Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ & ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ(!!)

Ο λόγος για την εξέταση «Oncotype DX», η οποία αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό «εργαλείο», όμως με διάφορα προσχήματα (ηλικιακά «κριτήρια», αρνητικοί λεμφαδένες κ.ά.) δεν δίνεται έγκριση για τη διενέργειά της σε όλες τις γυναίκες που νοσούν, λόγω «κόστους».
Στο έλεος του «κόφτη» πολύτιμο επιστημονικό επίτευγμα για καρκινοπαθείς
Στο έλεος της υποχρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΕΟΠΥΥ, η οποία, πέραν όλων των άλλων συνεπειών, στερεί από τους ασθενείς και σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, βρίσκεται η ζωή και η υγεία χιλιάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.
Ο λόγος για την εξέταση «Oncotype DX», η οποία αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό «εργαλείο», όμως με διάφορα προσχήματα (ηλικιακά «κριτήρια», αρνητικοί λεμφαδένες κ.ά.) δεν δίνεται έγκριση για τη διενέργειά της σε όλες τις γυναίκες που νοσούν, λόγω «κόστους».
Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται στα 3.800 ευρώ και η ασφαλισμένη είχε συμμετοχή 20% (δηλαδή περίπου 760 ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν μισθοί πείνας και ανεργία). Οι ασφαλισμένες πρέπει να δώσουν όλο το ποσό και στη συνέχεια να τους επιστραφεί - όποτε και αν - το 80% από τον ΕΟΠΥΥ.
Η «Oncotype DX» είναι μία μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τροφοδοτούνται σ' έναν μαθηματικό τύπο που παράγει τον «Βαθμό Υποτροπής», ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού σε 10 χρόνια από τη διάγνωση.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη εξέταση προστατεύει την ασθενή από θεραπείες, π.χ. χημειοθεραπεία, που μπορεί να είναι άστοχες. Να σημειωθεί ότι η εξέταση «Oncotype DX» εκτελείται σε ένα μικρό τμήμα του ιστού που αφαιρέθηκε κατά το αρχικό χειρουργείο (βιοψία βελόνης, ογκεκτομή ή μαστεκτομή) κι έτσι δεν χρειάζεται να υποβληθεί η ασθενής σε καμία επιπλέον επέμβαση για να κάνει την εξέταση.
Παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις για λύση του θέματος πριν από ένα χρόνο (διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη), η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και μέχρι στιγμής οι διαδικασίες που ακολουθούνται για να γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση - όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς - «ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας και επαφίενται στην πραγματικά καλή θέληση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ».
Οι ασθενείς απαιτούν την άμεση και πλήρη αποζημίωση της εξέτασης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του προστάτη και παχέος εντέρου). Σύμφωνα με «διαρροές», από τον Μάρτη του 2017 υπάρχει προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θέμα, που όπως φαίνεται δεν έχει προχωρήσει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Εξάλλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φρόντισε» η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 να είναι μηδαμινή, καθώς μειώθηκε κατά 226 εκατ. ευρώ και απέμειναν μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά μόνο τις ανάγκες του 1,5 εκατομμυρίου ανασφάλιστων (67 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο, ίσα για να κάνει δύο εποχικά εμβόλια!).
Εγκληματικά «παιχνίδια» με το Φάρμακο - εμπόρευμα
Στο μεταξύ, εδώ και αρκετές βδομάδες αναβάλλονται θεραπείες, σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων ασθενών, λόγω έλλειψης ετοποζίδης (κυτταροστατικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία σε πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου). Ο εκπρόσωπος του ΕΟΦ ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ και μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης.
Ωστόσο οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αδύνατο να καθησυχάσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς ήταν γνωστό από τις αρχές του χρόνου - όπως λένε - ότι από το Μάρτη έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης. Οπως επιβεβαιώνεται, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών.
Στα βάσανα και την αγωνία χιλιάδων ασθενών αποτυπώνονται οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου. Του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα κυριαρχήσει στην «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων (!) της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης. Οσο για το ποια φάρμακα θα παραχθούν, θα διακινηθούν, σε τι ποσότητες, πού θα κατευθυνθεί η έρευνα για νέα φάρμακα, στον καπιταλισμό κριτήριο είναι η αύξηση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Δες Ακόμη: 

-kε Τσίπρα: Τα Αντικαρκινικά Φάρμακα της Κούβας που Γλυτώνουν Κόσμο...Πότε θα τα Φέρετε στην Ελλάδα;;;

Επίσης: 

Ο «Ρ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ !!

Ενα προς ένα τα βήματα της εγκληματικής πολιτικής

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει όλο το νομικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ευνοεί την καταπάτηση δασών και τη διατήρηση αυθαιρέτων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους
Ενα ακόμα σκηνικό συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών, αλλά και αποπροσανατολισμού πάνω στα αποκαΐδια που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική τους, στήθηκε χτες στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό.
Οι εξαγγελίες και η «δέσμη μέτρων» (βλέπε ρεπορτάζ παρακάτω***) που ούτε λίγο ούτε πολύ παρέπεμπαν στο ότι η σημερινή κυβέρνηση θα βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες, θα προστατέψει τα δάση, θα θεσπίσει νόμους και κανόνες «ώστε να μην γίνει ποτέ ξανά το κακό που έγινε στο Μάτι», αποτελούν στην πραγματικότητα ένα μνημείο κοροϊδίας και ψεύδους.
Οχι μόνο επειδή ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σκόπιμα και μόνο στο ζήτημα των αυθαιρέτων, αλλά πολύ περισσότερο επειδή από το Γενάρη του 2015, που υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέχρι και σήμερα, έχει ψηφίσει νόμους δασοκτόνους, νόμους που νομιμοποιούν στην ουσία τα αυθαίρετα, νόμους που ανάβουν το «πράσινο φως» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να καταπατήσουν δασικές εκτάσεις για να υλοποιήσουν επενδυτικά πλάνα, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:
  • Διευκόλυνε με νόμους ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα.
  • Διατήρησε όλο το νομικό πλαίσιο που θωρακίζει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, με τη διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με την παραχώρηση της χρήσης.
  • Προώθησε την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της και της εξασφάλισης παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου.

Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει πιο κάτω τους βασικούς σταθμούς αυτής της εγκληματικής πολιτικής.
Ενα προς ένα τα βήματα της εγκληματικής πολιτικής
1. Η κυβέρνηση, με το νόμο 4351/2015 για τις «βοσκήσιμες γαίες» αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος ώστε τεράστιες εκτάσεις που εποφθαλμιούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα να μετατραπούν σε πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες.
2. Η κυβέρνηση, με το νόμο 4389/2016, που αφορά την «επιτάχυνση κατάρτισης δασικών χαρτών», στην ουσία νομιμοποίησε έμμεσα τους οικισμούς αυθαιρέτων, τους οποίους «βάφτισε» «οικιστικές πυκνώσεις». 
Τι επιχείρημα βρήκε για να δικαιολογήσει τη διατήρηση των αυθαιρέτων; Οτι είναι «ζωτικής σημασίας» να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες και το τι θα γίνει με τις «οικιστικές πυκνώσεις θα το λύσει αργότερα»! 
Ετσι, οι οικισμοί αυτοί αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες με ξεχωριστό χρώμα και αφού εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης, θα αποστέλλονται τελικά στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα αποφασίσει για την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση. Να σημειώσουμε ότι οι οικισμοί αυθαιρέτων που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ λέγονται πλέον «οικιστικές πυκνώσεις», σε ποσοστό τουλάχιστον 95% βρίσκονται σε καταπατημένες δημόσιες δασικές εκτάσεις, δάση και αιγιαλό.

Eurokinissi
3. Η κυβέρνηση, με το νόμο 4467/2017, που αφορά τροποποιήσεις διατάξεων για τη δασική νομοθεσία, καταργεί την προστασία των χορτολιβαδικών εκτάσεων στα νησιά από τη δασική νομοθεσία! 
Αυτό, ως γνωστόν, ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατασκευαστικών, τουριστικών ομίλων και ξένων επενδυτών, που χρόνια τώρα ζητούν τέτοιες εκτάσεις για να επενδύσουν. Κάτι που ξεκίνησε να γίνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμών, μετά το συγκεκριμένο νόμο...
4. Η κυβέρνηση έφερε το νόμο 4495/2017, με τον τίτλο «Ελεγχος και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος». Με αυτόν τον νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εργαλείο» κατά της αυθαίρετης δόμησης, εξαιρεί από όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του Τουρισμού!
Τι γίνεται σύμφωνα με το νόμο; 
Καταγράφεται το αυθαίρετο, επιβάλλονται κυρώσεις και προχωρά σε ρυθμίσεις «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων. Δηλαδή, με απλά λόγια, δημιουργεί έναν επιπλέον φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος του λαού. Ομως, αυτό που βγάζει μάτι είναι το ότι ενώ ο νόμος απαγορεύει κάθε δικαιοπραξία και κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο με αυθαίρετο κτίσμα, όπως μίσθωση, άδεια λειτουργίας, ασφάλιση του ακινήτου, κληρονομιά κ.λπ., κάποιοι, ως διά μαγείας, εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς. Ποιοι είναι αυτοί; Τα τουριστικά ακίνητα και τα ξενοδοχεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 
Στην πραγματικότητα, με αυτόν το νόμο δίνει κίνητρα για τους μεγαλοξενοδόχους να διατηρήσουν τα αυθαίρετα μεγαθήριά τους, την ίδια στιγμή που προχωρά στη διαμόρφωση συνθηκών απώλειας σπιτιών που είναι πρώτη κατοικία. Κι αυτό γιατί πολλοί εργαζόμενοι που δεν έχουν να πληρώσουν την «τακτοποίηση», παραδίδουν τα σπίτια τους στις τράπεζες... Για να αντιληφθεί κάποιος τι σημαίνει «τακτοποίηση» για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια, απλά αναφέρουμε ότι το τέλος που καλείται να πληρώσει για προσφυγές, ενστάσεις, αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογράφου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 4.000 ευρώ...

5.Αφήσαμε για το τέλος το νόμο 4280/2014, με τον οποίο θεσπίστηκε η λεγόμενη «νέα πολιτική για τα δάση», αναγνωρίζοντας τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτόν τον νόμο δεν τον έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, προεκλογικά έλεγε ότι θα τον καταργήσει. Ομως, όχι μόνο τον διατήρησε αλλά όλοι οι νόμοι που αναφέραμε παραπάνω ήρθαν για να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν αυτό το δασοκτόνο έκτρωμα. Θυμίζουμε ότι με το νόμο αυτό παραχωρούνται κρατικά δάση σε μονοπωλιακούς ομίλους για να γίνουν επενδύσεις. Και αυτό γίνεται στο όνομα των κινήτρων προς το κεφάλαιο, για να διευκολύνει και να μειώσει το κόστος της επένδυσης.
Τα 'χει πει και ο ΣΕΒ
Η κυβέρνηση εμφανίζεται λοιπόν τώρα να θέλει να πατάξει τις αυθαιρεσίες και να βάλει μια τάξη. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που παρουσίασε, ήταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή των αυθαιρέτων, η ολοκλήρωση του δασολογίου, η ηλεκτρονική έκδοση αδειών για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις κ.ά. 
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται γιατί «είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς» στο Μάτι «και στους ζωντανούς»...
Εμείς απλά καταγράφουμε ότι πολλά από αυτά τα έχει διατυπώσει ως προτάσεις ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ)!
 Πιο συγκεκριμένα:
Το Μάρτη του 2017, ο ΣΕΒ ζήτησε τη διευκόλυνση επενδύσεων για την υλοποίηση των «μεγάλων εμβληματικών έργων» στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Στη λίστα των προτάσεων που αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΕΒ και θα διευκολύνει την κερδοφόρα επενδυτική δράση των μονοπωλιακών ομίλων, «ώστε να κινηθούν γρήγορα και σε καθαρό τοπίο στη γη», μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών για την έκδοση αδειών στις πολεοδομίες, η επίσπευση κατάρτισης δασικών χαρτών και κτηματολογίου, η τράπεζα γης, το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης δασών. 
Ολα αυτά ο ΣΕΒ δεν τα ζητά γιατί οι μεγαλοβιομήχανοι κόπτονται για τα δασικά οικοσυστήματα. Αλλά γιατί αυτά τα τόσο ...φιλοπεριβαλλοντικά εάν συνδυαστούν με το νομικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση και καταγράψαμε παραπάνω, θα επισπεύσουν την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις...
Αλλωστε, το «καθαρό τοπίο» που ζητά ο ΣΕΒ, αφορά το χαρακτήρα μιας έκτασης (δάσος, μη δασική έκταση κ.λπ.), αλλά και την ιδιοκτησιακή της κατάσταση, ζητήματα που οριστικοποιούνται όταν υπάρξουν οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες και οι χάρτες του κτηματολογίου. Βέβαια, ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, αν από τον κυρωμένο - οριστικό δασικό χάρτη μιας περιοχής μια έκταση είναι δημόσια και ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, ο ενδιαφερόμενος όμιλος μπορεί να υλοποιήσει την επένδυση στο κρατικό δάσος.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας σε κλαδική μελέτη με θέμα «Χρήσεις Γης και τουρισμός» το 2014, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «ως βασικότερα ζητήματα που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις γης στην Ελλάδα θεωρούνται: Η ασάφεια όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας και η ασάφεια όσον αφορά τις χρήσεις γης για κάθε γεωτεμάχιο, καθώς και οι αλληλοκαλυπτόμενοι νόμοι χωροταξικού σχεδιασμού». Ως προτεραιότητες θεωρεί την ολοκλήρωση ενός αξιόπιστου και πλήρους κτηματολογίου και την αποσαφήνιση των χρήσεων γης.
Το πραγματικό πρόβλημα
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το αν θα υπάρχει ή όχι κάποιος νομοθετημένος χωροταξικός σχεδιασμός ή μια κάποια τάξη στο πού και πώς χτίζει κάποιος, όπως σκόπιμα θέλει να περάσει η κυβέρνηση. 
Αλλά το ποιος αποφασίζει, με ποια κριτήρια και σε όφελος ποιου, σχετικά με το χρόνο, το χώρο και τις προτεραιότητες χωροθέτησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο ποιας εξουσίας και για ποιον σχεδιάζεται και υλοποιείται η χωρική πολιτική.
Η δασική γη αποτελεί αντικειμενικά πεδίο επέκτασης των οικονομικών δραστηριοτήτων στο φυσικό χώρο. Το «καθαρό τοπίο» στη γη, στην ιδιοκτησία, δηλαδή «σε ποια γη θα επενδύσουν και σε ποιον ανήκει αυτή» και στη χρήση της, ακόμη κι αν τηρηθούν οι «περιβαλλοντικοί όροι», είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των κερδοφόρων επιχειρηματικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων και στη δασική γη και τις παραλίες.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Με αιχμή τα αυθαίρετα κλιμακώνει την προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών
Ανέγγιχτες παραμένουν οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής, μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις στο Λαύριο
Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Λαύριο
Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Λαύριο
Στην ανεξέλεγκτη δόμηση και στα αυθαίρετα επικέντρωσε ξανά η κυβέρνηση κατά τη χτεσινή σύσκεψη αρμόδιων υπουργών και φορέων στο Λαύριο, συνεχίζοντας την προκλητική προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη 20 μέτρων («20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος») που κατά βάση αφορούν διοικητικά ζητήματα για την καταγραφή και τον έλεγχο των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, ενώ παρουσίασε ως «δυναμική κίνηση» εκ μέρους της κυβέρνησης τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση άμεσα 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, για τα οποία πάντως υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα εδώ και χρόνια, που απλά δεν έχουν εφαρμοστεί.
Η κυβέρνηση διαφημίζει την «αποφασιστικότητά» της να συγκρουστεί τάχα με τα «μεγάλα συμφέροντα» και την ίδια ώρα συνεχίζει κι ενισχύει την εγκληματική πολιτική των προκατόχων της στην εμπορευματοποίηση της γης, υποχρηματοδοτεί την πυροπροστασία και την Πυροσβεστική, δεν ιεραρχεί έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής γιατί δεν έχουν κέρδος για το κεφάλαιο κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, το «αμέσως επόμενο διάστημα» προχωρούν στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην Αττική που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Πρόκειται για κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής. Το ίδιο θα συμβεί, είπε, και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θυμίζουμε βέβαια ότι με νόμο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χιλιάδες αυθαίρετα έχουν μπει σε καθεστώς τακτοποίησης με το νόμο του 2017 και ανάμεσά τους είναι και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν αυθαίρετα κτίσματα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του» και ότι «διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί».
Ανακοίνωσε ακόμα ότι ξεκινά «άμεσα» η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, ότι «ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης» και ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Αλλα μέτρα
Στη συνέχεια ανέφερε πως:
-- Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.
-- Από τις 15/10, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών («e-Αδειες»), και όπως υποστήριξε, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.
-- Ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης.
-- Εχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας, που θυμίζουμε ότι αποτέλεσε εργαλείο νομιμοποίησης αυθαίρετων οικισμών που βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «οικιστικές πυκνώσεις», ενώ για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Στην ίδια λογική, προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους (σήμερα υπάρχει περίπου στο 15%). Μετά τις πιθανές ενστάσεις, θα προχωρήσει - είπε - η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του 2019.
Υποσχέθηκε, τέλος, «νομοθετική πρωτοβουλία» και για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, «ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία».
Σε ένα τέτοιο περίγραμμα, και δραττόμενος της ευκαιρίας για συντήρηση της δικομματικής κοκορομαχίας πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «πολιτική δειλία», «σπέκουλα», «ρουσφετολογία», «ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία», «συμβιβασμό με παθογένειες» και άλλα, ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, που «αντί να δείξει έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής, πόζαρε με χαιρέκακα χαμόγελα».
ΚΚΕ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για τις εξαγγελίες Τσίπρα από το Λαύριο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην Ανατολική Αττική, μοιάζει να είναι η προηγούμενη μιας νέας καταστροφής.
Ο κ. Τσίπρας, από το Λαύριο, όπου πριν από μερικούς μήνες διοργάνωνε το "αναπτυξιακό" συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, πάλι δεν είπε κουβέντα για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας κι ενώ έχει προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά, που άφησε πίσω της δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, κατεστραμμένες περιουσίες και δασικές εκτάσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, γιατί μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος. Γιατί συνειδητά συνέχισε την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης στο βωμό των πλεονασμάτων. Γιατί ενίσχυσε την εμπορευματοποίηση της γης στο βωμό των επενδύσεων του κεφαλαίου. Γιατί κι αυτή προχώρησε σε τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ την ίδια στιγμή άφησε τον κόσμο απροστάτευτο.
Αποτελούν πρόκληση οι εξαγγελίες Τσίπρα όχι μόνο γιατί δεν ανέλαβε καμία δέσμευση αποκατάστασης της λαϊκής στέγης στις πυρόπληκτες περιοχές, αποζημίωσης των κατοίκων στο 100% των καταστροφών, αλλά και γιατί δεν δίνουν απάντηση στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ίδιων φαινομένων, αλλά και προβλημάτων από πλημμύρες, πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στήριξη των δομών Υγείας της περιοχής.
Στήνει επικοινωνιακά κόλπα με τις μάντρες αυθαιρέτων, τη στιγμή που προχωρά στην παραχώρηση των δασών, των ακτών, των αιγιαλών στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της αδειοδότησης και των ελέγχων των κτιρίων, εξαιρώντας, όμως, από αυτές τις διαδικασίες τα έργα που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις.
Η αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι τέτοιες καταστροφές είναι μπροστά μας, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του, μόνο ανατριχίλα προκαλεί. Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που τον ματώνουν καθημερινά. Να οργανώσει την πάλη του όχι μόνο για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων, αλλά και για μέτρα προστασίας της ζωής του».

ΟΙ ΕΜΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ BLOG