11 Σεπτεμβρίου, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε.


Τη σαφή «διαβεβαίωση» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» θα συνεχιστούν παρά το «τέλος των προγραμμάτων», έδωσε ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Η ομιλία του πρωθυπουργού αφορούσε «το μέλλον της ΕΕ» και ήταν έκδηλη η αγωνία του να καταθέσει προτάσεις για την αναβάπτιση αυτής της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.
Επιμένοντας να διαφημίζει το ΣΥΡΙΖΑίικο success story του «τέλους των μνημονίων» -που στήθηκε πάνω στα τσακισμένα λαϊκά δικαιώματα και προϋποθέτει τη διατήρηση των εκατοντάδων μνημονιακών νόμων- καυχήθηκε ότι η κυβέρνησή του εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά, προχώρησε σε «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν», πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα «που τρία χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να πετύχει» κλπ. Παράλληλα, ως γνήσιος «αριστερός πρωθυπουργός»... προσπάθησε να παρουσιάσει ορισμένα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας που εφάρμοσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ως απόδειξη ότι «υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό».
Ωστόσο, όσα περιτυλίγματα και αν χρησιμοποίησε για να συγκαλύψει τη μνημονιακή βαρβαρότητα, ήταν ιδιαίτερα σαφής όταν ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει να αμφισβητηθούν τα μνημονιακά «κεκτημένα» του κεφαλαίου. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις στα προμνημονιακά επίπεδα. Αντιθέτως, τόνισε πως θα συνεχιστεί η «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» και η πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας. Ωστόσο, επειδή όπως είπαμε είναι «αριστερός πρωθυπουργός»... συνόδεψε αυτή τη δέσμευση προς τους εταίρους και το κεφάλαιο με το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης».
Ερωτηθείς εάν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, παρέπεμψε στις επαφές με τα κλιμάκια των θεσμών. «Από κοινού θα πάρουμε τις ορθές αποφάσεις για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική» της Ελλάδας, «στο βαθμό που αυτό θα μας επιτρέπει να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», ανέφερε. Με αφορμή τις θέσεις της ΝΔ για το Ασφαλιστικό, αποκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θαυμαστή του δικτάτορα Πινοσέτ», θεωρώντας ότι οι «ακραία» αντιασφαλιστικές θέσεις της μπορούν να καθαγιάσουν το νόμο Κατρούγκαλου που δεν άφησε τίποτα όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση. 
Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να καυχηθεί ότι η κυβέρνησή του ξεκλειδώνει την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δ. Βαλκανίων «με κορωνίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς και για τη μετατροπή της χώρας «σε πυλώνα σταθερότητας», όπως βαφτίζει την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Στη δευτερολογία του χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών ως τον «ορισμό του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στην προσπάθεια να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, πνέοντας μένεα κατά της «νεοφιλελεύθερης διαχείρισης» της κρίσης στην ΕΕ και δίνοντας όρκους πίστης στις «ιδρυτικές αξίες» της ΕΕ. «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο», εκτίμησε. Επίσης, έθεσε ως κεντρικό στόχο των επερχόμενων ευρωεκλογών «την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που απειλούν την Ευρώπη, για την αναβάπτιση της ευρωπαϊκής ιδέας, την ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών».
Ως προς τη συζήτηση για «το μέλλον της ΕΕ», εξέφρασε τη στήριξή του σε προτάσεις που θωρακίζουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως η δημιουργία κοινού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να συνοδευτεί από έναν υπουργό «Κοινωνικής Συνοχής». Επιπλέον, τάχθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «πολλών ταχυτήτων».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλιο για την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διαβεβαιώσει ότι, παρά τους ενδοιασμούς ορισμένων που νόμιζαν ότι ήταν "αριστερός" και "ριζοσπάστης", έφερε σε πέρας το αντιλαϊκό έργο που ανέλαβε, εμφανίζοντας μάλιστα αυτή τη βάρβαρη πολιτική ως "νίκη του ελληνικού λαού" και ως "αλληλεγγύη της ΕΕ"! Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και δεν θα επανέλθει στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε.
Από κει και πέρα η ομιλία του ήταν ένα ακόμη μνημείο αθώωσης της ΕΕ.
Όμως, η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη των λαών και όσοι καλλιεργούν αυτήν την άποψη, ενοχοποιώντας μάλιστα συλλήβδην κάθε φωνή εναντίωσης στην ΕΕ, προσφέρουν ισχυρά όπλα σε αντιδραστικές δυνάμεις για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια.
Η ΕΕ είναι μια συμμαχία των αστικών τάξεων της Ευρώπης, που όσο περισσότερο αυξάνουν τα αδιέξοδα του συστήματος, τόσο περισσότερο σπαράσσεται από αντιθέσεις, τόσο περισσότερο γίνεται πιο επιθετική ενάντια στους λαούς εντός και εκτός Ευρώπης.
Αυτήν την αλήθεια όχι μόνο την κρύβει ο κ. Τσίπρας, αλλά αναδεικνύεται σε στυλοβάτη αυτού του σάπιου και αντιδραστικού οικοδομήματος».