18 Ιανουαρίου, 2018

Άρχισαν οι εν κρυπτώ συγχωνεύσεις στα σχολειά ? !!


Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Το σωματείο μας δέχτηκε πρόσκληση από την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Πατρέων για να παραστεί στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (17/1/2018), όπου θα συζητηθεί η πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας σχετικά με τις μεταβολές της οργανικότητας σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2018-19.
Σχετικά με αυτό το θέμα οφείλουμε να διατυπώσουμε τις εξής διαπιστώσεις –παρατηρήσεις:

1. Εφόσον δεν είχαμε λάβει τούτη την πρόσκληση από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Πατρέων, το σωματείο μας δε θα γνώριζε πως υπήρχε πρόταση-εισήγηση για μεταβολές στην οργανικότητα σχολικών μονάδων. 
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Συλλόγου μας που ο Διευθυντής Εκπαίδευσης πριν διατυπώσει εισήγηση αγνοεί εντελώς το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί! 
Ακόμη και τούτη την ώρα γνωρίζουμε την εισήγηση που αφορά τα σχολεία μόνο του Δήμου Πατρέων (επειδή τη λάβαμε από την Αντιδημαρχία Παιδείας) και δεν έχουμε γνώση για κανέναν άλλο Δήμο.
2. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Αχαΐας για πρώτη φορά στα χρονικά επίσης δεν ενημέρωσε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται (Π.Υ.Σ.Π.Ε) και ούτε φυσικά ζήτησε τη γνώμη του. 
Θυμίζουμε πως το Π.Υ.Σ.Π.Ε. αποτελεί κατά το νόμο το απολύτως αρμόδιο όργανο που χειρίζεται όλα τα υπηρεσιακά θέματα των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Πλήρης απαξίωση λοιπόν και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και των Αιρετών μελών, που συμμετέχουν σε αυτό.
3. Καθιερώνεται η πρακτική του αιφνιδιασμού των σχολείων και των συναδέλφων εκπαιδευτικών, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περσινή σχολική περίοδο και από ότι φαίνεται επαναλαμβάνεται και για τη φετινή σχολική χρονιά με σκοπό τον περιορισμό των αντιδράσεων 
Πέρσι οι μεταβολές των σχολικών μονάδων ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μάλιστα κατά τη διάρκεια που η Δ.Ο.Ε. πραγματοποιούσε την τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της.
4. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά αξιοπιστίας της Διοίκησης του Νομού Αχαΐας, η οποία στις 9/10/2017 απέστειλε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Πατρέων εισήγηση στην οποία ρητά ανέφερε πως δεν προτείνεται καμία μεταβολή στις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς της. 
Μάλιστα, στις 8/11/2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων στην 23η συνεδρίασή του με το υπ’ αριθμ. 18 θέμα της Η.Δ είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, παίρνοντας υπόψη την πρόταση της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε να μη γίνει καμία μεταβολή στην οργανικότητα των σχολείων.
   Στις 21/12/2017 η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας απέστειλε εγγράφως νέα πρόταση μετά από αίτημα της Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας - που αφορά σε πρόσθετες μεταβολές για σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της - ζητώντας γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να τεκμηριώνει τους λόγους που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα την οδήγησαν να κάνει εντελώς διαφορετικές εισηγήσεις.
5. Είναι φανερό πως η νέα πρόταση γίνεται κατόπιν εντολής του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης (τούτο αναφέρεται άλλωστε στο έγγραφο του Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τη Δ.Ε.Π.), ο οποίος ενεργεί ως πιστός και επιμελής εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων, της ευθυγράμμισης με τους «θεσμούς» και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
6. Οι διοικούντες, στην αγωνία τους να μην παρεκκλίνουν κατ’ ελάχιστο της μνημονιακής, αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, αγνοούν τα βασικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για να αλλάξει η οργανικότητα των σχολείων. 
Έτσι π.χ. προτείνονται για υποβάθμιση σχολεία που υποβαθμίστηκαν μόλις πέρσι και για προαγωγή σχολεία που επίσης υποβαθμίστηκαν μόλις πέρσι, δείγμα ότι τόσο σοβαρά θέματα τα χειρίζονται με πλήρη ανευθυνότητα.
   Μοναδικό τους μέλημα η πλήρης εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών, που είναι ευθυγραμμισμένες με τους δανειστές, τον ΟΟΣΑ, τη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
7. Πέρα όμως απ' τη συγκεκριμένη πρόταση της Διοίκησης, έχουμε τις ρυθμίσεις του άρθρου 246 στο πρόσφατα ψηφισμένο Πολυνομοσχέδιο. 
Εκεί καθορίζονται τα κριτήρια με τα οποία θα μας οδηγήσουν σε νέο γύρο μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων, όχι μόνο στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές άλλα και στα αστικά κέντρα. 
Με δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να γενικεύσει τα 25αρια τμήματα, π.χ. δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού μετακίνησης μαθητών (βλ. Π.Δ. 79), οι προβλέψεις των παραγράφων α, β, γ στο πολυνομοσχέδιο για «οργανικότητα του σχολείου», ο «υφιστάμενος αριθμός μαθητών», ο «αριθμός μαθητών που θα προκύψει», ως κριτήρια συγχωνεύσεων θα οδηγήσει στο κλείσιμο σχολείων που παρότι καλύπτουν μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες δεν χωράνε στο «μνημονιακό κοστούμι» που ράβει η κυβέρνηση και το κουαρτέτο. 
Άμεσα θα συγχωνευτούν σχολεία που στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Τέλος η προσπάθεια που γίνεται να συνδεθούν οι συγχωνεύσεις με την εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 1566/1985 για την οργανικότητα των σχολείων θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των ολιγοθέσιων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.
 Με λίγα λόγια, οι συγχωνεύσεις που θα μας ανακοινώσει την Άνοιξη η κυβέρνηση θα είναι πολύ περισσότερες απ' αυτές που προτείνει η Διοίκηση. 

8. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας καταγγέλλει το Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας για όλους τους χειρισμούς του στο θέμα των μεταβολών της οργανικότητας των σχολικών μονάδων. 
Απαιτεί, τόσο από αυτόν, όσο και από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να σταματήσουν τους αιφνιδιασμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ζητήσουν και να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και να υπολογίσουν ότι το κόστος από την υποβάθμιση και το ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων δεν αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς. 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Πάτρας.

Στέλιος Παλαρμάς
    18/1/18

*******************

Cloe Pappa:
19/1/18
Να θυμηθούμε μια σειρά κυβερνητικές ρυθμίσεις των τριών τελευταίων χρόνων, ειδικά στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε να ξεδιπλώνει την πολιτική της στην Παιδεία, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ακολουθώντας τη χαραγμένη ρότα πάνω στη στρατηγική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Τον ΟΟΣΑ, μάλιστα, τον αναγόρευσε επισήμως σε «συμβουλάτορα» στα ζητήματα της Παιδείας (!) και αναμένεται (βάσει και μνημονιακών δεσμεύσεων) η νέα έκθεσή του για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.
- Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν η πρώτη απ' όλες τις κυβερνήσεις την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που ενέταξε και τα θέματα της Παιδείας μέσα στο μνημόνιο, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.
Δες περισσότερα Εδώ:  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9673054