Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΑΦΉΝΕΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΉ ΝΑ ΜΑΚΕΛΕΎΟΥΝ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΈΝΟ ΚΌΣΜΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΆΧΟΥΣ ΤΗΣ ?!!

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών, από ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ήταν προσχεδιασμένη.

Ο τρόπος που εκτελέστηκε, η ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, έδειξε πως οι εμπνευστές επεδίωξαν ακόμα και να τραυματίσουν θανάσιμα ανθρώπους που εδώ και μερικές μέρες έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη πλατεία, επειδή ο καταυλισμός στη Μόρια χωρά 3.000 και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένοι 6.500!

Η επίθεση αυτή δεν ήρθε βέβαια από το πουθενά. 

Η κυβέρνηση, στηρίζοντας και εφαρμόζοντας τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για τον διπλό εγκλωβισμό και κυρίως τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, όπως τον πρόσφατο αμερικανοΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Συρίας, έχει μεγάλη ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά του Αιγαίου, τόσο σε βάρος των προσφύγων - μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται τα διάφορα φασιστοειδή για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους.

Η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί ώστε να ζουν αυτοί οι άνθρωποι ασφαλείς και με αξιοπρέπεια. 
Οι αιτήσεις ασύλου καρκινοβατούν, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε άλλους ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην ηπειρωτική χώρα.

Ακόμα και όταν υπάρχει κάποια μεταφορά προσφύγων σε άλλους χώρους στην ηπειρωτική χώρα, για αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την όποια τέτοια κίνηση και να υλοποιήσει «στο γράμμα της» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Από την άλλη, η Τουρκία αξιοποιεί το Προσφυγικό στα παζάρια με την ΕΕ και την Ελλάδα, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα και απειλώντας να αποχωρήσει από τη συμφωνία, αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση προς τη Δύση.

Την ίδια ώρα, το περιβόητο πρόγραμμα «επιλεκτικής μετεγκατάστασης» από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ για έναν ελάχιστο αριθμό προσφύγων, όχι μόνο δεν αποτέλεσε λύση, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν προχώρησε.

Κι ενώ χιλιάδες κατατρεγμένοι που γλίτωσαν από τον πόλεμο ζουν μια δεύτερη κόλαση στην προσφυγιά, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα hot spots, από τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί, λόγω της υποβάθμισης που συνιστά η λειτουργία αυτών των κέντρων, με τον κορεσμό και τις άθλιες συνθήκες, στο έδαφος των οποίων προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια.

Πάνω εκεί φύεται και η ρατσιστική, ξενοφοβική, δηλητηριώδης προπαγάνδα των φασιστών.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι πόλεμοι στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι η πραγματική αιτία του προσφυγικού ζητήματος. Το άθλιο παζάρι της ΕΕ και της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γι' αυτό χρειάζεται οι κάτοικοι στα νησιά και σε όλη τη χώρα να δουν τον πραγματικό αντίπαλο κι εκεί να στρέψουν τα πυρά τους. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές και η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Τώρα είναι η ώρα να γίνει πιο ισχυρή η πάλη ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση, πολέμους και τον ξεριζωμό, που μετράει νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων


Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την οργανωμένη επίθεση κατά προσφύγων στη Μυτιλήνη:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρών παιδιών και γυναικών, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο "hot spot". 

Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. 
Ο ξυλοδαρμός και τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί.

Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες. 
Ακόμα, ευθύνεται γιατί δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα "hot spots", από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες αξιοποίησαν το κάλεσμα που είχε προηγηθεί για συλλαλητήριο στο χώρο ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στη Μυτιλήνη, υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, προκειμένου να προσδώσουν δήθεν πατριωτικό χαρακτήρα στο έτοιμο σχέδιο βίας και τραμπουκισμών που είχαν κατά των προσφύγων.

Για τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν ευθύνονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες, τους οποίους στοχοποιούν η ναζιστική ΧΑ και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει. 
Οι κίνδυνοι εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχονται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά τη διαπάλη για το πως θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. 

Να δυναμώσει την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων απ' τα νησιά και συνολικά απ' τη χώρα μας».
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μεταξύ άλλων αναφέρει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου, Θράσος Αβραάμ:
«Μετά το τέλος της καθιερωμένης υποστολής της σημαίας που γίνεται κάθε Κυριακή το απόγευμα στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου στην προκυμαία της πόλης, ομάδα γνωστών μελών της ΧΑ μαζί με διάφορους ακροδεξιούς -ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν σε δύο τοπικούς συνδέσμους φιλάθλων- κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς με σκοπό να προπηλακίσουν τους εκεί συγκεντρωμένους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στην πλατεία από την περασμένη Τρίτη και ζητούν να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου τους και να φύγουν από το νησί. Οι πρόσφυγες αμέσως σχημάτισαν έναν κύκλο και στη μέση έβαλαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να τα προστατέψουν. Λίγο αργότερα τα φασιστοειδή άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες, πέτρες, σιδερικά και κροτίδες μέσα στα γυναικόπαιδα. Οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν σχηματίσει έναν κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες άρχισαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους. Τα φασιστοειδή έβαλαν φωτιά σε κάδους, έκαναν καταστροφές στα πεζοδρόμια και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων. Καθ' όλη την διάρκεια αυτών των επεισοδίων, οι πρόσφυγες παρέμειναν στην πλατεία χωρίς να απαντούν στις επιθέσεις των ακροδεξιών. Οι επιθέσεις και καταστροφές συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς να υπάρξει ούτε μια σύλληψη, ούτε μια προσαγωγή από την αστυνομία. Τα ξημερώματα οι δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν με τη βία τους πρόσφυγες που παρέμειναν αμετακίνητοι στην πλατεία και τους μετέφεραν στη Μόρια. Μέχρις ώρας δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των τραυματισμένων προσφύγων που έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από τις δολοφονικές επιθέσεις εις βάρος τους. Πληροφορίες μιλάνε για δεκάδες ανθρώπους.»Η επίθεση αυτή ήταν καλά οργανωμένη και μεθοδευμένη εδώ και μέρες, καθώς υπήρχαν καλέσματα μέσω κοινωνικών δικτύων αλλά και μηνυμάτων στα κινητά.Στις επιθέσεις αυτές έδωσαν τον τόνο άτομα νεαρής ηλικίας κυρίως προερχόμενα από χωριά του νησιού. Ανάμεσα στις άναρθρες κραυγές που έβγαζαν, κυριαρχούσε το "κάψτε τους" και πραγματικά αυτή ήταν η πρόθεση τους δεδομένου ότι πετούσαν φωτοβολίδες πάνω στις γυναίκες και τα μωρά. Η νύχτα αυτή που πέρασε, θα γραφτεί στην ιστορία του νησιού ως μια μεγάλη ντροπή».Πηγή:http://ellinofreneianet.gr/documents/mousafirides/1899-2018-04-24-09-31-00.html 
 ****************************

Οχι κύριοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.. δεν είστε απέναντι στα γεγονότα της Μυτιλήνης ! Είστε μέσα στα γεγονότα !
Εσείς εγκλωβίζετε χαροκαμένους και τα φασιστοειδή τους δέρνουν !
Εσείς εγκλωβίζετε χιλιάδες κατατρεγμένους στο νησί υπογράφοντας και υλοποιώντας εγκληματικές αποφάσεις της ΕΕ και της Τουρκίας ρίχνοντας το μπαλάκι στα φασιστοειδή να τους δέρνουν !
Εσείς έχετε κάνει την χώρα ένα απέραντο ΝΑΤΟικο στρατόπεδο με συμμετοχή στον πόλεμο και στο ξεσπίτωμα χιλιάδων ανθρώπων ...εσείς και οι σύμμαχοί σας στην ΕΕ τους εγκλωβίζετε αποτρέποντάς τους να ταξιδέψουν σε χώρες που αυτοί νομίζουν πως θα προστατευτούν σύμφωνα με την σύμβαση της Γενεύης ... εσείς έχετε κάνει τα νησιά του Αιγαίου ενα απέραντο στρατόπεδο ψυχών αδιαφορώντας και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους ... εσείς ανάβετε το πράσινο φως στα διάφορα φασιστοειδή να σπέρνουν χολή και μίσος στις κοινωνίες των νησιών και να φωνάζουν κάψτε τους !

Οχι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε απέναντι στο διαρκές ιμπεριαλιστικό έγκλημα! Είστε σημαιοφόροι ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή με τεράστιες ευθύνες και γι αυτά που ζούμε και γι αυτά που έρχονται !
Ο λαός ας βγάλει συμπεράσματα γι αυτά που συμβαίνουν ας δει τους πραγματικούς υπεύθυνους στο δράμα των λαών της περιοχής ας πάψει να τους ακολουθεί και ας τους βάλει στο στόχαστρο του αγώνα του στέλνοντάς τους στον αγύριστο !

Προχωρούν το Ξήλωμα σε Ό,τι έχει Απομείνει απ' την Κοινωνική Ασφάλιση !!

Με Χαραγμένη την γραμμή απ΄το 2000* με την συνθήκη της Λισσαβόνας για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση: 

-Προετοιμάζουν το έδαφος για τον επόμενο γύρο της επίθεσης
-Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις βιομηχάνων, κυβέρνησης και ΝΔ, δείχνοντας όλοι προς την ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση
Μιλώντας στο πρόσφατο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τα αποτελέσματα που είχε η ψήφιση του νόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος - λαιμητόμος υπηρετεί την «ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», αντιμετωπίζει «τις συνέπειες των δημογραφικών δεδομένων» και «διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», μειώνοντας συνολικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 13,4% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η διαφήμιση αυτού του νόμου από τα στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν μια «λύση ανάγκης», όπως πολλές φορές τον παρουσίαζαν, αλλά μία στρατηγική επιλογή για λογαριασμό του κεφαλαίου, που ενσωμάτωνε και μονιμοποιούσε όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος νόμος ανοίγει δρόμο για να ξεδιπλωθεί ο επόμενος γύρος της επίθεσης, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος και αντίστροφα τη μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από την ευθύνη για την Ασφάλιση και τη χρηματοδότησή της, όπως και την παραπέρα απαλλαγή της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις της.

Η συνισταμένη όλων αυτών υπηρετεί το στόχο της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», και επομένως την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ενώ ταυτόχρονα, το κεφάλαιο χώνεται πιο βαθιά σε έναν χρυσοφόρο τομέα, όπως είναι αυτός των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.


Οι «τρεις πυλώνες» με το βλέμμα του ΣΕΒ
Την πολιτική αυτή, που είναι και πολιτική της ΕΕ, έρχονται να υπηρετήσουν οι πρόσφατες παρεμβάσεις του ΣΕΒ, η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, αλλά και άλλων παραγόντων, οι οποίοι, με «εφαλτήριο» το νόμο 4387, πυκνώνουν τις «αναγνωριστικές βολές» και προετοιμάζουν κατάλληλα το έδαφος.

Για παράδειγμα, τον επόμενο γύρο της επίθεσης αποτυπώνει η πρόταση του ΣΕΒ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Σύμφωνα με αυτήν, το «νέο» ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να καταργεί την κρατική χρηματοδότηση, να μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές και να εξαϋλώνει τις ήδη πετσοκομμένες κύριες συντάξεις.

Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι απαιτούν την πλήρη και άμεση κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», μέχρι και την κατάργηση των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών.
 Η υλοποίηση αυτής της «πρότασης» παρουσιάζεται ως ένας από τους βασικούς όρους για την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται όλα τα αστικά επιτελεία προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των εργαζομένων και του λαού.

Να σημειωθεί ότι το «νέο σύστημα» που προβάλλει ο ΣΕΒ είναι στην πραγματικότητα το γνωστό και αντεργατικό μοντέλο των «τριών πυλώνων». 
Ο πρώτος, «δημόσιος» πυλώνας, της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βιομήχανοι, ακόμα και με τις καλύτερες - ανεδαφικές επί της ουσίας - προϋποθέσεις (35 - 40 χρόνια δουλειάς και εισφορών, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2%!), δεν θα αποδίδει ως σύνταξη πάνω από 27% - 30% του μέσου εισοδήματος του εργαζόμενου. 
Δηλαδή, για έναν μέσο εργατικό μισθό 900 ευρώ κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, η κύρια σύνταξη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 240 - 270 ευρώ!

Ο δεύτερος πυλώνας, ο οποίος θα καταλαμβάνει τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, θα είναι υποχρεωτικός, θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και δεν θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τις «αποδόσεις» και τις «επενδύσεις» των διαχειριστών. 
Μάλιστα, ο δεύτερος πυλώνας μπορεί να είναι ιδιωτικός φορέας.

 Ο τρίτος πυλώνας θα είναι αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση, για τους εργαζόμενους που θα πληρώνουν πρόσθετη εισφορά, χωρίς βέβαια και εδώ να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της παροχής που θα πάρουν τελικά...


Και στο βάθος... ιδιωτική ασφάλιση

«Το νέο σύστημα δεν θα έχει καμία κρατική χρηματοδότηση»,αποφαίνεται με πανηγυρικό τόνο ο ΣΕΒ, εκφράζοντας τον πραγματικό «καημό» του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν είναι άλλος από την πλήρη απαλλαγή του αστικού κράτους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να «απελευθερωθούν» περισσότερα κρατικά κονδύλια για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι η κρατική χρηματοδότηση, που έτσι κι αλλιώς βαίνει μειούμενη, με βάση τους μέχρι τώρα ψηφισμένους νόμους, θα καλύψει τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», δηλαδή μέχρι το 2045, για τους παλιότερους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, η «πρόταση» του ΣΕΒ περιλαμβάνει την άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 13,33% στο 12% (-10%), που με τα σημερινά δεδομένα θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις πρόσθετο όφελος περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Και βέβαια, οι βιομήχανοι απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρχίζοντας από το νόμο 4387, μέχρι και την πλήρη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στους παλιούς συνταξιούχους.

Ο ΣΕΒ, μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει «τεχνοκρατικά» τα αντιδραστικά του σχέδια, φτάνει στο σημείο να ζητά την πλήρη περικοπή των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών (500.000 άτομα), για την «εξοικονόμηση πόρων» ύψους 6 δισ. ετησίως!

Για να περάσει ο παραπάνω σχεδιασμός και να δημιουργηθεί ένα αμιγώς ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, ο ΣΕΒ προτείνει ως «δέλεαρ» οι εργαζόμενοινα μην καταβάλλουν εισφορά για τον πρώτο πυλώνα και οι σημερινές εισφορές τους (6,67% επί του μισθού τους) να «καλύψουν» την αύξηση του φόρου εισοδήματος των μισθωτών, η οποία θα προκύψει μετά από την ήδη ψηφισμένη παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, την οποία αναφανδόν στηρίζει ο ΣΕΒ.

Βέβαια, και αυτή η πρόταση εντάσσεται στην προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης που θα δημιουργηθεί το αργότερο από το 2020, με τη νέα μείωση των μισθών, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, και καθόλου δεν αποβλέπει στην ελάφρυνση των εργαζομένων. 
Σε κάθε περίπτωση, υπηρετεί τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικότερα τον πάγιο στόχο του για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. 
Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο ΣΕΒ ομολογεί, «με τη μείωση των εισφορών δημιουργείται ο χώρος ώστε να λειτουργήσει προαιρετικά και τρίτος πυλώνας ιδιωτικής ασφάλισης»...


Σε κοινό βηματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το μοντέλο των «τριών πυλώνων», εκτός από τον ΣΕΒ, αντιγράφει και προβάλλει ανοιχτά και η ΝΔ. Ετσι, μιλώντας στο τελευταίο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο το υιοθέτησε, αλλά υπερθεμάτισε κιόλας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική η ασφάλιση στον δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία), όπου όμως φορέας Ασφάλισης θα είναι και ιδιωτικές εταιρείες, για να μπορεί ο εργαζόμενος να επιλέγει. 
Με την «καινοτομία» αυτή, η ΝΔ ζητά να ανοίξει ο δρόμος στην άμεση ιδιωτικοποίηση της μέχρι τώρα δημόσιας Ασφάλισης, που στη χώρα μας είχε τη μορφή της επικουρικής σύνταξης. 
Και βέβαια, συμπληρώνει κι αυτήν την πρότασή της με την απαίτηση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, έδειξε κι αυτός ως «αναγκαία λύση» την παραπέρα εμπλοκή των μονοπωλιακών ομίλων στην Ασφάλιση. Οπως είπε,
«όσο περνούν τα χρόνια, ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν όμως σήμερα διαδικασίες εν εξελίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, οπότε χρειάζεται και σε αυτήν την αγορά να είμαστε προνοητικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες εξελίξεις».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όχι μόνο παρότρυνε την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον του για το ρόλο που πρέπει να αναλάβουν οι ιδιωτικές εταιρείες, μπροστά στον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επανέλαβε, μάλιστα, την πρότασή του για συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών μέσω ΣΔΙΤ, φωτογραφίζοντας τον κλάδο της Υγείας.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η ΝΔ συντονίζονται και συγκλίνουν σε μια νέα επέλαση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα κορυφωθεί στη «μεταμνημονιακή» εποχή, επαληθεύοντας ότι οι θυσίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι χωρίς τέλος για το λαό. Πυρήνας αυτού του νέου γύρου της επίθεσης, παρά τις επιμέρους διαφορές στις προτάσεις, είναι η παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, με άμεση εμπλοκή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της Υγείας.

Υπόβαθρο της επίθεσης είναι η μετατροπή πλέον της πλειοψηφίας των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα, μαζί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους, που ήδη επέφερε ο νόμος 4387.

Αυτόν το νόμο εκθειάζει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, καθώς αποτελεί τη μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους καπιταλιστές, αφού, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις παροχές του δημόσιου συστήματος, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για πεδία κερδοφορίας και σε αυτόν τον τομέα.


*
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6865570