Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

01 Φεβρουαρίου, 2020

Έτσι Οι ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝ Τον ΣΕΡΠΙΕΡΗ και τις Βδέλλες του Το 1929 -ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ !!!

1/2/1929 στο Λαύριο του Σερπιέρη
Απ΄την εφημερίδα της Εργατιάς τότε και τώρα. 
Να Μαθαίνουμε και να Παραδειγματιζόμαστε για το Σήμερα !!



Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του Λαυρίου το 1929
Μάθημα ταξικής αντοχής, αλληλεγγύης και θάρρους

Ανοδος μεταλλωρύχου στο φρέαρ «Σερπιέρη» στο Λαύριο (από λεύκωμα του Δήμου Λαυρεωτικής)
Την 1η Φλεβάρη συμπληρώνονται 91 χρόνια από την έναρξη του σκληρού απεργιακού αγώνα που έδωσαν το 1929, επί 47 μέρες, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Λαυρίου. Κάθε μέρα της απεργίας είναι και ένα ξεχωριστό παράδειγμα ταξικής αντοχής, αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και θάρρους.

Τον αγώνα στο Λαύριο καθοδήγησε η Ενωτική ΓΣΕΕ, που συγκροτήθηκε λίγες μέρες μετά το ξεκίνημα της απεργίας. 

Την ίδια περίοδο ξέσπασε μια ακόμη απεργία στην Ελευσίνα, στην οποία παρενέβη η τότε πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σε αυτούς τους δύο απεργιακούς αγώνες αποτυπώνεται ανάγλυφα η αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο κίνημα: Της ταξικής σύγκρουσης από τη μια και της ταξικής συνεργασίας από την άλλη.

Σήμερα, ξεχωρίζουμε κάποιες από τις στιγμές της μάχης στο Λαύριο, όπως αποδόθηκαν στα φύλλα του «Ριζοσπάστη» (διατηρείται η ορθογραφία της εποχής).

Το ξέσπασμα της απεργίας

Ο απεσταλμένος του «Ριζοσπάστη» στο Λαύριο, περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αναφέρει: «Το Λαύριο απασχολεί σήμερα πάνω από 2.500 εργάτες που δουλεύουν στα Μεταλλεία (…) Δουλεύοντας ένα ολόκληρο 8ωρο τη μέρα, είναι υποχρεωμένοι λόγω του γλίσχρου μεροκάματου που παίρνουν, να δουλεύουν υπερωρίες, που ανεβάζουν έτσι τις ώρες δουλειάς σε 12 και να φτάσουν το μάξιμουμ μεροκάματό τους στις 60 δραχμές.
Ενας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους κινδύνους είναι η μολυβδίασις που παθαίνουν όλοι σχεδόν και σε σημείο που ύστερα από μερικά χρόνια να αχρηστεύονται εντελώς. 

Ο γιατρός της Εταιρίας Αλεξάνδρου τους είπε ξεκάθαρα: «Αν κόψω ένα κομμάτι κρέας από πάνω σας και το πετάξω σε σκυλί ασφαλώς θα ψοφίσει».
Σε άλλο ρεπορτάζ με τον πλάγιο τίτλο «Η βδέλλα των εργολάβων – Πώς απομυζούν τους εργάτες – Τα άτιμα μέσα που μετέρχονται» αναφέρεται: «Παίρνουν τη δουλειά εργολαβικά κι έχοντες βέβαια κάθε συμφέρον να την τελειώσουν μια ώρα αρχίτερα τους υποχρεώνουν να δουλεύουν περισσότερο από την κανονισμένη ώρα και τους πιέζουν να εκτελούν τη δουλειά στα μπόσικα (ετοιμόρροπα) μέρη και τα πιο επικίνδυνα, πότε με χυδαιότατες βρισιές και απειλές διωξίματος και πότε με τη μπλόφα θα κλείσει η εταιρεία και δεν βγαίνει».
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία είχε υποσχεθεί ότι το Γενάρη του 1929 θα έδινε αυξήσεις 5% σε όλους τους τεχνίτες, κάτι που δεν έκανε. Κάτω από την απαίτηση των τεχνιτών, η αντιδραστική διοίκηση του σωματείου τους αναγκάζεται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση στις 31 Γενάρη, όπου υιοθετήθηκε το προωθημένο πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Δημιουργήθηκε μάλιστα και μια επιτροπή, που την επόμενη μέρα έθεσε τα αιτήματα στη διεύθυνση της εταιρείας. «Ο υποδιευθυντής όμως της εταιρίας Κοντιέ, όχι μονάχα δε δέχεται συζήτηση για αύξηση μεροκάματου, αλλά και βρίζει την επιτροπή (…)», γράφει ο «Ριζοσπάστης».

Οι εργάτες και οι τεχνίτες, ξεπερνώντας τις αντιδραστικές διοικήσεις των σωματείων τους, συγκροτούν Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, η οποία, μεταξύ άλλων, στέλνει τηλεγράφημα στις εργασίες του Συνεδρίου της Ενωτικής ΓΣΕΕ (ξεκίνησε στις 28 Φλεβάρη) και ζητάει να αναλάβει την καθοδήγηση της απεργίας. Στις 2 Φλεβάρη ο αριθμός των απεργών ανέρχεται στους 2.100.

Η αστυνομία σκοτώνει απεργό

Την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, μετά από Γενική Συνέλευση, «οι εργάτες ξεχύθηκαν προς τα μεταλλεία για να πείσουν και τους άλλους εργάτες να απεργήσουν. Μπρος στους φούρνους όμως που βρισκόταν σμήνη χαφιέδων και χωροφυλάκων τους υπεδέχθησαν με ομοβροντία πυροβολισμών, ο δε ενωμοτάρχης Τούμπας ξάπλωσε νεκρό με δύο σφαίρες τον εργάτη Συρίγο».

«Γίνεται τότε πανδαιμόνιο. Οι απεργοί εξαγριωμένοι ορμούν ενάντια στους χωροφύλακες που απ’ το φόβο τους παραδίδουν τα όπλα κι αφήνουν ελεύθερη τη διάβα τους. Κι αμέσως οι φούρνοι σταματούν κι οι Μεταλλωρύχοι που τους κινούσαν βγαίνουν από μέσα για να ενωθούν με τους απεργούς (…) Την επομένη, η πόλη είναι νεκρή (…) Μόνο τ’ απόγευμα ακούστηκε να βαράν πένθιμα οι καμπάνες και να καλούν τον κόσμο στη κηδεία (…) Στη πλατεία όμως μπροστά, πίσω από το φέρετρο του σ. Συρίγου μια θάλασσα πάνω από 7 χιλ. πλήθος ακολουθεί και καταριέται τους δολοφόνους…».

Ο υπουργός Ζαβιτσάνος (πρωθυπουργός τότε ήταν ο Ελ. Βενιζέλος) δηλώνει στη Βουλή: «Εάν ο χωροφύλακας πυροβόλησε καλώς έπραξε. Δεν μπορείτε να πείτε, πρόσθεσε σε κάποιο βουλευτή, ότι είχε καθήκον ο χωροφύλακας να σταυρώσει τα χέρια του και αφήσει ελεύθερους τους απεργούς να επιτίθενται κατά των γραφείων της εταιρείας και να αναστατώνουν τον κόσμο»!

Γυναίκες ηρωίδες
Στα μέσα του Φλεβάρη, το ατμόπλοιο «Μαρία» του εφοπλιστή Βλάση προσεγγίζει το λιμάνι του Λαυρίου για να ξεφορτώσει κάρβουνο. Οπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα, δεν τα καταφέρνει και πάει να ξεφορτώσει στον Πειραιά. Υστερα από αίτημα των απεργών, η Ενωση Εργατών Λιμένος Πειραιώς δίνει εντολή στα μέλη της να μην επιτρέψουν το ξεφόρτωμα ούτε στον Πειραιά.

Ο εφοπλιστής προσπαθεί ξανά να ξεφορτώσει στο Λαύριο στις 14 Μάρτη, στρατολογώντας 35 απεργοσπάστες από τον Πειραιά.
 Οι απεργοί αντιδρούν ακαριαία με μπροστάρηδες τις γυναίκες.
 Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 17 Μάρτη, ο απεσταλμένος του, κατόπιν εντολής – όπως λέει – των ηρωίδων προλετάριων του Λαυρίου, περιγράφει αυτή τη σκηνή.
Στην προκυμαία από τις 7 το πρωί γίνεται μεγάλη συγκέντρωση, όπου συμμετέχουν 3.000 άνθρωποι. «Οι χωροφύλακες προσπαθούν να τους μποδίσουν το διάβα (…) Οι απεργοσπάστες ένας – ένας φοβισμένοι παρατούν το ξεφόρτωμα και κατεβαίνουν στα αμπάρια (…) Το πλήθος ορμά μέσα στην σιδερένια πόρτα. Οι χωροφύλακες τα χάνουν, υποχωρούν λιγάκι και στρίβουν τους υποκόπανους ενάντια στη κοσμοπλημμύρα (…) Αυτό γίνεται αφορμή για να ριχτεί η πρωτοπορία του πλήθους, οι γυναίκες με περισσότερη μανία.
(…) Οι χωροφύλακες βαρούν μανιασμένα μα κι οι γυναίκες που δέχονται πρώτες την επίθεση, δεν στέκονται με σταυρωμένα τα χέρια. Οι πέτρες, τα ξυλοκάρβουνα, τα ξύλα που βρίσκονται στο λιμάνι γίνονται όπλα της μάζας ενάντια στους φρενιασμένους χωροφύλακες (…) Ξαφνικά ακούγεται ποδοβολητό. Κανείς δεν γύρισε πίσω το κεφάλι να δει τι τρέχει. Μόνο όταν από το στόμα του ανθυπομοίραρχου Λέκκα ακούστηκε: – Θα σας σκοτώσω ρουφιάνοι! Το πλήθος έστρεψε να δει για να δεχτεί κατάμουτρα τα κοντάκια των καινούργιων τώρα χωροφυλάκων…
Μα πάλι κανείς δεν δείλιασε (…) Μια γριούλα σπάζει το ραβδί της πάνω στα μούτρα του Λέκκα κι’ η σύγκρουση όλο και γίνεται πιο άγρια. Πιάνονται σχεδόν στα χέρια. Οι γυναίκες βουτάν τα όπλα από τους χωροφύλακες. Τέσσερα απ’ αυτά πετιούνται στην θάλασσα. Αλλά καινούργιο, ξεκούραστο κύμα χωροφυλάκων καταφτάνει. Οι χτυπημένες και κουρασμένες γυναίκες από την κούραση δεν βαστούν πια…
Η σύγκρουση όμως εξακολουθεί. Ξάφνου δύο δυνατοί κρότοι ακούγονται από το πλινθοποιείο. Ητανε δύο τορπίλες που πέσανε εκεί κοντά από τα όργανα της εταιρείας για να σκορπίσουν πανικό. Κι αρχίζει η υποχώρηση μέσα στις υποκοπανιές των χωροφυλάκων που χτυπούν τις γυναίκες όπου βρουν και τις σέρνουν από τα μακριά μαλλιά τους. Η σιδερένια πόρτα που ‘χαν κερδίσει με την πρώτη εξόρμησή τους κλείνει τώρα με κρότο πίσω τους. Κι οι καμπάνες μάταια εξακολουθούσαν να βαράνε. Κανείς δεν έφτανε πια για ενίσχυσή τους.
Κι όταν ματωμένες φτάνουν στη Νεάπολη γίνεται ο απολογισμός: όλες σχεδόν χτυπημένες. Από τις 15 όμως το αίμα τρέχει. Οι άντρες είχαν εφτά τραυματισμένους κι οι χωροφύλακες πέντε με τον ανθυπομοίραρχο μαζί.
Ετσι τη περασμένη Πέμπτη 14 του Μάρτη οι προλετάριες του Λαυρίου πέρασαν το πρωινό τους. Ηταν ο καλύτερος γιορτασμός για τη Διεθνή ημέρα της γυναίκας. 
Το αίμα τους ήταν η σπονδή που χύσανε για το πλησίασμά τους μέσα στις γραμμές του προλεταριακού μας αγώνα, ήταν η υπόσχεση που δίνανε για τους μελλοντικούς σκληρούς αγώνες που θα ριχτούν, για την απελευθέρωσή τους από την σκλαβιά του εργοδότη. Οι εργάτριες της Αθήνας ας είναι περήφανες από τον χαιρετισμό αυτό που τους στέλνουν οι προλετάριες του Λαυρίου».

Ταξική αλληλεγγύη

Την 1η Μάρτη, η κυβέρνηση στέλνει στο Λαύριο τον εισαγγελέα Κώνστα, ο οποίος εκτοξεύει φοβέρες για να κάμψει τους απεργούς. Μεταξύ άλλων απειλεί: «Κράτος 7 εκατομμυρίων δεν θα δειλιάσει να σκοτώσει 5 χιλιάδες ταραξίες»!

Η ταξική αλληλεγγύη, όμως, σηκώνει τείχος στον αυταρχισμό της εργοδοσίας και του κράτους της. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, καταφθάνουν οικονομικές ενισχύσεις από συνδικάτα και μεμονωμένους ανθρώπους. 

Αντιπροσωπευτικό είναι το γράμμα που δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» στις 3 Μάρτη 1929: «Αγαπητέ “Ριζοσπάστη”. Σου στέλνω 500 δραχμές και σε παρακαλώ να δώσεις τις 250 δραχμές στην εργατική βοήθεια για να συντηρήσει τους εξόριστούς μας και 250 να στείλεις στους ηρωικούς απεργούς του Λαυρίου. Τα λεφτά αυτά τα πήρα βάζοντας ενέχυρο (…) Μόλις το κατορθώσω θα στείλω κι’ άλλα».

Χαρακτηριστικό είναι και ένα άλλο γράμμα που επίσης δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» στις 12 Μάρτη 1929: «(…) μην κλονιστείτε από την κρατική τρομοκρατία, να προτιμήσετε να ζήσετε τρώγοντας ρίζες και χορτάρια, παρά να ξαναγυρίσετε στα πηγάδια που είναι σωστές κολάσεις ζωντανών για 25 ψωροδραχμές, φτύνοντας αίμα κι’ αποκτώντας την μολυβδίαση, που τις φοβερές συνέπειες τις διάβασα στον “Ριζοσπάστη” μας, ενώ άλλοι πλουτίζουν εις βάρος σας. (…) Αγλαΐα Μέλου. Μητέρα επαναστατών προλετάριων».

Νίκη των εργατών


Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. 
Το Σάββατο 16 Μάρτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποχρεώνεται σε συμφωνία με την Ενωτική ΓΣΕΕ, που περιελάμβανε: 10% αύξηση σε όλους τους εργάτες και εργάτριες. Να απολυθούν άμεσα όλοι οι κρατούμενοι εργάτες, διατάσσοντας τηλεφωνικώς την αναστολή της εκτόπισής τους. Να επανέλθουν όλοι οι εργάτες στη θέση τους. Εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης των εργατών στα ταμεία Αλληλοβοήθειας και Συντάξεων.

Επίσης, αποφασίστηκε να βρεθεί τρόπος για την αποζημίωση της οικογένειας του Συρίγου. Την Κυριακή 17 Μάρτη έγινε μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Σωματείου όπου ανακοινώνεται το περιεχόμενο της συμφωνίας, με τους απεργούς να επιδοκιμάζουν και να αποδέχονται τη συμφωνία.

Στον αντίποδα, η απεργία στα εργοστάσια της Ελευσίνας που ξεκίνησε στις αρχές Μάρτη, τελείωσε μέσα σε λίγες μέρες, με ευθύνη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωση, η Ενωτική ΓΣΕΕ επεσήμανε πως η ηγεσία της ΓΣΕΕ «εγκατέλειψε τα αιτήματα των εργατών και υπεχώρησεν στις προτάσεις των εργοδοτών, καταβάλλοντας με τα εκεί όργανά του κάθε προσπάθεια για τη διάσπαση και λύση της απεργίας (…) Ετσι οι εργάτες προδομένοι άρχισαν να επανέρχονται στην δουλειά και η απεργία διέρρευσε».

Και πιο κάτω σημειώνει πως η ΓΣΕΕ είναι «τυφλό απεργοσπαστικό όργανο, υποχείριο στα χέρια των εκμεταλλευτών της εργατικής τάξης και το χτύπημα των αγώνων αυτής».

Αλίευση από "Ρ" Παρουσίαση Viva La Revolucion

ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΟΙ ΜΥΘΟΙ και τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ !!!

Ο Rolf Hilgenfeld δομικός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Lübeck στην Γερμανία είχε επίσης εμπλακεί στην ανακάλυψη εμβολίων για τους κορονοϊούς από την επιδημία του SARS το 2002-2003 σκοπεύει να μεταβεί στην Κίνα για να δοκιμάσει δυο συστατικά που έχει αναπτύξει η ομάδα του σε ζώα που νοσούν. 
Ο τρόπος δράσης τους αφορά στην στόχευση ιικών πρωτεασών, ενζύμων που είναι απαραίτητα για να εισέλθει ο ιός στα κύτταρα του ξενιστή. Αυτά τα συστατικά δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ωστόσο γνωρίζει ότι είναι αποτελεσματικά στην εξολόθρευση του SARS και MERS σε καλλιέργειες κυττάρων, ενώ έχει βεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους μέσω ελέγχων σε ποντίκια. Ενώ είναι απαραίτητες οι κλινικές μελέτες για την διάθεσή τους στην αγορά, ο Hilgenfeld αναφέρει πως οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν ενδιαφέρονται καθώς οι νοσούντες από κορονοϊούς ανέρχονται μόλις σε μερικές χιλιάδες, και άρα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.


Κορονοϊός: μύθοι και γεγονότα



Κατιούσα

Oι υπεύθυνοι για την δημόσια υγεία ανά τον κόσμο ανησυχούν για την εμφάνιση κρουσμάτων μόλυνσης του αναπνευστικού που προκαλείται από έναν μυστηριώδη ιό που εμφανίστηκε τον τελευταίο μήνα και φαίνεται να προέρχεται από την Wuhan, μια πόλη 650 μίλια νότια του Πεκίνου, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια. 
Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 7.700 περιστατικά μόλυνσης, που προκάλεσαν αναπνευστική ασθένεια και 170 θανάτους. Πολλά περιστατικά έχουν αναφερθεί επίσης εκτός Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάου, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Αυστραλία, τον Καναδά, Γαλλία και Γερμανία.

Σε αυτό το λινκ μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανό χρόνο τον αριθμό και τον γεωγραφικό εντοπισμό των ασθενών και των θυμάτων του ιού.

Τι είναι ο νέος κορονοϊός

Ο ιός που δεν έχει ακόμα επίσημο όνομα, ονομάζεται 2019-nCOV και ανήκει στην οικογένεια των Coronaviridae. 
Έχουν πάρει το όνομά τους από τον σχηματισμό κορόνας που φέρεται να σχηματίζουν γύρω από τον ιικό φάκελο τα “καρφιά” στην επιφάνειά τους. Αυτά τα καρφιά λειτουργούν σαν σημεία πρόσδεσης των ιών στα κύτταρα του ξενιστή. Όταν προσκολληθούν επιτυχώς, μετατρέπουν το κύτταρο σε εργοστάσιο αναπαραγωγής τους, και χρησιμοποιούν τις κυτταρικές δομές για την παραγωγή νέων ιών που κατόπιν θα εξέλθουν του κυττάρου για να μολύνουν ακόμα περισσότερα κύτταρα. Είναι συγγενικός με τους ιούς που προκαλούν την κοινή γρίπη αλλά και με τους ιούς του θανατηφόρου SARS όσο και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Οι ερευνητές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον ιό και να διερευνήσουν αν έχει την δυναμική να προκαλέσει μια επιδημία παρόμοια με αυτή που ξέσπασε το 2002-03, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), το οποίο ξεκίνησε στην Νότια Κίνα και σκότωσε 774 ανθρώπους σε 37 χώρες.
Οι ασθενείς αναφέρουν πυρετό μαζί με άλλα συμπτώματα μόλυνσης του κατώτερου αναπνευστικού όπως βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες. 
Ο χρόνος επώασης του ιού αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν είναι ακόμα γνωστοί. 
Καθώς πρόκειται για ιική πνευμονία τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν το παραμικρό.
 Το 95% των μέχρι τώρα περιστατικών, περιλαμβανομένων αυτών σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, και Ταϊλάνδη αφορούν σε ανθρώπους που είχαν βρεθεί στην Wuhan.

Πώς εντοπίστηκε ο ιός;

To κινέζικο κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών και πρόληψης έστειλε μια ομάδα επιστημόνων στην Wuhan ώστε να συλλέξει δείγματα από τους ασθενείς και να απομονώσει τον ιό. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπόρεσαν να αποκτήσουν εικόνα της δομής τους, ενώ μελετώντας τον γενετικό του κώδικα άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία τεστ εντοπισμού του ιού αλλά και την πιθανή δημιουργία εμβολίων και φαρμάκων1. Επιπλέον το ινστιτούτο Peter Doherty στην Μελβούρνη κατάφερε να απομονώσει τον ιό από ένα δείγμα ασθενούς αλλά και να τον καλλιεργήσει στο εργαστήριο. Αυτό το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την δημιουργία εμβολίου.
Γραμμή παραγωγής για τεστ εντοπισμού του κορονοϊού στην Taizhou. Reuters

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον ιό σε κυτταροκαλλιέργεια.



Πώς μεταδίδεται ο ιός και πόσο μολυσματικός είναι;

H πιο κρίσιμη ερώτηση σχετικά με αυτό το ξέσπασμα κρουσμάτων είναι ο καθορισμός του μηχανισμού μετάδοσης της μόλυνσης. 
Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει πως σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων, αλλά είναι ασαφές αν αυτό συμβαίνει τακτικά. 
Σύμφωνα με τον Neil Ferguson, ειδικό στην μαθηματική επιδημιολογία στο Imperial College London είναι κρίσιμο να κατανοηθεί αν η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων συμβαίνει με τέτοιο ρυθμό και αποτελεσματικότητα ώστε να μπορεί να οδηγήσει σε ανθρώπινη επιδημία. Προκειμένου να απαντηθεί κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένη η παρακολούθηση του ρυθμού εμφάνισης νέων περιστατικών και της έναρξης των συμπτωμάτων για κάθε περίπτωση. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου υπολογίστηκε πως ο ιός μεταδίδεται από κάθε ασθενή σε 1,5 με 3,5 ανθρώπους2. 
Νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για μετάδοση σε 3 με 5 ανθρώπους3. 
Ωστόσο καθώς εμφανίζονται νέα κρούσματα δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμα με ακρίβεια η μολυσματικότητα του ιού. Συγκριτικά ο SARS είχε υπολογιστεί πως μεταδίδεται σε 3 νέους ασθενείς, ενώ ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες όπως η Ιλαρά μεταδίδονται σε 12 μέχρι 18 ανθρώπους. Ισχυρισμοί που προβάλλονται ιδιαίτερα στα ΜΜΕ και μιλάνε για τον πιο μολυσματικό ιό που έχουμε δει ποτέ δεν είναι ακριβείς, καθώς αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη χιλιάδες περιστατικά εκτός της Κίνας, καθώς η Wuhan είναι ένας σημαντικός ταξιδιωτικός κόμβος.

Πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός;

Υψηλά ποσοστά πνευμονίας μεταξύ των αρχικών ασθενών αύξησαν τον φόβο για υψηλή θνησιμότητα του ιού της Wuhan. 
Αυτοί οι φόβοι υποχώρησαν ελαφρά, καθώς περιπτώσεις με πιο ήπια συμπτωματολογία εμφανίστηκαν. Με τουλάχιστον 170 θανάτους σε περισσότερες από 7.700 περιπτώσεις και ποσοστό θνησιμότητας κάτω από το 3%, ο ιός δεν φαίνεται να είναι το ίδιο θανατηφόρος με τον SARS ο οποίος σκότωσε περίπου το 11% όσων μόλυνε. Παρόλα αυτά είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει ακριβής εκτίμηση.

Περιορισμός της εξάπλωσης

Στο μεταξύ, οι αρχές της Κίνας έχουν λάβει μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. 
Ολόκληρη η πόλη Wuhan, όπου και ξεκίνησε η μετάδοση του ιού βρίσκεται σε καραντίνα, τα μέσα δημόσιας μεταφοράς δεν λειτουργούν, το αεροδρόμιο έχει κλείσει και η χρήση προσωπικών οχημάτων έχει επίσης απαγορευτεί. Καθώς υπάρχουν ελλείψεις κρεβατιών στα νοσοκομεία, οι αρχές της Wuhan έχουν θέσει ως στόχο την κατασκευή ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου το οποίο θα προορίζεται ειδικά για τους πάσχοντες από τον ιό.
Δώδεκα ακόμα πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα με τον επηρεαζόμενο πληθυσμό να ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια. Σημαντικά δημόσια γεγονότα στο Πεκίνο έχουν ανασταλεί, ενώ τόσο η Απαγορευμένη Πόλη όσο και η Disneyland στην Σαγκάη έχουν κλείσει από τις 25 Ιανουαρίου. Επιπλέον οι αρχές έχουν δώσει παράταση στις διακοπές για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους, από τις 30 Ιανουαρίου στις 2 Φεβρουαρίου, και τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά μέχρι να υπάρξει νέα ενημέρωση. Η Κινεζική κυβέρνηση έχει επιπλέον απαγορεύσει προσωρινά την πώληση ζώων στις υπαίθριες αγορές και τα εστιατόρια, ενώ ο Οργανισμός για την Διατήρηση της Άγριας Ζωής (WCS) ζητάει η απαγόρευση να γίνει μόνιμη. Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε: “οι υπαίθριες αγορές ζωντανών ζώων στις οποίες λαμβάνει χώρα μεταξύ άλλων και εμπόριο άγριων ζώων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους ιούς να μεταφερθούν από την άγρια ζωή στους ανθρώπινους πληθυσμούς”. Ολοένα και περισσότερες χώρες εφαρμόζουν ελέγχους σε ταξιδιώτες από την Κίνα, η Μογγολία έχει κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα, ενώ η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν παρέχει βίζα σε ανθρώπους από τις επηρεαζόμενες περιοχές. Οι British Airways έχουν ματαιώσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
Υγειονομικοί ελέγχουν την θερμοκρασία ενός επιβάτη στην είσοδο ενός σταθμού του μετρό στο Πεκίνο. Mark Schiefelbein/Associated Press

Από πού προέρχεται ο ιός;


Υπάρχει η θεωρία πως ο ιός αρχικά προέρχεται από ένα άγνωστο προς το παρόν ζώο ή ζώα, και μετά εξαπλώθηκε στους ανθρώπους σε μια μεγάλη αγορά ζώων και θαλασσινών στην Wuhan. 
Ο πρώτος ασθενής που εντοπίστηκε δεν είχε βρεθεί στην συγκεκριμένη αγορά, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ιός ξεκίνησε την πορεία μετάδοσής του αλλού, αλλά στην αγορά βρήκε τις ευνοϊκές συνθήκες για μαζική εξάπλωση. H ταυτοποίηση της ζωικής πηγής της μόλυνσης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της έξαρσης και ελαχιστοποίησης της απειλής, ενώ δυνητικά μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές επιδημίες.
Μια υπαίθρια αγορά ζώων στην Guilin στην Κίνα, στις 19 Ιουνίου του 2014. David Wong/South China Morning Post/Getty


Αρχικά υπήρξαν αναφορές πως ο ιός προέρχεται από κάποιο είδος φιδιού, κάτι που έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο 2 επόμενες μελέτες καταρρίπτουν αυτήν την υπόθεση καθώς από την μια δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για φίδια φορείς, ενώ από την άλλη σύγκριση του γονιδιώματος του νέου ιού με αυτό όλων των γνωστών κορονοϊών δείχνει πως οι κοινοί πρόγονοι έχουν προέλευση στα θηλαστικά και πιο συγκεκριμένα στις νυχτερίδες4. 
Ειδικότερα, το 80% των γονιδίων του νέου ιού είναι κοινά με του SARS και το 96% με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων. Η ίδια μελέτη έδειξε πως ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα με τον ίδιο τρόπο που εισέρχεται και ο SARS. 
Μελέτες της άγριας ζωής στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία έχουν δείξει πως τα κόπρανα και οι κουτσουλιές των ζώων και των πουλιών έχουν υψηλές συγκεντρώσεις κορονοϊών. Οι συγκεκριμένοι ιοί δεν μεταδίδονται μόνο μέσα από τον αέρα και το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και μέσω επαφής των κοπράνων με το στόμα κάποιου ζώου. Καθώς οι νυχτερίδες είναι κάθε άλλο παρά καθαρές, αν μια νυχτερίδα δαγκώσει ένα φρούτο, τότε ενδέχεται αυτό να μολυνθεί με κουτσουλιές, και αν πέσει στο έδαφος μπορεί να γίνει σημείο μετάδοσης του ιού σε οικόσιτα ζώα όπως η μοσχογάλη.
Mια κινέζικη νυχτερίδα που ανήκει στις Ρινολοφίδες. Υπάρχουν παραπάνω από 1.200 είδη νυχτερίδας, καταλαμβάνοντας το ¼ των συνολικών ειδών θηλαστικών. Merlin D. Tuttle/Science Source

Τι μπορούμε να μάθουμε από την γενετική αλληλουχία του ιού;

H γενετική αλληλούχιση του κορονοϊού της Wuhan προσφέρει στοιχεία για την προέλευση και την εξάπλωσή του. 
Μέσα σε μόλις δυο βδομάδες ερευνών εργαστήρια από την Κίνα και την Ταϊλάνδη αλληλούχησαν γονιδιώματα από τουλάχιστον 19 στελέχη του ιού που βρέθηκαν σε ασθενείς και τα κατέστησαν δημόσια προσβάσιμα. Ο Trevor Bedford, εξελικτικός γενετιστής στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ομοιότητα μεταξύ του γονιδιώματος των διαφορετικών στελεχών. Η έλλειψη γενετικής ποικιλίας υποδηλώνει ότι ο κοινός πρόγονός τους που προσβάλλει τον άνθρωπο πρωτοεμφανίστηκε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε γρήγορα, χωρίς να συσσωρεύσει πολλές μεταλλάξεις. Με περισσότερες ιικές αλληλουχίες μπορεί να καταστεί δυνατόν να καθοριστεί, αν η πλειονότητα των περιπτώσεων προέρχεται από επανειλημμένα περιστατικά μετάδοσης από ζώα σε ανθρώπους, με περιορισμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων, ή εάν αρχικά ο ιός μεταδόθηκε σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων και κατόπιν υπήρξε εκτεταμένη μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στην αλληλουχία του ιού μπορούν να εντοπιστούν επίσης γενετικές αλλαγές που μπορεί να τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει το άλμα από τα ζώα στους ανθρώπους. Προς το παρόν τα συμπεράσματα είναι πρώιμα καθώς βασίζονται σε λίγα δεδομένα, και η προσθήκη νέων δειγμάτων από ασθενείς μπορεί να τα αλλάξει σημαντικά.
Μπορεί να αναπτυχθεί ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;
Δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα φάρμακα ικανά να θεραπεύσουν το SARS ή άλλες μολύνσεις από κορονοϊούς, ενώ δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας εμβόλια που να αποτρέπουν αυτές τις μολύνσεις.
 Οι κορονοϊοί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί και μπορούν να κρύβονται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, συνεπώς οι προσπάθειες των αρχών επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι είναι αδύνατη η δημιουργία ενός εμβολίου. Ήδη αρκετοί οργανισμοί και ερευνητικά ινστιτούτα εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων. Μια ομάδα στο Εθνικό Κέντρο για την έρευνα στην Μηχανική της Κίνας εργάζεται για την εύρεση θεραπείας με βάση το μπλοκάρισμα των υποδοχέων των ανθρώπινων κυττάρων που χρησιμοποιεί ο ιός για την είσοδό του. Άλλωστε η σύγκριση μεταξύ των αλληλουχιών του SARS και του νέου ιού που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου έδειξε πως προσδένονται στον ίδιο υποδοχέα. Η ερευνητική ομάδα στοχεύει στην αξιοποίηση μελετών για την θεραπεία του SARS και την προσαρμογή τους ώστε να ανακαλύψουν το κατάλληλο φάρμακο για τον νέο ιό. Ωστόσο 15 χρόνια μετά δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για το SARS, αλλά οι προσπάθειες περιορισμού του αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και οδήγησαν στην εξαφάνισή του.
Ο Rolf Hilgenfeld δομικός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Lübeck στην Γερμανία είχε επίσης εμπλακεί στην ανακάλυψη εμβολίων για τους κορονοϊούς από την επιδημία του SARS το 2002-2003 σκοπεύει να μεταβεί στην Κίνα για να δοκιμάσει δυο συστατικά που έχει αναπτύξει η ομάδα του σε ζώα που νοσούν. 
Ο τρόπος δράσης τους αφορά στην στόχευση ιικών πρωτεασών, ενζύμων που είναι απαραίτητα για να εισέλθει ο ιός στα κύτταρα του ξενιστή. Αυτά τα συστατικά δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ωστόσο γνωρίζει ότι είναι αποτελεσματικά στην εξολόθρευση του SARS και MERS σε καλλιέργειες κυττάρων, ενώ έχει βεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους μέσω ελέγχων σε ποντίκια. Ενώ είναι απαραίτητες οι κλινικές μελέτες για την διάθεσή τους στην αγορά, ο Hilgenfeld αναφέρει πως οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν ενδιαφέρονται καθώς οι νοσούντες από κορονοϊούς ανέρχονται μόλις σε μερικές χιλιάδες, και άρα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια μακρά διαδικασία με αρκετά στάδια, ενώ ειδικοί εκτιμούν την έναρξη της κλινικής φάσης Ι για κάποιο εμβόλιο σε τουλάχιστον 3 μήνες και μέχρι να γίνει διαθέσιμο στο κοινό ίσως χρειαστούν 3 χρόνια.
Στολές προστασίας από παθογόνα στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιο-Ασφάλειας, στην Wuhan, το πρώτο στην ηπειρωτική Κίνα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο επίπεδο μόλυνσης από βιολογικούς παράγοντες.


Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδρίασε στις 22 Γενάρη και εξέδωσε ανακοίνωση που δεν χαρακτηρίζει προς το παρόν την έξαρση του κορονοϊού σαν περιστατικό έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, ωστόσο παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση και συνδράμει με τεχνική υποστήριξη για τον περιορισμό της μόλυνσης, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Ο οργανισμός θεωρεί πιθανή την εμφάνιση του ιού σε οποιαδήποτε χώρα, συνεπώς απαιτείται επαγρύπνηση, έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση των ασθενών.

Οι συμβουλές του ΠΟΥ για τον περιορισμό της μετάδοσης και την αποφυγή της μόλυνσης είναι οι ακόλουθες:

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών χρησιμοποιώντας διάλυμα που περιέχει οινόπνευμα ή με σαπούνι και νερό

-Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε να καλύπτετε το στόμα και την μύτη με τον αγκώνα ή χαρτομάντιλο, κατόπιν πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο και πλύνετε τα χέρια σας.

-Να αποφεύγετε κοντινή επαφή με οποιονδήποτε έχει πυρετό και βήχα

-Αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, να αναζητάτε νωρίς ιατρική φροντίδα και να μοιράζεστε το ιστορικό ταξιδιών σας με τους γιατρούς σας.

-Όταν επισκέπτεστε αγορές με ζωντανά σε περιοχές που έχουν αναφερθεί περιστατικά του νέου κορονοϊού να αποφεύγετε την επαφή με τα ζώα και τις επιφάνειες που ακούμπησαν ζώα χωρίς προστασία.

-Η κατανάλωση ωμού ή όχι σωστά μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων πρέπει να αποφεύγεται. Το ωμό κρέας, το γάλα και τα ζωικά όργανα πρέπει να τα χειρίζεται κανείς με προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί μόλυνση από μη μαγειρεμένα φαγητά σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές κατανάλωσης φαγητού.

Επιπλέον οι χειρουργικές μάσκες είναι μέτρο προστασίας μονής κατεύθυνσης, δηλαδή περιορίζουν την μετάδοση του ιού από ασθενείς σε υγείες, αλλά δεν προστατεύουν επαρκώς τον άνθρωπο που τις φοράει. Οι μάσκες με ενεργό φίλτρο άνθρακα που φιλτράρουν τoν αέρα είναι πιο αποτελεσματικές.


Με πληροφορίες από Nature, The Lancet, WHO, New York Times

Πηγές

1. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.22.914952v2.full.pdf

2. https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/news–wuhan-coronavirus/

3.https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.23.916395v1.abstract?%3Fcollection=

4.http://virological.org/t/ncovs–relationship–to–bat–coronaviruses–recombination–signals–no–snakes–no–evidence–the-2019-ncov–lineage–is–recombinant/331

Αλίευση από Κατιούσα Παρουσίαση Viva La Revolucion

Ο Διονύσης Μαλαπέτσας Αποκαλύπτει τα Αλισβερίσια των "Κούληδων" για ΔΕΔΔΗΕ



Τζι-τζι-τζι-τζι-τζι… δεν είναι τζιτζίκια, είναι τρισεκατομμύρια ευρώ!


-Η “ασιατικής ομορφιάς” Huawei ζητάει να πάρει το “λεβέντικο ελληνόπουλο” ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα να το προικίσει κιόλας αδρά! 
Το αν θα γίνει ο γάμος δεν είναι σίγουρο διότι ο γαμπρός έχει μια θεία από το Σικάγο που μπορεί να πετάξει αλλού το κανάτι της…

Διονύσης Μαλαπέτσας

Ο σύγχρονος ψυχρός πόλεμος λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. 
Εκείνη η αχανής και πολυπληθής χώρα που κατά βάση ήταν γεωργική με λασπωμένους ορυζώνες και φυτείες τσαγιού και μέχρι προσφάτως κομμουνιστική με ηγέτη το Μάο Τσετούνγκ, ξαφνικά έχει μετατραπεί σε μία υπολογίσιμη αναπτυσσόμενη δύναμη και λίγο αργότερα σε έναν πανίσχυρο παίκτη στην παγκόσμια αγορά των μονοπωλίων. Το γεγονός αυτό σαφώς ενόχλησε τις μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως, με πρώτη και καλύτερη την Αμερική. Ιδίως όταν η Κίνα ξεκίνησε να μπαίνει σε χωράφια που κατά παράδοση θερίζουν οι ΗΠΑ, όπως η τεχνολογία.
Σαφώς ιμπρεσιονιστικά όλοι έχουμε την Ιαπωνία στο μυαλό μας συνδεδεμένη με τις νέες τεχνολογίες και τα περίφημα gadgets. Και η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε άδικο.
 Ωστόσο πίσω από τα εθνόσημα και τις καρτ-ποστάλ κρύβεται καλά η καπιταλιστική πραγματικότητα των αγορών. 
Οι μεγαλύτερες εταιρείες σε όλο τον πλανήτη δε διαθέτουν εθνικά λάβαρα, είναι πολυεθνικές με τις μετοχές σκορπισμένες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 
Οι δε κολοσσοί της τεχνολογίας διαπραγματεύονται σε μεγάλη πλειοψηφία στα χαρτοφυλάκια των blue chips στους δείκτες της Wall-Street. 
Ειρωνικά ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός έχουν ένα κοινό, το διεθνισμό. Οι μεν τον αποκαλούμε προλεταριακό και οι δε τον αποκαλούν παγκοσμιοποίηση των αγορών. Εξ΄ άλλου ο πρώην ιαπωνικός κολοσσός της τεχνολογίας Sony, είναι σήμερα πιο αμερικάνικος και από το άγαλμα της ελευθερίας…
Από την εποχή της εξάπλωσης του διαδικτύου στο καταναλωτικό κοινό, η τεχνολογική αγορά διεύρυνε τα σύνορά της βάζοντας ολοένα και περισσότερους παίκτες στην παρτίδα. 
Παραδείγματος χάρη, οι Ινδοί μπήκαν δυναμικά στον τομέα του λογισμικού, το οποίο ανέπτυσσαν μαζικά και πυρετωδώς και το πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Οι Κινέζοι έχτισαν τεράστιες βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, μεγέθους ανάλογου με μικρή πόλη, όπως η Foxconn, η φάμπρικα εκείνη που ποτέ δε σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα και κατασκευάζει ό,τι αγγίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Το γεγονός αυτό για πολλά χρόνια αποτελούσε χαράς ευαγγέλιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς τους προσέφερε φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, έναντι πινακίου φακής όσον αφορά το μισθολογικό κόστος. Κατ’ επέκταση η κερδοφορία εκτινασσόταν στα ύψη από την εκμεταλλευόμενη υπεραξία δισεκατομμυρίων εργατών.

Όμως το νόμισμα είχε δύο όψεις. Όσο η δύση κερδοφορούσε από την τεράστια κινέζικη βιομηχανική ζώνη, τόσο πλούτιζε και ο κινέζικος καπιταλισμός, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή αμείβοντας με μισθούς πείνας, εργάτες που δούλευαν από μέρα μέχρι νύχτα σε άθλιες κατεργατικές συνθήκες. 
Με τα χρόνια οι εταιρείες της Κίνας έγιναν οι ίδιες πωλητές ειδών τεχνολογίας και εξελίχθηκαν σε μεγάλους παίκτες, αναλαμβάνοντας μάλιστα και θηριώδεις εργολαβίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών της δύσης. Παράδειγμα η ZTE και η Huawei, οι οποίες στήριξαν στον εξοπλισμό τους όλη την ευρυζωνικότητα της χώρας μας την περασμένη δεκαετία.
Το σημερινό διακύβευμα ακούει στο όνομα 5G. 
Τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας δεδομένων 5G έρχονται στις ζωές μας με ρυθμό πιο ραγδαίο και από αυτόν της μετάδοσής τους. 
Εδώ όμως τα πράγματα γίνονται μονοπωλιακά. Ελάχιστες εταιρείες στον πλανήτη είναι άμεσα έτοιμες να υποστηρίξουν το παγκόσμιο project μετάβασης των δικτύων σε τεχνολογίες 5G. 
Και έτσι κάπως ξεκίνησε ο σύγχρονος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς ο κυριότερος παίκτης στο ταμπλό του 5G, είναι Κινέζος και ακούει στο όνομα Huawei. Έτσι εξηγείται και το εμπάργκο των ΗΠΑ προς την εταιρεία και τα προϊόντα της που ξεκίνησε τη χρονιά που μας πέρασε και έφερε τη Google στα μαχαίρια με τον Τραμπ, διότι όπως είπαμε οι εταιρείες δε γνωρίζουν σύνορα παρά μόνο συναλλαγές και η Huawei όντας ο πρώτος πωλητής παγκοσμίως έξυπνων κινητών συσκευών, αποτελεί ταυτόχρονα τον καλύτερο πελάτη της Google εξοπλίζοντας τις συσκευές της με το λογισμικό Android.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει ένα τηλεπικοινωνιακό καρτέλ το οποίο δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο, όντας ουσιαστικά το αντίπαλο δέος του ταμπλό. Πρόκειται για τους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς AT&T, Verizon και T-Mobile. 
Και πώς να τους κατηγορήσει κανείς, όταν πρόκειται για ένα project που βάσει των πλέον συγκρατημένων εκτιμήσεων, μέσα σε μια δεκαετία θα μοιράσει το ποσό των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο μιας που είναι περίπου το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 
Το ποσό αυτό με καπιταλιστικούς όρους δικαιολογεί όχι μόνο έναν ψυχρό πόλεμο με οικονομικές συρράξεις, αλλά και πολύ περισσότερα και τραγικότερα. Έτσι όταν ο πρόεδρος Τραμπ ρώτησε τον τέως συνεργάτη του, πρόεδρο της ΛΔΚ Σι Τσινπίνγκ, αν είναι ανάγκη να χτυπηθούνε, εκείνος του απάντησε ”πολλά τα λεφτά Donald”. Και βγήκαν τα στιλέτα…
Η δε Ευρώπη, παρά την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ, δεν έχει αποκλείσει τη Huawei από το παιχνίδι του 5G, καθώς αν μη τι άλλο είναι ανταγωνιστική και ετοιμοπόλεμη. Όσο γρηγορότερα στηθεί το δίκτυο 5G, στις χώρες της ΕΕ, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα κέρδη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. 
Και ενώ χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν δήλωνε πως δε θέλουν αποκλεισμούς εταιρειών αλλά να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες για τη σωστή λειτουργία του σχεδίου, ταυτόχρονα η ουσιαστικά εκτός ΕΕ Βρετανία αποφάσισε ακριβώς το ίδιο λέγοντας πως η Huawei θα είναι μία εκ των αναδόχων του έργου αλλά σε ποσοστό 35% λόγω υψηλού ρίσκου. 
Στη Γερμανία ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε «Δεν βλέπω πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σύντομα το δίκτυο 5G στη Γερμανία χωρίς τη συμμετοχή της Huawei», άποψη που θέλοντας και μη ασπάζεται και η καγκελάριος Μέρκελ. Στην ίδια γραμμή και η Γαλλία που δηλώνει πως θα υποδεχτεί οποιαδήποτε εταιρεία μπορέσει να υλοποιήσει το project αρκεί να υπακούει στους κανόνες ασφαλείας.

Στα καθ’ ημάς, η στήλη προσφάτως είχε γράψει για το 5G και πως αυτό συνδέεται με την επερχόμενη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (δείτε εδώ). ***
Πάμε τώρα να δούμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες του ΔΕΔΔΗΕ και γιατί ο πρωθυπουργός πήγε στο Λευκό Οίκο για μαλλί και βγήκε κουρεμένος… Πολύ κουβέντα έγινε για το μενού του γεύματος προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού, ωστόσο λιγότερη από ό,τι για το μενού των συζητήσεων. Το δεύτερο περιλάμβανε για κυρίως πιάτο σαφώς τα ελληνοτουρκικά, τις νέες βάσεις θανάτου στη χώρα και τις διεθνείς εξελίξεις, ωστόσο για επιδόρπιο είχε και 5G. Και όταν λέμε συζήτηση δεν είναι στα πλαίσια του κους-κους ή του πώς τα βλέπεις με αυτή τη νέα μόδα… Έγινε στη βάση που η χώρα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο μεταξύ των στρατιωτικών της “συμμάχων” και των επενδυτικών της συμμάχων. Εξάλλου ο Πειραιάς ανήκει στην Cosco. Το ίδιο και οι Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Τα ακίνητα στην πεθαμένη τα τελευταία χρόνια ελληνική αγορά πωλούνται σε Κινέζους πιο γρήγορα και από την εποχή που η στεγαστική τράπεζα έβγαζε προεγκεκριμένα δάνεια με εγγύηση ένα yugo zastava. 
Εδώ πρέπει να επιλέξουμε είτε ποιον θα δυσαρεστήσουμε, είτε πως θα βρούμε έναν τρόπο να μείνουν ικανοποιημένοι αμφότεροι οι νταβάδες μας, πράγμα δύσκολο καθώς πέραν της πίτας που τη θέλουν ολόκληρη, μία νίκη στη μάχη του 5G στην Ελλάδα ενέχει και θέμα γοήτρου και αυτό διότι λόγω οικονομικού μεγέθους, είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί με μικρές απώλειες.
Το ζήτημα είναι πως η ασιατικής ομορφιάς Huawei ζητάει να πάρει το λεβέντικο ελληνόπουλο ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα να το προικίσει κιόλας αδρά! Το αν θα γίνει ο γάμος δεν είναι σίγουρο διότι ο γαμπρός έχει μια θεία από το Σικάγο που μπορεί να πετάξει αλλού το κανάτι της… Μένει να περιμένουμε τις εξελίξεις και ως τότε να κατεβούμε απόψε στο Συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στις 18.30 στο Σύνταγμα, την ώρα που ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο για τις νέες βάσεις του θανάτου.

***

Το σημείο G του ΔΕΔΔΗΕ
20-01-2020
Διονύσης Μαλαπέτσας

Ήταν 20 Γενάρη του 1775 όταν γεννιόταν στη Λυών ο μεγάλος φυσικομαθηματικός και θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού Αντρέ-Μαρί Αμπέρ. 
Η λαμπρή αυτή επιστημονική φυσιογνωμία καταπιάστηκε με πολλά επιστημονικά ζητήματα, εστιάζοντας όμως το ενδιαφέρον του στη μελέτη του ηλεκτρομαγνητισμού. Οι ανακαλύψεις του ήταν τόσο σπουδαίες που πάνω τους στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του σύγχρονου κόσμου και όσα δεδομένα για εμάς φέρει μαζί του. Η περίφημη εποχή της πληροφορίας που αποτελεί τον προθάλαμο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως επίσης και οι δύο προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, βασίζουν την ύπαρξή τους στον ηλεκτρομαγνητισμό. Η συμβολή του Αμπέρ είναι τόσο μεγάλη στη μελέτη και κατανόηση του φαινομένου που η ανθρωπότητα τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στη μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Αμπέρ μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε αυτή τη στιγμή, εγώ να μπορώ να γράφω τις σκέψεις μου σε ένα άυλο ηλεκτρονικό περιοδικό και εσείς να γίνεστε κοινωνοί αυτών των σκέψεων, διαβάζοντας τες από οποιοδήποτε σημείο στη γη.
Ο Αμπέρ κοιτούσε τα καλώδια και οραματιζόταν τριγύρω τους ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ακτινοβολεί καθώς διαρρέονται από ρεύμα. Αυτό το πεδίο μπορούσε να το εξηγήσει μαθηματικά, μπορούσε να το αισθανθεί αλλά δεν το έβλεπε. 
Υπάρχουν άνθρωποι που κοιτούν τα καλώδια με καχυποψία και φόβο και ανησυχούν για τις βλαβερές επιπτώσεις αυτής της ακτινοβολίας στην υγεία τους. 
Άλλοι πάλι κοιτώντας τα, διεγείρεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία τους και προφασίζονται τον κίνδυνο στείρωσης και κατά συνέπεια της απώλειας του έθνους, σε συνδυασμό με την αθρόα άφιξη μεταναστών στη χώρα. Το τελευταίο ακούγεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο και ευχάριστο παρότι δεν ισχύει δυστυχώς επιστημονικά. Ωστόσο είναι αξιοπερίεργο πως ο αγωγός του φωτός μπορεί να μεταφέρει παράλληλα και το σκοταδισμό. Τέλος υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που κοιτάει τα καλώδια και βλέπει γύρω τους λεφτά με τα τσουβάλια, βλέπει αμύθητα κέρδη που τους περιμένουν. Η διορατικότητα της κάστας των κεφαλαιοκρατών όταν πρόκειται για εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Οι διαφορές στην οπτική και στην αντίληψη προκύπτουν από πολλούς παράγοντες όπως η μόρφωση, η θρησκοληψία, η πολιτική παιδεία και κυρίως η ταξική συνείδηση του καθενός που κοιτάζει το ίδιο ακριβώς πράγμα και το αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά.
Έχουν περάσει 250 χρόνια από τότε που ο Αμπέρ μελετούσε το φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητισμού. 
Εμείς συνεχίσαμε αυτή τη μελέτη, την εξελίξαμε, την αξιοποιήσαμε και δημιουργήσαμε έναν πολιτισμό που εδράζεται αποκλειστικά στον ηλεκτρομαγνητισμό. Το φως μας, η ζεστασιά μας, οι επικοινωνίες μας, οι οικιακές μας συσκευές και ευκολίες, όλα όσα θεωρούμε δεδομένα λειτουργούν με ρεύμα. Ήταν φυσικό και επόμενο ο καπιταλισμός που ήταν στα σπάργανα καθώς ξεσπούσε η Β’ βιομηχανική επανάσταση, να μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, να το τιμολογήσει και να το διαθέσει στην αγορά. Αρχικά το ρόλο του εμπόρου ανέλαβαν δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Και καθώς τα χρόνια περνούσαν, άξαφνα οι σοφοί του κόσμου αντιλήφθηκαν πως οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις δεν ήταν υγιείς με τα μέτρα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν ώστε αφενός να απαλλαγεί το κράτος από τη ζημία τους και αφετέρου να μπορέσουν και αυτές ελεύθερες από το κακό παρελθόν τους, να γίνουν σωστοί παίκτες στο παιχνίδι των αγορών.
Στην Ελλάδα αρχικά είχαμε τη ΔΕΗ.
 Εκείνη είχε τις εγκαταστάσεις, εκείνη παρήγαγε το ρεύμα, το διένειμε, το πουλούσε στους καταναλωτές, εκείνη είχε την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης του δικτύου. Πριν λίγα χρόνια πέρασε όλο το κομμάτι της διαχείρισης και συντήρησης του δικτύου στη νεοσύστατη θυγατρική της που ακούει στο όνομα ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ συνέχισε να πουλάει ρεύμα ως πάροχος ενέργειας, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της πώλησης ενέργειας, όπως είχε γίνει παλαιότερα και στις τηλεπικοινωνίες. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξεπετάχτηκαν σα μανιτάρια πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας που πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές, δρώντας ως μεσάζοντες, καθώς αγοράζουν χονδρική το ρεύμα από τη ΔΕΗ και το μεταπωλούν σε ανταγωνιστικότερες τιμές από αυτή. Τη διαφορά που προκύπτει την καλύπτουν όπως πάντα από τα έξοδά τους, ήτοι το εργατικό δυναμικό και το μισθολογικό και μη κόστος.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο προκείμενο. 
Σήμερα είναι 20 Γενάρη του 2020 και στις πρωινές εφημερίδες διαβάζουμε πως έγινε το πρώτο βήμα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Ωσαννά! 
Η ΔΕΗ αποφάσισε να διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση σε πρώτη φάση του μισού μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της. Ανέθεσε μάλιστα στις τράπεζες Goldman Sachs και Eurobank την απαραίτητη μελέτη. 
Το εντυπωσιακό είναι πως υπήρξε τεράστιο και διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών αυτών και μάλιστα ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός με τους κεφαλαιοκράτες ανά τον κόσμο να μάχονται σώμα με σώμα. 
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βέβαια μια ετήσια κερδοφορία που κυμαίνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, άρα τα μισά του κέρδη είναι 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και αναρωτιέται κανείς, είναι τόσο πολλά αυτά τα ποσά για να σφάζονται στην ποδιά του ΔΕΔΔΗΕ παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί; Σαφώς και δεν είναι. 
Υπάρχει όμως ένας σημαντικός αστερίσκος στη συμφωνία. Η ΔΕΗ δεσμεύτηκε πριν το γάμο να προικοδοτήσει το ΔΕΔΔΗΕ με όλα τα πάγια που ανήκουν σήμερα στη ΔΕΗ, εκτινάσσοντας την αναπόσβεστη αξία του στα 3,6 δις ευρώ και άνω. Τώρα μάλιστα, μπορούμε να συζητήσουμε! Είναι σαφώς δελεαστικό ένα δίκτυο διανομής που έχει μήκος 239.236 χιλιόμετρα και θα μπορούσε να περιελίσσει την περίμετρο της γης, όχι μία, αλλά έξι φορές! 
Και αν όλα αυτά τα τόσο δελεαστικά προικιά μοιάζουν υπεραρκετά για έναν εμπορικό γάμο, οι μνηστήρες της ηλεκτρικής μας Πηνελόπης, εποφθαλμιούν κάτι ακόμη πιο πολύτιμο και κερδοφόρο. Υπάρχει μια υπεραξία που περιβάλλει αυτά τα χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων, την οποία μπορούν να διακρίνουν οι διορατικοί και αδηφάγοι κεφαλαιοκράτες. Υπάρχει ένα καλά κρυμμένο σημείο G στην Πηνελόπη μας. Και μάλιστα όχι ένα, αλλά 5G!
Το περίφημο δίκτυο δεδομένων τεραστίων ταχυτήτων 5G ,που προσφάτως απασχόλησε την επικαιρότητα με τα γεγονότα της Καλαμάτας,
 είναι ο άσος στο μανίκι της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, που θα κάνει το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ ακαταμάχητο. 
Το δίκτυό του πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί όλο το δίκτυο 5G στην Ελλάδα, γεγονός που θα λάβει χώρα άμεσα. 
Η τεχνολογία του 5G απαιτεί την ύπαρξη δικτύου οπτικών ινών με παροχή ρεύματος και το δίκτυο αυτό υπάρχει και είναι έτοιμο προς χρήση, από άκρου εις άκρον της χώρας, εναέρια, υποθαλάσσια, υπόγεια και όπου αλλού μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. 
Και που ανήκει; 
Στη ΔΕΗ, δηλαδή στο ελληνικό λαό που το έχτισε με τους φόρους και το αίμα του. Και έτσι απλά στο νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μας κόσμο, η δική μας περιουσία θα γίνει προίκα για το ΔΕΔΔΗΕ με μια απλή υπογραφή σε ένα προικοσύμφωνο και έπειτα ιδιοκτησία διεθνών κεφαλαιοκρατών. 
Τα τιμαλφή του ΔΕΔΔΗΕ που θα δοθούν στο μνηστήρα θα κάνουν πράξη την περίφημη ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα) που τόσο πολύ προσδοκά η νέα κυβέρνηση, τα ευρωπαϊκά αφεντικά της, αλλά και ο νέος διοικητής της ΔΕΗ κύριος Στάσσης.

Μάλιστα η ΣΔΙΤ ή διεθνώς PPP (Public – Private sector Partnership) στο κομμάτι των δικτύων 5G είναι κάτι που η ευρωπαϊκή ένωση εφαρμόζει σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. 
Το περίφημο 5G-PPP είναι η κοινή πρωτοβουλία που έλαβαν η ευρωπαϊκή επιτροπή και διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, εργολάβοι και κατασκευαστές και πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα του (https://5g-ppp.eu/). Μάλιστα το project 5G-VICTORI όπως τιτλοφορείται από τα αρχικά των λέξεων VertIcal demos over Common large scale field Trials fOr Rail, energy and media Industries, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνη και στοχεύει να έχει περατωθεί εντός τριετίας, τον Ιούνη του 2022. Από την Ελλάδα, όπως επίσης μας πληροφορεί η ιστοσελίδα, συμμετέχουν στο project ο ΑΔΜΗΕ, η ΟΤΕ-COSMOTE, η Intracom, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (IASA) που έχουν συστήσει από κοινού το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Εν κατακλείδι, το παιχνίδι των αποκρατικοποιήσεων που παίζει η κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης (των κεφαλαιοκρατών) κρύβει πακτωλό χρημάτων και αμύθητα κέρδη για το κεφάλαιο. 
Τα τιμαλφή του κράτους συνεχίζουν να γίνονται βορά στα αιμοδιψή καπιταλιστικά δόντια των ισχυρών και μάλιστα με το αισχρό προσωπείο της εξυγίανσης. 
Αυτή η μεγαλόψυχη τάση των επιχειρηματιών του κόσμου να θέλουν να αγοράσουν όλα τα ζημιογόνα καρκινώματα του ελληνικού κράτους είναι πραγματικά συγκινητική… 
Η πρόοδος και η ανάπτυξη συνεχίζουν τις δεσμεύσεις των μνημονίων που κατά τα άλλα τέλειωσαν. 
Ο λαός θα συνεχίσει να πτωχεύει και το κεφάλαιο να θησαυρίζει, στον απόηχο μιας κρίσης που κατά τα άλλα αφήσαμε πίσω μας. Και όλα αυτά ενώ τα δημόσια πανεπιστήμιά μας επιβάλλουν δίδακτρα μετατρέποντας σε εμπόρευμα την παιδεία, τα ΕΛΠΕ περνούν πλήρως στα χέρια των Λάτσηδων και η ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται ήδη το 11,5% των μετοχών της σε πολυεθνικά funds. 
Νερό, παιδεία, υγεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, έδαφος και υπέδαφος, φυσικοί πόροι και οδικό δίκτυο ξεπουλήθηκαν. Τι έχει σειρά;
Υ.Γ.Το θέμα αυτό δεν τελειώνει εδώ. Μόλις άρχισε!

Αλίευση από Κατιούσα Παρουσίαση Viva La Revolucion