05 Ιουνίου, 2018

ΤΙ "ΕΡΓΟ" ΆΦΗΣΑΝ -ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ- ΟΙ ΠΡΏΗΝ ΔΗΜ. ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ;;!!


Μα τι έκαναν οι άρχοντες τόσα χρόνια στην πόλη !..

Για πολλές δεκαετίες κρατήθηκε μυστικό στην Πάτρα η εγκατάλειψη ιστορικών δημοτικών κτιρίων, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Ελάχιστοι πατρινοί γνώριζαν μέχρι πρότινος ότι αυτός ο θησαυρός, χανόταν χρόνο με το χρόνο, αλλά οι ιθύνοντες επιδείκνυαν προκλητική αδιαφορία. 
Οι λόγοι της πολύχρονης εγκατάλειψης, ανεξήγητοι .
 Κανείς δε δικαιούται να μιλάει για έλλειψη χρημάτων, αφού στην πόλη δόθηκαν κατά περιόδους ιλιγγιώδη ποσά τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν, είτε λόγω κακού προγραμματισμού, είτε λόγω μη λελογισμένης διαχείρισης.
Γι αυτό και οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις της πόλης, οι οποίες είχαν για πολλά χρόνια τη διοικητική ευθύνη του δήμου, δεν τόλμησαν ποτέ να παραδεχτούν τη διαχρονική ανεπάρκεια που διέκρινε τα πεπραγμένα τους, ίσως, επειδή αισθάνονται ενοχές που άφησαν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα να καταρρέουν.
Πριν λίγες ημέρες, ένα ακόμα δημοτικό κτίριο δεν άντεξε στη φθορά του χρόνου. Η εξωτερική τοιχοποιία στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Μ.Λ.Τ.) άρχισε να καταρρέει προκαλώντας ζημιές σε όμορα κτίρια.
Με αφορμή την κατάσταση που διαπιστώθηκε στο ΜΛΤ, είναι ευκαιρία να δούμε εν τάχει, τι παρέδωσαν τον Σεπτέμβριο του 2014 όλοι οι προηγούμενοι νοικοκυραίοι σε σχέση με τα ακίνητα της δημοτικής περιουσίας:
Για τα Παλαιά Σφαγεία, τις αποθήκες του ΑΣΟ, το Εργοστάσιο Τέχνης και τον Λαδόπουλο, αναφερθήκαμε εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα. Παρέδωσαν ερείπια, ενώ ξεκινούν τώρα έργα ανακατασκευής.

Θέατρο Απόλλων : Παραδόθηκε σε κάκιστη κατάσταση (τώρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Β.Α.Α. για πλήρη αποκατάστασή του, ενώ τελευταία επισκευάστηκαν εκτεταμένες φθορές).
Παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο : Κτίριο εν αχρηστία για πολλά χρόνια (πέρυσι κατατέθηκαν μελέτες ανακατασκευής του και διεκδικούνται χρήματα από το υπ. Πολιτισμού).
Δημοτικό Ωδείο : Πριν μήνες κατέρρευσε η οροφή, το Ωδείο έκλεισε και γίνονται εργασίες αποκατάστασης.
Δημοτική Βιβλιοθήκη : Μέχρι πρότινος εκεί ΄΄έβρεχε΄΄ σοβάδες (πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης του κτιρίου).
Αρσάκειο : Το παρέδωσαν ως ετοιμόρροπο ( τους διέψευσε στατική μελέτη που έγινε πριν 3 χρόνια και τώρα ξεκινά η ανακατασκευή του για να χρησιμοποιηθεί ως Δημαρχείο).
Σχολείο Μανιακίου :Επέλεξαν να το καταστήσουν ερείπιο, η τότε Νομαρχία ξέχασε να το εντάξει στα σχολεία του δήμου, πέρασε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, πριν ένα χρόνο το πήραμε πίσω και ξεκινά η κατασκευή Παιδικού Σταθμού.
Δημαρχείο : Δεν έχει μπει ούτε καρφί από τότε που λειτουργεί.
Παράρτημα Πανεπιστημίου (οδός Κορίνθου): Εσωτερικά το κτίριο βρίσκεται σε κακό χάλι και για χρόνια χρησιμοποιείται ως αποθήκη άχρηστων υλικών.
Αίθουσα Ντα Βίντσι : Ξεγραμμένη υπόθεση.
ΠΛΑΖ: Ερμητικά κλειστή για χρόνια και σε πλήρη εγκατάλειψη (εκεί τώρα λειτουργεί το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και οι παιδικές κατασκηνώσεις).
Κατασκηνώσεις Ροιτίκων : Στην αφάνεια για 40 και πλέον χρόνια (φέτος επισκευάστηκε το κτίριο και σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει παιδιά στην κατασκήνωση).
Παμπελοποννησιακό: Παρέδωσαν ένα μεγάλο…στάβλο (με πολλή δουλειά και χρήματα του δήμου επανήλθε στην αρχική του κατάσταση κι έγινε το καλύτερο Στάδιο της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα γίνει εδώ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου κατ΄απαίτηση των διεθνών αθλητών).
Για όλα τα παραπάνω προκύπτουν εύλογες απορίες : Βασικότερη όλων είναι να απαντηθεί γιατί απαξιώθηκε αυτός ο πλούτος που άφησαν άξιοι πρόγονοί μας και δεν συντηρήθηκε ούτε ένα κτίριο αν και υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα (μόνο της Πολιτιστικής ή των Ολυμπιακών Αγώνων έφθαναν και περίσσευαν να φτιαχτούν – τουλάχιστον – τα πιο σημαντικά).
Κι ενώ οι προηγούμενοι άρχοντες έφυγαν άπραγοι, εμφανίστηκαν οι συνεχιστές τους, οι οποίοι απαιτούν να γίνουν όλα τα έργα αποκατάστασης των κτιρίων σε αυτή τη δημοτική θητεία.
Πόση ανοχή να επιδείξει κανείς στην απύθμενη υποκρισία τους !