30 Οκτωβρίου, 2018

ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΙΠΡΑΊΙΚΗ "ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" !!



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση αναφέρονται τα εξής:
«Μια ακόμη "προσφορά" του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, πέρα από τη "δικαίωση" των μνημονίων, είναι και ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ), όσο και με τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν "εμβάθυνσης της δημοκρατίας" και "προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων", που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος. 
Ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας.
Άλλωστε, η "δημοκρατία" και η εφαρμογή της "συνταγματικής νομιμότητας" για το λαό κρίνεται από τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, από τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, από την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.ά., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, για την οποία τόσο κόπτεται ο κ. Τσίπρας, δεν φταίνε κυρίως και μόνο τα σκάνδαλα, η διαφθορά ή τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα, που είναι άλλωστε σύμφυτα με αυτό το σύστημα. Φταίει πρωτίστως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, μαζί με την ασυνέπεια λόγων και έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής.
Ο αγώνας του λαού -και όχι οι δήθεν αλλαγές από τα πάνω- είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης με ένα σάπιο σύστημα που ούτε διορθώνεται ούτε εξυγιαίνεται».
Με «αφέτη» το κεφάλαιο η εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης
«Να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών» προβάλλει ως βασικό στόχο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση
«Να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών» προβάλλει ως βασικό στόχο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση
Επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε χτες ο πρωθυπουργός ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, με την οποία η κυβέρνηση αποσκοπεί αφενός στο να προωθήσει ώριμες αλλαγές και προσαρμογές στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα και αφετέρου να διαμορφώσει στα μέτρα της την ατζέντα της πολιτικής ζωής στην πορεία προς τις εκλογές.
Ο Αλ. Τσίπρας στην επιστολή του σημειώνει πως «η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η λήξη της περιόδου των Μνημονίων (...) έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» και εξηγεί ότι ένα απ' τα ζητούμενα είναι η αποκατάσταση του τρωθέντος «κύρους» του αστικού πολιτικού συστήματος. 
«H οκταετία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έπληξε μόνο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας, αλλά απαξίωσε θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς, διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κλόνισε και την πίστη πολλών εξ αυτών στην ίδια τη δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τώρα που αφήνουμε πίσω μας αυτή τη σκληρή εποχή, οφείλουμε όλοι χωρίς να παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας, να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, θέτοντας τις αστικές πολιτικές δυνάμεις προ της ευθύνης τους να βάλουν πλάτη σ' αυτήν τη διαδικασία και να μην αφήσουν «στις καλένδες της επόμενης πενταετίας ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα συνεδριάζει, τις επόμενες μέρες θα εκκινήσει τη σχετική διαδικασία στη Βουλή, καταθέτοντας την πρότασή της.
Ο Αλ. Τσίπρας επισυνάπτει την Εκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που αποτελεί τη συμπύκνωση του «διαλόγου» που είχε διεξαγάγει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2016 για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το καλοκαίρι του 2016 ο ίδιος με ομιλία του στο προαύλιο της Βουλής είχε σκιαγραφήσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελισσόταν το παζάρι με τα άλλα αστικά κόμματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με επίκεντρο πώς θα εξασφαλιστούν η «πολιτική» και «κυβερνητική σταθερότητα», η «κοινωνική συναίνεση και ειρήνη», για την παραπέρα θωράκιση του αστικού συστήματος. 
Και τότε με μεγαλοστομίες υπέρ της ενίσχυσης της δημοκρατίας, την ώρα που η κυβέρνησή του ετοιμαζόταν να εξαπολύσει τη σφοδρότερη επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, είχε πλαισιώσει προτάσεις γύρω από πέντε βασικούς άξονες.
Ο πρώτος αφορούσε αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, π.χ. «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», δηλαδή εξασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας ακόμα και με κυβερνήσεις μειοψηφίας, αλλά και της κυβερνητικής εναλλαγής χωρίς εκλογές, αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.ά.
Ο δεύτερος την «ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας», π.χ. διενέργεια δημοψηφισμάτων για μεγάλα ζητήματα κ.ά.
Ο τρίτος άξονας αφορούσε στην «ενίσχυση του κράτους δικαίου» με μέτρα όπως π.χ. κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών κ.ά.
Ο τέταρτος άξονας αφορά στις «ανεξάρτητες αρχές» και προβλέπει να μη χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες για την εκλογή τους. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για κατοχύρωση της «θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας».
Ο πέμπτος άξονας αφορά υποτίθεται την προστασία αγαθών όπως το νερό ή η ηλεκτρική ενέργεια, όπως και των Συλλογικών Συμβάσεων, αν και στο μεταξύ η κυβερνητική πολιτική προώθησε ήδη την παραπέρα «απελευθέρωση» των μεν και έβαλε επιπλέον εμπόδια στις δε στο πλαίσιο της αντεργατικής επίθεσης.
Αντιδράσεις άλλων κομμάτων
Σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού η ΝΔ με ανακοίνωσή της επανέλαβε χτες: «Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές». Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή», με τις προτάσεις της να δείχνουν, όπως και αυτές της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση των σύγχρονων «αναγκών» της αστικής τάξης.
Το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι θα προσέλθει στη διαδικασία της αναθεώρησης με προτάσεις όπως «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης» και «οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια», ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα Σύνταγμα «χωρίς ιδεοληψίες».
Φάρμακο
Ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο» διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με αιχμή τα ζητήματα των σκανδάλων και της διαφθοράς. Τώρα διαδίδουν ότι όλες οι παθογένειες του «παλιού πολιτικού συστήματος» θα εξαφανιστούν με τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και άλλα. Τα ίδια λένε όμως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και τους δήμους, προαναγγέλλοντας μια «κοσμογονία» από την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την Τοπική Διοίκηση και τις αρμοδιότητές της. Λένε για παράδειγμα ότι υπάρχει «αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων» ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρειες, δήμους και άλλους φορείς και ότι αυτό επιδρά ακόμα και στα αντανακλαστικά του κράτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών! Πάνε να δικαιολογήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που φυτρώνουν πάνω στη σύμφυση των επιχειρηματικών ομίλων με το κράτος τους, ως παθογένεια τάχα του «παλιού» συστήματος η οποία θα βρει γιατρειά με την αναθεώρηση του Συντάγματος! Κατά τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που θρέφει τα κέρδη του κεφαλαίου και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό από τη μανία της φύσης, ή των πυρκαγιών. Κανείς από τα λαϊκά στρώματα να μην πιστέψει τις διακηρύξεις της κυβέρνησης. Ούτε να πατήσει την μπανανόφλουδα των ψεύτικων διαχωριστικών γραμμών που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή και αυτό το θέμα.