14 Ιουλίου, 2018

Η ΝΑΤΟΪΚΗ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (!!)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ



Αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας
Αποφάσεις κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας πάρθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης, που διαλαλεί επισήμως και αρμοδίως ότι αναζητά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα τέτοια σχέδια.
Πολεμική προπαρασκευή
Πέρα από τις διαφωνίες και το παζάρι εντός του ευρωατλαντικού άξονα, αποφασίστηκε τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες συνεισφορές σε χρήματα, προσωπικό και μέσα, όπως και σε ανάπτυξη νέων ικανοτήτων (νέα όπλα και μέσα), ενδεικτικό όχι μόνο των σφοδρών πιέσεων των ΗΠΑ για «δικαιότερη» κατανομή των βαρών, αλλά και της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που βρίσκεται μπροστά. Τα στοιχεία εξάλλου «ζαλίζουν»: Συνολικά, το ΝΑΤΟ αναμένεται να δαπανήσει φέτος περί τα 936 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, από 919 δισ. το 2017, ενώ έως το 2024 τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και ο Καναδάς αναμένεται να δαπανήσουν επιπλέον 266 δισ. δολάρια!
Η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε, φυσικά, τα εύσημα και εδώ, καθώς παραμένει από τις ελάχιστες χώρες (4-5 από τις 29), και μάλιστα είναι 2η στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, που πιάνουν σταθερά τη ΝΑΤΟική νόρμα ετησίως να δαπανούν 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι σε ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.
Ενώ δίνοντας το στίγμα των δαπανών, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έλεγαν στο περιθώριο της Συνόδου πως οι δεσμεύσεις για αύξηση δαπανών αφορούν συγκεκριμένους στόχους, π.χ. να καλύψουν όλες τις θάλασσες γύρω από την Ευρώπη (Βαλτική, Ατλαντικό, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα), καθώς και ότι βασικό στοιχείο είναι το 20% του ποσού να πηγαίνει για ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, «για πόλεμο, διεκπεραίωση δυνάμεων και υποστήριξή τους στο πεδίο της μάχης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Αποφασίστηκε, επίσης, μέχρι το 2020 να έχουν στήσει τα λεγόμενα «4 30άρια», δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες. Επισημοποίησαν, εξάλλου, μια προειλημμένη απόφαση για στήσιμο 2 νέων Διοικήσεων, σε ΗΠΑ και Γερμανία, αρμόδιες για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα ανατολικά. 
Οπως εξηγούσε σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και τα «4 30άρια» θα αποτελούν εγγύηση για ταχεία μετακίνηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο μέτωπο και της Μαύρης Θάλασσας, όλα «για να δείξουμε στη Ρωσία πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία δεν μπορεί να συμβεί σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».
«Με έμφαση στην Ενέργεια»
Προσέθετε ότι θα στήσουν ακόμα νέα κέντρα ειδικών, που θα αναλύουν «υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας», πεδίο που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.
Στη Διακήρυξη της Συνόδου υπάρχει ειδική ενότητα, όπου τονίζεται:
«Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Ενας σταθερός και αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός, η διαφοροποίηση των διαδρομών, των προμηθευτών και των ενεργειακών πόρων και η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων έχουν ζωτική σημασία και αυξάνουν την αντοχή μας έναντι πολιτικής και οικονομικής πίεσης. Ενώ τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν πρωτίστως στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, οι ενεργειακές εξελίξεις μπορούν να έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες και επιπτώσεις στην ασφάλεια για τους Συμμάχους και να επηρεάσουν και τους εταίρους μας. (...) Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα στην πολιτική ή εκβιαστική χειραγώγηση της Ενέργειας, η οποία συνιστά πιθανή απειλή. Συνεπώς, οι σύμμαχοι θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Θα βελτιώσουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια σύμφωνα με τις καθιερωμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κακόβουλης υβριδικής δραστηριότητας, όπως και αυτής στον κυβερνοχώρο».
ΝΑΤΟική θηλιά σε «νότιο μέτωπο»...
Επιπλέον, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις του.
Στη Διακήρυξη της Συνόδου τονίζεται σχετικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μέσα και από την ανάπτυξη πλήρως των δυνατοτήτων του Περιφερειακού Κόμβου για τον Νότο (σ.σ. ΝΑΤΟικό επιτελείο στη Σικελία), την πρόσθετη εργασία που απαιτείται για την υλοποίηση όλων των στοιχείων του Πλαισίου που έχουμε ορίσει για τον Νότο, δηλαδή την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κρίσεων που προέρχονται από τον Νότο, βελτιωμένων δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να προβάλλει τη σταθερότητα μέσω περιφερειακών συμπράξεων και προσπαθειών δημιουργίας ικανοτήτων. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον εκ των προτέρων σχεδιασμό και τη διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων με σενάρια που αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό περιβάλλον στο Νότο. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με επιλεγμένους εταίρους που ζητούν την υποστήριξή μας, ενισχύοντας την ικανότητά μας να παρέχουμε δραστηριότητες κατάρτισης, παροχής συμβουλών και καθοδήγησης. Εθνικές δυνάμεις και επιτελεία θα προσφέρονται από τους Συμμάχους (σ.σ. τα κράτη - μέλη) για τη διεξαγωγή και το συντονισμό αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό θα ενισχύσει τη συμβολή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προβολή της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας».
Και σε άλλο σημείο: «Εγκρίναμε ένα πακέτο για το Νότο που περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικών και πρακτικών πρωτοβουλιών συνεργασίας για μια πιο στρατηγική, εστιασμένη και συνεκτική προσέγγιση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μια περιοχή που αντιμετωπίζει πληθώρα πολύπλοκων απειλών και προκλήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ασφάλειά μας. Στο πλαίσιο αυτού του συνολικού στρατηγικού στόχου, επιδιώκουμε τρεις κύριους στόχους: Να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ από απειλές που προέρχονται από το Νότο, να συμβάλουμε στις διεθνείς προσπάθειες διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή και να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι των απειλών κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (...) Σήμερα, ανακηρύξαμε την Πλήρη Ενεργοποίηση του Περιφερειακού μας Κέντρου για το Νότο στη Νάπολη. Ο κόμβος αυτός θα συμβάλλει στην επίγνωση της κατάστασης και στην κατανόηση των περιφερειακών προκλήσεων, απειλών και ευκαιριών, στην υποστήριξη της συλλογής, διαχείρισης και ανταλλαγής πληροφοριών, θα συντονίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Νότο και θα διασυνδέεται με τους συνεργάτες μας. Ο ενισχυμένος προγραμματισμός και οι ασκήσεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητάς μας να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις στην περιοχή».
...Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα
Στη Σύνοδο αποφασίστηκε, ακόμα, να απευθυνθεί επισήμως πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που καλωσορίστηκε από όλους τους ως «ιστορική». Αλλωστε, όπως προέκυψε από μια σειρά πηγές (και) στη Σύνοδο, «λειτουργεί ως παράδειγμα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, που επίσης ιεραρχείται ψηλά στις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες.
Διαβάζουμε στη Διακήρυξη της Συνόδου: «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία μας συνεργασίας και επιχειρήσεων στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διατήρηση και την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Τονίζουν, ακόμα, ότι υποστηρίζουν τις «ενταξιακές φιλοδοξίες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Για, δε, τη Σερβία αναφέρουν: «Η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας είναι προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την οικοδόμηση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - Σερβίας (...). Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που διευκολύνεται από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ άλλων υπό τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών».
«Οι αποφάσεις για τη διεύρυνση αφορούν το ίδιο το ΝΑΤΟ. Κανένας τρίτος δεν έχει λόγο σε αυτήν τη διαδικασία. Εξακολουθούμε να είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην ενσωμάτωση εκείνων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία, κρίνοντας το καθένα με βάση τα δικά του πλεονεκτήματα», τονίζουν σε ένα μήνυμα προς τη Ρωσία και τις αντιδράσεις της στην τέτοια διεύρυνση.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και όσα καταγράφονται στη Διακήρυξη για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα και από το δίαυλο του Αιγαίου: «Αναπτύξαμε προωθημένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στη Ρουμανία, υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των συμμάχων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας της ταξιαρχίας να συνεισφέρει στην ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της συμμαχίας. Ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο.Χαιρετίζουμε την πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία», με κατεύθυνση την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση ΝΑΤΟικής αρμάδας στην περιοχή κόντρα στην εκεί ρωσική παρουσία.
«Ανατριχίλα» προκαλούν και οι αναφορές στην πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ: «Οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση για την ασφάλεια των Συμμάχων. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν το δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας (...) Η αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στις ικανότητες και την υποδομή που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι (...) Η υποστηρικτική συμβολή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών φορτίων ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αποστολή». 
Μια επιμέρους απόφαση που δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για το ...φορτίο που θα κληθεί να σηκώσει ο Αραξος ή άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα, με δεδομένη την προθυμία της κυβέρνησης να συμβάλει με όλους τους τρόπους στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Κυριακή 22/07/2018 
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προπαρασκευή πολέμων
Κύριο χαρακτηριστικό της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη) αποτέλεσε η απόφαση εντατικοποίησης της ήδη ευρισκόμενης σε εξέλιξη πολύπλευρης επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας.
Η Σύνοδος αυτή έλαβε χώρα μετά από τέσσερα χρόνια ΝΑΤΟικής ξέφρενης προετοιμασίας, για ενδεχόμενη σύγκρουση στο έδαφος της ευρωπαϊκής ηπείρου με τη Ρωσία.
Ηδη, σε υλοποίηση αποφάσεων προηγούμενων Συνόδων, έχει ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση οκτώ μικρών πολυεθνικών στρατηγείων (Σύνοδος Κορυφής Ουαλίας 2014) του ΝΑΤΟ («NATO Force Integration Units» - NFIUs) σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία (χονδρικά στη συνοριογραμμή, χερσαία και θαλάσσια, με τη Ρωσία). Κύρια αποστολή τους είναι ο συντονισμός μεταξύ των ΝΑΤΟικών επιτελείων και των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών, για επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια σε λαούς προς όφελος του κεφαλαίου.
Επιπλέον, έχει υλοποιηθεί η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Πολωνία, με τη δημιουργία μιας «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας» (Enhanced Forward Presence) των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτή στηρίζεται σε τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης μεγέθους τάγματος (στη στελέχωσή τους συμμετέχουν περίπου είκοσι χώρες). Αποστολή έχουν να ενεργήσουν ως πυρήνες υποδοχής και ανάπτυξης ευρύτερων στρατιωτικών δυνάμεων όταν απαιτηθεί, διαθέτοντας χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες άρματα και πολεμικά αεροσκάφη και τις πλήρεις αναγκαίες υποδομές για την αποστολή τους.
Παρά όμως την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, στον τακτικό ανταγωνισμό με τις τουλάχιστον ισοδύναμες «απέναντι» ρωσικές δυνάμεις, εκτιμούν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ετοιμότητας, κινητικότητας, αλλά και ολοκλήρωσης των στοχεύσεών τους κυρίως σε Μαύρη θάλασσα και Βαλκάνια. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και κυρίως του προβλήματος της κινητικότητας (ταχύτατη μεταφορά δυνάμεων σε πιθανό θέατρο επιχειρήσεων), η Σύνοδος Κορυφής του 2018 στις Βρυξέλλες ενέκρινε δύο νέες διοικήσεις: Μια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ που θα επικεντρωθεί στα ναυτικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της από θαλάσσης ενίσχυσης, και μια στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει την υλικοτεχνική υποστήριξη των μετακινούμενων στρατευμάτων στην Ευρώπη. Επίσης, η ίδια Σύνοδος Κορυφής αντιμετώπισε το πρόβλημα της ετοιμότητας, με τη δέσμευση των κρατών - μελών να παράσχουν μέχρι το 2020 συλλογικά 30 πλοία, 30 τάγματα και 30 μοίρες αεροσκαφών, που μπορούν να φτάσουν στο πεδίο της μάχης μέσα σε 30 μέρες. Φυσικά, απ' τη λίστα των αποφάσεων και με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για την αντιμετώπιση δήθεν των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις του.

Βαθιά η εμπλοκή της Ελλάδας

Εκείνο το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών, κι αυτό σχετίζεται με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις για την ειρήνη στην περιοχή μας, σχετίζεται με την έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στον ολοκληρωτικό προσεταιρισμό περιοχών αλλά και μεμονωμένων χωρών στον άξονα στήριξης των συμφερόντων τους, αποσπώντας τους απ' την επιρροή της Ρωσίας. Στην παρούσα φάση, η προσοχή τους εστιάζεται στη Μαύρη Θάλασσα, με τη σταδιακή δημιουργία συνθηκών αλλαγής του συσχετισμού, κυρίως των ναυτικών δυνάμεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Επιπλέον, η δρομολόγηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αλλά και η «σοβαρή» μελλοντική ΝΑΤΟική ενασχόλησή με τη Σερβία και τη Βοσνία, παρότι δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Σ' αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που καμαρώνει για τα προεδρικά εύσημα (Τραμπ) για την πρωτιά της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, αποκαλύπτει τις πραγματικές πολιτικές της στοχεύσεις, αναδεικνυόμενη στην πιο συνεπή φιλοΝΑΤΟική δύναμη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εντολοδόχος των αμερικανοΝΑΤΟικών επιταγών στα Βαλκάνια (ονοματολογικό ΠΓΔΜ - ένταξη στο ΝΑΤΟ), στηρίζει απροκάλυπτα κάθε επικίνδυνη απόφαση που λαμβάνουν τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας, συμμετέχει ανενδοίαστα στις προσπάθειες εξαπάτησης των λαών, υιοθετώντας και αναπαράγοντας τα κατασκευασμένα προσχήματα που οδηγούν σε νέες επεμβάσεις. Προθυμοποιείται να συμμετάσχει με αναβαθμισμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προς όφελος της ελληνικής άρχουσας τάξης, εμπλέκοντας συνειδητά τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους.
Ο ελληνικός λαός διαθέτει πλούσια πείρα πάνω σ' αυτό, είναι σε θέση να αντιληφθεί τι κρύβουν αυτές οι αποφάσεις, να δει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υπονομεύουν καθαρά κάθε παράμετρο που οδηγεί σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, όπως του λένε όλα τα άλλα κόμματα. Είναι ανάγκη με την πάλη του να δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αποδέσμευση της χώρας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Νίκος Παπαναστάσης Αντισυνταγματάρχης ε.α.