07 Ιουνίου, 2018

ΣΕ 64 ΧΩΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !!

407.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν προσφέρει ιατρική βοήθεια σε 64 χώρες σε όλο τον κόσμο, σώζοντας από το 1999 έως το 2017 πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 


Κούβα: Εκεί που οι λέξεις δεν χάνουν τη σημασία τους!

H Κούβα συνεχίζει να εργάζεται, όπως εμπνεύστηκε από τον ιστορικό ηγέτη της Επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο: «να μοιράζεται αυτό που έχει». Βοηθά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να επιτύχει τον στόχο: «Υγεία για Όλους»

Ίρις Αμάραντου


Η Κούβα στην 71η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), έθεσε στη διάθεση του Οργανισμού όλες τις εμπειρίες της, το εξειδικευμένο προσωπικό, τα ιατρικά πανεπιστήμια, τα φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά προϊόντα, για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του: «Υγεία για Όλους».

Ο υπουργός Υγείας της Κούβας, Δρ Roberto Morales, μιλώντας στη Συνέλευση, επεσήμανε πως η Κούβα συνεχίζει να εργάζεται, όπως εμπνεύστηκε απ’ τον ιστορικό ηγέτη της Επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο: «να μοιράζεται αυτό που έχει».


Φοιτητές σε Ιατρική Σχολή της Κούβας

Στην εποχή που για πολλούς ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο είναι αδύνατη η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, 407.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν προσφέρει ιατρική βοήθεια σε 64 χώρες σε όλο τον κόσμο, σώζοντας από το 1999 έως το 2017 πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Σημαντικά είναι τα επιτεύγματα του συστήματος υγειονομικής φροντίδας στο νησί, όπως το προσδόκιμο ζωής (78,45 χρόνια) και το συνεχώς μειούμενο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας (4,0 ανά 1.000 γεννήσεις).

Η Κούβα καθημερινά αποδεικνύει πως όχι μόνο προστατεύει τη ζωή των κατοίκων της, αλλά εκφράζοντας τη διεθνιστική της αλληλεγγύη, στέλνει επαγγελματίες για να βοηθούν χώρες που το έχουν ανάγκη.


Στις 23 Μάη στην Κούβα, γιορτάστηκε η 55η επέτειος από την έναρξη των διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών. Ήταν το 1963 που η πρώτη μπριγάδα αποτελούμενη κυρίως από ιατρικό προσωπικό, προσέφερε βοήθεια στην Αλγερία, η οποία είχε πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλές αποστολές που πρόσφεραν βοήθεια σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.


Κουβανοί γιατροί και ασθενείς απολαμβάνουν μια δραστηριότητα σε κοινότητα της Μοζαμβίκης που φέρει το όνομα του Φιντέλ

Οι αποστολές δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή ιατρικής βοήθειας. Οι γιατροί αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους έχουν βοηθήσει στην ίδρυση Σχολών Ιατρικής σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Το 2005 μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» και τις καταστροφές που προκάλεσε, η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε τη δημιουργία του «Τμήματος Χένρι Ριβ», που ειδικεύεται στις καταστροφές και τις σοβαρές επιδημίες.


Ο Φιντέλ Κάστρο μιλάει στους πρώτους γιατρούς – μέλη του Τμήματος Χένρι Ριβ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2005. Οι 1.586 γιατροί είχαν στη διάθεσή τους 36 τόνους φαρμάκων και διαγνωστικού υλικού για τη θεραπεία των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 2017 βράβευσε το «Τμήμα Χένρι Ριβ» τιμώντας το έργο των γιατρών – μελών του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Η Κούβα την περίοδο έξαρσης του ιού το 2015, έστειλε περισσότερους από 250 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για παροχή βοήθειας.


Οι πρώτοι Αμερικανοί γιατροί που σπούδασαν δωρεάν στην Κούβα μαζί με καθηγητή της Σχολής (2007)

— Μέχρι σήμερα 33.974 επαγγελματίες υγείας από 135 χώρες, έχουν αποφοιτήσει από Κουβανικές Ιατρικές Σχολές, οι 28.579 από το ELAM (Ιατρικό Πανεπιστήμιο στην Αβάνα), στο οποίο τώρα παρακολουθούν μαθήματα 4.690 φοιτητές από 112 χώρες.

— Ξεπερνούν τις 4.000 οι απόφοιτοι γιατροί που κατάγονται από χώρες της Αφρικής.

— 170 Αμερικανοί πολίτες έχουν λάβει το πτυχίο τους από το Κουβανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο.