Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Είμαι πρώην κομμουνιστής κ μπορώ τα πάντα για "Σάς"


Τι επαγγέλλεστε; –
-Είμαι πρώην κομμουνιστής. – 
-Μμμμ… πάρα πολύ ενδιαφέρον. Και τι μπορείτε να κάνετε για μας; – 
-Ό,τι ακριβώς χρειάζεστε κι έχετε ανάγκη. Δηλαδή μπορώ τα πάντα για σας. Γιατί αν χάσετε την εξουσία σας… Είμαι ό,τι πιο χρήσιμο μπορείτε να φαντασθείτε! Μιλάω αριστερά κοιτάζοντας δεξιά. Είμαι επαναστάτης βροντερός στα λόγια, που οφείλω να πω πως μου έμαθαν καλά να χειρίζομαι, ενώ στην πράξη κάνω ό,τι πρέπει για να φρενάρω τη συνείδηση. Βαρέθηκα ξέρετε τις επαναστάσεις, τις εξεγέρσεις και τους χαζούς ηρωισμούς. Δεν αντέχω άλλες φασαρίες και ξεσηκωμούς. Ζητάω κοινωνική ειρήνη, συνεργασία όλων με όλους για το …κοινό μας καλό.
Δώστε μου ένα ρόλο στη μηχανή σας και δεν θα μετανιώσετε.
-Μάλιστα… Και με τους τέως συντρόφους σας;
-Εξακολουθώ να τους φωνάζω συντρόφους, τι καλύτερο; Όχι για να με ακούνε αυτοί βέβαια, αυτοί ξέρουν…, αλλά για να μπορώ να μιλήσω στους άλλους με τη γλυκιά φωνή μου και να κλαψουρίζω για αυτούς που γοητεύονται από τα ψευτοκλάματα.
Κατά βάση τους σιχαίνομαι, θέλω να εξαφανιστούν, έλεος πιά! Ο κόσμος προχώρησε, δεν θέλει βία και αίματα! Θέλουμε την ησυχία μας… Όσο για τους πολλούς, τους αρέσει σίγουρα να νομίζουν ότι μπορούν χωρίς κόπο και ζόρι να καταφέρουν κάτι…
-Να καταφέρουν τι;
-Μα ό,τι τους επιτρέπετε φυσικά.
-Νομίζω ότι συνεννοούμαστε απόλυτα. Φυσικά θα έχετε αρκετές «αποκαλύψεις» για τους τα .συντρόφους σας. Ξέρετε… ράμματα για τη γούνα τους.
-Μα τι λέτε; Έχω ό,τι χρειαστεί, κι ό,τι δεν έχω μπορώ να το δημιουργήσω. Πως θα πείσω άλλωστε… αν δε μιλάω διαρκώς για την «αγριότητα», τη «σκληρότητα», την απανθρωπιά τους… Ο κόσμος διαρκώς κοιτάζει με το πλάι του ματιού του προς τα κει. Κάποιος πρέπει να του γυρίζει με κάθε τρόπο διαρκώς το κεφάλι. Κάποιος …» δικός τους» αν γίνεται.
Μην ανησυχείτε, είμαι ένα είδος ζωγράφου που ειδικεύεται στο να μαυρίζει διαρκώς το λευκό. Λερώνω καλά!

-Πιστεύετε κι εσείς ότι ο καπιταλισμός έχει τελειώσει;
-Μα τι λέτε; Ο καπιταλισμός είναι μια Λερναία Ύδρα, με την καλή έννοια βέβαια…Είναι ένα πανέξυπνο σύστημα που πάντα βρίσκει τρόπους! Άρα και τώρα θα βρει τρόπο να ξεγλιστρήσει, αν φυσικά βρει τους κατάλληλους συνεργάτες. Δεν  είναι έτσι;
-Ακριβώς, αρκεί να ξεφορτώνεται τους επίδοξους Ηρακλήδες που θέλουν την εξόντωσή του. Ειδικά όταν οργανώνουν και δημιουργούν κι άλλους τότε κινδυνεύουμε.
-Αυτό αφήστε το σε μας. Ειδικότητά μας η …»επαναστατική» διάλυση των πάντων μέχρι τη σχάση του πυρήνα αν χρειαστεί. Όπου μαζεύεται …σκόνη, φυσάμε επαναστατικά και  σκορπίζει πριν γίνει πέτρα. Πάνω απ’ όλα το άτομο, ο άνθρωπος… Και οι ομάδες όπως ξέρετε καταπιέζουν την προσωπική ελευθερία, πράγμα που δε μας αρέσει. Πως μπορεί να αλλάξει κανείς τον κόσμο καταπιέζοντας την προσωπική του ελευθερία; Αρκεί να φερόμαστε με κάποια ανθρωπιά, καταλαβαίνετε… πρέπει να πείθουμε.
-Μα φυσικά, πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος, ειδικά ο …ικανός άνθρωπος. Κι  εμείς οι καπιταλιστές άνθρωποι είμαστε άλλωστε όπως όλοι. Και μάλιστα πιο άνθρωποι απ’ τους άλλους!
-Ας δώσουμε λοιπόν τα χέρια! Για ένα καπιταλισμό για τον άνθρωπο! Για την επανάσταση της ελπίδας για «κάτι καλύτερο για όλους»!
-Μμμμ πολύ ωραίο! Που τα βρίσκετε…Πραγματικά χρήσιμος! Για έναν κόσμο για …όλους! Υπέροχα ακίνδυνο! Μα αλήθεια, τι θα έκαναν αυτά τα ζώα αν δεν τους δίναμε εμείς μια δουλειά; Αυτοί δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο. Εμπρός λοιπόν για τον άνθρωπο, το νέο  …ικανό άνθρωπο και την προσωπική του ελευθερία. Ακούγεται μια χαρά!

για την Σουηδία κ το 6ωρο της

Του Γιάννη Κωνστάντη*
Με ένα μπαράζ πανομοιότυπων δημοσιευμάτων, πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα, 
όπως η ηλεκτρονική iefemerida, το Τvxs του Συριζαίου ευρωβουλευτή Κούλογλου κ.α., γράφουν περίτρανα άρθρα ότι πέτυχε η προσπάθεια για τη μείωση των ωρών εργασίας
 σε 6 την ημέρα, αντί για το καθιερωμένο οκτάωρο. 
Δεν φτάνει αυτό. Γράφουν μερικά ΜΜΕ, ότι τέρμα το 8ωρο στη Σουηδία!
Φαίνεται ότι πολλοί από μας, μετανάστες στη Σουηδία, ζούμε σε άλλη χώρα. Όχι στη Σουηδία που επεκτείνονται κάθε χρονιά οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, τα εργοδοτικά εγκλήματα (που αποκαλούνται εργατικά ατυχήματα), η μαύρη εργασία και η ανεργία.
Τα δημοσιεύματα βρίθουν ανακριβειών. 
Δεν είναι για παράδειγμα όλοι οι εργαζόμενοι στο Γκέτεμποργκ που δουλεύουν εξάωρο.
 Το εξάωρο, δοκιμαστικά, ισχύει σε ένα πολύ μικρό νοσοκομείο έξω από το Γκέτεμποργκ (Mölndal) και σε ένα μικρό γηροκομείο στο δήμο του Γκέτεμποργκ.
 Επίσης, τρεις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη Σουηδία, το έχουν εφαρμόσει πιλοτικά και πάντα υπό αναίρεση, αν μειωθούν τα κέρδη τους.
Με αφορμή ότι πέρυσι ξεκίνησε πειραματικά σε 2-3 εργασιακούς χώρους, κύρια στο Γκέτεμποργκ, η μείωση των ωρών εργασίας σε 6 από 8, χωρίς μείωση του μισθού, ξεκίνησε στην Ελλάδα, μέσω των αστικών ΜΜΕ, η ωραιοποίηση της κατάστασης στη Σουηδία. 

Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί 
και βέβαια δεν υπάρχει καν στην σκέψη των καπιταλιστών να μειώσουν τις ώρες εργασίας χωρίς μείωση των μισθών. 

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι η μείωση των ωρών εργασίας, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. 
Παρεμπιπτόντως, λένε ότι οι εργαζόμενοι θα νιώθουν καλύτερα και θα έχουν περισσότερο χρόνο. 
Το βασικό όμως είναι η αύξηση της παραγωγής και η αύξηση του κέρδους.
Η προσπάθεια αυτή από τα αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, 
εντάσσεται στις προσπάθειες της αστικής τάξης, να εξωραΐσουν τον καπιταλισμό, 
να δημιουργήσουν κι άλλες αυταπάτες στην εργατική τάξη, 
ότι «το κεφάλαιο ενδιαφέρεται για την εργατική τάξη», ότι «δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε γιατί το κεφάλαιο θα μας φροντίσει» κι ότι υπάρχουν τρόποι και το κεφάλαιο να βγάζει κέρδη και η εργατική τάξη να παίρνει τα ψίχουλα.
Οι κομμουνιστές όμως, παλεύουν για όλα όσα ανήκουν στην εργατική τάξη και για την μείωση των ωρών εργασίας, 
κι έτσι δεν θα δουλεύει ούτε ένα λεπτό για τους εκμεταλλευτές της 
και θα απολαμβάνει όλα τα αγαθά που παράγει, χωρίς να ρωτήσει τους δυνάστες της.
*Ο Γιάννης Κωνστάντης είναι μέλος του Γραφείου της ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ