Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

10 Ιανουαρίου, 2020

ΕΚΕΙ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ?!!



ΔΥΟ ΑΓΟΡΕΣ – ΜΑΜΟΥΘ
ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ !
Δύο πολύ μεγάλα κτίρια αποκτά ο Δήμος Πατρέων, τα οποία αγοράζει με δικά του χρήματα και δεν προσέφυγε σε δανεισμό όπως συνήθιζαν προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Το ένα κτίριο είναι το πρώην εργοστάσιο του Κρητικού, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει κλείσει και πριν 5 χρόνια περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα.
Ο Δήμος ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα, έχουν καταλήξει σε όλα και απομένουν κάποια διαδικαστικά ζητήματα για να ολοκληρωθεί η αγορά του κτιρίου , το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Οβρυάς.
Σε αυτό τον τεράστιο χώρο του πρώην εργοστασίου ο Δήμος σκοπεύει να μεταφέρει όλο τον μηχανοκίνητο στόλο του και την υπηρεσία Καθαριότητας συνολικά καθώς έχει σχεδιάσει τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

Επίσης, ο Δήμος – μέσω της ΔΕΥΑΠ – προχώρησε στην αγορά του ακινήτου όπου στεγαζόταν η Αχαική Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία έκλεισε πριν χρόνια και το κτίριο είχε περιέλθει στην εκκαθαρίστρια εταιρεία της Τράπεζας.
Η αγορά του κτιρίου κόστισε 1.700.000 ευρώ και το ποσό δαπανήθηκε από τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΠ η οποία θα στεγάσει εκεί όλες τις υπηρεσίες της.
Το κτίριο γραφείων και καταστημάτων μαζί με το οικόπεδο επιφάνειας , υπερβαίνει τα 11.000 τ.μ. ενώ διαθέτει υπόγειους χώρους ακόμα και για 42 θέσεις πάρκινγκ.



Ρεπορτερ
Απαλλοτρίωση από Viva La Revolucion 

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ !!






ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΟΞΥΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους, στην Ζάκυνθο και πανελλαδικά, δεν είναι σημερινό, και έχει συγκεκριμένες αιτίες που το προκαλούν.
Αστικές κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά έχουν ολόκληρη την ευθύνη για την συντήρηση των δήθεν αδιεξόδων και είναι σταθερή επιδίωξη τους η εκχώρηση αυτού του τομέα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα “αδιέξοδα” κατά καιρούς σενάρια, στόχο έχουν να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σε μια στρατηγική ιδιωτικοποίησης του κλάδου και εκβιάζοντας τον να φτάσει να λέει “αν είναι να φύγουν τα σκουπίδια, ας έρθει ο ιδιώτης και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω».

Η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο, για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. 
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι 
η απαράδεκτη κατάσταση του ΧΥΤΑ στο ΣΚΟΠΟ, η τραγική κατάσταση στο ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο το οποίο είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία, 
η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο ΛΙΒΑ που έχει γεμίσει ασφυκτικά με δεματοποιημένα σκουπίδια, 
οι άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.
Όλοι πια καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού και πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων.
 Κεφάλαιο - Ε.Ε. στήνουν μια μεγάλη βιομηχανία κερδών γύρω από τα σκουπίδια με την “πράσινη οικονομία”, την ανακύκλωση, την “κυκλική οικονομία”. 
 Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ποδοπατούν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του χαρακτήρα της γης, των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων και έχει ως προϋπόθεση την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθείται σήμερα στο νησί ως «λύση», υπονομεύει καθοριστικά τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, τη δυνατότητα για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Σήμερα υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων καθώς και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές για την ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλική εναπόθεσή τους. 
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης επιτρέπει λύσεις που πραγματικά θα μπορούσαν να καταργήσουν οριστικά το πρόβλημα και να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότεροι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι λύσεις που προωθούνται από τα αστικά κόμματα και τις δυνάμεις τους στο νησί είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. 
Είναι «λύσεις» για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτό τον τομέα με διασφαλισμένη την κερδοφορία τους, για την πάρα πέρα επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος στο νησί.
Γι΄ αυτό και προωθούν τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, τις γνωστές ΜΕΑ. Πανάκριβες μονάδες , με πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης που μπορεί να φτάσει από 10% έως 35% ανάλογα την μονάδα.
Μια τέτοια μονάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει η νέα δημοτική αρχή που στηρίζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) ακολουθώντας τις κατευθύνσεις ΕΕ, Κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις μελέτες των προηγούμενων δημοτικών αρχών. 
Απαξιώνοντας με ένα τέτοιο σχεδιασμό τη ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή, τη προστασία του περιβάλλοντος που γρήγορα θα φέρει και τη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών για την Λαϊκή Οικογένεια.
Το κόστος κατασκευής του εργοστασίου θα ξεπεράσει τα 16.000.000€ και θα επεξεργάζεται 25000 τ/χ σύμμεικτων απορριμμάτων, γι αυτό και ρωτάμε:
Αν πότε ξεκινήσει η διαλογή στη πηγή που θα μειώσει κατά πολύ την παραγωγή του σύμμεικτου απορρίμματος πως θα λειτουργήσει η μονάδα; 
Ο επιχειρηματικός όμιλος που θα κάνει την διαχείριση του θα μειώσει τάχα το κέρδος του;
 Όχι βέβαια, αφού σε όλες τις παρόμοιες συμβάσεις προβλέπεται να υπάρχει ένα «εγγυημένο μέγεθος» τροφοδοσίας της μονάδας για το οποίο θα πληρώνεται ο ανάδοχος άσχετα αν διαχειρίζεται λιγότερα σκουπίδια.
Ποιος αλήθεια ωφελείται από την κατασκευή και λειτουργία πανάκριβων και προβληματικών εγκαταστάσεων; 
Ποιος χάνει από την παρούσα πανάκριβη και εξίσου προβληματική παρέμβαση, ενώ με πολύ λιγότερα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει από τώρα η διαδικασία μιας ευρείας κλίμακας πραγματικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή;
Ποια λογική και συμφέροντα οδηγούν σε αυτές τις “λύσεις”; 
Είναι οι λύσεις της οικονομίας της αγοράς στη διαχείριση των αποβλήτων που διασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την παραπέρα αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων.
 “Λύσεις” επιχειρηματικές που φέρνουν σταθερά στην ημερησία διάταξη την καταστροφή του περιβάλλοντος, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους της δημόσιας υγείας , σμπαραλιάζουν εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο.
Ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε με τα κριτήρια και τον τρόπο που ορίστηκε ο Λίβας ως “κατάλληλος” χώρος για την επεξεργασία των απορριμμάτων. 
Προβάλλαμε το αίτημα ότι είναι η κυβέρνηση που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της προσωρινής και οριστικής χωροθέτησης, με επιστημονικά κριτήρια και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό και δίνοντας την λύση που θα ωφελεί συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον του νησιού. 
Διαφωνήσαμε με την “ενδιάμεση” λύση στο ΛΙΒΑ και προειδοποιήσαμε για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και ήδη έχουμε οδηγηθεί.

Λέμε καθαρά ότι στη Ζάκυνθο και γενικότερα σε νησιά μικρού και μεσαίου μεγέθους, πολύ περισσότερο σε τουριστικά, το βάρος πρέπει να δίνεται αποκλειστικά:

Στη μείωση της ποσότητας παραγωγής των παραγόμενων απορριμμάτων
Στη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί)
Την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού κομπόστ
Την ασφαλή τελική διάθεση (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου μείγματος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία και όχι σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σαν και αυτή που σχεδιάζεται να γίνει στο Λίβα.
Τον άμεσο σχεδιασμό και την χρηματοδότηση, από εθνικούς πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ  του Δήμου, για να προχωρήσει στην πράξη ένας τέτοιος σχεδιασμός, με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό , χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών
H T.E Ζακύνθου του ΚΚΕ σε κάθε ευκαιρία έχει τονίσει ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό.
Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του.
Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά:
Κάθε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.
Όχι στις ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο . 
Την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του «πληρώνω όσο πετάω» που οδηγεί στην απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
Την ανταποδοτικότητα, και το χαράτσι ταφής που έρχεται 
Παλεύουμε για:
Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. 
Να πληρώσει το μεγάλο κεφαλαίο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού.
Την πρόσληψη του απαραιτήτου μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετρά υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Πλήρη αποκατάσταση του ΣΚΟΠΟΥ και του ΛΙΒΑ τώρα , αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται , μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του υδροφόρου ορίζοντα, χωροταξική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.
 Προβάλλουμε την ανάγκη του ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που αξιοποιεί όλα τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, κατέχει και σχεδιάζει τα υλικά και τα μηχανήματα, κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης - κατασκευής των έργων και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Έναν άλλο, πραγματικά λαϊκό στον χαρακτήρα του σχεδιασμό, που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής και του τόπου μας και ανοίγει στερεή διέξοδο για το αύριο με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού μας.

Από την Τ.Ε. Ζακύνθου του ΚΚΕ 

Απαλλοτριώθηκε από Εδώ
Παρουσίαση Viva La Revolucion