29 Σεπτεμβρίου, 2018

29/9/38 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ:Ναζιστικής ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, Φασιστικής ΙΤΑΛΙΑΣ


Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Ρανια Λημνιου:
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 29 /9 /38
Στις 29 Σεπτέμβρη 1938 αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη. Τη Γερμανία εκπροσωπεί ο Χίτλερ, την Αγγλία ο Τσάμπερλεν, τη Γαλλία ο Νταλαντιέ και την Ιταλία ο Μουσολίνι. Αντικείμενο της διάσκεψης είναι το μέλλον της Τσεχοσλοβακίας, την οποία ο Χίτλερ κατηγορούσε για καταπίεση των Γερμανών της Σουδητίας.
Μετά από σφοδρές επιθέσεις του Χίτλερ κατά της κυβέρνησης της Τσεχοσλοβακίας και μερικές αντεγκλήσεις, τα μέλη της διάσκεψης εγκρίνουν το γερμανοϊταλικό σχέδιο «συνεννόησης». Στους εκπροσώπους της Τσεχοσλοβακίας που είχαν κληθεί στο Μόναχο, ανακοινώνεται πως η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων δεν επιδέχεται συζήτηση και πρέπει να γίνει δεκτή χωρίς αντίρρηση.
Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε στο Μόναχο, η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία μέσα σε δέκα μέρες τη Σουδητία και μέσα σε τρεις μήνες να ικανοποιήσει τις εδαφικές αξιώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. 
Ολες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ορυχεία, οι συγκοινωνίες και τα μέσα τηλεπικοινωνίας, το τροχαίο υλικό, τα στρατιωτικά οχυρά, οι αποθήκες και οι πρώτες ύλες που βρίσκονταν στο παραχωρούμενο έδαφος, θα παραδίδονταν σε απολύτως καλή κατάσταση.
Από την Τσεχοσλοβακία αφαιρέθηκε μια εδαφική έκταση 41.098 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με 5 εκατομμύρια περίπου κατοίκους που από αυτούς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ήταν Τσέχοι και Σλοβάκοι. 
Στα χέρια των Γερμανών έπεσαν βιομηχανικές περιοχές με σπουδαία μεταλλουργικά και χημικά εργοστάσια, μεθοριακά οχυρά και μια σημαντική ποσότητα οπλισμού. Ετσι στην ουσία η Τσεχοσλοβακία ήταν αφοπλισμένη και αντιμέτωπη με τους φασίστες επιδρομείς που περίμεναν μόνο την κατάλληλη στιγμή για να την υποδουλώσουν οριστικά.
Η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου ήταν το κορύφωμα της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.
Επρόκειτο για μια κατάπτυστη συμφωνία. 
Η μόνη χώρα που προσπάθησε να την αποτρέψει ήταν η Σοβιετική Ενωση. Ομως προσέκρουσε στην ενδοτική πολιτική της κυβέρνησης της Τσεχοσλοβακίας. Η συμφωνία του Μονάχου προκάλεσε βαθιά αγανάκτηση στους εργαζόμενους όλου του κόσμου