Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ και ΓΙΑ το Facebook ?? !!

Αν και δεν έχουμε καμία εκτίμηση για την σελίδα που βρήκαμε το δημοσίευμα, κάνουμε αυτήν την ανάρτηση λόγω της επικαιρότητας των αποκαλύψεων που αφορά το Facebook και Ας προβληματιστούμε για τον ρόλο των social media και την σύνδεσή τους με τις πολυεθνικές και τις μυστικές υπηρεσίες:

Μετά από πέντε ημέρες και αρκετά δισεκατομμύρια χαμένα τα όσα είπε ο ιδρυτής του Facebook δεν έπεισαν και πολύ - Ζήτησε συγγνώμη σε συνέντευξή του στο CNN
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με την δημοσιότητα. Όσο και αν ηχεί παράξενο, ο εμπνευστής της πιο διάσημης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, είναι μάλλον ένας αγοραφοβικός τύπος, που δεν θέλει να φαίνεται πολύ.

Επί μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, ο ιδρυτής του Facebook τηρούσε σιγή ιχθύος. 


Το περιβάλλον του τόνιζε ότι ο Ζούκερμπεργκ θα απαντούσε, μόνο που άργησε πολύ να το κάνει για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Πολλοί θα πουν ότι περίμενε να έχει τις απαντήσεις στο τι θα πράξει το Facebook μετά το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα 50.000.000 χρηστών. Αυτοί που τον ξέρουν πολύ καλά, πιστεύουν ότι ο Ζούκερμπεργκ «σύρθηκε» ουσιαστικά σε μια απολογία, γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Τελικά όχι μόνο απολογήθηκε με μία δήλωση μέσω Facebook αλλά έδωσε συνέντευξη και στο CNN. 
Εκεί ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε πρόθυμος να δώσει εξηγήσεις σε επιτροπή του Κογκρέσου αν αυτό του ζητηθεί, ενώ υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμιστεί η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης καλύτερα. 
Ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο, κάτι που δεν έκανε νωρίτερα με την ανάρτησή του στο Facebook. «Ήταν μια μεγάλη ρήξη στην εμπιστοσύνη και θέλω να ζητήσω συγγνώμη που αυτό συνέβη» δήλωσε προσθέτοντας: «Εχουμε μια βασική ευθύνη να προστατεύουμε τα δεδομένα των πολιτών».

Επιχειρώντας, μάλιστα, να δώσει μια εξήγηση γιατί δεν υπήρξε αντίδραση το 2015 όταν το Facebook ενημερώθηκε για την υπόθεση Cambridge Analytica είπε ότι «δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι συνηθισμένος όταν οι άνθρωποι μου βεβαιώνουν εγγράφως ότι θα κάνουν κάτι, να το κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι ήταν ξεκάθαρα ένα λάθος στην οπτική. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο λάθος ξανά».Η κατρακύλα της μετοχής και οι απώλειες των κοντά τριάντα δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στον ιδρυτή του Facebook. Ακόμη πιο δύσκολη ήταν η παραδοχή του ότι «κάναμε λάθη» συνεπικουρούμενη από το «έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε».

Το να λέει όμως «προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί» ηχεί μάλλον σαν ένα κακόγουστο αστείο για τον τύπο που ήταν και παραμένει διάνοια σε τέτοια θέματα.

Είναι ο ίδιος τύπος-αρκετά μεγαλύτερος πλέον-που «καθάρισε» στεγνά πετώντας τους έξω, όλους τους συνιδρυτές του Facebook, θέλοντας να κρατήσει όλη τη δόξα και το χρήμα που ερχόταν για τον εαυτό του.

Μόνο ένας, ο Εντουάρντο Σεβερίν τον κέρδισε -αναγράφεται επίσημα ως συνιδρυτής της πιο διάσημης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης- αποσπώντας του μάλιστα ένα τεράστιο ποσό με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το πόσα πήρε, δεν έγινε ποτέ γνωστό και ίσως να μην έχει και τόση σημασία πια, αφού ο Ζούκερμπεργκ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα εβδομήντα δισεκατομμύρια δολάρια και παρά τις απώλειες τριών περίπου δισεκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος δεν φαίνεται να άλλαξε πολύ σαν χαρακτήρας.

Ο άνθρωπος που παράτησε το Χάρβαρντ για να κυνηγήσει εμμονικά το όνειρό του, εξακολουθεί να είναι απρόσιτος στα media.

Η τοποθέτηση-μέσα από την σελίδα του στο Facebook φυσικά-ήταν μια καθυστερημένη απολογία εκ των υστέρων, που δύσκολα πείθει.

Για πολλούς γνώστες της υπόθεσης και για ανθρώπους που τον ξέρουν προσωπικά, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βιώνει ένα μετέωρο βήμα, που μπορεί να μην αποβεί μοιραίο στη διαδρομή του.

Μια διαδρομή που ξεκίνησε στους διαδρόμους και τους κοιτώνες του Χάρβαρντ, με τον νεαρό τότε Μαρκ να ξεχνιέται τόσο ώστε να βγαίνει βόλτα με τις σαγιονάρες και κατέληξε σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων που δέχθηκε μια πολύ γερή σφαλιάρα.


Η μακροσκελής δήλωση του «μίστερ Facebook»

«Θέλω να μοιραστώ μια ενημέρωση για την κατάσταση της υπόθεσης Cambridge Analytica, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που έχουμε ήδη κάνει και τα επόμενα βήματα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό θέμα.
Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, και αν δεν μπορούμε, τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πώς να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός να συμβεί ξανά σήμερα, τις έχουμε ήδη πάρει χρόνια πριν. Αλλά κάναμε και λάθη, υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε, και πρέπει να το κάνουμε.
Εδώ είναι ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:
Το 2007, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα του Facebook με το όραμα ότι περισσότερες εφαρμογές πρέπει να είναι κοινωνικές. Το ημερολόγιό σας θα πρέπει να μπορεί να δείχνει τα γενέθλια των φίλων σας, οι χάρτες σας θα πρέπει να δείχνουν πού ζουν οι φίλοι σας, και το βιβλίο διευθύνσεων θα πρέπει να δείχνει τις φωτογραφίες. Για να γίνει αυτό, δώσαμε τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδεθούν σε εφαρμογές και να μοιραστούν ποιοι ήταν οι φίλοι τους και κάποιες πληροφορίες γι ' αυτές.
Το 2013, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ονόματι Αλεξάντρ Κόγκαν, δημιούργησε μια εφαρμογή κουίζ προσωπικότητας. Εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 άτομα που μοιράζονταν τα δεδομένα τους, καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο λειτούργησε η πλατφόρμα μας τότε, αυτό σήμαινε ότι ο Κόγκαν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια από τα δεδομένα των φίλων τους.
Το 2014, για να αποτρέψουμε τις καταχρηστικές εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να περιορίσουμε δραματικά τις εφαρμογές δεδομένων. Το πιο σημαντικό, οι εφαρμογές όπως του Κόγκαν δεν μπορούν πλέον να ζητούν δεδομένα για τους φίλους ενός ατόμου, εκτός αν οι φίλοι τους είχαν επίσης εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή. Ζητούμε επίσης από τους προγραμματιστές να πάρουν έγκριση από εμάς πριν μπορέσουν να ζητήσουν κάποια ευαίσθητα δεδομένα από τους ανθρώπους. Αυτές οι ενέργειες θα αποτρέψουν οποιαδήποτε εφαρμογή όπως του Κόγκαν από το να έχει πρόσβαση σε τόσα δεδομένα σήμερα.
Το 2015, μάθαμε από τους δημοσιογράφους στην Guardian ότι ο Κόγκαν είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με το Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους προγραμματιστές να μοιράζονται δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των ανθρώπων, έτσι αμέσως απαγορεύσαμε την εφαρμογή του Κόγκαν από την πλατφόρμα μας, και απαιτήσαμε από τον Κόγκαν και το Cambridge Analytica να πιστοποιήσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα ακατάλληλα δεδομένα που αποκτήθηκαν. Παρείχαν αυτές τις πιστοποιήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε από τον Guardian, τους New York Times και το κανάλι 4 ότι το Cambridge Analytica μπορεί να μην είχε διαγράψει τα δεδομένα, όπως είχαν διαβεβαιώσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Το Cambridge analytica ισχυρίζεται ότι έχουν ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έναν έλεγχο της σήμανσης από μια εταιρεία που προσλάβαμε για να το επιβεβαιώσει. Επίσης δουλεύουμε με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.
Αυτό ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης μεταξύ του Κόγκαν, του Cambridge analytica και του Facebook. Αλλά ήταν επίσης παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των ανθρώπων που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να το προστατεύσουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό.
Σε αυτή την περίπτωση, κάναμε ήδη τα πιο σημαντικά βήματα πριν από μερικά χρόνια το 2014 για να εμποδίσουμε τους κακούς παράγοντες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο. Αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κάνουμε και θα περιγράψω αυτά τα βήματα εδώ:
Πρώτον, θα ερευνήσουμε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών πριν αλλάξουμε την πλατφόρμα μας για να μειώσουμε δραματικά την πρόσβαση στα δεδομένα το 2014, και θα διεξάγουμε πλήρη έλεγχο κάθε εφαρμογής με ύποπτη δραστηριότητα. Θα απομακρύνουμε κάθε προγραμματιστή από την πλατφόρμα μας που δεν συμφωνεί με έναν διεξοδικό έλεγχο. Και αν βρούμε προγραμματιστές που έκαναν κατάχρηση προσωπικών αναγνωρίσιμων στοιχείων, θα τους απομακρύνουμε και θα πούμε σε όλους ότι επηρεάζονται από αυτές τις εφαρμογές. Αυτό περιλαμβάνει και άτομα των οποίων τα δεδομένα Κόγκαν και εδώ.
Δεύτερον, θα περιορίσουμε την πρόσβαση στα δεδομένα των προγραμματιστών ακόμη περισσότερο για να αποτρέψουμε άλλα είδη κακοποίησης. Για παράδειγμα, θα αφαιρέσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα σας αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους σε 3 μήνες. Θα μειώσουμε τα δεδομένα που δίνετε σε μια εφαρμογή όταν υπογράψετε -- μόνο το όνομά σας, τη φωτογραφία προφίλ και τη διεύθυνση email σας. Θα ζητήσουμε από τους προγραμματιστές όχι μόνο να πάρουν έγκριση αλλά και να υπογράψουν συμβόλαιο για να ζητήσουν από οποιονδήποτε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις τους ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Και θα έχουμε περισσότερες αλλαγές να μοιραστούμε τις επόμενες μέρες.
Τρίτον, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνετε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας. Τον επόμενο μήνα, θα δείξουμε σε όλους ένα εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεις σας με τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει και έναν εύκολο τρόπο να ανακαλέσει τα δικαιώματα των εφαρμογών στα δεδομένα σας. Έχουμε ήδη ένα εργαλείο για να το κάνουμε αυτό στις ρυθμίσεις απορρήτου σας, και τώρα θα βάλουμε αυτό το εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεις σας για να βεβαιωθούμε ότι θα το δουν όλοι.
Πέρα από τα μέτρα που είχαμε ήδη λάβει το 2014, πιστεύω ότι αυτά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβουμε για να συνεχίσουμε να διασφαλίσουμε την πλατφόρμα μας.
Ξεκίνησα το facebook, και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για ό, τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Θέλω να κάνω ό, τι χρειάζεται για να προστατέψω την κοινότητά μας. Ενώ αυτό το συγκεκριμένο θέμα που αφορά το cambridge analytica δεν θα πρέπει πλέον να συμβαίνει με νέες εφαρμογές σήμερα, αυτό δεν αλλάζει ό, τι συνέβη στο παρελθόν. Θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να διασφαλίσουμε περαιτέρω την πλατφόρμα μας και να καταστήσουμε την κοινότητά μας ασφαλέστερη για όσους βγαίνουν μπροστά.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεχίσετε να πιστεύετε στην αποστολή μας και να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε αυτή την κοινότητα μαζί. Ξέρω ότι χρειάζεται περισσότερο για να διορθώσεις όλα αυτά τα θέματα απ ' ό, τι θα θέλαμε, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα το ξεπεράσουμε και θα χτίσουμε μια καλύτερη υπηρεσία μακροπρόθεσμα».
Η ανάρτηση στο Facebook:Δείτε βίντεο: Κλυδωνίζεται το Facebook παρά την απολογία ΖούκερμπεργκΑν και δεν έχουμε καμία εκτίμηση για την σελίδα που βρήκαμε το δημοσίευμα, κάνουμε αυτήν την ανάρτηση λόγω της επικαιρότητας των αποκαλύψεων που αφορά το Facebook και Ας προβληματιστούμε για τον ρόλο των social media και την σύνδεσή τους με τις πολυεθνικές και τις μυστικές υπηρεσίες 

*********************
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Κοινοβουλευτικές και δικαστικές «έρευνες» σε ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν για τις δοσοληψίες ανάμεσα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebookτου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τη βρετανική εταιρεία ανάλυσης και αξιοποίησης προσωπικών δεδομένων «Cambridge Analytica», με αποτέλεσμα την αξιοποίηση στοιχείων με σκοπό τη χειραγώγηση ψηφοφόρων, που φαίνεται πως έγινε μεταξύ άλλων και στην περίπτωση του προεκλογικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Χτες ο Ντέιμιεν Κόλινς, πρόεδρος της Επιτροπής Μέσων Ενημέρωσης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, κατηγόρησε το Facebook ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή όταν ζητήθηκε πριν καιρό από στελέχη της εταιρείας να εξηγήσουν πώς αξιοποιούν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών της ιστοσελίδας.
 Προχτές αργά το βράδυ, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της «Cambridge Analytica», Αλεξάντερ Νιξ, αποπέμφθηκε από την εταιρεία μετά την προβολή βίντεο που είχε τραβηχτεί μυστικά από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 4»και τον έδειξε να καμαρώνει για το «βασικό ρόλο» που έπαιξε η εταιρεία στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε εργαλεία που έκαναν πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο το «ρόλο» της εταιρείας. 
Η αξιοποίηση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την «Cambridge Analytica» έγινε έμμεσα, μέσω της εφαρμογής «Τhis is your digital Life» που είχε δημιουργήσει το 2014 η εταιρεία «Global Science Research», του Βρετανού ακαδημαϊκού ερευνητή ψυχολογίας Αλεξάντερ Κόγκαν. 
Οι περίπου 270.000 χρήστες της εφαρμογής πληρώθηκαν για να κάνουν ένα ψυχολογικό τεστ, μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν προσωπικά δεδομένα όχι μόνο των ίδιων αλλά των φίλων τους στο Facebook, και έτσι συγκεντρώθηκε ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων.
Ο Κόγκαν, χτες, μιλώντας στο BBC κατηγόρησε το Facebook και την «Cambridge Analytica»ότι ουσιαστικά τον χρησιμοποίησαν ως «αποδιοπομπαίο τράγο», παρά το γεγονός ότι η τελευταία τον είχε διαβεβαιώσει πως η «δουλειά» γινόταν «απολύτως νόμιμα».

*********

Δες ανάρτησή μας πριν 2 χρόνια:

Το ΚΚΕ, το διαδίκτυο και οι παραδοχές των μυστικών υπηρεσιών


"Ist die Deutsche Bank eine kriminelle Vereinigung?" (Είναι η Ντώυτσε Μπανκ εγκληματική οργάνωση;)


Διαμόρφωση συστημικού κινδύνου από την Ντώυτσε Μπανκ [πηγή: IMF, report 16/189, 6/2016]
Στην Ντώυτσε Μπανκ έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε τούτο το ιστολόγιο. Όχι άδικα, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτή η γερμανική τράπεζα μπορεί να γίνει η θρυαλλίδα για να τιναχτεί στον αέρα το καπιταλιστικό οικοδόμημα όπως το ξέρουμε. Για παράδειγμα, λέγαμε στις 18/11/2014 ("Stress test: μυστικά και ψέμματα ...και κάποιες αλήθειες"):
Σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασε η ίδια η Ντώυτσε Μπανκ (σελ. 20), την 30/06/2014 η τράπεζα είχε συνολικές τοποθετήσεις ύψους 1.665.410 εκατομμύρια (διαβάστε σωστά το νούμερο: ένα τρισεκατομμύριο εξακόσια εξήντα πέντε δισεκατομμύρια τετρακόσια δέκα εκατομμύρια!) ευρώ, από τα οποία μόλις τα 387.901 εκατομμύρια αφορούσαν δάνεια. Τα υπόλοιπα αφορούσαν τοποθετήσεις σε διάφορα παράγωγα προϊόντα, ομόλογα κλπ, δηλαδή σε ρισκαδόρικα προϊόντα, άσχετα αν ο κίνδυνος ήταν μικρός ή μεγάλος. Πάντοτε σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση (σελ. 75), τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονταν εκείνη την ημέρα σε 68.401 εκατομμύρια.
Με απλά λόγια: την 30/06/2014, η Ντώυτσε Μπανκ βρέθηκε να έχει τοποθετήσεις πάνω από ενάμισυ τρισεκατομμύριο ενώ τα ίδια κεφάλαιά της μόλις που ξεπερνούσαν τα 68 δισεκατομμύρια. Αν ψάχνετε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της, πάρτε κομπιουτεράκι: 68.401 / 1.665.410 = 0,041. Δηλαδή, στις 30/06/2014, η "μεγάλη" και "πανίσχυρη" Ντώυτσε Μπανκ είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μόλις 4,01% ενώ το αποδεκτό ποσοστό είναι 10% και το ποσοστό ασφαλείας 8%.
Διακύμανση τής μετοχής τής Ντώυτσε Μπανκ 3/2006 - 3/2017 [πηγή: StochCharts.com]  
Αν και μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες του κόσμου, η γερμανική αστυνομία δεν διστάζει να προβληματιστεί δημοσίως αν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο άρθρο "Ist die Deutsche Bank eine kriminelle Vereinigung?" (Είναι η Ντώυτσε Μπανκ εγκληματική οργάνωση;), το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2014 στο αστυνομικό περιοδικό Kriminalpolizei και δεν αποφεύγει να συγκρίνει την εμβληματική τράπεζα με την μαφία.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις τής Ντώυτσε Μπανκ με την νομιμότητα δεν είναι και πολύ... εγκάρδιες. Τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η τράπεζα σε Ευρώπη και Αμερική για παραβάσεις διαφόρων ειδών, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμυρίων. Για παράδειγμα, μόλις πριν ένα μήνα συμβιβάστηκε με το περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάτταν για μια υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων και δέχτηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 240 εκατ. δολλαρίων προκειμένου να πάψει η δίωξη (*). Δεν αποκλείεται η αμαρτωλή ιστορία για την χειραγώγηση του Libor να κοστίσει πάνω από δύο δισ. σε πρόστιμα μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τα διάφορα παιχνίδια με την νομιμότητα φαίνεται πως, εκτός από τα πρόστιμα, έχουν και άλλης μορφής δυσάρεστα αποτελέσματα για τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό. 

Τον Μάιο του 2016, λόγου χάρη, αποκαλύφθηκε ότι η τράπεζα ζημίωσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από μια απάτη στην οποία ενεπλάκη με χρηματιστηριακές συναλλαγές (**). Το ωραίο είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θεώρησε αυτό το γεγονός αρκετά σημαντικό ώστε να το συμπεριλάβει στην έκθεσή της προς τους μετόχους. Φαίνεται πως οι κατά καιρούς διοικήσεις τής Ντώυτσε Μπανκ έχουν μια σταθερή φιλοσοφία, βάσει της οποίας τα άσχημα πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί. Έτσι, σε βάθος χρόνου, κουκούλωσαν ζημιές πάνω από 10 δισ. ευρώ, ώστε να αποφύγουν την περιπέτεια να τεθεί η τράπεζα σε καθεστώς διάσωσης από το κράτος.

Με όλα τούτα να συμβαίνουν, δεν είναι να απορεί κανείς που, σε έκθεσή του τον Ιούνιο του 2016, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει την Ντώυτσε Μπανκ ως τον σημαντικώτερο συστημικό κίνδυνο μεταξύ των συστημικών τραπεζών του κόσμου (GSIBs: Global Systemically Important Banks), ακολουθούμενη από την HSBC και την Credit Suisse (***). Το θέμα είναι ότι τόσο η HSBC όσο και η Credit Suisse έχουν πίσω τους τις κεντρικές τους τράπεζες και τα εθνικά τους νομίσματα ενώ η έκθεσή τους σε παράγωγα δεν έχει καμμιά σχέση με την υπερέκθεση της Ντώυτσε Μπανκ.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η κατάσταση έχει γίνει κάτι παραπάνω από δραματική για την Ντώυτσε Μπανκ.
 Το 2017 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που κλείνει με ζημιές ενώ η Moody's έχει ήδη από το 2016 υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στην κατηγορία Baa1, δηλαδή μόλις δυο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια" (****). 
Η υποβάθμιση από την Moody's ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Fed ότι η Ντώυτσε Μπανκ δεν πέρασε τα stress test των ΗΠΑ. 
Κάπως έτσι, το 2017 ο τζίρος τής γερμανικής τράπεζας βυθίστηκε στα 26,4 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω από το μισό των 53,4 δισ. ευρώ, όπου είχε σκαρφαλώσει μόλις έξι χρόνια νωρίτερα. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξεσηκώθηκαν και οι μέτοχοι καθώς η διοίκηση αποφάσισε να πάρει πίσω την υπόσχεσή της για μέρισμα 0,11 ευρώ και να μη διανείμει δεκάρα για το 2017.
Διαμόρφωση συστημικού κινδύνου από την Ντώυτσε Μπανκ [πηγή: IMF, report 16/189, 6/2016] 
Ίσως να αναρωτιέται ο αναγνώστης πώς και τα θυμήθηκα όλα τούτα σήμερα. Ας όψεται ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο στους Financial Times με τίτλο "HNA via GAR? The mystery of Deutsche Bank’s largest shareholder", το οποίο αξιώθηκα να διαβάσω χτες. Αλλά ας γίνω σαφέστερος:
Η ΗΝΑ Group Co Ltd είναι ένας μεγάλος κινεζικός όμιλος εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και η HNA Holdings. Αυτή η τελευταία, λοιπόν, έρριξε στα τέλη τού 2016 κάπου 4 δισ. δολλάρια και απέκτησε το 9,9% των μετοχών τής Ντώυτσε Μπανκ, κάτι που την ανέδειξε στον μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής τράπεζας. Γιατί ειδικά 9.9%; Διότι για πωλήσεις από 10% και πάνω, απαιτείται έλεγχος και έγκριση από το κράτος.
Στις αρχές τού περασμένου Φεβρουαρίου, εντελώς ξαφνικά, οι κινέζοι αποφάσισαν να πουλήσουν κάμποσες από τις μετοχές τους, ρίχνοντας το ποσοστό τους στο 9,2%. Πριν κοπάσουν οι ψίθυροι που ξέσπασαν, οι κινέζοι ξαναπούλησαν, πέφτοντας στο 8,8%. Οι τριγμοί ακούστηκαν σε όλον τον κόσμο και η μετοχή τής τράπεζας ξαναπήρε την κατηφόρα, με σοβαρή πιθανότητα να πέσει κάτω και από τα 13 ευρώ, τιμή εντελώς αστεία αν συγκριθεί προς το ρεκόρ των 152,28 ευρώ του 2007. Αν η ΗΝΑ συνεχίσει με την όπισθεν, η καταιγίδα δεν θα αργήσει να ξεσπάσει.

Το ερώτημα δεν είναι αν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ντώυτσε Μπανκ ώστε να μη σωριαστεί, έστω κι αν υπάρχει η προηγούμενη άρνησή της σε άνωθεν βοήθεια προς τις ιταλικές τράπεζες. Είναι αν μπορεί να επωμιστεί το βάρος τής σωτηρίας μιας τράπεζας, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της παράγωγα ύψους ίσου με το εικοσαπλάσιο του γερμανικού ΑΕΠ. 
Φυσικά, ουδείς ελπίζει ότι μπορεί να εμφανιστεί κάποιος ιδιώτης ως σωτήρας, από την στιγμή που η αμαρτωλή τράπεζα έχει χιλιάδες δικαστικές εκκρεμότητες και αμέτρητες ανοιχτές πληγές που πυορρούν...
-----------------------------------------------

(*) Jonathan Stempel, "Deutsche Bank to pay $240 million to end Libor rigging lawsuit in U.S.", Reuters, 28/2/2018.

(**) "Deutsche Bank verliert durch Betrugsfall fast eine halbe Milliarde Euro", Süddeutsche Zeitung, 23/5/2016.

(***) "Germany - Financial System Stability Assessment", IMF, Report No 16/189, June 2016 (το απόσπασμα στην σελίδα 30).

(****) Tyler Durden, "Moody's Downgrades Deutsche Bank's Debt Two Notches Above Junk", ZeroHedge, 23/5/2016. Επίσης: "Υποβάθμιση Deutsche Bank από τη Moody’s", Καθημερινή, 25/5/2016.
**************
2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επειδή αγνοώ τα περί οικονομίας και επειδή επικαλείσαι τη (το?) Moody's στο άρθρο σου, θα ήθελα να μας εξηγούσες τι ακριβώς είναι και τι κάνουν αυτού του είδους ευαγή ιδρύματα

Γιαν Μαν

19 Μαρτίου 2018 - 4:10 μ.μ.


Theodore Athanasiadis είπε...

@ Γιαν Μαν


Έχουμε ασχοληθεί κατ' επανάληψη μαζί τους σ'αυτό το ιστολόγιο. Ενδεικτικά:

"Οίκοι αξιολόγησης ή οίκοι ανοχής;"

"Οίκοι αξιολόγησης ή ωμοί εκβιαστές;"

"Ο σκοτεινός ρόλος των οίκων αξιολόγησης"

"Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού - 75. Οι οίκοι αξιολόγησης και τα δομημένα ομόλογα"

19 Μαρτίου 2018 - 4:38 μ.μ.
*********************************

ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ☺ΓΙΑ "ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ??!!
Συνέντευξη Τύπου, για τη δομή «Βοήθεια στο σπίτι», παραχώρησαν χθες, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου  Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Δημήτρης Πελεκούδας.

Ο κ. Τουλγαρίδης, ανέφερε τα εξής:
«Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο και μακροχρόνιο αγώνα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για την μονιμοποίησή τους. Είναι αγώνας δίκαιος, τίμιος, σωστός.Εργάζονται επί 15 συνεχόμενα  έτη σε όλους τους Δήμους της χώρας,  παρέχοντας δωρεάν τις   υπηρεσίες του στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ της χώρας μας, καλύπτοντας συνολικά πάνω από 100.000 ωφελούμενους. 
Απευθύνεται σε ανθρώπους που:                                              
 • δεν εξυπηρετούνται πλήρως,     
 • που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,   
 • που ζουν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι,                           
 • που δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η  παροχή μιας  οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε  Ηλικιωμένους και Άτομα με Αναπηρία, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής και αυτόνομη διαβίωσή τους, η  παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αυτών, αυτό ποτέ δεν επιτεύχθηκε αφού ποτέ το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αναπτύχθηκε ολοκληρωμένα, δεν στελεχώθηκε και  δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς.

Το Βοήθεια στο Σπίτι (Β.σ.Σ) σήμερα στελεχώνεται από 3 βασικές  ειδικότητες εργαζομένων.
 • Κοινωνικοί Επιστήμονες   
 • Νοσηλευτές
 • Οικογενειακοί Βοηθοί
Στο Δήμο της Πάτρας εργάζονται σήμερα 16 εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι σε 6 δομές (Κεντρικού, Νοτίου Διαμερίσματος,  Δ. Ενότητες Μεσσάτιδος,  Παραλίας, Ρίου, Βραχνεΐκων).  Παρέχουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 400  νοικοκυριά που είναι ωφελούμενοι,  οι ανάγκες είναι περίπου διπλάσιες συγκρίνοντας με  τα αιτήματα που έχουμε.  Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι πριν από  3ετίας εξυπηρετούνταν περίπου 320 νοικοκυριά.       
Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία,  ανάγκη για το Βοήθεια στο Σπίτι, συνολικά στην Ελλάδα, έχουν πάνω από 500.000 άνθρωποι. Μια ανάγκη που καθημερινά μεγαλώνει  λόγω της φτώχειας και της ανέχειας,  όμως οι δομές και το προσωπικό δεν επαρκούν  να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
Παρ όλη την κοινωνική του αναγκαιότητα, το πρόγραμμα  βρίσκεται διαρκώς   σε εκκρεμότητα, με  ευθύνη των εκάστοτε  κυβερνήσεων. Αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αυτά της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του, των εργασιακών σχέσεων ομηρίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα χρόνια τώρα.  
H νομολογία δε που έχει ψηφιστεί (και τελεί υπό αναστολή),  αφήνει ορθάνοιχτο το δρόμο  σε  κάθε Δήμο να αποφασίσει για το αν θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα ή όχι, την διασύνδεση της  χρηματοδότησης  του με τα ασφαλιστικά ταμεία, την εμπορευματοποίηση του με  είσοδο  των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (Μ.Κ.Ο),  οι οποίες ουσιαστικά,  θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως «Δούρειος Ίππος» για το χτύπημα της σταθερής - μόνιμης δουλειάς  και σε αυτό το τομέα .            

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας,  από τα πρώτα ζητήματα που ανέδειξε ήταν και η αναγκαιότητα του προγράμματος και η πλήρης ανάπτυξή του με βάση τις ανάγκες. Αναδείχνοντας  σε καίριο ζήτημα για την συνέχεια του, τις προσλήψεις του αναγκαίου  μόνιμου προσωπικού , την  μονιμοποίηση των ήδη  εργαζόμενων, που χρόνια τώρα βρίσκονται σε ομηρία.

Οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, κρατάει στον αέρα το πρόγραμμα,  σε ομηρία τους εργαζόμενους, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης  στους Δήμους. Οι πλειοψηφία των εργαζομένων είναι τα τελευταία 15 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η συνέχιση του προγράμματος απαιτώντας από την  κυβέρνηση την πλήρη χρηματοδότηση του και την  μονιμοποίηση τώρα όλων  των εργαζόμενων.

Με αγωνιστικές  πρωτοβουλίες της η δημοτική αρχή όπως οι  πορείες για την ανεργία  Πάτρα – Αθήνα και Πάτρα - Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου,  θέτει  επιτακτικά  το ζήτημα της μονιμοποίησης των συγκεκριμένων συμβασιούχων και της χρηματοδότησης  των συγκεκριμένων δομών, αλλά και σειράς άλλων κρίσιμων για την λαϊκή οικογένεια  δομών, όπως  είναι  οι  εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι καθαρίστριες των σχολείων, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα   κ.λ.π. 

Στις σημερινές συνθήκες,  που η κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχώς επιδεινώνεται, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  να έχει εφήμερο χαρακτήρα, ούτε να παραδοθεί στην επιχειρηματική δράση ή  η χρηματοδότησή του να βαρύνει αύριο  τα ασφαλιστικά ταμεία ή τον προϋπολογισμό των δήμων.

Η  ανάγκη ανάπτυξης των δημοσίων και δωρεάν προνοιακών υπηρεσιών, χωρίς πλαφόν και περικοπές,  ενταγμένες σε  ένα  αποκλειστικά καθολικό δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης,  γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική και είναι  ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης. 

Οι δομές αυτές πρέπει να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό  χωρίς  την εμπορευματοποίηση τους  από Μ.Κ.Ο, Κοιν.Σ.Επ  κλπ, που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, απεναντίας θα επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά και τα ασφαλιστικά ταμεία.  

Ζητάμε:
 • Την συνέχιση και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του προγράμματος  Βοήθεια στο Σπίτι
 • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων,  ώστε να καλυφθούν οι  αυξανόμενες ανάγκες, οι συνταξιοδοτήσεις, καθώς επίσης και να διασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις  για την λειτουργία τους.
 • Να παρέχονται υπηρεσίες αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ.
 • Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη , χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν,  αποσυνδεδεμένες  από την ασφαλιστική,  εισοδηματική κατάστασή τους.
Ο κ. Πελεκούδας επανέλαβε ότι το αίτημα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για μονιμοποίησή τους, είναι δίκαιο και πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ομηρία τους. Τόνισε ότι ο Δήμος Πατρέων θα είναι κοντά τους και θα στηρίξει τον αγώνα τους μέχρι τέλους, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και στην πολιτική της, που ευνοεί το κεφάλαιο, αλλά θεωρεί κόστος τους εργαζόμενους.Συνάντηση με τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας, Δημήτρης Πελεκούδας, συναντήθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο με τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στη συνάντηση οι εργαζόμενες ζήτησαν τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στον αγώνα τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων προσυπόγραψε κείμενο στο οποίο οι εργαζόμενες συγκεντρώνουν υπογραφές πολιτών υπέρ της μόνιμης θεσμικής κατοχύρωσης όλων των εργαζομένων, κατάργηση της 15ετούς εργασιακής ομηρίας, αναγνώριση της πραγματικής εργασιακής σχέσης των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων και θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τους.

Δες Ακόμη: