Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

28 Φεβρουαρίου, 2020

"Υπάρχει Θεός ;" -ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ...ΤΗΣ ΤΣΑΓΕΡΑΣ ΤΟΥ RUSSEL !!!

Παρά το μπλοκάρισμα του fb εμείς Συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις πένες που Ζωγραφίζουν...

*
Οι αντεγκλήσεις για τη θρησκεία συχνά καταλήγουν σε μια τοποθέτηση: "Αποδείξτε ότι δεν υπάρχει ο Θεός......"
Το 1952 ο μαθηματικός, στοχαστής και απλά ένας καλός άνθρωπος, ο Bertrand Russell, έγραψε ένα άρθρο "Υπάρχει ο Θεός;",

 όπου είπε τα εξής:


"Εάν ισχυριζόμουν ότι ανάμεσα στη Γη και τον Άρη γύρω από τον Ήλιο περιστρέφεται σε μια ελλειπτική τροχιά μια πορσελάνινη τσαγιέρα, προσθέτοντας προσεκτικά ότι η τσαγιέρα είναι πολύ μικρή για να ανιχνευθεί ακόμα και με τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια, κανείς δεν θα μπορούσε να αντικρούσει τη δήλωσή μου. 
Όμως, εάν περαιτέρω δήλωνα ότι επειδή ο ισχυρισμός μου είναι αδύνατον να αντικρουσθεί, κανένας λογικός άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να αμφιβάλει για την αληθινότητά του, θα μου υποδείκνυαν εύλογα ότι λέω ανοησίες. 
Παραταύτα, εάν η ύπαρξη μιας τέτοιας τσαγιέρας επιβεβαιωνόταν από αρχαία βιβλία, εάν η αυθεντικότητά της επίμονα μνημονευόταν κάθε Κυριακή και εάν έχωναν την ιδέα αυτή στα κεφάλια των σχολιαρόπαιδων από την παιδική ηλικία τους, η δυσπιστία για την ύπαρξή της θα φαινόταν παράξενη, και ο αμφισβητίας της - χρήζων προσοχής των ψυχιάτρων σε μια πεφωτισμένη εποχή, ενώ νωρίτερα - προσοχής της Ιεράς Εξέτασης."

Εν ολίγοις, το παράδοξο της Τσαγιέρας του Russel έγκειται στο εξής: 
ένας επιστήμονας δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι κάτι δεν υπάρχει. 
Και αντίστροφα, μια οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με την ύπαρξη ενός αντικειμένου ή ενός φαινομένου πρέπει να στηρίζεται από κάτι.
Η αναλογία, που κατατέθηκε από τον μαθηματικό, βρήκε ανταπόκριση στους ανθρώπους και γι΄αυτό έγινε δημοφιλής και ένα από τα κριτήρια επιστημονικότητας ενός ισχυρισμού. 

Για παράδειγμα, η ύπαρξη των δεινοσαύρων αποδεικνύεται από τα στοιχεία υπό τη μορφή των οστών τους, ενώ το ότι υπάρχουν οι ντομάτες που μιλάνε - όχι. 
Ως εκ τούτου, τώρα στο σχολείο διδάσκουν ότι κάποτε παλιά περπατούσαν πάνω στη Γη οι δεινόσαυροι, και όχι οι ομιλούσες ντομάτες, παρά το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αντικρούουν το τελευταίο….

Νίκος Βουρτσάνης



*-η Φωτο απαλλοτριωμένη από Εδώ 

Αλίευση  Παρουσίαση: Viva La Revolucion