Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020

Για τη Θεραπεία του Covid-19: Η Ιστορία της Interferon Alfa2b Στην ΚΟΥΒΑ

"Ήταν ο Comandante en jefe Fidel Castro Ruz, με την οραματιστική του σκέψη, που κατανόησε την ανάγκη για την Κούβα να βυθιστεί στον τομέα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας".

Αρχείο Granma

Η υπερηφάνεια της Κούβας στην Interferon Alfa 2b 

Η ιστορία της ιντερφερόνης στην Κούβα, που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της Covid-19

Η υπερηφάνεια της Κούβας στην Interferon Alfa 2b αποτελεί φυσική αντίδραση, δεδομένου του διεθνούς κύρους που απολαμβάνει το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, το οποίο παράγει το φάρμακο.
Η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ιντερφερόνη Alpha 2b συνεχίζει να κάνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και καταγράφει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, δεδομένης της αποτελεσματικότητάς της στη θεραπεία ασθενών με το νέο coronavirus SARS Cov-2, που προκαλεί την ασθένεια γνωστή ως Covid-19.
Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα εμβόλιο το οποίο «θαυμάσια» αποτρέπει τη μόλυνση ούτε ένα 100% φάρμακο που παράγεται στην Κούβα, αν και η κουβανέζικη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση του μορίου της ιντερφερόνης έχει καταστήσει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και βελτιώνει την ποιότητα του προϊόντος.
Αυτός δεν είναι εθνικός σοβινισμός, αλλά μάλλον ακριβές γεγονός, όπως αποδεικνύεται από το διεθνές κύρος που απολαμβάνει το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB).
Σύμφωνα με τον Santiago Dueñas Carrera, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της κοινοπραξίας Changchun Heber Biological Technology - η οποία παράγει Alpha Interferon 2b με την τεχνολογία της Κούβας - η απόφαση να δημιουργηθεί αυτή η οντότητα το 2003 βασίστηκε στο κοινό συμφέρον της Κούβας και της Κίνας να αναπτύξουν την παραγωγή και την εμπορευματοποίηση βιοτεχνολογικών προϊόντων, με βάση την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει οι κουβανοί επιστήμονες στον τομέα αυτό.
Προς το σκοπό αυτό, είπε, η μεταφορά τεχνολογίας και γνώσεων από το CIGB στη νέα εταιρεία της Κούβας-Κίνας για την παρασκευή αυτού του θεραπευτικού φαρμάκου με αντιιική δράση, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε το 2007 με την απόκτηση υγειονομικής εγγραφής .
"Την εποχή εκείνη, η ιντερφερόνη άρχισε να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ηπατίτιδα B και C, μέχρι να της χορηγηθεί κάλυψη από την κινεζική ιατρική ασφάλιση, η οποία έχει διευρύνει τη διαθεσιμότητα σε 20 περιοχές της χώρας".
Όταν ιδρύθηκε η Changchun Heber, η ιντερφερόνη είχε ήδη χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε άλλες χώρες, αλλά η κινεζική κυβέρνηση αναγνώρισε την ικανότητα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας της Κούβας να αναπτύξει ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα και επέλεξε να συνεργαστεί μαζί μας,
"Επί του παρόντος, το φάρμακο παράγεται στο εργοστάσιο κοινής επιχείρησης σε τέσσερις κύριες μορφές, με διαφορετικές δόσεις, όλες τις ενέσιμες: 3, 5, 6 και 10 εκατομμύρια διεθνείς μονάδες ανά φιαλίδιο, ενώ από τότε που ξεκίνησε την εμπορία, το 2007, μέχρι το τέλος 2019, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από τέσσερις εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ασθενείς στη χώρα."Αυτό είναι το υπόβαθρο για το πώς η« κουβανική »ιντερφερόνη έφτασε στην Κίνα και τις προηγούμενες χρήσεις που της δόθηκαν, πριν στην παρούσα επιδημιολογική κατάσταση», είπε.
Μετά την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο υπουργός Υγείας της Κίνας ζήτησε από τις εταιρείες που παράγουν ιντερφερόνη, συμπεριλαμβανομένης της Changchun Heber, να προμηθεύσουν το φάρμακο αυτό στο σύστημα υγείας. "Δεν είναι το μόνο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά είναι ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα για τη θεραπεία του Covid-19, ειδικά σε μορφή αερολύματος.
ΑΠ' ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Για να κατανοήσουμε πώς η ανάπτυξη της ιντερφερόνης Alfa 2b ήρθε στην Κούβα, πρέπει να επιστρέψουμε στο νούμερο 149, στη γειτονιά της Atabey στην Αβάνα, με μόλις 180 τετραγωνικά μέτρα χώρου, όπου ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση πήρε ρίζα.
Απόλυτα πιστή στην ιστορία, μπορούμε να πούμε: "Ήταν ο Comandante en jefe Fidel Castro Ruz, με την οραματιστική του σκέψη, που κατανόησε την ανάγκη για την Κούβα να βυθιστεί στον τομέα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας".
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Gustavo Furrazola Gómez, βιολόγος από το επάγγελμα και ιδρυτής του CIGB, θυμάται τις πρώτες μέρες:
Οι εργασίες για το έργο άρχισαν το 1981, αφού ο Fidel συναντήθηκε με τον αμερικανικό γιατρό Randolph Lee Clark. "Με την ευκαιρία αυτή, ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης τον ρώτησε για τις νεότερες θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν διεθνώς για τη θεραπεία του καρκίνου και ο Lee Clark του είπε για την ιντερφερόνη που αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο που σκηνοθέτησε στο Τέξας. αυτή τη συνάντηση, δύο Κουβανοί επιστήμονες ταξίδεψαν στο Τέξας για να λάβουν ένα ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης ».
Αργότερα, τέσσερις άλλοι ειδικοί εντάχθηκαν στην ομάδα αυτή, η οποία ταξίδεψε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στο εργαστήριο του καθηγητή Kari Cantell, ο οποίος είχε απομονώσει το μόριο της ιντερφερόνης το 1972.
Οι επιστήμονες επέστρεψαν στην Κούβα και, με την υποστήριξη άλλων επαγγελματιών, το «μικρό σπίτι» που αναμορφώθηκε ως εργαστήριο έγινε το επίκεντρο μιας έντονης προσπάθειας, καθιστώντας δυνατή την πρώτη παραγωγή στη χώρα μας ιντερφερόνης, από λευκά αιμοσφαίρια, στις 28 Μαΐου , 1981, θυμάται ο Furrazola.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
"Όταν η βιομηχανία βιοτεχνολογίας της Κούβας ξεκίνησε την παραγωγή ιντερφερόνης, χρησιμοποιήθηκε μια τεχνολογία πολύ παρόμοια με εκείνη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Schering-Plough.
«Αλλά ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητές μας στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, επιδιώκοντας να βελτιώσουμε την παραγωγική διαδικασία», υπενθυμίζει ο Yaí Cruz Ruiseco, σημερινός διευθυντής των εισαγωγών CIGB, ο οποίος εργάστηκε για 16 χρόνια στη γραμμή παραγωγής ιντερφερόνης.
Έρευνες που διεξήχθησαν μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μεθόδους βασισμένες στην καθιερωμένη πρακτική και κλιμάκωση για την παραγωγή του εν λόγω φαρμάκου και χάρη σε αυτή την τεχνολογία μπορούμε να φθάσουμε στο 99% καθαρότητα στην εξαγωγή του μορίου της ιντερφερόνης, το οποίο είναι πολύ δύσκολο, επιπλέον στο γεγονός ότι οι παρτίδες παράγονται με υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, πρόσθεσε.
Το CIGB συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Παρασκευών (BioCen) στην παραγωγή της ιντερφερόνης Alpha 2b, ειδικά στο δεύτερο στάδιο, το οποίο συνίσταται στην πλήρωση των δοχείων και την ξήρανση με ψύξη του προϊόντος, για την προετοιμασία του φαρμάκου για διανομή στην τελική του μορφή.
Έχουμε πάντα συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους στην κλινική και την έρευνα, ανάλογα με τις νέες εφαρμογές του φαρμάκου με διαφορετικούς ασθενείς, αφού, αν και χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου, η ιντερφερόνη έχει επίσης αντιιικές ιδιότητες, εξήγησε ο Κρουζ.
Αξίζει να σημειωθεί, πρόσθεσε, ότι το φάρμακο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες επιδημιολογικές καταστάσεις στην Κούβα, όπως η επιδημία αιματοχειρουργικού πυρετού του δάγκειου πυρετού το 1981 και στη δεκαετία του 1990 για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας ιικής προέλευσης, αυτή τη φορά με τη μορφή οφθαλμού σταγόνες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, λόγω της κατάστασης Covid-19, το CICB εργάζεται αδιαλείπτως για να αυξήσει την παραγωγή και ότι οι εργαζόμενοι όπως ο Gustavo Furrazola είναι περήφανοι που συμμετείχαν στην απόκτηση ενός φαρμάκου που βοήθησε τόσους πολλούς, ανεξάρτητα από τις ώρες εργασίας που επενδύσει. 
Όπως λέει, με τα δικά του λόγια, "σε στιγμές όπως αυτές, θυμόμαστε την οραματιστική προοπτική του Fidel, και αυτό γίνεται ένας ακόμη λόγος για τη δέσμευσή μας".