NATO
|
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, μία ακόμα σύνοδος όπου αναμένεται να αποτυπωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό της αστικής τάξης, να βρεθεί στην «πρωτοπορία» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων όπλων και μέσων.
Συγκεκριμένα, σε ειδική πανηγυρική τελετή σήμερα αναμένεται η υπογραφή κοινής Διακήρυξης Προθέσεων για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων (για έλεγχο και επιτήρηση θαλάσσιων επιφανειών) από τους υπουργούς Αμυνας του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία και ΗΠΑ.
Σημειωτέον, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή σε άλλα δύο τέτοια προγράμματα του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα, μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά και Πολωνία, σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.), ενώ έχει υπογράψει αντίστοιχο πρόγραμμα «πολυεθνικής συνεργασίας» για ανάπτυξη νέων πυρομαχικών εδάφους.
Κατά τα λοιπά, και όπως διαχέεται από το ΝΑΤΟ, οι υπουργοί θα διαβουλευτούν πάνω στην παραπέρα εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη για την ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας και την προσαρμογή της στις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Αναμένεται να εστιάσουν επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών (η ελληνική κυβέρνηση «πρωτοπορεί» και εδώ, καθώς είναι από τις λίγες που πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι σε ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα) και στην προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Σε χτεσινές δηλώσεις του σχετικά με την ατζέντα της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έλεγε σχετικά: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μια νέα αίσθηση επείγουσας ανάγκης να επενδύσουμε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Και να έχουμε αξιόπιστα εθνικά σχέδια για να φτάσουμε εκεί. Αναγνωρίσαμε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Πέρυσι, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά 5,2%. Η μεγαλύτερη αύξηση, σε πραγματικούς όρους, σε ένα τέταρτο του αιώνα. Και τα τελευταία δύο χρόνια, οι ίδιες χώρες έχουν ξοδέψει περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα. Περιμένω από όλους τους Συμμάχους να συνεχίσουν την πορεία τους, να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Πυρηνικά και Ρωσία
Βασικό στοιχείο των επικίνδυνων σχεδίων του ΝΑΤΟ παραμένει πάντα το πυρηνικό του οπλοστάσιο, καθώς στην ατζέντα υπάρχει χωριστή συνεδρία της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού. Οπως έλεγε άλλωστε ο Στόλτενμπεργκ, «οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την πρόοδο στην ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνάς μας - σε όλες τις πτυχές της. Θα συναντηθούμε αύριο στην Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού. Θα έχουμε επίσης μια συνάντηση εργασίας για να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη προσαρμογή μας ως απάντηση σε απειλές συμβατικές, υβριδικές και στον κυβερνοχώρο».
Ολα αυτά με το «βλέμμα» στη Ρωσία, την οποία το ΝΑΤΟ κατηγορεί ότι παραβιάζει τα προβλεπόμενα στη «Συνθήκη Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς», καθώς και ότι έχει αναπτύξει ένα νέο τέτοιο πυραυλικό σύστημα, το 9M729.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις ΝΑΤΟ - Γεωργίας. Θυμίζουμε ότι αυτή η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία βρίσκεται πλέον σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας. Η ίδια η Σύνοδος ανοίγει ουσιαστικά με συνάντηση των υπουργών Αμυνας με τον Γεωργιανό ομόλογό τους. «Η Γεωργία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους μας και μια χώρα με φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», έλεγε χτες ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ΝΑΤΟ - Γεωργία συνεργάζονται στενά για την «ασφάλεια» στη Μαύρη Θάλασσα, χαρακτηρίζοντας το θέμα προτεραιότητα και για τους δύο.
Αλλά και από την άλλη πλευρά, προς Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική και την έξοδο στον Ατλαντικό, ο Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε στη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture», που γίνεται από 25 Οκτώβρη έως 7 Νοέμβρη, με επίκεντρο την κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φιλανδίας. Μια εκτεταμένη περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, θα τεστάρουν τη δυνατότητά τους στην ταχεία μετακίνηση δυνάμεων.
«Είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις μας εδώ και πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 150 αεροσκάφη, 60 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα. Το σενάριο είναι φανταστικό, αλλά ρεαλιστικό. Θα προσομοιώσει τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας, και θα είναι μια άσκηση της ικανότητάς μας να ενισχύσουμε τα στρατεύματά μας διαμέσου της Ευρώπης και από τον Ατλαντικό». Θέμα όπου αναμένεται να παίξουν ρόλο και οι ελληνικές Ενοπλες Δυναμεις.
Το νότιο μέτωπο και η «συμπληρωματικότητα» ΝΑΤΟ - ΕΕ
Θέμα της Συνόδου θα είναι επίσης η «αστάθεια» στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολήκαι η προσπάθεια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να πατήσει ακόμα πιο γερά «πόδι» στο «τόξο» αυτό, όπου συγκρούεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σχετικά με το θέμα, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «οι στρατιωτικοί μας διοικητές θα μας ενημερώσουν για την πρόοδο στην προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, και να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τις απαραίτητες δυνάμεις στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή», ενώ θα γίνει και έλεγχος για τα ΝΑΤΟικά «πακέτα βοήθειας» σε Ιορδανία και Τυνησία, καθώς και για τις προετοιμασίες έναρξης μιας νέας «εκπαιδευτικής αποστολής» στο Ιράκ.
Τέλος, παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα γίνει συζήτηση για την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ,εστιάζοντας σε θέματα όπως η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών, αλλά και η βελτίωση της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας». Η δε Μογκερίνι θα κληθεί να ενημερώσει πάνω στην πρόοδο της ΕΕ στις «πρωτοβουλίες» ανάπτυξης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, με το ΝΑΤΟ να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό πρέπει να γίνει όχι «ανταγωνιστικά» αλλά «συμπληρωματικά» προς το ίδιο.
ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στα Δυτικά Βαλκάνια. Με φόντο την πρόσφατη αύξηση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έπειτα από την κατάληψη υδροηλεκτρικού σταθμού στην τεχνητή λίμνη Γκαζίβοντα από τις κοσσοβάρικες «δυνάμεις ασφαλείας», ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετέβη χτες στη Μόσχα και συναντήθηκε για τουλάχιστον δύο ώρες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας «μεγάλη ικανοποίηση» για το αποτέλεσμα της συνάντησης. «Πήραμε ό,τι επιδιώκαμε και συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε δήλωσή του: «Είπα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις στρατιωτικές συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Αλλά η Σερβία δεν σχεδιάζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλει να εξασφαλίσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα και γι' αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε το στρατό μας ώστε να απωθήσει οποιεσδήποτε επιθέσεις στη χώρα μας».
Ανέφερε, επίσης, πως στις δύο ώρες της συνάντησης αναλώθηκαν «τουλάχιστον 50 λεπτά» στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας πως ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του «με την παραμικρή λεπτομέρεια». Την ίδια ώρα, σε σερβικό έδαφος πραγματοποιείται ήδη από χτες η συνεκπαίδευση Σέρβων και Ρώσων πιλότων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Bars 2018».
Από τη ρωσική πλευρά δεν έγινε γνωστή άμεσα κάποια αντίδραση. Ωστόσο, φάνηκε πως ο Πρόεδρος Πούτιν αποδέχθηκε πρόσκληση του Βούτσιτς να επισκεφθεί το Βελιγράδι πριν από το τέλος του έτους.
«Φόρουμ στρατηγικής» στη Γενεύη
Το ίδιο 24ωρο, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στη σκιά του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, και η πρόσφατη αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες τέθηκαν επί τάπητος στη Γενεύη της Ελβετίας σε «σύνοδο στρατηγικής» υψηλόβαθμων αξιωματούχων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Στη σύνοδο συμμετείχαν η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αξιωματούχοι από το ελβετικόυπουργείο Εξωτερικών.
Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου διέκρινε «μικρή πιθανότητα» να υπάρξει συμφωνία με τη Σερβία για την «οριοθέτηση συνόρων» μήκους 400 χλμ. Υποστήριξε ότι με τη διευθέτηση του θέματος «δεν θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας» στην περιοχή ούτε θα σημειωθούν εξελίξεις τύπου ντόμινο. Η Σέρβα πρωθυπουργός, από την άλλη, όταν ρωτήθηκε εάν θα αναγνωρίσει... το Κοσσυφοπέδιο απάντησε πως θα το αναγνωρίσει «ως έχει: "Αυτόνομη επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας"». Ο Αλβανός πρωθυπουργός, τέλος, προτίμησε να εκφράσει ικανοποίηση για την απόφαση των διοργανωτών του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός να ανοίξουν στα Τίρανα το τέταρτο, κατά σειρά, παράρτημα του οργανισμού που ασχολείται με τις εξελίξεις στον τομέα ψηφιοποίησης των μέσων παραγωγής και τη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση.