06-10-2018
Κρούσματα απόκρυψης τροφίμων και άλλων προϊόντων με στόχο την μεταπώλησή στους στη μαύρη αγορά προκαλούν συζητήσεις στην Κούβα για τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, που προβλέπεται να ενισχυθεί με τις επερχόμενες συνταγματικές αλλαγές.
Κατιούσα
Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Κουβανού δημοσιογράφου Ιροέλ Σάντσεζ για κερδοσκόπους στο χώρο των τροφίμων σε διάφορα μέρη της χώρας. Εκατοντάδες επιστολές αναγνωστών κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης, είτε για να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά είτε για να συζητήσουν για τη σχέση ιδιωτικού τομέα και κρατικού ελέγχου, εν όψει και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης που θα εισαγάγει περισσότερα στοιχεία ελεύθερης αγοράς στην κουβανική οικονομία.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο σκηνοθέτης Mans Peter Verman που ζει στην Αβάνα παρατήρησε πως στο εμπορικό κέντρο “La puntilla” της συνοικίας Miramar φορτώνονται μαζικά και με βιασύνη τελάρα με μήλα.
Μια μέρα μετά, ο Σάντσεζ δημοσίευσε στο blog του “La pupila insomne” άρθρο με τίτλο “Επιδρομή στο La Puntilla”. Εκεί ανέφερε πως μια ομάδα νέων, πολλοί εξ αυτών με μπλουζάκια που έφεραν την αμερικανική σημαία, φόρτωσαν 150 κιβώτια μήλων σε φορτηγό της κρατικής εμπορικής αλυσίδας “Climex”, η οποία εφοδιάζει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί 15.000 μήλα, δηλαδή το σύνολο των αποθεμάτων του καταστήματος, πωλήθηκαν σε ένα και μόνο πελάτη, τον οδηγό μιας μαύρης λιμουζίνας, και μάλιστα με χρήση κρατικού οχήματος, οι πωλητές απάντησαν “Δεν μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε κάτι γι’αυτό”
Το θέμα έγινε viral κι απασχόλησε το μεγαλύτερο πόρταλ της χώρας, Cubadebate, όπως και την κομματική εφημερίδα Γκράνμα. Πολλοί αναγνώστες κατήγγειλαν την πώληση μήλων στους δρόμους της Αβάνας και άλλων πόλεων σε αισθητά υψηλότερες τιμές, απ’ ό,τι στα σούπερ μάρκετ, όπου για ευνόητους λόγους είναι πλέον δυσεύρετα. Άλλοι επισήμαναν τη συνεργασία ορισμένων υπαλλήλων των κρατικών καταστημάτων με τους μαυραγορίτες, απαιτώντας έρευνα, αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις κατά του παράνομου πλουτισμού.
Πράγματι, οι αρχές έδρασαν άμεσα, αποκαλύπτοντας τη συμπαιγνία μεταξύ του διευθυντή και κάποιων υπαλλήλων της “La Puntilla”, που έχουν απολυθεί, ενώ κατά των μαυραγοριτών έχει ασκηθεί δίωξη. Η εφημερίδα Γκράνμα αποκάλεσε το περιστατικό “κορφή του παγόβουνου”, καλώντας τους αναγνώστες να καταγγέλλουν κάθε παρόμοιο περιστατικό. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχαν συλληφθεί 36 πωλητές και κερδοσκόποι σε 4 καταστήματα οικοδομικών υλικών στην Αβάνα για απόκρυψη και παράνομη μεταπώληση ειδών.
Καθόλου τυχαία τα αντικαθεστωτικά μέσα εντός και εκτός Κούβας τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των δραστών. Η μπλόγκερ Γιάννι Σάντζεζ χαρακτήρισε τον Ίραελ Σάντσεζ “επίσημο δημοσιογράφο”, ενώ το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ πόρταλ “Ντιάριο ντε Κούμπα” με έδρα τη Μαδρίτη, σχολίασε πως ο δημοσιογράφος είναι “φερέφωνο του καθεστώτος”. Η γνωστή αντικαθεστωτική Μάρτα Μπεατρίς Ρόκε σε ειρωνική ανάρτηση στο τουίτερ σημείωσε πως “αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν η αμερικανική σημαία στα μπλουζάκια”. Άλλοι “ανεξάρτητοι” μπλόγκερ έφτασαν στο σημείο να υπερασπίζονται ανοιχτά την ατιμωρησία των δραστών, κατηγορώντας το Σάντσεζ πως οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν κυβερνητικά μέτρα. Δεν έλειψαν κι εκείνοι, όπως ο τραγουδοποιός Σίλβιο Ροντρίγκες, που στο μπλογκ του κατηγόρησε το δημοσιογράφο ως μέλος “σέχτας” που αντιτίθεται στις αλλαγές στην Κούβα, με αφορμή το σχόλιο αναγνωστών που ζητούν αυστηρότερο έλεγχο του ιδιωτικού τομέα στο επερχόμενο σύνταγμα.
Με πληροφορίες από jungewelt.de