08 Αυγούστου, 2018

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ & ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ(!!)

Ο λόγος για την εξέταση «Oncotype DX», η οποία αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό «εργαλείο», όμως με διάφορα προσχήματα (ηλικιακά «κριτήρια», αρνητικοί λεμφαδένες κ.ά.) δεν δίνεται έγκριση για τη διενέργειά της σε όλες τις γυναίκες που νοσούν, λόγω «κόστους».
Στο έλεος του «κόφτη» πολύτιμο επιστημονικό επίτευγμα για καρκινοπαθείς
Στο έλεος της υποχρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΕΟΠΥΥ, η οποία, πέραν όλων των άλλων συνεπειών, στερεί από τους ασθενείς και σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, βρίσκεται η ζωή και η υγεία χιλιάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.
Ο λόγος για την εξέταση «Oncotype DX», η οποία αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό «εργαλείο», όμως με διάφορα προσχήματα (ηλικιακά «κριτήρια», αρνητικοί λεμφαδένες κ.ά.) δεν δίνεται έγκριση για τη διενέργειά της σε όλες τις γυναίκες που νοσούν, λόγω «κόστους».
Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται στα 3.800 ευρώ και η ασφαλισμένη είχε συμμετοχή 20% (δηλαδή περίπου 760 ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν μισθοί πείνας και ανεργία). Οι ασφαλισμένες πρέπει να δώσουν όλο το ποσό και στη συνέχεια να τους επιστραφεί - όποτε και αν - το 80% από τον ΕΟΠΥΥ.
Η «Oncotype DX» είναι μία μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τροφοδοτούνται σ' έναν μαθηματικό τύπο που παράγει τον «Βαθμό Υποτροπής», ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού σε 10 χρόνια από τη διάγνωση.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη εξέταση προστατεύει την ασθενή από θεραπείες, π.χ. χημειοθεραπεία, που μπορεί να είναι άστοχες. Να σημειωθεί ότι η εξέταση «Oncotype DX» εκτελείται σε ένα μικρό τμήμα του ιστού που αφαιρέθηκε κατά το αρχικό χειρουργείο (βιοψία βελόνης, ογκεκτομή ή μαστεκτομή) κι έτσι δεν χρειάζεται να υποβληθεί η ασθενής σε καμία επιπλέον επέμβαση για να κάνει την εξέταση.
Παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις για λύση του θέματος πριν από ένα χρόνο (διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη), η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και μέχρι στιγμής οι διαδικασίες που ακολουθούνται για να γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση - όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς - «ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας και επαφίενται στην πραγματικά καλή θέληση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ».
Οι ασθενείς απαιτούν την άμεση και πλήρη αποζημίωση της εξέτασης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του προστάτη και παχέος εντέρου). Σύμφωνα με «διαρροές», από τον Μάρτη του 2017 υπάρχει προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θέμα, που όπως φαίνεται δεν έχει προχωρήσει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Εξάλλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φρόντισε» η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 να είναι μηδαμινή, καθώς μειώθηκε κατά 226 εκατ. ευρώ και απέμειναν μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά μόνο τις ανάγκες του 1,5 εκατομμυρίου ανασφάλιστων (67 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο, ίσα για να κάνει δύο εποχικά εμβόλια!).
Εγκληματικά «παιχνίδια» με το Φάρμακο - εμπόρευμα
Στο μεταξύ, εδώ και αρκετές βδομάδες αναβάλλονται θεραπείες, σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων ασθενών, λόγω έλλειψης ετοποζίδης (κυτταροστατικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία σε πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου). Ο εκπρόσωπος του ΕΟΦ ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ και μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης.
Ωστόσο οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αδύνατο να καθησυχάσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς ήταν γνωστό από τις αρχές του χρόνου - όπως λένε - ότι από το Μάρτη έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης. Οπως επιβεβαιώνεται, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών.
Στα βάσανα και την αγωνία χιλιάδων ασθενών αποτυπώνονται οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου. Του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα κυριαρχήσει στην «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων (!) της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης. Οσο για το ποια φάρμακα θα παραχθούν, θα διακινηθούν, σε τι ποσότητες, πού θα κατευθυνθεί η έρευνα για νέα φάρμακα, στον καπιταλισμό κριτήριο είναι η αύξηση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Δες Ακόμη: 

-kε Τσίπρα: Τα Αντικαρκινικά Φάρμακα της Κούβας που Γλυτώνουν Κόσμο...Πότε θα τα Φέρετε στην Ελλάδα;;;

Επίσης: