18 Ιανουαρίου, 2018

«το ΝΑΤΟ...θέλει..να πετύχετε», «Αφοσιωμένο» στα Βαλκάνια



18/01/2018 - 22:47
ΠΓΔΜ

Προτροπές Στόλτενμπεργκ για ταχεία επίλυση της ονομασίας και για ...ρεαλισμό από το γγ του ΝΑΤΟ



Πηγή: Associated Press
Με ξεκάθαρο στόχο την ώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θέλουν και την ΠΓΔΜ, μέλος του ΝΑΤΟ, βρέθηκε στα Σκόπια ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και απευθύνοντας ομιλία στο κοινοβούλιο έδωσε το στίγμα των προθέσεων της λυκοσυμμαχίας για την ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας την ΠΓΔΜ «κοντινό και πολύτιμο φίλο» του ΝΑΤΟ», παρέπεμψε στις υπηρεσίες που παράσχουν τα Σκόπια για περισσότερα από 15 χρόνια σε αποστολές της λυκοσυμμαχίας, π.χ. στο Αφγανιστάν. «Από την πλευρά μας, το ΝΑΤΟ, το 2001-2002, συνέβαλε σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας σας. Και εξακολουθούμε να έχουμε συμβουλευτικό ρόλο (...) Αλλά σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω για το λαμπρότερο μέλλον που χτίζετε για τον εαυτό σας. Και τις πόρτες που ανοίγετε»...

«Χρειάζεται ρεαλισμός» 

Όπως δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, «οι σύμμαχοι έχουν εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό σας να ενταχθείτε στη Συμμαχία. Θέλω να πετύχετε. Και το ΝΑΤΟ θέλει να πετύχετε».
«Ωστόσο», συνέχισε, «είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας».τόνισε για να υπογραμμίσει πως «σας παροτρύνω να εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να προχωρήσετε».

«Αφοσιωμένο» το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Με τον Ζ. ΖάεφΜε τον Ζ. Ζάεφ
Πηγή: Associated Press
Αργότερα, ο Στόλτενμπεργκ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ. Στις δηλώσεις του κατόπιν χαιρέτισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σκοπιανοί να αυξήσουν περαιτέρω τους στρατιωτικούς που στέλνουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ.
Χαρακτήρισε, επίσης, μια συμφωνία για το όνομα ως «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη λυκοσυμμαχία με την τωρινή της, «προσωρινή», ονομασία: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, κανένας άλλος τρόπος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παρά να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας. Αλλά οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Συνεπώς, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Χαιρετίζουμε την ορμή που βλέπουμε. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στη σταθερότητα αυτής της περιοχής και το ΝΑΤΟ συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας αυτής και την αποτροπή των πολέμων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ βοήθησε να τερματίσουν δύο εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή αυτή, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο - Σερβία και στην πραγματικότητα είχαμε στρατεύματα και επιχειρήσεις εδώ σε αυτό το έθνος το 2001 και το 2002. Έτσι, το ΝΑΤΟ έχει, ιστορικά, διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής»...

Διέρρευσαν οι προτάσεις Νίμιτς (;)

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό των Σκοπίων υπάρχει φαινομενικά διάσταση απόψεων για τις λύσεις που φέρεται να πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα, Μ. Νίμιτς στους εθνικούς διαπραγματευτές Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι.
Συγκεκριμένα, λέγεται ότι προτάθηκαν ονόματα όπως «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» Ακόμα ότι υπάρχει αναφορά στη γλώσσα, όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Επίσης ότι ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή π.χ. «nationality of the Republika on Nova Makedonija».

Συνάντηση Κοτζιά - Τσίπρα

Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του. Ο Aλ. Τσίπρας ενημέρωσε και τον αρχιεπίσκοπο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επικέντρωση στο όνομα συγκαλύπτει επικίνδυνους σχεδιασμούς και εξελίξεις
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό:
«Οι παράλληλες συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Νίμιτς, με εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη Ν. Υόρκη, αναδεικνύουν την πραγματική ουσία των εξελίξεων, που είναι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και που αποτελούν το βασικό παράγοντα κινδύνου για τους λαούς των Βαλκανίων.
Απ' αυτήν την άποψη η επικέντρωση στο ζήτημα του ονόματος, αποκομμένη απ' τις γενικότερες επικίνδυνες εξελίξεις, το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει, να συγκαλύπτει την ουσία και να τροφοδοτεί τον εθνικισμό κι απ' τις δύο πλευρές, τη λογική "διαίρει και βασίλευε", που όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι βούτυρο στο ψωμί για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του απ' την αρχή της δεκαετίας του '90, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και θα τοποθετηθεί με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής, σε σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Για τις νέες εξελίξεις και τη Θέση του ΚΚΕ δες Εδώ