06 Σεπτεμβρίου, 2016

A'μίτης:Βάζουμε στοίχημα, καπετάνιε:πως σήμερα θα σε κάνω να κάνεις δήλωση; TΑΤΑΚΗΣ: Δε βάζω στοίχημα, γιατί θα το χάσεις και σε λυπάμαι, γιατί είσαι πτωχός άνθρωπος !!

από Konstantinos Mpourxas 

«Ο μπαρμπα - Μήτσος έδωσε τα τρία παιδιά του στον αγώνα
Εδωσε το καλύβι και τ' αμπέλι του
Δεν είχε τίποτ' άλλο ο μπαρμπα - Μήτσος. Εδωσε τη ζωή του.
Ο μπαρμα - Μήτσος είχε μια χαρά: τα παιδιά του ήταν μέλη του Κόμματος

Ο μπαρμπα - Μήτσος είχε μια λύπη: δεν ήταν μέλος του Κόμματος

Ο μπαρμπα - Μήτσος δεν υπόγραψε δήλωση. Τον σκότωσαν».

«Μακρονησιώτικα» Γιάννης Ρίτσος

Απόσπασμα από το ποίημα «Ο Μπαρμπα - Μήτσος»

''Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, καταφτάνει στη Μακρόνησο για να τιμήσει τους χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που εξορίστηκαν, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στο «θανατονήσι»,
στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.''....
Μαρτυρία εκείνης της περιόδου 
''Εζησα, όλα τα δραματικά γεγονότα, στο νησί, το 1948. 
Ο στρατός με είχε επιταγμένο μαζί με το καϊκι μου "ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ", επί μισθό, οκτώ χιλιάδες δραχμές το μήνα.
 Κουβαλούσα από το Λαύριο πέρα στη Μακρόνησο φαντάρους, πολιτικούς υπόδικους, νερό σε βαρέλια και άλλα. 
Στο φοβερό ντουφεκίδι του Μάρτη 1948, ο Σκαλούμπακας μου κόλλησε το πιστόλι στο κεφάλι και με απειλές με διέταξε να κουβαλάω σκοτωμένους φαντάρους, πέρα μακριά στον ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ, στο ξερόνησο "Σαν Τζιόρτζιο".
 Στο 3ο Τάγμα φόρτωνα τους νεκρούς φαντάρους, που τους εξέταζε ο γιατρός Μαλάμης κι έγραφε στο πιστοποιητικό θανάτου τη λέξη ΝΕΚΡΟΣ. Ητανε δίπλα στο γιατρό Μαλάμη κι άλλοι ακόμα δύο γιατροί. 
Τους σκοτωμένους φαντάρους, τους ταχτοποιούσανε στριμωχτά στο αμπάρι, οι Αλφαμίτες Χούμης και Δημητρός Λαγός.
Σ' ένα μόνο δρομολόγιο, φορτώσαμε 185 νεκρούς φαντάρους. Λέω στο Σκαλούμπακα, το καϊκι δε σηκώνει τόσο πράμα, είναι πολύ το πράμα - θα μπατάρει το καϊκι. Αυτός κουβέντα δεν έπαιρνε, με το πιστόλι με διέταξε. 
Τι να 'κανα; Το πιστόλι σε παγώνει...".
"Ανοιγόμασταν, τη νύχτα, στον ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ. Εκεί στο "Σαν Τζιόρτζιο" περίμενε καράβι πολεμικό. 
Οι ναύτες παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας. 
Αυτό ξανάγινε. 
Οι νεκροί ήταν 350 κοντά, τους μέτραγα έναν έναν και ήταν 350 φαντάροι νεκροί. Αυτή ήταν η πιο τραγική περιπέτεια που έζησα στη ζωή μου"... 
Μίμης Βρονταμίτης

 "Τον 36χρονο Ανδριώτη Μήτσο Τατάκη (υποπλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού, γενικό γραμματέα της Ενωσης Ναυτίλων Αξιωματικών και μέλος της γραμματείας της Ομοσπονδίας Ελληνικών, Ναυτεργατικών Οργανώσεων) -τον πήγαν στις ΣΦΑ στις 15.11.48. 
Αμέσως άρχισε ο βασανισμός του. "Ξύλο και στη θάλασσα". Το κορμί του γεμάτο πληγές. Στις 14/5/ 1949 μετάγεται στην Αθήνα, στον εισηγητή του στρατοδικείου. 
Στις 8/6/1949 τον ξαναστέλνουν στις ΣΦΑ. Κι αρχίζει το μαρτύριο της ορθοστασίας. Φορτωμένος τα πράγματά του, χωρίς φαγητό και νερό, υπέστη αυτό το μαρτύριο 33 μέρες. Οι διεστραμμένοι, εγκληματικοί εγκέφαλοι της Μακρονήσου αναρωτήθηκαν: πώς στέκεται στα πόδια του αυτός ο άνθρωπος; 
Σε επίσκεψή τους στον τόπο μαρτυρίου τον ρώτησαν "πώς καταφέρνεις κι είσαι ακόμα ζωντανός ;". Κι ο Μήτσος τους απάντησε: "Είμαι ακόμα ζωντανός , γιατί είμαι κομμουνιστής".
Κάποτε ο βασανιστής του είπε: "Βάζουμε στοίχημα, καπετάνιε" - καπετάνιο το λέγανε όλοι - "πως σήμερα θα σε κάνω να κάνεις δήλωση". 
Κι ο Μήτσος ήρεμος, ευγενικός, ανθρώπινος και γενναίος του απαντάει: "Δε βάζω στοίχημα, γιατί θα το χάσεις και σε λυπάμαι, γιατί είσαι πτωχός άνθρωπος".
Στις 12.12.1949, με άλλους συντρόφους της απομόνωσης, υπέστη λιντσάρισμα. Στις 9 προς 10 Γενάρη δολοφονείται, με βασανισμό,από τους Αλφαμίτες Βραχλιώτη, Λαμπράκο Μιχάλη, Κληρονόμο Σταμάτη κ. ά.".

Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, καταφτάνει στη Μακρόνησο για να τιμήσει τους χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που εξορίστηκαν, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στο «θανατονήσι», στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.
Τα πούλμαν από όλη την Αττική, καταφτάνουν στο Λαύριο και ήδη έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια του πλοίου απο το λιμάνι ως το Μακρονήσι.
Στο μνημείο του Μακρονησιώτη, κατέθεσαν στεφάνια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και η Λουίζα Ράζου εκ μέρους της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Επίσης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Χρ. Τσιντζιλώνης και της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) Γεωργία Μαχαίρα.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00 και περιλαμβάνει ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα και στη συνέχεια συναυλία με το μουσικό έργο του Θ. Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου (από τη συλλογή ποιημάτων του Γ. Ρίτσου «Πέτρινος Χρόνος»).

απ την εκδήλωση Τώρα κάνε κλικ εδώ: 
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 902.GR