16 Ιανουαρίου, 2018

Περί "σιωπηρών συμφωνιών" για το Σπίτι Σας

...Τι θα πει σιωπηρή συμφωνία; εδώ για απλές συμφωνίες απαιτούμε ένα έγγραφο. 
Για ποια συμφωνία με τις τράπεζες αναφέρονται; άλλωστε είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα των κόκκινων δανείων σε ξένα funds...

«Είναι προφανές, ότι και στη Ζάκυνθο υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων, που θα πρέπει να ανησυχούν για την πρώτη τους κατοικία.
Ας μην γελιόμαστε, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σήμερα που προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Η νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ύποπτη και προβληματική. 
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μαζί με μια πλειάδα αλλαγών που έχουν έρθει στον κώδικα δικονομίας, φέρνουν τον εκμηδενισμό της νομικής άμυνας του οποιουδήποτε οφειλέτη κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. 
Μέσα σε μόλις δύο μήνες, θα μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να τον πετά έξω.
 Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Δεν είναι δυνατόν να λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Τι θα πει σιωπηρή συμφωνία; εδώ για απλές συμφωνίες απαιτούμε ένα έγγραφο.
 Για ποια συμφωνία με τις τράπεζες αναφέρονται; άλλωστε είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα των κόκκινων δανείων σε ξένα funds.
Η διαμεσολάβηση που προωθεί η κυβέρνηση, είναι η ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης. 
Οι πολίτες θα υποχρεώνονται να πηγαίνουν στον λεγόμενο διαμεσολαβητή, που θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε, να είναι ένας γυμναστής, ένας μηχανικός αυτοκινήτων ή ένας θεολόγος. Θα μπορούσε να είναι κάποιος που περιμένει να διοριστεί και που μέχρι τότε θα κάνει αυτή τη δουλειά έναντι αμοιβής.
Βάζουν εμπόδια, βάζουν σκαλοπάτια στον οικονομικά ασθενέστερο. 
Όλη αυτή η υπόθεση αφορά τη ρύθμιση αστικών και εμπορικών διαφορών και πίσω από αυτές τις διαδικασίες, πίσω από αυτή τη νομοθέτηση, κρύβονται οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Όσα διαζύγια βγαίνουν με πράξη ενός δημόσιου οργάνου και όχι με απόφαση δικαστηρίου, δεν θα αναγνωρίζονται από μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

  Ασφαλώς και μπορεί να ασκείται κριτική στη δικαστική εξουσία, οι δικαστές δεν είναι υπεράνω κριτικής. 
Βλέπουμε δικαστικές αποφάσεις κατά το δοκούν, είναι για παράδειγμα δυνατόν, να κρίνονται ως παράνομες και καταχρηστικές, το 95% των απεργιών; Ωστόσο οι δικαστές ενεργούν ερμηνεύοντας νόμους που δεν έχουν φτιάξει οι ίδιοι 

(..) »
Είπαν στον ΣΤΙΓΜΑ (16/1/18):
Σπύρος Καλογερίας (Αντιπρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου)


Συνέχεια:


Τρίτη 16/01/2018 - 18:11
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ

Πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών ζήτησαν ΕΚΤ και SSM



Πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών φαίνεται πως ζήτησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών (SSM) από τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στη Φραγκφούρτη, στην έδρα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ελληνικά δημοσιεύματα, τέθηκε ευθέως θέμα για πλειστηριασμούς ακίνητων άσχετα από το ύψος της αξίας τους, δηλαδή να μην υπάρχει προστασία σε σπίτια με αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα, αν δεν έχουν ενταχθεί οι δανειολήπτες - ιδιοκτήτες τους στον αποκαλούμενο «νόμο Κατσέλη» που ούτως ή άλλως λήγει στις 31/12/2018. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι στον αέρα και αφ' ετέρου ακόμη και αυτή «η συμφωνία κυρίων» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών δεν αποτελεί καμία προστασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπεναουά Κερέ, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, ζήτησαν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και για «κόκκινα» δάνεια μικρής αξίας που κυρίως αφορούν την αγορά πρώτης κατοικίας και να εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και φυσικά μέχρι και το 2018. 
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών επανέλαβαν τη δέσμευση για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων εντός του 2018, ενόψει και του στρες τεστ που θα γίνει το Μάρτη.

Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες κινήσεις διευκολύνει τις τράπεζες καθώς από τις 21 Φλεβάρη οι πλειστηριασμοί θα είναι ηλεκτρονικοί και από την 1η Μάη ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται και για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες) και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ήδη έχει ψηφίσει αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων κινητοποιούνται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.