Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

16 Ιανουαρίου, 2020

Ο ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΡΑΜΑ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης Καταπέλτης !!
Ξεσκεπάζει την Χωρίς Αρχές κοινή στάση της αντιπολίτευσης των εκπροσώπων της ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο ...


Στην παρέμβασή του στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του Δήμου μας, αλλά αυτό που θέλει να επιβάλει μέρος της αντιπολίτευσης και το λέει καθαρά, είναι: Δημοτική Αρχή θα κάνεις αυτό που λέμε εμείς και όχι αυτό που έχεις προγραμματίσει και σχεδιάσει, γιατί αν συνεχίσεις έτσι, θ’ αλλάξουμε όλους τους κωδικούς.
Τι θα πετύχετε μ’ αυτό; Μόνο εμπόδια βάζετε. Δεν υπάρχει τίποτα εποικοδομητικό στην αντιπολίτευσή σας. Αλλά αφού είστε σίγουροι ότι είναι εποικοδομητικό αυτό που κάνετε, να πορευτείτε μέχρι τέλους και να κατέβετε στις εκλογές και ως ενιαία παράταξη.
Δηλώσατε επίσημα ότι ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, είστε μια γροθιά και έτσι θα έρχεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έπρεπε όμως και προεκλογικά, να πείτε ότι κατεβαίνουμε χωριστά, όχι γιατί διαφωνούμε, αλλά γιατί έχουμε και κάποιες φιλοδοξίες. Οπότε θα βλέπαμε και τις ψήφους που θα παίρνατε από τον Πατραϊκό λαό. Κι επειδή είναι ένα ερώτημα αυτό, κάντε το στις επόμενες εκλογές. Μια γροθιά εσείς από κει και μια εμείς από ‘δω και θα δούμε τι θα επιλέξει ο Πατραϊκός λαός.
Την εισήγηση του Αντιδημάρχου, δεν την διαβάσατε, γιατί εσείς, δεν διαβάζετε, δεν ακούτε δεν βλέπετε. Λέτε ότι εμείς δεν έχουμε αναπτυξιακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε σχεδιασμό.
Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός;
Τι παρουσιάσατε σήμερα;
Εμείς λέμε ότι όχι μόνο έπρεπε να έχουμε τριπλάσιο προϋπολογισμό, αλλά να μας επιστραφούν και τα παρακρατούμενα, που ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ προς τους Δήμους και τα οποία αν ερχόντουσαν, θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά και μεγάλα προβλήματα.
Είπατε ότι έχετε όραμα.
Ποιο είναι αυτό το όραμα; Όλο «θα» και αέρας κοπανιστός. Αυτό είναι το όραμά σας.
Ας πούμε εμείς τι χειροπιαστά έργα κάνουμε και πόσα ακόμα έχουμε προγραμματίσει και είναι αυτό που σας ενοχλεί. Πλαζ, Μανιακίου, Αρσάκειο, Αποθήκες ΑΣΟ, Εργοστάσιο Τέχνης, Παλιά Σφαγεία, Καντριάνικα, Αγία Σοφία, Άνω και Κάτω Πόλη, σκάλες Αγίου Νικολάου, Ζαρουχλέικα, ΔΕΥΑΠ και για μια σειρά άλλων έργων.
Με τα μάτια τα δικά σας, αυτά δεν είναι τίποτα. Για το λαό μας όμως είναι έργα που τα βλέπει να γίνονται. Βλέπει τις πλατείες, τις παιδικές χαρές και τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά.
Αυτό που δεν καταλαβαίνετε εσείς, το καταλαβαίνει ο Πατραϊκός λαός.
Συνεχίστε εσείς και θα συνεχίσουμε κι εμείς τον δρόμο μας.
Επειδή είναι καινούργια χρονιά κι εμείς θέλουμε να σας βλέπουμε χαρούμενους κι ευτυχισμένους συνεχίστε έτσι, δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη χαρά σας. Να φύγετε από ‘δω ενωμένοι και χαμογελαστοί, ότι επιτέλους νικήσατε. Συνεχίστε σ’ αυτό το δρόμο, αλλά να ξέρετε το εξής: Εάν φτάσετε στο σημείο, η ενότητά σας, να γίνει εμπόδιο σ’ αυτή την πόλη, δεν θα σας δώσουμε τη χαρά. Κρατήστε λοιπόν κι ένα μέτρο σ’ αυτή τη συνεργασία σας και κοιτάξτε μέχρι πού θα την πάτε, γιατί ο Πατραϊκός λαός, δεν θ’ ανεχτεί ζιζάνια που θέλουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση
».


***
Συζητήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2020 όπως κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Στην εισήγησή του (διαβάστε εδώ αναλυτικά) ο αντιδήμαρχος Δ. Πλέσσας τόνισε πως «η εισήγησή μας διαμορφώθηκε, μετά από έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα στις ΔΕ, στα Διαμερίσματα, σε Κοινότητες, καθώς και με εκπροσώπους φορέων, πριν φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης διαμορφώθηκε σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα τέλη που ψηφίστηκαν σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και με τις ανάγκες των Υπηρεσιών μας, καθώς επίσης και με τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων του δήμου που ψηφίστηκαν από τα Διοικητικά τους Συμβούλια».

Επεσήμανε ότι «για τους δήμους, τα Τακτικά Έσοδα που είναι ο κορμός του προϋπολογισμού αποτελούνται από τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που έχουν πηγή τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα "ίδια έσοδά" τους» δηλαδή τα τέλη και οι δημοτικοί φόροι που επιβάλλονται στο λαό μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας διαχρονικά.

Υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους πόρους που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική Διοίκηση οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 θα έπρεπε να λάβουν 6 δισ., 62 εκατ. ευρώ», αλλά παρακρατούν «4 δισ., 205 εκατ. ευρώ για το 2020 και φυσικά δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων της Τοπικής Διοίκησης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης».

Ο Δ. Πλέσσας είπε επίσης πως «μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ψάχνουμε χαραμάδες και κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, να ανοίξουμε δρόμους διεκδίκησης και να προσφέρουμε στον πατραϊκό λαό ελαφρύνσεις και απαλλαγές μέσω της πολιτικής μας για τα δημοτικά τέλη με γενική μείωση αυτών σε ποσοστό 23%, αλλά και 50% και 100% σε 12 "ευπαθείς", όπως τις ονομάζουν αυτοί που τους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση, κατηγορίες συνδημοτών μας».

Ως Δημοτική Αρχή, ανέφερε, «θα προχωρήσουμε και στο 2020 διαφυλάσσοντας και ενισχύοντας όσα έχουμε καταφέρει, αλλά και διευρύνοντας τα πεπραγμένα με τους στόχους μας όπως αυτοί αναλύθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για Τέλη και Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς και για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο (ΤΣΔΑ) που έχουμε κάνει για τη διαχείριση των αποβλήτων, για την υπόγεια διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κ.ά. Ο λαός μας όμως έχει πολύ μεγαλύτερες και μάλιστα βασικές ανάγκες στη ζωή του».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «για τη Δημοτική Αρχή οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους αποτελούν προτεραιότητα. Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που επιτελεί.

Γι αυτό και διεκδικούμε:


Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου.

Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή, ποσό που φτάνει τα 6 δισ., 62 εκατ. ευρώ για το 2020 και σε ποσοστό πάνω από 9%.

Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το κράτος στους δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.

Χρηματοδότηση έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, γιατί η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν μπορεί να συνυπάρχει με την πολιτική "κόστους-οφέλους", με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθούν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων των πολιτών προς τους δήμους. Οι δήμοι με απόφαση των ΔΣ να διαγράφουν οφειλόμενα ποσά από κατηγορίες πολιτών που ούτε έχουν, ούτε μπορούν να πληρώσουν, να μην εκτελείται η εντολή των κυβερνήσεων για αναγκαστική είσπραξη και πλειστηριασμούς.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου ("Καλλικράτης", "Κλεισθένης", μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…) που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

Η κινητοποίηση του λαού και η κοινωνική δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να έχουμε επιτυχία στις διεκδικήσεις μας, να υποχρεωθούν οι κυβερνώντες να αποδίδουν στους δήμους όσα δικαιούνται, αλλά και τα παρακρατηθέντα».

Σημειώνεται πως στην έναρξη της συνεδρίασης, μετά από πρόταση του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο καθηγητών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου.


ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ανακοίνωση για τη στάση του επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ στο Δήμο

Παρουσίαση Viva La Revolucion