Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

28 Ιουνίου, 2016

Για την Πάτρα k το Θαλάσσιο Μέτωπό της,,,


ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εδώ και, περίπου, 22 μήνες η δημοτική Αρχή Πελετίδη, θέτει στην Κυβέρνηση, δύο βασικά αιτήματα σε σχέση με την παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
α) να παραχωρηθεί στους πατρινούς η παραλιακή ζώνη, από τον Διακονιάρη έως τον Μείλιχο και
β) να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλαση της παραλιακής.

Πως "απάντησε"  η Κυβέρνηση σε αυτά τα βασικά αιτήματα ;

Μετά από κυβερνητική σύσκεψη το περ. Σάββατο, ελήφθη απόφαση για σχέδιο, που αφορά στο θαλάσσιο μέτωπο.
Το σχέδιο διέρρευσε η Κυβέρνηση στο φιλοκυβερνητικό site Left, αλλά δεν έκανε τον κόπο να το στείλει και στο Δήμο Πατρέων, στον οποίο, υποτίθεται, πως απευθύνεται ως άμεσα ενδιαφερόμενο.
Αμέσως μετά, εξέδωσε ανακοίνωση η Ν.Ε. του Σύριζα Αχαίας, η οποία - άκουσον άκουσον - καλεί τη δημοτική Αρχή να αποδεχθεί και να συνεργασθεί με την Κυβέρνηση για ένα σχέδιο, το οποίο ΔΕΝ έλαβε ο Δήμος, με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Ας παρακάμψουμε, όμως, όλα αυτά τα περίεργα και ας μπούμε στην ουσία.

Το αίτημα για παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης (όπως άλλωστε υποσχέθηκε δύο φορές ο Τσίπρας ) ικανοποιείται ;

Όχι, λέει ακόμα και ο τοπικός Σύριζα ! 
"Το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα τμήματα απ΄ό,τι η προσωρινή σύμβαση" μας πληροφορεί. 
Δηλαδή, δεν παραχωρούν το σύνολο της παραλιακής ζώνης, από Διακονιάρη έως τον Μείλιχο.

Με το άλλο βασικό αίτημα της κρατικής χρηματοδότησης για την ανάπλαση, τι γίνεται ;
Πουθενά το σχέδιο που παρουσιάζουν, δεν αναφέρει πως θα δοθούν χρήματα για την ανάπλαση. 
Άραγε, πως εννοούν αυτή την παραχώρηση ; 
Άνευ υποχρέωσης κρατικής αρωγής ;

Στο δια ταύτα τώρα :
 
Το σχέδιο αυτό, μπορεί να γίνει αποδεκτό ή όχι ;
Αυτό το σχέδιο, δίχως αμφιβολία, είναι σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο. Δεν είναι όμως αυτό που ζητάει η πόλη. Δεν είναι αυτό που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο λόγο να αποφασίσει επ΄αυτού, έχει το Δημοτικό Συμβούλιο και ακολούθως οι φορείς.
Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε το παμπατραικό συλλαλητήριο, δεν εξέλειπαν. 
Τούτο το αντιλαμβάνονται πολύ καλά και οι συριζαίοι, αλλά και οι νεοδημοκράτες, ασχέτως εάν δήθεν απορούν για το νόημα της κινητοποίησης.
........................................................

Επιστολή του Κ. Πελετίδη στον πρωθυπουργό για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας

Νέα επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με θέμα το θαλάσσιο μέτωπο και την οριστική του παραχώρηση στην πόλη και του ζητά να ορίσει μια μεταξύ τους συνάντηση, ώστε να συζητήσουν «όλες τις αναγκαίες και συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν για να γίνουν επιτέλους πράξη οι διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού και οι ανάγκες της πόλης μας».
Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Πατρέων έχει ως εξής:
«Κε πρωθυπουργέ,
Στις 25/5/2016 σας είχαμε αποστείλει, ως Δημοτική Αρχή, την υπ' αριθμ. πρωτ. 2123/59322 επιστολή που αφορούσε το ζήτημα της άμεσης και οριστικής παραχώρησης ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού της πόλης μας και στη βάση των προεκλογικών Σας δεσμεύσεων. 
Σας είχαμε επισυνάψει και σχετική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την υπ' αριθμ. 450/2-9-2015. 
Είχαμε επίσης επισημάνει σε εσάς, εμπόδια και προσκόμματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε από στελέχη της Περιφερικής Διοίκησης και κρατικούς φορείς, όπως ο ΟΛΠΑ ΑΕ, 
στην προσπάθειά μας ως δήμος να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών του λαού της πόλης μας.

Η απάντηση της κυβέρνησής σας δόθηκε μέσω δελτίου Τύπου, που απέστειλε στις 28/6/2016 στο Δήμο Πατρέων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, όπου περιγράφεται ο οδικός χάρτης ενεργειών με βάση τον οποίο, θα υλοποιηθούν ένα μέρος των διεκδικήσεων του Δήμου μας και των δεσμεύσεών σας.

Θεωρούμε, ότι διαμορφώνονται νέα δεδομένα, που κινούνται σε μια καταρχήν θετική κατεύθυνση, και θα ήταν χρήσιμο να ορίσετε μια μεταξύ μας συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε όλες τις αναγκαίες και συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν για να γίνουν επιτέλους πράξη οι διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού και οι ανάγκες της πόλης μας».

................................................................................................

Καλεί στην συγκέντρωση στις 5 Ιούλη για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον Πατραϊκό λαό


Από προηγούμενη κινητοποίησηΑπό προηγούμενη κινητοποίηση
Στην Παμπατραϊκή συγκέντρωση Τρίτη 5 Ιούλη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Τριών Συμμάχων, για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον Πατραϊκό λαό καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωση τονίζει «τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας που βιώνουν καθημερινά την επίθεση Κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων με τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, 
την βαριά φορολογία, τις περικοπές σε μισούς, συντάξεις και επιδόματα, 
δεν μπορούν να ζουν αποκλεισμένοι στην ίδια τους την πόλη από την πρόσβαση στη θάλασσα, που αποτελεί ανάσα ζωής.
Δεν συμβιβαζόμαστε με την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής μας.
Απαιτούμε, μαζί με το Δήμο και τους άλλους φορείς:
-Την οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης.
-Να παραμείνει δημόσια περιουσία, ελεύθερη στη χρήση της από το λαό χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
-Να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την συνολική ανάπλασή της.
Μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζουν, με τη σφαγή στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τα λαϊκά στρώματα, η οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου θα αποτελέσει μια ανάσα δροσιάς, έναν ελεύθερο χώρο για αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. 
Με τον οργανωμένο αγώνα και με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, μπορεί να γίνει πράξη η οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης».

Γιατί έγινα κομμουνιστής ;




«Θα ήταν σα να εγκαταλείπεις τον καλύτερό σου εαυτό»

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο ποιητής εξηγεί πως και γιατί έγινε κομμουνιστής. Πως δημιούργησε όντας κομμουνιστής και γιατί παρέμεινε πιστός σε όσα πίστευε μέχρι την τελευταία του ανάσα.
Γιατί έγινα κομμουνιστής; 
Για ό,τι γίναμε όλοι μας. Γιατί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αδικία, εκμετάλλευση, γιατί υπάρχει καταπίεση και σαν άνθρωποι αντιστεκόμαστε σ’ αυτό. Και ύστερα οργανωθήκαμε όλοι εμείς οι αδικημένοι, οι καταπιεσμένοι, οι εξευτελισμένοι, ενωθήκαμε με το ανθρώπινο όνειρο, να φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους. Όχι μονάχα για μας. Γιατί εμείς αυτά που φτιάχνουμε μπορεί να μην τα χαρούμε κιόλας. Αλλά έχουμε τη χαρά ότι κάποτε θα τα χαρούν κάποιοι. Γι’ αυτό έγινα. Οπως γινήκατε όλοι σας. Οπως γίναμε όλοι μας.
Γιατί έμεινα;
Θα μπορούσε κανένας, απ’ τη στιγμή που ονειρεύτηκε έναν κόσμο καλύτερο κι απ’ τη στιγμή που δούλεψε γι’ αυτό τον κόσμο με όσες δυνάμεις είχε, μικρές, μεγάλες ή μέτριες, θα μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψει; Θα ήταν σα να εγκατέλειπε τον καλύτερό του εαυτό.
(…) Γιατί, αν εσείς λέτε ότι εσείς μου χρωστάτε κάτι, ότι σας έδωσα κάτι, ότι είμαι κι εγώ ένας από τους οργανωτές του κοινωνικού συναισθήματος (εάν και όπως τελοσπάντων), εγώ σας χρωστώ πολύ περισσότερα. Τα δικά σας βιώματα, οι δικές σας εμπειρίες, η δική σας συντροφικότητα σε δύσκολες στιγμές, στη Μακρόνησο, στη Γυάρο, στη Λέρο, με στήριξαν. (…) Είναι, λοιπόν, όχι σα να εγκαταλείπω εσάς πια. Είναι σαν να εγκαταλείπω τον εαυτό μου. Δε θα μπορούσε να γίνει. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου μακριά από σας. Γιατί σας χρωστάω πάρα πολλά, σύντροφοι.
(…) Δε χρειαζόμουν κανένα εγκώμιο, ούτε να μου φέρνουν χρυσές πλάκες για να με τιμήσουν. Όχι. Λέγατε: Ο Ρίτσος είναι δικός μας. Για μένα η μεγαλύτερη συντροφιά κι η μεγαλύτερη αξία, το μεγαλύτερο βραβείο που δέχτηκα στη ζωή μου, ήταν η αγάπη σας, η αγάπη του κόσμου».
Συνέντευξη του Γ. Ρίτσου στον «Ριζοσπάστη», 27/3/1987
 πηγή: Ατέχνως