27 Απριλίου, 2018

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ --ΑΠΕΙΘΑΡΧΊΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΈΩΝ !!




Στο ΄΄σφυρί΄΄ Λαός
και Κολωνάκι…

Την ημέρα που η εργατική τάξη θα διαδηλώνει στους δρόμους τιμώντας τους νεκρούς της (1ηΜάη), η κυβέρνηση επέλεξε να εντάσσονται στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα χρέη προς τους δήμους.
Έτσι, όσοι έχουν οφειλή σε δήμο πάνω από 500 ευρώ και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους !
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι κατασχέσεις γίνονταν από Τράπεζες, Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
 Ήρθε, όμως, η στιγμή που, με κυβέρνηση ΄΄αριστεράς΄΄, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας θα γίνονται υποχρεωτικά και από δήμους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει όσους εδώ και πολλά χρόνια καταγγέλλουν, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί – με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων και ειδικά των μνημονιακών – σε μακρύ χέρι της εξουσίας.
Ουσιαστικά οι δήμοι λειτουργούν ως φορομπηχτικοί μηχανισμοί, που ξεζουμίζουν τους δημότες τους παρότι θεωρούνται κοινωνικοί φορείς.
Η κεντρική εξουσία θέλει τώρα τους δήμους να κάνουν και τα κοράκια !
Τα χρέη αυτά έχουν συσσωρευτεί στους δήμους από παλαιότερα χρόνια και σε βάθος 20ετίας. 
Ο περισσότερος κόσμος πίστευε πως έχουν παραγραφεί ή χαριστεί, αλλά αυτό δεν ισχύει. 
Πρόκειται για οφειλές που προέρχονται από κλήσεις για παράνομη στάθμευση, μη καταβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας καθώς και απλήρωτα δημοτικά τέλη.
Σε ό,τι αφορά το δήμο Πατρέων το συνολικό χρέος φθάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. 
Το 43% των οφειλετών είναι επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή διαφόρων τύπων εμπορικά καταστήματα) όπου το χρέος τους προς τον δήμο είναι από 50.000 ευρώ και πάνω. 
Πρόκειται, όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων, για χρεοκοπημένες επιχειρήσεις γι αυτό και ο δήμος δεν θα εισπράξει τίποτα και ποτέ ! 
Και μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο να προστατεύει το χρεοκοπημένο επιχειρείν, αλίμονο όμως στους μικρούς οφειλέτες, αυτούς δηλαδή που δεν πλήρωναν κλήσεις ή εξοφλούσαν μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και άφηναν απλήρωτους τους φόρους που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτοί δεν γλιτώνουν με τίποτα !
Το νομικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό για τους δήμους εκείνους που δεν θα ακολουθήσουν τη διαδικασία των κατασχέσεων, αφού προβλέπει πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά δημάρχων ή και υπαλλήλων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι στις οικονομικές διευθύνσεις των δήμων.
Κι όμως, αυτό το σοβαρό ζήτημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες, δε φαίνεται να απασχολεί το πολιτικό κατεστημένο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). 
Την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθη κοινό συνέδριο δήμων και περιφερειών (ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ), αλλά στην ατζέντα τους απουσίαζε το θέμα των επικείμενων κατασχέσεων. 
Αντιθέτως, κυριάρχησε η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο υπουργός Σκουρλέτης με τον ΄΄Κλεισθένη΄΄, όπου επικεντρώθηκαν στον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 
Δηλαδή, αυτό που τους νοιάζει είναι πως θα μοιράσουν τις καρέκλες. 
Ουδόλως τους ενδιαφέρει η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι νέες αρμοδιότητες που φορτώνονται στους δήμους δίχως τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις κλπ.
Τούτο συμβαίνει γιατί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι δήμαρχοι που συμφωνούν με την κυρίαρχη πολιτική, είναι και πρόθυμοι να εφαρμόσουν μνημονιακά μέτρα, που οδηγούν στην εξόντωση των δημοτών τους. 
Γι αυτό χρειάζεται ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να αποφασίσει αν θέλει δημάρχους που να υπηρετούν τις ανάγκες του ή λήσταρχους .
Σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά που έρχονται και αφορούν την καθημερινότητά μας, αλλά και την ίδια τη ζωή μας, η φετινή Πρωτομαγιά θα παραείναι κόκκινη…
***
Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 30 Απρίλη στις 2 μ.μ. στο Δημαρχείο, ευρεία σύσκεψη φορέων, σωματείων και συλλόγων.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται για να συζητηθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, για να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι από 1η Μάη, η κυβέρνηση εντάσσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις βεβαιωμένες οφειλές προς τους Δήμους.
"Ο Δήμος Πατρέων δεν θα λειτουργήσει ως ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός απέναντι σε εργάτες, ανέργους, φτωχούς και κατεστραμμένους μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες".
Παρέμβαση Αντιδημάρχου Π. Μελά, στην ημερίδα της ΠΕΔ με θέμα: «Έσοδα Δήμων και κράτος δικαίου».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, παραβρέθηκε χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Έσοδα Δήμων και κράτος δικαίου».
Στην παρέμβασή του ο κ. Μελάς μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Από 1η Μάη στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εντάσσονται και οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες από τους Δήμους.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία   στην διεύρυνση και είσπραξη των λεγόμενων (ιδίων εσόδων)  στους Δήμους γιατί το κράτος θέλει να κρατήσει στα κατώτερα επίπεδα τη χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ιδικός στόχος συνεισφοράς της Τοπικής Διοίκησης στα λεγόμενα πλεονάσματα με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
Αυτό είναι φανερό και από τον κρατικό  προϋπολογισμό του 2018 που ενσωματώνει των σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων όλων των μνημoνιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί αναδιανέμοντας το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου (και το μάρμαρο) να το πληρώνει ο λαός , που του λεηλατούν το εισόδημα.
Απογειώνοντας την φορο- ληστεία του λαού με την υπερφορολόγηση  κατευθύνοντας τα έσοδα προς τους τοκογλύφους δανειστές με ταυτόχρονες φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους , εφοπλιστές , μεγαλοξενοδόχους . 
Αυτό είχε  σαν αποτέλεσμα η Κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση , να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα 34% , μη καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών δαπανών με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται να καλύπτετε και από την τοπική φορολογία (ίδια έσοδα ) .
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια , όπως και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς , βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. 
Την ίδια ώρα που μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν,  τα πολύ μεγάλα χρέη τους να θεωρούνται ξεγραμμένα .
Για την επίτευξη των παραπάνω έχουν ίδει προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως προς την αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους Δήμους, την ευθυγράμμιση του χρόνου και των διαδικασιών παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, των έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο , των καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης οφειλών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές . 
Πρόσφατες νομοθετικές  ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους Δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορεία , Ε9 , ΔΕΗ ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών , τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων   οφειλετών .
Ο Δήμος Πατρέων δεν θα λειτουργήσει ως ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός απέναντι σε εργάτες, ανέργους, φτωχούς και κατεστραμμένους μικροεπαγγελματίες και  φτωχούς αγρότες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο τμήμα από λαϊκά νοικοκυριά είναι κατεστραμμένοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές . 
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία  που έχουμε από τον ΟΑΕΔ . Οι  καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι  περίπου 35.000, ένα μεγάλο τμήμα αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να εγγραφεί στους ανέργους, λόγω χρεών προς την  εφορεία και τα Ασφαλιστικά ταμεία και  λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας  έχει μεταναστεύσει.
Οι οφειλές τους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών , κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ κλπ.
Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν σε προσκυρώσεις ελευθέρων χώρων και πλατειών που επιβαρύνουν τα παρακείμενα σπίτια , δαπάνες για επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια που αναλαμβάνει ο Δήμος και οι ιδιοκτήτες τους. Αυτές οι οφειλές αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων ως έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ).
Η εικόνα που έχουμε από τις υπηρεσίες του Δήμου για τις παλιές οφειλές (ΠΟΕ) , επιβεβαιώνει ότι από τα 120 εκ. ευρώ που είναι τα χρέη το 50% περίπου το χρωστούν μεγάλες επιχειρήσεις και είναι αδύνατον να εντοπιστούν και να εισπραχτούν αυτά τα χρήματα καλυπτόμενοι από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο  που τους δίνει ασυλία, ευνοϊκές ρυθμίσεις και διαγραφή μεγάλων ποσών από τις οφειλές τους .
Από όταν αναλάβαμε σαν Δημοτική Αρχή , δεν έχουμε δεσμεύσει σε μικροοφειλέτες  ΑΦΜ , όπως δεν έχουμε προβεί και σε ενέργειες αναγκαστικών μέτρων .
Οι όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν στην εφορεία είναι από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
Στους μεγάλους οφειλέτες  πάνω από 50.000 €  έχουμε προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης , δεσμεύσεις ΑΦΜ , με πολύ χαμηλά ποσοστά είσπραξης , λόγω μη εντοπισμού τους , και πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι ανενεργές ή έχουν προχωρήσει σε πτώχευση.
Ως  Δημοτική Αρχή  θα συνεχίσουμε να παίρνουμε   πρωτοβουλίες να μην πλειστηριαστεί ο βιός του λαού μας .
 Να προστατεύσουμε τα λαϊκά νοικοκυριά  , τους χιλιάδες ανέργους , τους ενταγμένους στο ΚΕΑ.
Θα ζητήσουμε από την Κυβέρνηση άρει τώρα νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στην «σέντρα» της εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες .Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας .
Επίσης θα καλέσουμε όλους τους φορείς της πόλης μας , ώστε και το ίδιο το κίνημα να πάρει θέση  και να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσει η διαδικασία  των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τους μικροοφειλέτες και ταυτόχρονα η διαγραφή των χρεών σε όσους  δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν. 
Σε αυτή μας την προσπάθεια σημαντική θα πρέπει να είναι η συμβολή των εργαζομένων μας στο Δήμο».