνεντεύξεις με δεκαπέντε ερωτήσεις που ως στόχο έχουν να ενημερώσουν τους αναγνώστες μας με ακρίβεια και αντικειμενικότητα για το πρόγραμμα των συνδυασμών, τις θέσεις και τις προτάσεις τους λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες. Το ερωτηματολόγιο έχει σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και οι συμπολίτες μας καλούνται να αξιολογήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και να αντιληφθούν ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι, όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις των Γιάννη Αγαλιανού, Νικήτα Αρετάκη, Γιώργου Αρμένη, Διονύση Γάσπαρου, Αντώνη Κασσιμάτη και σήμερα, δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Φώτη Κόκλα.
Σημ. Στο φύλλο της Τρίτης, οι απαντήσεις του Χαράλαμπου Λιβέρη.
Φώτης Κόκλας

Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Δίνουμε τον αγώνα μας ανιδιοτελώς, με μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα»

-Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι είναι χαρισματικοί και έχουν ιδιαίτερες ικανότητες αρκεί να βρεθούν στο κατάλληλο κοινωνικό, οικονομικό και οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να τις αναδείξουν. Επειδή από παιδί είχα την τιμή να είμαι μέλος της ΚΝΕ συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα, αλλά και αθλητής της ΑΓΕΖ (μπάσκετ), έχω μάθει να λειτουργώ και να αγωνίζομαι για τις ανάγκες του συνόλου. Δεν θέλω να αναφερθώ σε επιτυχίες, μόνο σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής μου. Αυτοί είναι:
-Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό.
-Η ένταξη μου στην ΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ.
-Η εισαγωγή και η αποφοίτηση μου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
-Η επαγγελματική δραστηριοποίηση μου, στο τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, με την σύσταση Λογιστικού Γραφείου, τον Ιούνη του 2014 μαζί με τον συνεργάτη και παιδικό μου φίλο, Άκη Κάρτσακα.
-Και τέλος η δημιουργία της δικιάς μου οικογένειας, με το γάμο μου, με τη Μαρίζα Σταμίρη.
-Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Η πρώτη πολιτική πράξη που θυμάμαι ήταν η συμμετοχή μου στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις, με Υπουργό Παιδείας, τον κύριο Αρσένη, που φωνάζαμε τότε το σύνθημα “Κάτσε καλά Γεράσιμε”.
-Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Θεωρώ πως κορυφαία στιγμή κοινωνικής προσφοράς είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα σε έκτακτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, στις πυρκαγιές που είχαμε στο νησί μας, το καλοκαίρι 2017 και η συμμετοχή μου στην ομάδα βοήθειας και κατάσβεσης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.
-Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Για μένα το καλύτερο μάθημα από την ενεργή συμμετοχή μου στο κίνημα, είναι να γνωρίζω τα προβλήματα των συνανθρώπων μας και να παλεύω μαζί τους. Νομίζω πως όταν αγωνίζεσαι σταθερά, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τις λαϊκές ανάγκες, από την απόλυση ή την απληρωσιά ενός εργαζομένου μέχρι και για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, θεωρείσαι εξωστρεφής.
-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Πιστεύω πως και οι παίχτες και ο προπονητής κάνουν την ομάδα, ο καθένας με το δικό του ρόλο, αλλά όλοι, κάτω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι, και στο Δήμο Ζακύνθου, όλοι χρειάζονται και είναι απαραίτητοι και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι εργαζόμενοι, ο καθένας με το δικό του ρόλο, κάτω όμως και από το σωστό σχεδιασμό, υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες.
-Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Ζακυνθινός πολιτισμός για μένα είναι:
α) οι μεγάλοι ποιητές και πεζογράφοι του νησιού μας, όπως ο Σολομός, ο Κάλβος, ο Φώσκολος, ο Ξενόπουλος κ.α., που ήταν δίπλα στο λαό και πολύ μπροστά από την εποχή τους,
β) το Ρεμπελιό των Ποπολάρων και μάλιστα, με επαναστατικά χαρακτηριστικά,
γ) η Ζακυνθινή διάλεκτος που την έμαθα κοντά στη νόνα μου, οι καντάδες και οι αρέκιες μας, το λαϊκό μας θέατρο με τις “Ομιλίες”, οι παραδοσιακοί χοροί του νησιού μας,
δ) όλα τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα του νησιού μας, από την κουλούρα, το μπρόκολο και το αυγολέμονο των Χριστουγεννιάτικων εορτών έως το Ζακυνθινό Καρναβάλι, τα πανηγύρια μας, κ.α.
ε) η φιλοξενία, η αρχοντιά και το ιδιαίτερο χιούμορ των απλών ανθρώπων του νησιού μας.
Από παιδί συμμετείχα στον χορευτικό Σύλλογο “Υακίνθη” και μάθαινα να παίζω μαντολίνο στο Σύλλογο Σαρακινάδου.
-Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Η κοινωνία μας καλά κάνει και είναι καχύποπτη και ανήσυχη, γιατί γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε, άλλα λένε προεκλογικά και άλλα κάνουν ή έχουν εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Εμείς δίνουμε τον αγώνα μας ανιδιοτελώς, με βάση τις θέσεις μας, που έχουν ως μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Ξεχωρίζουμε και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε με το παράδειγμα των εκλεγμένων μας συμβούλων στο νησί, καθώς και με τα παραδείγματα των 5 Δήμων της χώρας μας, που είναι σήμερα Δημοτική Αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση», με πιο κοντινό παράδειγμα του Δήμαρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και τις κατακτήσεις που έχουν γίνει εκεί για τον Πατραϊκό λαό.
-Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Οι ανάγκες του λαού του νησιού μας και η βελτίωση της καθημερινότητας του δεν μπορούν να “χωρέσουν” σε ένα και μόνο έργο. Δεν επιθυμώ να συνδεθεί το όνομα μου με κάποιο συγκεκριμένο έργο. Προτεραιότητα για εμάς είναι να διεκδικούμε: δουλειά για όλους τους Ζακυνθινούς με δικαιώματα, να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερα με σύγχρονες υποδομές, να τους δώσουμε διεξόδους στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, ώστε να έχουν αντιστάσεις σε κάθε μορφή εξάρτησης, να νιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους και να έχουμε δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ και ΥΓΕΙΑ.
-Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Οι θέσεις που έχουμε είναι σωστές, γιατί υπηρετούν τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του ζακυνθινού λαού. Θέλουμε την ενεργή στήριξή του στην υλοποίηση των θέσεων αυτών, κόντρα στο ισχυρό αντιλαϊκό πλαίσιο νόμων που υπάρχει σήμερα. Και αυτό είναι το στοιχείο που μπορεί να δώσει άλλη δυναμική. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας θα κρίνεται για τη στάση που θα κρατήσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις υποδομές του νησιού μας είναι λαϊκά προβλήματα που τα συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ. Αυτό που φταίει είναι ότι “όποια πέτρα και αν σηκώσουμε” θα δούμε ότι ικανοποιούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των λαϊκών αναγκών. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τουριστική ανάπτυξη στο νησί μας. Την ίδια στιγμή που αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ κ.α., οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Οι αυτοαπασχολούμενοι του νησιού μας ασφυκτιούν και γίνεται τεράστια ζημιά στο περιβάλλον (θάλασσες, σκουπίδια). Αυτή η ανάπτυξη είναι για λίγους και εκλεκτούς, γι’ αυτό και οι υποδομές γίνονται όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα. Τέλος, φταίει η πολιτική στόχευση που υπάρχει, να υποβαθμίζεται και να υποχρηματοδοτείται ότι δημόσιο έχει απομείνει, και να έρχεται ο “καλός ο ιδιώτης”.
-Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Το νησί μας δεσμεύεται με όλα τα μνημόνια διαρκείας που έχουν ψηφιστεί. Έτσι, αναγκαίο είναι να κατανοηθεί ότι χρειάζεται σύγκρουση με αυτή την πολιτική, και αλλαγή των συσχετισμών παντού προς όφελος του λαού. Για να “ξεκολλήσει” η Ζάκυνθος όμως είναι απαραίτητο να δυναμώσει ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας “από τα κάτω”. Οι πρώτες 5 ενέργειες μας θα είναι:
1)Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου, με αναγνώριση της προσφοράς όλων των εργαζομένων και συχνή επαφή μαζί τους.
2)Συχνή συζήτηση για κάθε ζήτημα με συνελεύσεις εργαζομένων και επιτροπές των χωριών.
3)Προτεραιότητα στις υποδομές, το νησί και οι θάλασσες να είναι καθαρά, δρόμοι συντηρημένοι, έτσι ώστε οι Ζακυνθινοί αλλά και οι επισκέπτες μας να νοιώθουν και να είναι ασφαλείς.
4)Μείωση των ανταποδοτικών τελών στη λαϊκή οικογένεια.
5)Αύξηση τελών στους µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους.
-Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
Οι επόμενες 5 ενέργειες της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου ως Δημοτικής Αρχής είναι:
6)Παύση των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών των λαϊκών νοικοκυριών
7)Εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης πχ μετά από μεγάλο σεισμό.
8)Έλεγχος όλων των κτιρίων των σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.
9)Συντήρηση και έλεγχος αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού.
10) Έλεγχος και συντήρηση όλων των παιδικών χαρών και των ανοιχτών γηπέδων, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά.
-Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Το σχέδιο μας, όπως προαναφέρθηκε, για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού είναι η συχνή επαφή της Δημοτικής αρχής με όλους τους εργαζόμενους, για να λύνονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν, αλλά και η αναγνώριση της προσφοράς τους. Για εμάς κανείς δεν περισσεύει, όλοι χρειάζονται, ειδικά όταν δουν ότι το έργο που θα κάνει η Δημοτική Αρχή, με πρώτη δύναμη τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα μείνει σε αυτούς και τα παιδιά τους, θα εργάζονται με περισσότερο ζήλο και αυταπάρνηση.
-Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Το Δήμο χρειάζονται να τον διοικήσουν άνθρωποι που έχουν όρεξη να υπηρετήσουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες, και τους ανέργους, δηλαδή τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή του νησιού μας, άνθρωποι που θα τάσσονται ξεκάθαρα με τις λαϊκές ανάγκες, και θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.
-Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον; 
Εμείς είμαστε αντίθετοι στην πολιτική που εφαρμόζεται, που εξαθλιώνει και στέλνει κόσμο στη φτώχεια και ύστερα τους πετάει «ψίχουλα» για ελεημοσύνη. Είναι γνωστό ότι τα στελέχη του ΚΚΕ καταθέτουν το μισθό και τις αποζημιώσεις από τα αξιώματα τους στο Κόμμα για να μπορεί να παλεύει για την υπόθεση του λαού από καλύτερες θέσεις.