Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

17 Οκτωβρίου, 2021

Ένας Ανατριχιαστικός Χάρτης με τις …“αξίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας ανατριχιαστικός χάρτης που παρουσιάζει τον αριθμό των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων που η τύχη τους επί ευρωπαϊκού εδάφους αγνοείται.


Μόνο από το 2018 έως το 2020, την περίοδο που εξετάζει ο χάρτης, ο αριθμός των εξαφανισμένων ανήλικων προσφυγόπουλων φτάνει τις 18.292 εκ των οποίων 2.118 χάθηκαν στην Ελλάδα!
Τα στοιχεία είναι προϊόν έρευνας της δημοσιογραφικής ομάδας “Lost in Europe” και παρουσιάστηκαν πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από τις επίσημες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου μετανάστευσης (European Migration Network- EMN), ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συλλέγει πληροφορίες για θέματα μεταναστευτικών ροών και ασύλου, αλλά και μετά από σχετική αλληλογραφία της δημοσιογραφικής ομάδας με αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών.
 Ένας Ανατριχιαστικός Χάρτης με τις …“αξίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έστειλαν καθόλου στοιχεία, ενώ άλλες ομολογούν ότι τα στοιχεία τους είναι ελλιπή, γι’ αυτό και τα χαμηλά ή μηδενικά νούμερα.
Συνεπώς, μπορεί κάποιος να υποθέσει με σιγουριά ότι τα νούμερα είναι τραγικά μεγαλύτερα.
Περίοπτη θέση στο χάρτη έχει η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση και ανεβαίνει στο βάθρο της ντροπής. Αν συνυπολογίσουμε τις μεταναστευτικές ροές και πριν το 2018, όπου η έρευνα αφήνει απ’ έξω, τα νούμερα για την Ελλάδα αγγίζουν τραγικά επίπεδα, με τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο έγκλημα.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, που χάνονται από τα στοιχεία και μετατρέπονται απλώς σε μία στατιστική, θεωρείται βέβαιο ότι στην “καλύτερη” περίπτωση στρέφονται στην ανήλικη εργασία, προφανώς “μαύρη”, αφού οι ίδιοι “δεν υπάρχουν” ή πέφτουν θύματα trafficking, δηλαδή εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Όπως και να ’χει, μία από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι σίγουρο ότι βιώνει από τα πρώτα χρόνια της ζωής της -υποτίθεται τα πιο αθώα- το πιο σκληρό και χυδαίο πρόσωπο του καπιταλισμού. Από τον πόλεμο, τη φτώχεια, τον ξεριζωμό μέχρι την προσφυγιά, το θαλασσοπνίξιμο, τα κέντρα κράτησης και τελικά την άγρια εκμετάλλευση… Από τις “Μόριες” του ΣΥΡΙΖΑ, στις “φυλακές” της ΝΔ και από εκεί κατευθείαν στις “αξίες” της Ευρώπης τους…

Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν πείθουν κανέναν. Ούτε παραγράφουν τις βαριές ευθύνες τους, ειδικά από τη στιγμή που αθωώνουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των αιτιών που γεννούν πολέμους και προσφυγιά. Ειδικά όταν μετατρέπουν όλη τη χώρα σε ορμητήρια των ιμπεριαλιστών και υπογράφουν νέες συμφωνίες με τους ΝΑΤΟϊκούς, μ’ ένα στόμα - μια φωνή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Χρέος μας να δίνουμε το χέρι στους πλέον αδύναμους αυτού του κόσμου και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα απέναντι στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, αυτό που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το σύστημά τους δεν παίρνει διορθώσεις και φτιασιδώματα. Χρέος μας ο αγώνας για την ανατροπή.

ΟΔΗΓΗΤΗΣ