01 Οκτωβρίου, 2018

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ !!

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Οκτώβρης: Οι πρώτες αποφάσεις για την εξέγερση
Ο Οκτώβρης στην Πετρούπολη άρχισε με βροχές. Φύσαγε ένας διαπεραστικός και υγρός αέρας, οι δρόμοι σκεπάζονταν με πυκνή ομίχλη. Για λόγους οικονομίας υπήρχε αδύναμος φωτισμός στους δρόμους, ενώ τα σπίτια είχαν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο από τις 6 μέχρι τις 12 το βράδυ. Τα κεριά κόστιζαν περίπου 2 ρούβλια το ένα, ενώ το πετρέλαιο ήταν δυσεύρετο. Από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα, οι κάτοικοι της Πετρούπολης προσπαθούσαν να κυκλοφορούν κατά ομάδες, γιατί γίνονταν συχνά επιθέσεις και ληστείες.
Μια από αυτές τις βροχερές μέρες, στους έρημους δρόμους της Πετρούπολης, βάδιζαν χωρίς να βιάζονται δύο άτομα. Ο ασπρομάλλης, καλοξυρισμένος άνθρωπος, που έμοιαζε με πάστορα, άκουγε σιωπηλά τον συνοδοιπόρο του, που του έλεγε κάτι ενδιαφέρον, χωρίς, όμως, να ξεχνάει να ρίχνει προσεκτικές ματιές δεξιά και αριστερά. Ηταν ο Λένιν μεταμφιεσμένος και ο σύνδεσμος της ΚΕ Εϊνο Ράχια που τον συνόδευε. Πριν από λίγη ώρα μόλις είχε τελειώσει στο σταθμό Ουντέλναγια το επικίνδυνο ταξίδι που έκαναν για να φτάσουν στην επαναστατημένη πρωτεύουσα. Κατευθύνθηκαν γρήγορα στην οδό Σερντομπόλσκαγια στον αριθμό 192. Εκεί, στο διαμέρισμα της Μαργαρίτας Φοφάνοβα, πέρασε ο Λένιν τις τελευταίες μέρες της παρανομίας του, τις αποφασιστικές μέρες της προετοιμασίας του Κόμματος για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Στις 10 Οκτώβρη, για πρώτη φορά μετά από την τρίμηνη παρανομία, ο Λένιν πήρε μέρος στην ειδική συνεδρίαση της ΚΕ του Κόμματος, που έγινε στην οδό Κάρποφκα, αρ. 321, διαμέρισμα 31.
Το χειρόγραφο του Β. Ι. Λένιν με την Απόφαση της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) για την ένοπλη εξέγερση
Το χειρόγραφο του Β. Ι. Λένιν με την Απόφαση της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) για την ένοπλη εξέγερση
Η Β. Γιακόβλεβα, μέλος του Κόμματος από το 1904, Γραμματέας του Γραφείου της Κεντρικής Βιομηχανικής Περιοχής, αφηγείται: «...Ο Γραμματέας της ΚΕ, σ. Σβερντλόφ, έστειλε τηλεγράφημα, με το οποίο ζητούσε τον χωρίς καθυστέρηση ερχομό του Λένιν και καλούσε και εμένα ως Γραμματέα του Γραφείου Περιοχής. Το τηλεγράφημα αυτό μάς έδωσε να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της συνεδρίασης... Αν δεν με απατά η μνήμη μου, φτάσαμε στην Πετρούπολη το μεσημέρι της 10ης Οκτώβρη και εκεί ο σ. Σβερντλόφ μάς είπε ότι η Ολομέλεια καλείται να λύσει ένα και μοναδικό ζήτημα: Την απόφαση για το αν το Κόμμα θα κατευθυνθεί άμεσα προς την εξέγερση. Είπε, επίσης, ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο Βλαντιμίρ Ιλίτς, ο οποίος είχε φτάσει παράνομα από τη Φινλανδία ... Ο Βλαντιμίρ Ιλίτς ήρθε όταν όλοι πια είχαν συγκεντρωθεί και παρουσιάστηκε έχοντας μια τελείως αγνώριστη εξωτερική εμφάνιση: Ξυρισμένος, με περούκα... Ο Βλαντιμίρ Ιλίτς ανακοίνωσε σύντομα το θέμα και έκανε την τοποθέτηση του ζητήματος. Μετά πρότεινε να κάνει εισήγηση ο Γραμματέας της ΚΕ σχετικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ΚΕ για τις διαθέσεις των μαζών και τη γενική κατάσταση πραγμάτων ... Αργά το βράδυ, πιθανόν μετά από τις 12, ψηφίστηκε απόφαση - με 2 ψήφους κατά (Κάμενεφ και Ζινόβιεφ) και 1 ή 2 αποχές - να κατευθυνθεί το Κόμμα προς την εξέγερση».
Το Συνέδριο των Σοβιέτ της Βόρειας Περιοχής
Στις 11 Οκτώβρη ξεκίνησε στο Σμόλνι το Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών αντιπροσώπων της Βόρειας Περιοχής, το οποίο είχε συγκληθεί με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (Μπ.). Σε αυτό εκπροσωπήθηκαν τα Σοβιέτ πολλών πόλεων: Από την Πετρούπολη και τη Μόσχα μέχρι το Βίμποργκ και τη Νάρβα. Επιπλέον, στις εργασίες του Συνεδρίου έπαιρναν μέρος εκπρόσωποι του Σοβιέτ των αγροτών αντιπροσώπων της Πετρούπολης, του 2ου Συνεδρίου του Στόλου της Βαλτικής, της Περιφερειακής Επιτροπής του στρατού, του στόλου και των εργατών της Φινλανδίας κ.ά.
Ομάδα της Κόκκινης Φρουράς του μαχητικού αποσπάσματος του εργοστασίου «Πουτίλοφ»
Ομάδα της Κόκκινης Φρουράς του μαχητικού αποσπάσματος του εργοστασίου «Πουτίλοφ»
Η εσερο-μενσεβίκικη Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ θεώρησε το Συνέδριο ως «ειδική σύσκεψη» και ανακάλεσε τους αντιπροσώπους της. Οι μενσεβίκοι θα παρέμεναν στο Συνέδριο μόνο για «λόγους ενημέρωσης». Με πρόταση της μπολσεβίκικης ομάδας, που είχε τον ηγετικό ρόλο στις εργασίες του Συνεδρίου, ψηφίστηκε απόφαση που αναιρούσε όλες τις επινοήσεις για τη δήθεν αναρμοδιότητα του Συνεδρίου.
Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των Σοβιέτ του Στόλου της Βαλτικής, της Κροστάνδης, του Ελσινγκφορς (Ελσίνκι), της Περιφερειακής Επιτροπής του στρατού, του στόλου και των εργατών της Φινλανδίας επιβεβαίωσαν πλήρως τα συμπεράσματα του Λένιν για την ετοιμότητα των μαζών για εξέγερση.
Σε συνεδρίαση της μπολσεβίκικης ομάδας του Συνεδρίου διαβάστηκε το «Γράμμα προς τους συντρόφους μπολσεβίκους που παίρνουν μέρος στο συνέδριο των Σοβιέτ της Περιοχής του Βορρά», που είχε στείλει ο Λένιν. «Σύντροφοι», έλεγε, «η Επανάστασή μας περνάει εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο ... Η στιγμή είναι τέτοια που η αργοπορία ισοδυναμεί αληθινά με θάνατο»(«Απαντα», τόμ. 34, σελ. 385 - 390, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).
Κάτω από την επιρροή των μπολσεβίκων, το συνέδριο πήρε απόφαση με την οποία τόνιζε την κρίσιμη εσωτερική και εξωτερική κατάσταση της χώρας και παραδεχόταν ότι «μόνο το άμεσο πέρασμα όλης της εξουσίας στα χέρια των οργάνων της Επανάστασης - στα Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών αντιπροσώπων στο κέντρο και κατά τόπους - μπορεί να σώσει το λαό».
Οι μπολσεβίκοι της Πετρούπολης κατάφεραν να βρουν μια πολύ πετυχημένη λύση για να υλοποιήσουν την κατεύθυνση που είχε δώσει ο Λένιν για την άμεση συγκρότηση ενός επιτελείου της ένοπλης εξέγερσης. Συνέδεσαν το ζήτημα αυτό με την αντίδραση στις προσπάθειες των αντεπαναστατικών δυνάμεων - με διάφορα προσχήματα - να βγάλουν από την Πετρούπολη τις στρατιωτικές μονάδες της φρουράς της πόλης, οι οποίες ήταν στήριγμα της Επανάστασης. Το όργανο καθοδήγησης της εξέγερσης δημιουργήθηκε ως επαναστατικό επιτελείο άμυνας της πόλης το οποίο είχε «νόμιμη» εμφάνιση και ανέλαβε να προσδιορίσει το μίνιμουμ των μάχιμων δυνάμεων και των βοηθητικών μέσων που ήταν απαραίτητα για την άμυνα της Πετρούπολης. Το ίδιο, επίσης, επιτελείο έπρεπε να πάρει μέτρα και στον τομέα της άμυνας κατά κάθε αντεπαναστατικής απόπειρας στο εσωτερικό. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ της Πετρούπολης αποφάσισε να ονομάσει το όργανο αυτό Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή (ΣΕΕ). Το αποτελούσαν εκπρόσωποι του Σοβιέτ της Πετρούπολης, του Κέντρου Βαλτικής, της Φινλανδικής Περιφερειακής Επιτροπής, των Εργοστασιακών Επιτροπών και της Στρατιωτικής Οργάνωσης της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων.
Τα μέλη της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής της Πετρούπολης
Τα μέλη της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής της Πετρούπολης
{ΕΝΘΕΤΟ}@@@@@@@@@@@@@@@
Απόφαση για την ένοπλη εξέγερση, που ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) («Απαντα», τόμ. 34, σελ. 393, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»)
10 Οκτώβρη 1917
Η ΚΕ θεωρεί ότι τόσο η διεθνής θέση της ρωσικής Επανάστασης (εξέγερση στο στόλο της Γερμανίας, ως ανώτατη εκδήλωση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης, καθώς και ο κίνδυνος σύναψης ειρήνης μεταξύ των ιμπεριαλιστών με σκοπό να πνίξουν την Επανάσταση στη Ρωσία), όσο και η στρατιωτική κατάσταση (βέβαιη απόφαση της ρωσικής αστικής τάξης και του Κερένσκι και Σία να παραδώσουν την Πετρούπολη στους Γερμανούς), όσο και η κατάκτηση από το προλεταριακό κόμμα της πλειοψηφίας στα Σοβιέτ - όλ' αυτά, σε συνδυασμό με την εξέγερση των αγροτών και τη στροφή της εμπιστοσύνης του λαού προς το Κόμμα μας (εκλογές στη Μόσχα), τέλος, η έκδηλη προετοιμασία ενός δεύτερου κινήματος Κορνίλοφ (απομάκρυνση των στρατευμάτων από την Πετρούπολη, μεταφορά κοζάκων στην Πετρούπολη, κύκλωση του Μινσκ από κοζάκους κ.λπ.) - όλ' αυτά βάζουν στην ημερήσια διάταξη την ένοπλη εξέγερση.
Διαπιστώνοντας έτσι ότι η ένοπλη εξέγερση είναι αναπόφευκτη και ότι έχει ωριμάσει πέρα για πέρα, η ΚΕ καλεί όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος να καθοδηγούνται από τη γραμμή αυτήν και να συζητούν και να λύνουν ανάλογα όλα τα πρακτικά ζητήματα (Συνέδριο των Σοβιέτ Βόρειας Περιοχής, απομάκρυνση των στρατευμάτων από την Πετρούπολη, δράση των κατοίκων της Μόσχας και του Μινσκ κ.λπ.).