Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Όσα δεν ξέρετε για το Μεξικό κ Τι Σας περιμένει στη Χώρα Σας,,


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Μεξικό.
redflecteur


Έγραψε ο Κώστας Λουλουδάκης Ίουλιανός


Τον 20ο αιώνα, με την επέκταση των ιμπεριαλιστικών κατακτήσεων των ΗΠΑ ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική, υιοθετήθηκαν διάφορα ιδεολογήματα για να δικαιολογήσουν αυτήν την επέκταση: το ηθικό δικαίωμα της «ανώτερης λευκής ράτσας», το προνόμιο της «προάσπιση της τάξης και της σταθερότητας», αργότερα η πρόφαση της «κομμουνιστικής απειλής» για να στηριχτούν οι τραπεζίτες τα πετρελαϊκά μονοπώλια και οι εταιρείες εμπορίας μπανάνας.
To 1982 ήταν η χρόνια εμπλοκής του ΔΝΤ στο Μεξικό όταν αυτό ανακοίνωσε μορατόριουμ για τα διεθνή χρέη του μετά από χρόνια κλοπής των πρώτων υλών του από πολυεθνικές των ΗΠΑ. 

Όμως καθοριστικό ρόλο άρχισε να παίζει το 1995 όταν το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη λεγόμενη «Γραμμή Ευέλικτης Πίστωσης» με το ΔΝΤ το οποίο συνεργάστηκε με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να εκπονηθεί ένα σχέδιο «αναδιάρθρωσης της οικονομίας» του. 
Μετά έπρεπε να εφαρμοστεί έτσι ώστε να πιστωθεί η «Γραμμή» με 30 δισ. δολάρια.
Η «αναδιάρθρωσης της οικονομίας» επενδύθηκε από τους κυβερνώντες και τα ΜΜΕ με τις συνήθεις σε αυτές της περιπτώσεις δικαιολογίες: «αδυναμία του δημοσίου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες» οι «ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» οι «φόροι υπέρ του δημοσίου καταστρέφουν την ανταγωνιστικότητα» οι «συντάξεις απειλούν τα δημόσια ταμεία» η «οικονομία πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς».


Ένα από τα πρώτα μέτρα ήταν η ριζική αναμόρφωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος με βάση ιδιωτικοοικονομικά και τεχνοκρατικά κριτήρια με κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και αλλαγές στον μέγιστο χρόνο σπουδών που απέκλεισαν εκ των πραγμάτων χιλιάδες εργαζόμενους φοιτητές από την συνέχιση των σπουδών τους.
Όλα αυτά θεσμοθετηθήκαν «νομιμότατα» με την συνταγματική αναθεώρηση του 1992 όπου και καταργήθηκε κάθε διάταξη περί δημόσιας δωρεάν παιδείας. 
Η αναθεώρηση στην παιδεία μαζί με την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής γης (που πυροδότησε την εξέγερση των Ζαπατίστας) αποτέλεσαν την πρώτη δέσμη των νεοφιλελευθέρων μέτρων του ΔΝΤ στο Μεξικό.

Ακολούθησε κύμα καταλήψεων των Πανεπιστημίων από φοιτητές που κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο. Έληξαν με βία από την κυβέρνηση του Ερνέστο Σεντίγιο. Αυτή η καταστολή προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στα αμερικανικά ΜΜΕ. Με ενθουσιασμό οι New York Times έγραφαν πως: «Ειρηνική επιδρομή τερματίζει τη μακρά πολιορκία των φοιτητών στο Μεξικό» και η εφημερίδα Boston Globe διαπιστώνει πως «οι Σχολές είναι μπάχαλο μετά από ταλαιπωρία 291 ημερών».
Ενώ ο πρόεδρος Ερνέστο Σεντίγιο εξήγησε ότι «η δημοκρατία δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο την αρπαγή του πανεπιστημίου» από τους καταληψίες «που το μετέτρεψαν σε ατομική ιδιοκτησία τους». Η κυβέρνηση Σεντίγιο έστειλε 745 φοιτητές στα δικαστήρια με την κατηγορία της «ιδιοποίησης ξένης περιουσίας»!!!
Το Μεξικό είναι μια χώρα όπου το 42% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, και μόνο το 5,6% των παιδιών συνεχίζουν την μάθηση τους στην ιδιωτικοποιημένη παιδεία μετά από τα πρώτα έξι χρόνια του σχολείου, και με όλες τις οικονομικές και πολιτικές δομές της να είναι παραδομένες στις ΗΠΑ στο ΔΝΤ και στις πολυεθνικές. 

Επιπροσθέτως με νόμο η κυβέρνηση του Μεξικού ποινικοποίησε την κοινωνική διαμαρτυρία χαρακτηρίζοντας ως «τρομοκράτες» και «υπονομευτές του πολιτεύματος» τους κοινωνικούς αγωνιστές και με το πρόσχημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών τα αστυνομικά, τα στρατιωτικά και παραστρατιωτικά σώματα συντρίβουν κάθε πολιτική ή κοινωνική αντίσταση.
Οι φοιτητές οι εργάτες οι δάσκαλοι στο Μεξικό το οποίο έχει καταργήσει τα βασικότερα κοινωνικά δικαιώματα όπως η κοινωνική ασφάλιση οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας την ιδιοκτησία γης από μικροκαλλιεργητές την δημόσια εκπαίδευση και τα εργατικά δικαιώματα, δεν έχουν πάψη να εξεγείρονται.


Πρόσφατα στο Μεξικό οι αποκαλύψεις, με αφορμή την δολοφονία, από μεικτό απόσπασμα θανάτου, αποτελούμενο από αστυνομικούς και ναρκω-εμπόρους, των 43 φοιτητών της σχολής Normal Rural de Ayotzinapa, οι οποίοι είχαν πάει στην πόλη Ιγκουάλα για να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους- για τη στενή συνεργασία πολιτικών, αστυνομίας και καρτέλ ναρκωτικών συγκλόνισαν την χώρα.
Μα ας θυμηθούμε και τον Μάιο του 2006, όταν οι δάσκαλοι της Πολιτείας Οαχάκα του Μεξικού κατέβηκαν σε απεργία με αίτημα το κράτος να παρέχει στους ξυπόλυτους και υποσιτισμένους μαθητές παπούτσια ώστε να μπορούν να διασχίσουν τα βουνά για να φτάσουν στο σχολείο,ένα γεύμα ώστε να μην ζαλίζονταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και μια αύξηση στον πενιχρό μισθό τους.
Ακολουθεί… η γνωστή ιστορία:
Συλλήψεις και βασανισμοί.
Παρακρατικά «τάγματα θανάτου» περιφέρονται στην πόλη πυροβολώντας. Πολίτες «εξαφανίζονται» και ξένοι δημοσιογράφοι δολοφονούνται στους δρόμους μέρα μεσημέρι…
Τώρα στην Οαχάκα που οι μαζικές εργατικές οργανώσεις ποτέ δεν έπαψαν να δρουν για την ανατροπή των ως τώρα δεδομένων που δημιούργησαν τα διαρθρωτικά προγράμματα του ΔΝΤ και των ντόπιων φιλελεύθερων, αντιμετώπισαν ξανά την επέλαση των δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής τάξης. Αποτέλεσμα: εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.


Πρέπει να κάνουμε γρήγορα τις επιλογές μας: 
ή θα παραμείνουμε πειθήνια όντα σε ένα στενά καθορισμένο πλαίσιο σχεδιασμένο από αυτούς που μας διαχειρίζονται 
ή θα σηκώσουμε ανάστημα για την απώτατη πραγμάτωση της συντριβής του βάρβαρου καπιταλισμού!
Διαβάστε: «Άσπρα Μαντίλια στην Plaza de Mayo» (εκδόσεις ΚΨΜ)
http://www.kapsimi.gr/aspra-mantilia-stin-plaza-de-mayo
Δείτε: Εξάντας – Οι επαναστάτες της Οαχάκα
https://www.youtube.com/watch?v=bVu5hFZ7ayQ

Για το Πάρκο ΤΡΙΤΣΗΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την υπεράσπιση του πάρκου
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Πάρκου Τρίτση και δήλωσε:
«Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την υπεράσπιση του Πάρκου Τρίτση. Ενός πάρκου πραγματικά χώρου πράσινου, που δίνει ανάσα ζωής στους εργαζόμενους των δυτικών συνοικιών, που δίνει ανάσα ζωής σε όλο το λαό της Αττικής. Πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε συζήτηση για άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση του πάρκου. Πρέπει εδώ και τώρα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του πάρκου, να γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού που είναι απαραίτητες για τη στοιχειώδη λειτουργία. Χρειάζεται επαρκής κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσει το πάρκο να λειτουργήσει και να επιτελέσει αυτό το ρόλο και γι' αυτούς στους οποίους ανήκει, δηλαδή στο λαό της περιοχής».
από εδώ

περί Ελληνοφρένειας !!

Όταν ο Τσολιάς βγαίνει στο δρόμο γίνεται της… Ελληνοφρένειας !

Δουλεύω περισσότερα από 20 χρόνια στην τηλεόραση αλλά ποτέ δεν βρέθηκα σε γύρισμα που να γελάσω με την ψυχή μου τόσο… Η εξόρμηση του Τσολιά στο δρόμο είναι κανονικό πανηγύρι!

Ο ίδιος κινείται σαρωτικά, οι συνεργάτες της εκπομπής «πετάνε» και οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πραγματικά απολαυστικές: κάποιοι αιφνιδιάζονται με τη θέα του Τσολιά και σκάνε στα γέλια, άλλοι τρέχουν μόνοι τους να κάνουν «δήλωση», ελάχιστοι ντρέπονται και απομακρύνονται (επίσης σκασμένοι στα γέλια), ενώ η πιτσιρικαρία που μαζεύεται για να βγάλει φωτογραφίες θυμίζει μικρό συλλαλητήριο…

Ζήτησα από τον Θύμιο Καλαμούκη και τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη να παρακολουθήσω ένα γύρισμα του Τσολιά με τη φωτογραφική μου μηχανή. Για την ακρίβεια, να πάω στο τελευταίο εξωτερικό γύρισμα της σεζόν για την “Ελληνοφρένεια” την περασμένη Παρασκευή το πρωί, στον πεζόδρομο της Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι.

Δεν ξέρω αν καταφέρω τελικά να σας μεταφέρω την αίσθηση του γυρίσματος, σίγουρα πάντως την επόμενη φορά θα επιχειρήσω να το κάνω με βίντεο! Τόση ζωντάνια και κέφι, πολύ δύσκολα αποτυπώνονται σε μερικές φωτογραφίες με λεζάντες…Το “καμαρίνι” του Τσολιά είναι ένα απλό βανάκι εξωτερικών γυρισμάτων του Alpha. Εκεί μέσα ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης φοράει τη στολή του Τσολιά, κολλάει το μουστάκι με ειδική κόλλα και βάζει τη χαρακτηριστική περούκα με το κόκκινο σκουφάκι. Είναι υπόθεση ενός τετάρτου (περισσότερο μέχρι να κολλήσει το μουστάκι) και δεν απαιτεί τη βοήθεια μακιγιέζ και κομμώτριας. Η ομάδα είναι… αυτοεξυπηρετούμενη στα γυρίσματα του δρόμου.

Θύμιος Καλαμούκης στο postmodern:
“Ο Τσολιάς προέκυψε το 2007, όταν η “Ελληνοφρένεια” ήταν στο ΣΚΑΪ. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν τύπο που να ήταν η καρικατούρα του “ελληναρά”. Έναν καφράκο χουλιγκάνο που καλά καλά δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά βγάζει μόνο κραυγές και συνθήματα τραγουδιστά. Η περούκα προέκυψε τυχαία. Ήταν απόκριες και ο Αποστόλης είχε ντυθεί Αφρικανός για ένα πάρτι και αποφασίσαμε να κρατήσουμε την περούκα και να τη βάλουμε στον τσολιά. Αν θυμάμαι καλά, η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τσολιά, έγινε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στον Alpha o Τσολιάς εξελίχθηκε και άρχισε να μιλάει κανονικά, χωρίς να χάσει το θράσος να λέει εκείνα που οι άλλοι δεν τολμάνε να πούνε ή τα λένε κομψά και μετρημένα. Για την επόμενη σεζόν ετοιμάζουμε και νέα εξέλιξη...”
Η ιδέα του τελευταίου εξωτερικού γυρίσματος για τη σεζόν 2015-2016 (θα προβληθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου από τον Alpha), ήθελε τον Τσολιά να κάνει δημοσκόπηση για το εάν πρέπει η Αγγλία να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Στο γκάλοπ όμως η κουβέντα συνήθως γύριζε στο δικό μας δημοψήφισμα, και πως το “όχι” έγινε “ναι”.Η θερμοκρασία την Παρασκευή στο Χαλάνδρι ήταν κοντά στους 30 βαθμούς αλλά περισσότερο ιδρώσαμε όσοι προσπαθούσαμε να ακολουθήσουμε τον Τσολιά παρά ο ίδιος, που ήταν ντυμένος με σκουτιά και χοντρό καλτσόν. Δεν καταλαβαίνει τίποτα, όταν πηγαίνει μπροστά με το μικρόφωνο… Ορμάει στην παρέα των συνταξιούχων και δεν το βάζει κάτω, αν δεν τους κάνει να παραδεχτούν ότι στηρίζουν Μητσοτάκη…Ο Τσολιάς δεν είναι σεξιστής. Την πέφτει… εξίσου σε νεαρές κοπέλες αλλά και πιο ώριμες γυναίκες. Κι εκείνες κολακεύονται, ακόμα κι όταν τον βρίσκουν να στρογγυλοκάθεται ακάλεστος στο τραπέζι τους…

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης στο postmodern:
“Στο δρόμο, οι πιο ωραίες κουβέντες γίνονται με άτομα κάποιας ηλικίας. Συνήθως έχουν κάνει πολιτικές επιλογές για τις οποίες έχουν μετανιώσει, και εκεί ακριβώς τους κάνω πλάκα. “Χτυπάω” πριν προλάβουν να το καλοσκεφτούν κι έτσι βγαίνουν αυθόρμητες απαντήσεις. Αν βέβαια κάποιος μου πει ότι δεν θέλει να τον δείξουμε στην εκπομπή, το σέβομαι, αλλά συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. Ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που ρωτάς, δεν συναντώ τελευταία... Μάλλον θα ντρέπονται να το δηλώσουν... (γέλια) Φιλάκια ναι, όπως είδες, ζητάω και εισπράττω πολλά. Και φωτογραφίες βγαίνω – πως να χαλάσω χατίρι; Στις απόκριες πολλοί ντύνονται τσολιάδες και μας στέλνουν τις φωτογραφίες τους. Το καλό για μένα, είναι ότι βγάζω τη στολή και ξαναγίνομαι Αποστόλης, που τον αναγνωρίζουν μόνο οι φίλοι του. Μπορώ να πάω σούπερ μάρκετ ή σινεμά, χωρίς να κουβαλάω την “ταυτότητα” ενός χαρακτήρα... Κι αυτό είναι βασικό για την ψυχική ισορροπία ενός ανθρώπου που δουλεύει στην τηλεόραση...”
Εδώ βλέπετε το backstage του… backstage των γυρισμάτων της Ελληνοφρένειας. Πιτσιρικάδες αλλά και μεγαλύτεροι περαστικοί μαζεύονται, βγάζουν τα κινητά τους και προσπαθούν να απαθανατίσουν τον Τσολιά που βρέθηκε στο δρόμο τους. Για να μη μεγαλώσει το… συλλαλητήριο, ο Τσολιάς προσπαθεί να κινείται συνέχεια, ψάχνοντας για καινούργιους “στόχους”.Αιφνιδιασμός. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του Τσολιά. Εκεί που η κοπέλα κάνει τα ψώνια της και χαζεύει τις βιτρίνες, έρχεται από πίσω ο Τσολιάς και της πετάει μία ατάκα. Την περασμένη Παρασκευή άκουσα δεκάδες “άχ” έκπληξης, που συνεχίστηκαν με τρανταχτά γέλια…“Σε κόβω εγώ, έχεις ψηφίσει ΠΑΣΟΚ!”, λέει θρασύτατα ο Τσολιάς στον ανυποψίαστο περαστικό και – μαντέψτε – έχει πέσει μέσα! Ο κύριος προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή του…Ο Τσολιάς είναι sex symbol ! Έγινα μάρτυρας περίπτωσης που μία πολύ όμορφη κοπέλα (όχι της φωτογραφίας – μην παρεξηγηθούμε) του ζήτησε να βρεθούν το βράδυ και μάλιστα να έρθει στο ραντεβού με τη… στολή του Τσολιά! Μπορεί ο Αποστόλης να υπολείπεται κατά λίγους πόντους από τους κλασικούς εύζωνες αλλά… υπάρχει κάτι πιο αφροδισιακό από το χιούμορ;Πως λέτε ότι ξεκίνησε ο αθεόφοβος Τσολιάς την κουβέντα με τη συγκεκριμένη κυρία; “Πόση ώρα έκανες κρεπάρισμα για να σηκωθεί το μαλλί έτσι; Έλα, πες την αλήθεια!” Και η κυρία έσκασε στα γέλια και προσπάθησε να τον πείσει ότι της πήρε μόλις 10 λεπτά… (Μήπως τελικά όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να απομυθοποιεί την εικόνα μας; Είναι λυτρωτικό, αν το σκεφτείτε…)Από αυτή την κοπέλα ο Τσολιάς ζήτησε να της… ξεκουμπώσει το στηθόδεσμο. Δεν την έπεισε, αλλά είναι σίγουρο ότι της έφτιαξε την ημέρα, αφού ακόμα κι όταν έφυγε, εκείνη συνέχισε να γελάει…Το να κυκλοφορείς στο δρόμο με τον Τσολιά και τα παιδιά της “Ελληνοφρένειας” είναι μοναδική εμπειρία. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν και σταματάνε, κάποιοι οδηγοί κατεβαίνουν για να του σφίξουν το χέρι και να του πουν πόσο τον απολαμβάνουν, οι πάντες ζητάνε φωτογραφίες και εκείνος δεν χαλάει χατίρι… Νιώθεις ότι είσαι μέλος μίας πολύ χαρούμενης (και εξαιρετικά δημοφιλούς) παρέας…Στο γύρισμα της Παρασκευής συμμετείχαν (από αριστερά προς δεξιά) οι: Γιάννης Φωτιάδης, ηχολήπτης, ο Χρήστος Γκόγκας από την παραγωγή, Γιώργος Μιχελής, κάμεραμαν, ο Τσολιάς (Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης) και ο σκηνοθέτης Κώστας Γρηγοράκης. Το ευχάριστο μέρος του γυρίσματος τελείωσε σε λιγότερο από μία ώρα. Μετά θα ξεκινούσε το πιο “τεχνικό” μέρος της επεξεργασίας και του μοντάζ. Κάποια από τα “κιου” δεν θα δέσουν στο σύνολο, άλλα θα παίξουν πιο πολύ, άλλα πιο λίγο, το αποτέλεσμα πάντως, είναι βέβαιο, ότι θα μας κάνει να γελάσουμε… Τρίτη 21 Ιουνίου βράδυ, Ελληνοφρένεια στον Alpha. Σάτιρα μέχρι δακρύων!


Viva La Revolucion: εδώ η σημερινή ραδιοφωνικά !!