24 Οκτωβρίου, 2018

"ΤΥΧΑΙΟΣ" Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΤΩΝ "ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ" ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ?!!


Ρεπορτερ:
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα την διαμόρφωση στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου του νέου παραθαλάσσιου χώρου πρασίνου και τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση και δημόσιες υπηρεσίες. Μαζί του ήταν οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς και Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας Παναγιώτης Ζωγράφος.
Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:
Πριν λίγες ημέρες η Κτηματική Υπηρεσία της Πάτρας απέστειλε στον Δήμο Πατρέων έγγραφο με το οποίο του καταλογίζει παρανομίες επειδή διαμόρφωσε στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, μεγάλο παραθαλάσσιο χώρο πρασίνου με φυτά και γκαζόν που ήδη απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Παρότι ο Δήμος έχει πάρει άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, τώρα διαπιστώνουν ότι είναι παράνομο να τοποθετηθεί χώμα για τις φυτεύσεις φυτών και γκαζόν.
Επίσης διαπιστώνουν ότι είναι παράνομες οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης που προϋπήρχαν πολλές δεκαετίες, οι εγκαταστάσεις αυτόματου ποτίσματος (!) η εγκατάσταση φωτισμού (!) η διάστρωση λεπτού στρώματος λεπτόκοκκου τριμμένου παλαιού ασφαλτικού ή άμμου που έγινε για την «καθαριότητα του χώρου», η προσωρινή προστασία του πρασίνου από τα θαλάσσια κύματα δηλαδή μέχρι να μεγαλώσουν τα φυτά και τα δένδρα με μετακινούμενα στοιχεία από μπετόν (new jersey) κ.λπ.
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αρμόδια Υπουργό και τις υπηρεσίες που εποπτεύει, ήταν νόμιμη η άθλια κατάσταση που επικρατούσε, τα μπάζα, τα σκουπίδια, τα ερείπια των κτιρίων, το εγκαταλειμμένο γήπεδο μπάσκετ.
Από την πρώτη μέρα της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή, μαζί με τους φορείς και το λαό της πόλης μας, με μια σειρά από κινητοποιήσεις και δράσεις διεκδικήσαμε κοινόχρηστους χώρους. Τα παραδείγματα είναι γνωστά, με το θαλάσσιο μέτωπο που πλέον έχει παραχωρηθεί για χρήση στον πατραϊκό λαό και το Ριγανόκαμπο που συνεχίζουμε να διεκδικούμε.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια περπατησιά.
Θα αντιμετωπίσει μαζί με το λαό, την νεολαία και τους φορείς της πόλης μας την πρωτοφανή εχθρότητα, τα εμπόδια και τις διώξεις από την κυβέρνηση και τις διάφορες υπηρεσίες της.
Θα αξιοποιήσει τους κοινόχρηστους χώρους προς το συμφέρον του πατραϊκού λαού. Καλούμε τον λαό της Πάτρας να ξεσηκωθεί γιατί ο διαμορφωμένος πλέον χώρος του Κόκκινου Μύλου, του ανήκει, τον χρειάζεται για τις δικές του ανάγκες.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Tο κράτος παράνομα μπάζωσε την συγκεκριμένη έκταση και την άφησε στο έλεος του Θεού. Την εγκατέλειψε και μετατράπηκε σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο και σήμερα προσπαθεί να βάλει εμπόδια στο να γίνει ένα όμορφο πάρκο. Δεν θα επιτρέψουμε –τόνισε- σε κανέναν να βάλει εμπόδια στις παρεμβάσεις του Δήμου, που είναι υπέρ μας, ως κατοίκους της περιοχής.
Ανακοίνωσε ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, Συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής στις 8 μ.μ. στο παλαιό Δημαρχείο Παραλίας και θα προγραμματιστούν κινητοποιήσεις.
Είμαστε πανέτοιμοι να σταθούμε δίπλα στο Δήμαρχο. Δεν θα επιτρέψουμε –κατέληξε- σε κανέναν να συνεχίσει την υποβάθμιση της περιοχής μας.
Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, τόνισε: Την ίδια αντιμετώπιση είχαμε όταν αποκαταστήσαμε τις μεγάλες ζημιές και τις καταστροφές του παραλιακού δρόμου Ποσειδώνος στο Ρίο και το ίδιο θα αντιμετωπίσουμε αν πάμε να αποκαταστήσουμε τον παραλιακό δρόμο στο Μονοδένδρι, εκεί που «βυθίστηκε» το σάρωθρο του Δήμου. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε την ευθύνη απέναντι στο λαό της Πάτρας και δεν θα ανεχθούμε ούτε η ζωή του να κινδυνεύει, ούτε η καθημερινότητά του να υποβαθμίζεται.
Κάνουν τον …μεσίτη
για την παραλιακή
Τι θέλουμε να κάνουμε στο θαλάσσιο μέτωπο ;
Το ερώτημα τίθεται επιτακτικά το τελευταίο διάστημα από πολλούς ενδιαφερόμενους, μολονότι έχει απαντηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν από τη δημοτική Αρχή.
Τώρα, όμως, φθάσαμε στο ΄΄δια ταύτα΄΄ και τα περιθώρια στένεψαν για όσους έτρεφαν κρυφές ελπίδες πως δεν θα ίσχυαν οι εξαγγελίες Πελετίδη που γίνονταν συνεχώς από την αρχή της θητείας του.
Τι περιελάμβαναν αυτές ; Διαμόρφωση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης με χώρους αναψυχής, πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού.
Βρισκόμαστε τώρα πριν την προκήρυξη Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όπου κατατίθενται προτάσεις και ιδέες από παρατάξεις και φορείς ώστε να γίνει συγκερασμός απόψεων και να δοθεί κατεύθυνση στον μελετητή.
Η δημοτική Αρχή κατέθεσε ήδη τη δική της πρόταση, στην οποία επισημαίνει ΄΄οι χώροι να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και με κοινωφελείς χρήσεις΄΄.
Ειδικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει αξιοποίηση του κυματοθραύστη και σύνδεσή του με πεζογέφυρα από την προβλήτα Αγ.Νικολάου, δύο θέατρα, ένα κλειστό κι ένα υπαίθριο 1500 θέσεων, Μουσείο, Ωδείο, Πινακοθήκη, αίθουσες πολιτισμού για μορφωτικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού, αθλητισμού, πάρκα, παιδότοπους, πλωτές κατασκευές, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σιντριβάνια κλπ, ενώ έχει κάνει και εκτίμηση κόστους που φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα που η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα, σηκώθηκε κουρνιαχτός από εκπροσώπους παρατάξεων και φορέων.
Ο λόγος ;
Δεν δίνει η δημοτική Αρχή, λένε, τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών στο σχεδιασμό και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Με άλλα λόγια, θύμωσαν αυτοί για λογαριασμό των επιχειρηματιών εκείνων, που καραδοκούν χρόνια τώρα να αρπάξουν παραθαλάσσια φιλέτα!
Θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκεί ιδιωτικές επενδύσεις διότι, όπως λένε, θα φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, χρήμα.
Μα αν υπάρχουν τέτοιοι επενδυτές γιατί ντε και καλά πρέπει να τους παραχωρήσουμε οικόπεδα στην παραλιακή ; Και τι επενδύσεις θέλουν να κάνουν ;
Να φτιάξουν ξενοδοχεία ; Εμπορικά Κέντρα ; Ουρανοξύστες ;
Αυτά θέλουν οι πατρινοί ; Αυτά οραματίζονταν όσοι καμώνονται ότι αγωνίστηκαν να δοθεί στην πόλη η παραλιακή;
Λένε ακόμη ότι τα έργα που πρόκειται να γίνουν κοστίζουν κάποια εκατομμύρια και το κράτος αδυνατεί να συμβάλλει γι αυτό χρειαζόμαστε ιδιωτικά κεφάλαια.
Σοβαρά ; Τα παραλιακά μέτωπα της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, που φτιάχτηκαν στα χρόνια της κρίσης, δεν έγιναν με χρήματα του κράτους ; Πως βρήκαν χρήματα γι αυτούς και δεν θα βρίσκουν για την Πάτρα ;
Εξάλλου, τι είχαν υποσχεθεί τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Δρίτσας ; Δεν είχαν πει ότι θα δοθούν κρατικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπλαση ;
Ανησυχούν, επίσης , γιατί το εγχείρημα –λένε - είναι μεγάλο και ο δήμος δεν θα μπορεί να συντηρήσει και να φροντίσει αυτή την τεράστια έκταση με τις δομές της.
Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος έχει να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 20 χρόνια. Και ναι, έχει σοβαρές ελλείψεις σε εργατοτεχνικό προσωπικό. Όμως, το υπάρχον προσωπικό κρατάει όρθια την πόλη. Αυτό συντηρεί 150 πλατείες, 256 σχολεία, 130 παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, πάρκα, κατασκηνώσεις, εκατοντάδες στρέμματα κοινοχρήστων χώρων.
Γι αυτό όσοι δήθεν ανησυχούν, αντί να κάνουν τους ντίλερ με τα φιλέτα της παραλιακής, ας αγωνιστούν μαζί με τη δημοτική Αρχή ώστε να καλύψει ο δήμος τις ανάγκες του με τις απαραίτητες προσλήψεις.
Πάντως, το θέμα του θαλασσίου μετώπου θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα κατά την προεκλογική περίοδο ακριβώς για το λόγο ότι εμπλέκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Θα αποσαφηνιστούν, επίσης, οι επιδιώξεις κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες συνασπίζονται ενόψει εκλογών μήπως και καταφέρουν να βγάλουν από τη μέση τον Πελετίδη που μπαίνει εμπόδιο σε όσους ορέγονται τον παραλιακό πλούτο της πόλης. Σημασία,πάντως,έχει ότι την τελευταία λέξη την έχει ο λαός.