42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΑΓΩΝΑΣ, ΓΝΩΣΗ, ΤΟΛΜΗ, ΑΝΤΟΧΗ - «ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΚΙ ΕΣΥ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ!»
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
To αδιαχώρητο στη συζήτηση για το Brexit (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Με μεγάλο ενδιαφέρον και με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που θα κληθούν να δώσουν το επόμενο διάστημα, παρακολούθησαν τη συζήτηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στη Λαϊκή Σκηνή του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» νεολαία, αλλά και εργαζόμενοι όλων των ηλικιών.
«Η πορεία της ΕΕ και της ελληνικής οικονομίας μετά το Brexit και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης», αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και ο άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι ομιλητές και ξεδιπλώθηκε ο προβληματισμός και η συζήτηση που ακολούθησε.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν επιλέχθηκε τυχαία, επισήμανε ανοίγοντας την εκδήλωση η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα θέμα που αντιστοιχεί στο σύνθημα του Φεστιβάλ, που θέτει στο προσκήνιο τις σύνθετες απαιτήσεις της πάλης: «Αγώνας, γνώση, τόλμη, αντοχή». Έτσι, η γνώση, η μελέτη των εξελίξεων, η εξαγωγή συμπερασμάτων από αυτές είναι «πυξίδα» για το σωστό προσανατολισμό των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της οικονομίας σε μια σειρά χώρες και στους ρυθμούς επιβράδυνσης που παρατηρούνται ακόμα και σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, στις πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτούνται από την πορεία αυτή, στις αντιθέσεις που οξύνονται στο αστικό στρατόπεδο, στο «στρατόπεδο του εχθρού μας» (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία).
Στη συνέχεια ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματός της για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη λαϊκή αντεπίθεση, προϋποθέσεις απαραίτητες προκειμένου να συγκροτηθεί «το δικό μας αντίπαλο δέος». Ανάμεσα σε αυτές υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση πρώτα απ’ όλα στο χώρο δουλειάς, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη συμμετοχής των νέων εργατών στα συνδικάτα. Σκιαγράφησε το καθήκον της διαμόρφωσης στόχων, αιτημάτων και γραμμής πάλης με χαρακτήρα μαχητικό και επιθετικό, που να θέτουν στο στόχαστρο την ίδια την εκμετάλλευση και το σύστημα που είναι θεμελιωμένο στα βάθρα της (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία).