Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Ο ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ"☺: ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 !! -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ !!
Κώστας Πελετίδης: «Κουνούν το δάχτυλο στους Πατρινούς επειδή έκαναν την “αμαρτία” να μας ψηφίσουν»- Παρών στις εκλογές του 2019


Ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα εισάγουν στα εκλογικά ήθη το σύστημα της απλής αναλογικής, ο δήμαρχος της Πάτρας φαίνεται να παίζει χωρίς αντίπαλο. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχει υποστεί φθορά, η σχέση του με τους πολίτες παραμένει ισχυρή και οι βολές των πολιτικών του αντιπάλων μοιάζουν να μην βρίσκουν το στόχο τους. 
Το φαινόμενο Πελετίδη, έχει για τον καθένα διαφορετική ανάγνωση, ωστόσο άπαντες συμφωνούν ότι ο δήμαρχος της Πάτρας δεν έχει καταφέρει μόνο το, -για πολλούς ζητούμενο- …πέρασμα στους πολίτες. Έχει καταφέρει να απενεργοποιήσει επί μακρόν τα αντανακλαστικά των πολιτικών του αντιπάλων. ίσως και ένα μεγάλο μέρος από τις φιλοδοξίες τους.
Είναι ώρα λοιπόν για μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με τον δήμαρχο της Πάτρας, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι θα είναι παρών και στην επόμενη αναμέτρηση, καθώς δεν δείχνει να τον πτοεί ούτε η «ρευστότητα» της απλής αναλογικής.
-Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο δήμο της Πάτρας παίζετε χωρίς αντίπαλο. Επικρατεί γενικά η αίσθηση ότι οι εκλογές θα είναι για σας μια εύκολη κούρσα με βάση τα έως σήμερα τουλάχιστον δεδομένα. Το ερώτημα λοιπόν είναι προφανές: Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων;
«Αντίπαλο έχουμε και είναι πανταχού παρών. Είναι η άρχουσα τάξη, τα κόμματα που την υπηρετούν, οι αστικές κυβερνήσεις χθες και σήμερα, οι παρατάξεις τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όλοι όσοι στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν σήμερα το λαό μας.
Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μια εύκολη κούρσα, αλλά μια σκληρή πολιτική μάχη, θα είναι ημέρα κρίσης του πατραϊκού λαού επί των πεπραγμένων μας και αν θέλει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είτε αυτές αφορούν τη δουλειά με δικαιώματα και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας, είτε τα έργα και τις υποδομές που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής του.
Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις επερχόμενες εκλογές με το αίσθημα ικανοποίησης, φιλοδοξιών και ιδιοτελών κινήτρων. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρόντες».

-Πού αποδίδετε την καλή χημεία που έχετε με τους Πατρινούς; Το γεγονός, για να το πούμε απλά, ότι ο κόσμος σας αγαπάει;
«Με τους περισσότερους συναντηθήκαμε σε μια μακρινή πορεία αγώνων και αγωνιών σε πολλά επίπεδα. Κοινό χαρακτηριστικό σ’ αυτή την πορεία ήταν η αλήθεια, ο σεβασμός, τo ξεπέρασμα προκαταλήψεων, όχι κουτοπονηριές και εκμετάλλευση των σχέσεών μας. Ο αγώνας για το δίκιο συγκινεί και ενώνει τους περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιοτέλεια».
-Δέχεστε συχνά την κριτική ότι ακολουθείτε στον δήμο της Πάτρας κομματική γραμμή. Κάποιοι μάλιστα εκ των επικριτών σας λένε ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει το ποσοστό του άνω του 60% που σας ψήφισε. Τι απαντάτε;
«Ας αναφερθούμε λοιπόν σε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες μας που πηγάζουν από τη ‘’γραμμή’’ που λέτε. Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, στηριγμένοι στις μεγάλες δυνατότητες των εργαζομένων του, επισκευάσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό που ήταν σε αδράνεια, όπως και μηχανήματα της ΔΕΥΑΠ της Περιφέρειας που ήταν παροπλισμένα, αγοράσαμε υλικά και με αυτεπιστασία ξεκινήσαμε να χτίζουμε την πόλη μας. Αποδώσαμε στον πατραϊκό λαό, απειθαρχώντας στους νόμους και τις γραφές, το Νότιο Πάρκο και συνεχίζουμε με την δημιουργία νέων πάρκων στον Κόκκινο Μύλο το Πλατανόδασος και το Ριγανόκαμπο. 
Με συνέπεια διεκδικούμε το Παραλιακό Μέτωπο, που αν δεν υπήρχε η απαράδεκτη κυβερνητική καθυστέρηση θα είχε ήδη αποδοθεί.
Δημιουργήσαμε νέους παιδικούς σταθμούς, όπως δίπλα στη Δεξαμενή και στην οδό Μανιακίου, Ανακαινίσαμε το κακοσυντηρημένο Παμπελοποννησιακό, όπου σήμερα αθλούνται δωρεάν χιλιάδες πατρινοί, όπως και συνολικά τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Φτιάχνουμε τα γήπεδα Πετρωτού, Σαραβαλίου, Ροϊτίκων, Ψαθοπύργου. Διαμορφώσαμε δεκάδες νέες παιδικές χαρές. Δημιουργείται παιδότοπος στον εναπομείναντα χώρο του πρώην Λούνα Παρκ. 

Διαμορφώσαμε δύο χώρους που ήταν επί δεκαετίες παρατημένοι, στην Πλαζ και τα Ροΐτικα και λειτουργούμε τις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις όπου πάνω από 1.200 παιδιά φιλοξενούνται δωρεάν. Ανακαινίζονται δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, χτίζουμε νέα σχολεία, γίνονται ασφαλτοστρώσεις, πλατείες, πεζοδρόμια.
Σε λίγο θα μπει στη ζωή της πόλη μας η ανάπλαση της Άνω και της Κάτω Πόλης, οι Σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως, η ανάπλαση στα Ζαρουχλέϊκα, στο έλος της Αγυιάς, στο Ανατολικό διαμέρισμα στα Κανδριάνικα και στην ευρύτερη περιοχή της Γούβας.
Σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκινούν οι εργασίες στο Αρσάκειο, που θα μετατραπεί σε Δημαρχείο.
Τα Σφαγεία ανακατασκευάζονται μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ‘’επενδυτής’’, για τις ανάγκες του Καρναβαλιού, το Εργοστάσιο Τέχνης που λεηλατήθηκε ξαναγεννιέται, θα ολοκληρωθεί το θεατράκι στην Κρήνη. Αναπαλαιώνονται το Παλιό Νοσοκομείο στην Άνω Πόλη και το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων. Οι παλιές σταφιδικές αποθήκες του ΑΣΟ στις Ιτιές θα μετατραπούν σε πολιτιστικό – αθλητικό κέντρο.
Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια, μειώσαμε τα Δημοτικά τέλη για το 80% των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας, ενώ εντάξαμε στον ανώτερο συντελεστή 4,5% τις μεγάλες επιχειρήσεις, Τράπεζες, Βιομηχανικές μονάδες. Καταργήσαμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Απαλλάξαμε ή μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και το τιμολόγιο του νερού σε άνεργους, δικαιούχους του ΚΕΑ, πολύτεκνους, ΑΜεΑ. Πήραμε πρωτοβουλίες μας για να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα να μην παίρνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη, να μην γίνονται πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας, να μην κόβεται το ρεύμα σε κανένα σπίτι.
Όλα αυτά είναι προς όφελος ‘’του Περισσού’ ή των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας;
Κουνούν το δάχτυλο στον πατραϊκό λαό γιατί έκανε την ‘’αμαρτία’’ να μας ψηφίσει και να μας εμπιστευτεί. Θέλουν οι πρωτοβουλίες μας, που απευθύνονται στο σύνολο του πατραϊκού λαού να συναντήσουν ‘’τοίχο’’. 
Δυναμώνουν τις προκαταλήψεις, το διαίρει και βασίλευε. Ο πατραϊκός λαός είναι έμπειρος, οι ‘’κουτοπονηριές’’ τους δεν περνάνε».
-Η ανάπλαση του Λαδόπουλου είναι ένα έργο που θα χαρακτηρίσει την αναμόρφωση όλης της νότιας πλευράς της Πάτρας. Θεωρείτε ότι θα είναι έργο- σταθμός για την πόλη και θα βάλει τη σφραγίδα σας στην πορεία της;
«Το εργοστάσιο του Λαδόπουλου, που αγοράστηκε από το δήμο με δάνειο πριν 20 χρόνια, μπορεί να αναπλαστεί. Από ερείπιο να γεμίσει ζωή, επηρεάζοντας θετικά και την ευρύτερη περιοχή που κατοικείται από τους εργαζόμενους των πρώην εργοστασίων, που σήμερα ζουν στην ανεργία. Αντί να γίνει Διοικητήριο της Περιφέρειας στο Κοτρώνι, να γίνει στο Λαδόπουλο, να γίνουν και χώροι για τις ανάγκες του Δήμου αλλά και άλλων δημόσιων φορέων. Όταν θα έρθει το αίτημα από την Περιφέρεια, θα το εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο».
-Ποιά είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Πιστεύετε ότι θα λύσει ή θα δημιουργήσει προβλήματα;
«Ως Δημοτική Αρχή, από χρόνια έχουμε διατυπωμένη θέση για απλή, ανόθευτη αναλογική, χωρίς πλαφόν για Δημοτικά - Περιφερειακά Συμβούλια, στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου. Στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση όμως, η απλή αναλογική είναι ο φερετζές σε ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Ο «Κλεισθένης» συνεχίζει από εκεί που άφησε ο «Καλλικράτης». 
Διευρύνει την ανταποδοτικότητα στη λειτουργία των δήμων, προωθεί νέες συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, κλειδώνει τη μειωμένη κατά 60% χρηματοδότηση από το κράτος. Συνολικά κάνει νέες προσαρμογές στο ρόλο του τοπικού κράτους, στο πλαίσιο της πολιτικής που δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αξιοποιώντας το σύνολο των λειτουργιών των δήμων.
Πέρα από αντιπαραθέσεις - υπαρκτές και ανύπαρκτες- υπάρχει η επιδίωξη για τη διασφάλιση ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή πολιτική. 

Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, τα συλλογικά τους επιτελεία ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ που λειτουργούν με στελέχη των αντίστοιχων κομμάτων και όχι μόνο, διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. 
Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους».
Έχετε επικεντρώσει στο έργο σας στην κοινωνική πολιτική. Δέχεστε την κριτική ότι στο πλαίσιο αυτής της επιλογής έχετε θέσει σε δεύτερη μοίρα το αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή. Τι απαντάτε;
«Πράγματι, μας λένε ότι με αγωνιστικές εκδηλώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα των ανέργων και της ανεργίας, ότι θα έπρεπε σαν δήμος τάχα να πάρουμε άλλες πρωτοβουλίες. Να καλέσουμε τους επιχειρηματίες, να τους ανοίξουμε δρόμο για επενδύσεις, που θα φέρουνε και τις δουλειές.
Τους απαντάμε, λέτε ψέματα!!!
Στην χώρα μας και διεθνώς γίνεται συγκέντρωση πλούτου. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι Πλημμυρίσαμε από ανέργους. Οι επενδυτές πάνε εκεί που κερδίζουν περισσότερα. Εκεί που οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς δούλου.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος!
Να πάρει ο λαός την υπόθεση της ζωής και τον πλούτο της χώρας στα χέρια του! Να οργανώσει την οικονομία και την ζωή στον τόπο του με βάση τις δικές του ανάγκες.
Εμείς πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε να οργανώσουμε την ζωή μας αλλιώς! Να βάλουμε μπροστά ένα νέο όραμα όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός μας.
Να τι θέλουμε! 

Να εμπνεύσουμε τον λαό μας ότι μπορεί το δίκιο του να το φέρει ξανά στην επιφάνεια, ότι μπορεί να το κάνει πράξη και έργο. Το πιο όμορφο και φιλόδοξο έργο για το όποιο μπορεί και αξίζει να παλέψει!
Σε αυτό το λαϊκό όραμα θέλουμε να συνεισφέρουμε και οφείλουμε να συνεχίσουμε και θα κριθούμε για αυτό
».
-Απέναντί σας συνασπίζονται συχνά παρατάξεις της αντιπολίτευσης με κοινές ανακοινώσεις. Πώς το σχολιάζετε και γενικά πώς σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης;
«Οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν κοινό στόχο, τους ενώνει ο διακαής πόθος να μην επανεκλεγεί αυτή η Δημοτική Αρχή. 
Οι κοινές τους ανακοινώσεις αναδεικνύουν την πολιτική υποκρισία τους, ότι δήθεν τους χωρίζει άβυσσος. Όταν τα συμφέροντα το απαιτούν, η άβυσσος χάνεται και βρίσκονται σφιχταγκαλιασμένοι. 
Για παράδειγμα όλοι αυτοί μαζί με την Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ήταν οι κολαούζοι της κυβέρνησης στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση όπου τους απασχόλησε η εξειδίκευση της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής στο επίπεδο της περιφέρειας. Σε ποιους τομείς και κλάδους θα αναπτυχθεί το κεφάλαιο και η κερδοφορία του».
-Τελευταία επικρατεί σιωπή για τους Μεσογειακούς αγώνες, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διοργάνωση. Τι συμβαίνει;
«Πρόσφατα, με επιστολή μας προς τον αρμόδιο υπουργό, εκφράσαμε για μια ακόμα φορά τις δικαιολογημένες ανησυχίες μας για την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προετοιμασία της διοργάνωσης των αγώνων και την έλλειψη της αναγκαίας χρηματοδότησης. Ζητούμε τα αυτονόητα, με τους αγώνες να δημιουργηθούν αθλητικές υποδομές στην πόλη, να γίνει ανάπλαση του εγκαταλελειμμένου χώρου του πρώην κολυμβητηρίου στην Αγυιά. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση».
-Τι απαντάτε στη ΡΑΠ που ισχυρίζεται ότι η δημοτική αρχή δημιουργεί σκοπίμως κωλύματα σε μια σειρά θεμάτων προκειμένου να βγει καταγγελτικά απέναντι στην κυβέρνηση;
«Όλες οι κυβερνητικές παρατάξεις δεν σκέφτονται τίποτα άλλο από το να προστατέψουν την κυβέρνησή τους. 
Για να δούμε.
Εμείς δημιουργούμε κώλυμα για να προχωρήσουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, η παραχώρηση του Παραλιακού Μετώπου μέχρι σήμερα, που αν περιμέναμε τις εγκρίσεις, τις μελέτες, κ.λπ. ο χώρος του Νότιου Πάρκου θα ήταν ακόμα χαβούζα, ποιος μας κυνηγά με εισαγγελείς και πρόστιμα;
Εμείς βάζουμε κωλύματα να παραχωρήσουν τον πρώην σκουπιδότοπο του Ριγανόκαμπου;
Εμείς βάζουμε κωλύματα να υπογειοποιηθεί το τρένο από το Ρίο έως το νέο λιμάνι; Εμείς τους εμποδίζουμε να φτιάξουν τη μελέτη;
Εμείς τους εμποδίζουμε να ολοκληρώσουν το έργο του Πείρου – Παραπείρου, να έχουμε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών;
Εμείς βάζουμε κωλύματα να έχει η πόλη μας Δημόσια, αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης; Εμείς βάζουμε κωλύματα να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην ενότητα του Ρίου, εμείς βάζουμε κωλύματα να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των έργων αντισεισμικής προστασίας;
Προφανώς, όπως χθες έτσι και σήμερα, κύριο εμπόδιο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, είναι αυτοί που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας και το πολιτικό τους προσωπικό. Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση ξεχωρίζει, παίρνει πολλά μπράβο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την κυβέρνηση στων ΗΠΑ για αυτή της την αντιλαϊκή πολιτική
».
-Τι έχει ανάγκη πάνω από όλα τελικά ο πολίτης της Πάτρας κύριε δήμαρχε;
«Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, συντάξεις που να μην εξαντλούνται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο. Αν υπάρχουν αυτά, τα άλλα μπορούν να γίνουν. Αυτό είναι το κυρίαρχο, εδώ κρινόμαστε όλοι, εάν καταφέρουμε, κόντρα στην επιθυμία των λίγων, να ενωθούμε, αν διώξουμε τα ζιζάνια που σκορπίζουν την ηττοπάθεια, την διχόνοια, ο λαός θα επιβάλει τη θέλησή του. Αυτοί που χτίζουν την πόλη μας θα χαμογελάσουν, τα παιδιά μας θα ανοίξουν τα φτερά τους, θα χαρούν τη ζωή».

**********

Μαζική συγκέντρωση της Δημοτικής Αρχής για «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα 

Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία» 

Με την παρουσία χιλιάδων Πατρινών στη συγκέντρωση στο Νότιο Πάρκο, κορυφώθηκε απόψε η μεγάλη εκστρατεία του Δήμου Πατρέων, με σύνθημα: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα – Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία».
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου, Κώστα Πελετίδη (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία) και συνεχίστηκε με συναυλία και λαϊκό γλέντι, με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
Στην έναρξη της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης  Αγγελόπουλος.

«Αγαπητοί συνδημότες, φίλοι και φίλες,
Κορυφώνονται απόψε εδώ, στο Νότιο Πάρκο με τη μεγάλη συγκέντρωσή μας, οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε ο Δήμος μας για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με εργατοϋπαλληλικά σωματεία και φορείς της πόλης μας, με βασικό αίτημα "Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα – Κάτω τα χέρια από το λαϊκό βιός".
Ξεκινήσαμε με την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, συνεχίσαμε στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, αυτή τη χρονιά επιλέξαμε δράσεις στις γειτονιές της πόλης μας. Να συναντήσουμε όλους όσους δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι από τα συνεχή πολιτικά χτυπήματα. Φτάσαμε στη σημερινή κινητοποίηση με μια πολύπλευρη δραστηριότητα. Πορεύτηκαν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες τους και τα δίκαια αιτήματά τους.
Ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες του Δήμου μας ενάντια στους πλειστηριασμούς. Θυμίζουμε ότι από 1η Μάη οι Δήμοι, υποχρεωτικά, πρέπει να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη από τα 500 ευρώ. Την ίδια ώρα, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καταφέρνουν , όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται νόμιμα "ξεγραμμένα". Στην πόλη μας, αυτό μεταφράζεται σε 55,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο οφειλών 120 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 46,25%, τα οποία χρωστάνε 204 επιχειρηματίες, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και που δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν.
Απαιτούμε το ελάχιστο, η κυβέρνηση να προσχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια, που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση των νοικοκυριών, να διαγράφουν χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς τους Δήμους, βεβαιωθέντα ή μη. Με αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούν να απαλλάσσονται από χρέη οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ, τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών στείλαμε την Πέμπτη επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους Δημάρχους της χώρας, καλώντας τους σε κοινούς αγώνες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε τις διαεκδικησιοες απέναντι στη κυβέρνηση. Θα κρινουμε την αναταπόκριση όλων των πολιτικών σχηματισμών.
Αγαπητοί συνδημότες,
Τα μέτρα σε βάρος της ζωής του λαού μας δεν έχουν σταματημό.
Πριν λίγες μέρες, ψηφίστηκε στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόκειται για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που σηματοδοτεί νέο γύρο άγριας ληστείας, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Άγριας επίθεσης σε εργασιακά δικαιώματα για να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των λίγων.
Ψηφίστηκαν νέα μέτρα εναντίον των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων. Είναι ενδεικτικό ότι στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε στη Βουλή , για το διάστημα 2019 - 2022 προβλέπονται νέα μέτρα ύψους 18,5 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα τα οποία αφορούν νέες μειώσεις στις συντάξεις κατά 12,5 δισ. και περίπου 6 δισ. ευρώ που θα προκύψει από μείωση του αφορολόγητου.
Με το πολυνομοσχέδιο καλούνται υποχρεωτικά οι Δήμοι να παραδώσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά για να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για τις ανάγκες εξόδου στις αγορές. Το περίφημο μαξιλαράκι. Σε τυχόν άρνηση παράδοσης των αποθεματικών, προβλέπεται παύση ή καθαίρεση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Τους στέλνουμε μήνυμα σήμερα από εδώ ότι τα χρήματα του πατραϊκού λαού δεν θα τα παραδώσουμε στην κυβέρνηση και τις αγορές.
Είναι χρήματα του λαού μας, για τη λειτουργία της πόλης μας, των ΚΑΠΗ, των παιδικών σταθμών, των σχολείων και των νηπιαγωγείων. Είναι χρήματα για παιδικές χαρές, για πάρκα, πλατείες, για έργα και παρεμβάσεις που δίνουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας.
Είναι χρήματα για να φιλοξενήσουμε τους θερινούς μήνες περισσότερα από 1200 παιδιά στις παιδικές κατασκηνώσεις μας στην Πλαζ και στα Ροΐτικα, που ξεκινά φέτος τη λειτουργία της. Δίνουμε την ευκαιρία για δωρεάν διακοπές και ψυχαγωγία, δημιουργική απασχόληση, παιχνίδι, άθληση, φαγητό στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που τα δικαιώματά τους συνθλίβονται με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.
Τα μέτρα έρχονται για να μείνουν και αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Η "δίκαιη ανάπτυξη" που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι άδικη και αντιλαϊκή.
Στη φάση της κρίσης ζητούσαν από τους εργαζόμενους θυσίες "για να βγει η οικονομία από την κρίση". 
Τώρα ζητούν νέες θυσίες για να θωρακιστεί η ανάπτυξή προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. 
Η κατάσταση για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, είτε στη φάση της ανάπτυξης είτε στη φάση της κρίσης, επιδεινώνεται. Το ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών θα συνεχιστεί, θα πολλαπλασιαστεί, θα ενταθεί για να φτάσουν τα "πλεονάσματα" σε δυσθεώρητα ύψη.
Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουμε και είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντισταθεί ο πατραϊκός λαός, για να ανατρέψει την πολιτική που τον τσακίζει, ενοχλούν όλους όσους έχουν συμφέρον ο λαός να κάθεται, να μην κουνιέται φύλλο, να υπομένει τα βάσανα, να συνηθίζει στη φτώχεια, να κατεβάσει τις προσδοκίες του. 
Αυτοί είναι το κεφάλαιο και τα πολιτικά στηρίγματά του. Στεναχωρούνται που ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο, που αναζητά λύσεις. Βγάζουν σπυράκια όταν ακούν για κινητοποιήσεις, γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια συκοφαντούν τους αγώνες τις πρωτοβουλίες, τις κινητοποιήσεις.
Οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας εγκαλούν και μας καταγγέλλουν γιατί για μια ακόμη χρονιά πήραμε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρωτοβουλία για νέα κινητοποίηση κατά της ανεργίας.
Έφτασαν να μας εγκαλούν γιατί στην κορύφωση της κινητοποίησης μας, στην σημερινή συγκέντρωση θα εμφανιστεί και θα τραγουδήσει τους καημούς αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες μας ο λαϊκός τραγουδιστής, ο αγαπητός Γιώργος Μαργαρίτης.
Με περίσσευμα υποκρισίας μας προτρέπουν τα χρήματα που διαθέσαμε για την κινητοποίηση να τα δώσουμε σε φτωχές οικογένειες. Λάθος πόρτα χτύπησαν αυτοί που υπερασπίζονται με πάθος τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τα μνημόνια, την πολιτική που έχει δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα στον πατραϊκό λαό.
Αυτή η δημοτική αρχή μαζί με τον πατραϊκό λαό αγωνίζεται και τραγουδάει, γιατί παραμένουμε προσηλωμένοι στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό οργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις στις γειτονιές, στο Σκαγιοπούλειο, στο Αίθριο του Παλιού Νοσοκομείου αλλά και στο Ρωμαϊκό Ωδείο με ελεύθερη είσοδο. Γι’ αυτό έχουμε θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις στις γειτονιές. Για να μπορούν να χαίρονται τη ζωή όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις μας εγκαλούν γιατί δεν συμμετέχουμε ενεργά και δεν διαμορφώνουμε ‘’φιλικό περιβάλλον’’ για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Γιατί δεν συναινούμε, εδώ, δίπλα μας, στο νέο λιμάνι, μέσα στα σπίτια μας να εγκατασταθεί μεγάλη μονάδα αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για να παρέχεται φθηνό καύσιμο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, που είναι πλήρως απαλλαγμένο από κάθε φορολογία. Μια πυριτιδαποθήκη κυριολεκτικά μέσα στις εργατογειτονιές της πόλης μας.
Γιατί δεν συμφωνήσαμε να κόψει στην μέση την πόλη μας, τις γειτονιές μας ο νέος σιδηρόδρομος.
Επειδή διεκδικούμε να ολοκληρωθεί άμεσα το Φράγμα Πείρου Παραπείρου, και να το διαχειριστεί δημόσιος φορέας και όχι η ΔΕΥΑΠ . Εμείς δεν θέλουμε την συντήρηση και τη λειτουργία του φράγματος να την πληρώνει ο πατραϊκός λαός με επιπρόσθετη φορολογία, για να δίνουν τζάμπα χρήματα για τα συμφέροντα των λίγων, μέσω δήθεν αναπτυξιακών νόμων.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Βρισκόμαστε στο Νότιο Πάρκο, ένα πάρκο που φτιάχτηκε από τους εργαζόμενους του Δήμου και παρά τα εμπόδια που έβαλαν οι κυβερνώντες μέσω των κρατικών μηχανισμών, αυτόφωρα, κλήσεις σε απολογία για τα "εγκλήματα" που κάναμε σε αυτό το χώρο. Γι αυτούς που κυβερνάνε είναι έγκλημα ένας βούρκος, μια χαβούζα, να παίρνει ζωή προς όφελος του λαού. Παρά το γεγονός ότι το πάρκο γέμισε ζωή, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, με απίστευτο θράσος και απαιτεί την απομάκρυνση του Δήμου από την παραλιακή ζώνη. Για να εγκαταλείψουμε δηλαδή το χώρο. Ο Δήμαρχος καλείται σε απολογία από τις κρατικές και τις εισαγγελικές αρχές, βάζουν κάθε μέρα, πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν ασχολούνται με καμία άλλη πράξη παρά μόνο να βάζουν εμπόδια σε ένα Δήμο που τόλμησε να ξεβρομίσει την πόλη. Που τόλμησε να πάει να κάνει πάρκο την εγκαταλειμμένη έκταση της πρώην εμποροπανήγυρης στην Παραλία, που έχει μετατραπεί σε χαβούζα. Κάθε μέρα τρέχουν να βρουν τρόπους πώς να σταματήσουν τις εργασίες μας.
Τους ενημερώνουμε ότι κι εκεί θα γίνει πάρκο όπως το Νότιο, που είμαστε εδώ σήμερα.
Η σήψη και η παρακμή δεν θα νικήσουν την ζωή και την πρόοδο.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Τσίπρας, μαζί με την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου, δήλωσαν ότι προχωρούν σε νομοθετική πράξη οριστικής παραχώρησης της παραλιακής ζώνης. Πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων. Δεν παίρνουν την ευθύνη να δώσουν εντολή στις υπηρεσίες τους να σταματήσουν κάθε ενέργεια σε βάρος του Δήμου. Γιατί όπως οι ίδιοι λένε, προχωράει η νομοθετική ρύθμιση. Πέρασαν ήδη τέσσερις μήνες από το αναπτυξιακό συνέδριο όπυ έκαναν τις εξαγγελίες, αλλά αρνούνται να φτιάξουν μια νομοθετική ρύθμιση που θα συμπορεύεται με τον κοινό νου, με τα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού.
Βλέπετε εμείς δεν είμαστε Ελούντα για να χαρακτηριστούμε υψηλού δημοσίου συμφέροντος και να βγουν αποφάσεις "τσακ μπαμ".
Έχοντας γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αγωνιζόμαστε:
Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, γιατί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε υποδομές που καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές των παιδικών σταθμών. Στον Κοινωνικό Οργανισμό απασχολούνται 252 εργαζόμενοι. Μόνοι οι 92 είναι μόνιμοι. 160 εργαζόμενοί μας είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχουμε καθαριότητα, υπηρεσίες πρασίνου, πλατείες, δρόμους, την Πάτρα μας όπως την ονειρευόμαστε, χρειαζόμαστε προσωπικό και χρηματοδότηση που και τα δύο τα έχουν ξεχάσει. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους αγγίζει το 62% ενώ, μόνο στο Δήμο μας, έχουν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να καλυφθούν τα κενά 1.000 εργαζομένων.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Απομονώστε τις δυνάμεις που τυφλωμένες από την ύπαρξη αυτής της Δημοτικής Αρχής στη διοίκηση της πόλης δεν διστάζουν να κάνουν το άσπρο μαύρο, να βάζουν εμπόδια στη συσπείρωση του πατραϊκού λαού.
Τις επόμενες μέρες, αν δεν υπάρχει απάντηση από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, στην επιστολή που τους στείλαμε, ο Πατραϊκός λαός, θα κληθεί να δώσει την απάντησή του.
Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Κανένας πλειστηριασμός στο βιος του λαού - Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί.
Ζητούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για την λειτουργία των Δήμων και των υπηρεσιών τους, την κοινωνική πολιτική, την ενίσχυση και στήριξη της λαϊκής οικογένειας, για διευρυμένες και στελεχωμένες κοινωνικές δομές. δωρεάν δομές πολιτισμού και άθλησης, καθαριότητα, πράσινο, ελεύθερους χώρους κ.λπ.
Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί αλλιώς σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού όπως και γίνεται σήμερα, πράγμα που το ζούμε σήμερα με ένταση με τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς κ.λπ.
Απαιτούμε και παλεύουμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, και ανταπόδοση και θα δράσουμε με όρους ανυπακοής στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης.
Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
Ζητήσαμε περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής και αν, με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτό απορριφθεί, πλήρη υπογειοποίηση.
Ζητάμε την αποπεράτωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και τη διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων.
Ζητάμε την απόδοση στο Δήμο, του συνόλου των στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, θέμα για το οποία πρόσφατα επανήλθαμε με παρέμβασή μας στο Υπουργείο.
Αυτά τα δίκαια αιτήματα, η ανάγκη για δουλειά ''σκοντάφτουν'' στο δρόμο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τα κέρδη των επιχειρηματιών και όχι τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών..
Φίλες και Φίλοι,
Δεν θεωρούμε λύση του προβλήματος της ανεργίας τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, όπως αυτά που κατά καιρούς έχουμε και στο Δήμο μας και που τα έντυσαν με τον προκλητικό τίτλο "πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας". Αυτά που η σημερινή κυβέρνηση αντί να τα καταργήσει, όπως έλεγε προεκλογικά, χαρακτηρίζοντάς τα μαύρη εργασία, τα μετέτρεψε από 5μηνα σε 8μηνα και καλεί τους μακροχρόνια ανέργους να επιζήσουν με ψίχουλα και ευκαιριακό μεροκάματο.
Δεν είναι επίσης λύση να φορέσουν οι άνεργοι το μανδύα του επιχειρηματία, όπως τους προτρέπουν η κυβέρνηση με αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να ιδρύσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) οι οποίες θα γίνουν "Δούρειος Ίππος", όχι μόνο για την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων, όπως είναι βασικές κοινωνικές δομές για το παιδί, τα ΑμΕΑ, την φροντίδα των γερόντων την ψυχική υγεία. Να χρησιμοποιήσουν τον πόθο και την αγωνία των παιδιών μας να ζήσουν με αξιοπρέπεια, για να τα συντρίψουν στην συνέχεια τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έρχονται από την πίσω πόρτα .
Μας λένε ότι με τέτοιες αγωνιστικές εκδηλώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα των ανέργων και της ανεργίας , ότι θα έπρεπε σαν δήμος τάχα να πάρουμε άλλες πρωτοβουλίες . Να καλέσουμε τους επιχειρηματίες, να τους ανοίξουμε δρόμο για επενδύσεις, που θα φέρουνε και τις δουλειές .
Τους απαντάμε, λέτε ψέματα!! .
Ο δρόμος της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας είναι ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ. Ο δρόμος που μεγαλώνει τα κέρδη των λίγων, είναι ο δρόμος που πάει νύχι – κρέας με την μεγάλη ουρά των ανέργων, με το τσάκισμα των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που στέλνει τα παιδιά μας μετανάστες .
Είναι ο δρόμος που τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις μεγάλες τεχνικές δυνατότητες της εποχής μας τις φέρνει στα μέτρα και στις ανάγκες αύξησης των κερδών μιας χούφτας πλουτοκρατών. Τις χρησιμοποιεί ενάντια στις ανάγκες των πολλών, αυτών που πραγματικά μοχθούν σε τούτο τον τόπο.
Είναι ο δρόμος των μνημονιακών πολιτικών που ενιαία στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου , που τσακίζουν το λαό μας, που του ζητάνε με περίσσιο θράσος να υπομείνει την φτώχια , την ανέχεια, την ανεργία, την μετανάστευση των παιδιών του μέχρι το μακρινό ορίζοντα του 2060!
Όχι λέμε εμείς, υπάρχει άλλος δρόμος!
Να πάρει ο λαός την υπόθεση της ζωής και τον πλούτο της χώρας στα χέρια του! Να οργανώσει την οικονομία και την ζωή στον τόπο του με βάση τις δικές του ανάγκες.
Ναι, εμείς πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε να οργανώσουμε την ζωή μας αλλιώς! Να βάλουμε μπροστά ένα νέο όραμα που δεν ακουμπά την λύση του στους κηφήνες αλλά στους εργάτες τούτου του τόπου! Το λαό μας που μοχθεί και δεν ζητά απλά ευκαιρίες και ανάσες ζωής, αλλά την ζωή την ίδια!
Να τι θέλουμε! Να εμπνεύσουμε τον λαό μας ότι μπορεί το δίκιο του να το φέρει ξανά στην επιφάνεια, ότι μπορεί να το κάνει πράξη και έργο. Το πιο όμορφο και φιλόδοξο έργο για το όποιο μπορεί και αξίζει να παλέψει!
Σε αυτό το λαϊκό σχέδιο θέλουμε να συνεισφέρουμε και οφείλουμε και να συνεχίσουμε και να κριθούμε για αυτό.
Με απόλυτη εμπιστοσύνη σ' αυτούς που κτίζουν τον τόπο μας, συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα μας, να νοιώσουν οι κρατούντες την ανάσα του λαού, είμαστε πολλοί, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε, το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η ανεργία και η φτώχεια».

ΓΙΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ":-ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ;; -ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ;; -Απαντήσεις σε:«ΚΚΕεδολόγους και Τρολ»!!

***
Σταθερή και συνεπής η θέση του ΚΚΕ 25 χρόνια τώρα
Υλικό από τα Αρχεία του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη»
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ πίσω από την υπογραφή και την ταχεία υλοποίησή της
Το άρθρο 2 της συμφωνίας αποτελεί την ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα στο περιεχόμενο και στο χρονοδιάγραμμά της
Από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες
Από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες
Το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής υπογράφτηκε απ' τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, παρουσία της αρμόδιας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, του επιτρόπου Διεύρυνσης Γ. Χαν, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς και των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ.
Ατόφια η ΝΑΤΟική σφραγίδα
Πρόκειται για συμφωνία που φέρνει ατόφια τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και των σχεδίων τους στα Βαλκάνια, που περνάνε και μέσα από την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δυο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό άλλωστε δεν είναι ένας «γενικός στόχος» ή, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να παρουσιάσει, «ζήτημα της ΠΓΔΜ» και τάχα άσχετο από τη συμφωνία για το ονοματολογικό.
Αντίθετα, οι «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας ότι θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως και τα χρονοδιαγράμματα της ενταξιακής διαδικασίας, καταγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 2 της συμφωνίας, που στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει το συνολικό της περιεχόμενο.
Ανάμεσα σε άλλα στο άρθρο καταγράφεται:
«Το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος είναι μέλος. (...)
Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας κατ' εφαρμογή του Αρθρου 1 αυτής, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.
Ειδικότερα αναφορικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του Δεύτερου Μέρους στην ΕΕ και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), τα ακόλουθα θα ισχύσουν:
α) Το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα λάβει χώρα υπό το ίδιο όνομα και ορολογίες.
β) Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος χωρίς καθυστέρηση:
(i) θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του Δεύτερου Μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας,
(ii) θα γνωστοποιήσει στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος πρόσκληση ένταξης...»,ενώ «με το νι και με το σίγμα» καταγράφεται και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που θα τεθεί σε ισχύ αφού - διαδοχικά - πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική), ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το ρυθμό δίνουν τα ευρωΝΑΤΟικά χρονοδιαγράμματα
Οπως φαίνεται και από τα παραπάνω, το περιεχόμενο αλλά και το ρυθμό για την υλοποίηση της συμφωνίας που «τρέχει», τα υπαγορεύουν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενόψει των Συνόδων τους 28 - 29 Ιούνη για την ΕΕ και 11 - 12 Ιούλη για το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία, δίνοντας τη σκυτάλη στην ελληνική κυβέρνηση για να στείλει τη σχετική επιστολή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου έφερε ως ένδειξη ένα «ευρωπαϊκό σημαιάκι», διακριτικό γνώρισμα των νομοσχεδίων που αφορούν την ευρωενωσιακή πορεία της χώρας και τα οποία δύναται να συζητηθούν με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», ενώ αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για αυτά τα νομοσχέδια είναι η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Ενδεικτική είναι και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει τη συμφωνία, με τον Ζ. Ζάεφ να θέτει ζήτημα αποπομπής του Προέδρου της χώρας Γκ. Ιβάνοφ (πρόσκειται στο VMRO που αντιδρά στη συμφωνία) σε περίπτωση που δεν την επικυρώσει μετά και από την έγκρισή του στο δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι «η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει το νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα. Τη βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη».
Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση της συμφωνίας, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, με δηλώσεις του στο τέλος της Διάσκεψης της Ρόδου, σημείωσε ότι εφόσον το πρώτο βήμα έγινε (επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ), έχει ετοιμάσει δύο επιστολές (όπως προβλέπονται από τη συμφωνία, στο άρθρο 2, ενώ έχει ήδη αποστείλει ήδη μια), τις οποίες θα υπογράψει την Κυριακή 24/6 και θα αποστείλει τη Δευτέρα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σ' αυτές ενημερώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συναινεί να προχωρήσουν το μεν ΝΑΤΟ στην πρόσκληση για συμμετοχή της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία, η δε ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Σχετικά με το σκέλος της ΕΕ, για να παρθεί σχετική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της επόμενης βδομάδας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι χρειάζεται πρώτα συμφωνία και θετική εισήγηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει την Τρίτη (βλ. και σελ. 10) με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία.
Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ακόμα στη διαπραγμάτευση με την Αλβανία, για τις θαλάσσιες ζώνες. Οπως είπε στη διμερή συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Ρόδου, συζήτησαν πώς η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις αλβανικές θέσεις στην ΕΕ, γιατί, όπως επανέλαβε, υπάρχουν αντιρρήσεις από κράτη - μέλη στο να ανοίξει ενταξιακή διαπραγμάτευση με Σκόπια και Τίρανα. Τη Δευτέρα, εξάλλου, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, γίνεται «πρωινό εργασίας» για την Αλβανία.
Προαναγγέλλεται κλιμάκωση των ανταγωνισμών
Ενδεικτικά για το περιεχόμενο και τους στόχους της συμφωνίας είναι και τα συγχαρητήρια που έσπευσαν να δώσουν στις κυβερνήσεις των δύο κρατών εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρέσβης κ.ά., επισημαίνοντας ότι τώρα οι σχεδιασμοί για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ περνάνε στην επόμενη φάση και μπροστά βρίσκεται η «σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει.
Αλλά και οι Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος, με άρθρο τους στην εφημερίδα «New York Times», χαρακτηρίζουν «μια ιστορική ευκαιρία» τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ να στηρίξουν ένα σενάριο ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Δυτικοβαλκανικής με πρότερο ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ τους οικονομικής ένωσης, ώστε, όπως λένε, να κάνουν τα κράτη των Βαλκανίων «λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Αγκυρας ή της Μόσχας».
Είναι ακριβώς αυτοί οι σχεδιασμοί που κονιορτοποιούν τα μεγάλα λόγια στα οποία αναλώθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί στις Πρέσπες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συμφωνία «ειρήνης» και «σταθερότητας» και τάχα απάντησης στο «σοβινισμό, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου».
 Κρύβουν ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια και η συνακόλουθη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποτελούν το γόνιμο έδαφος όπου αναφύονται αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί, αμφισβητήσεις συνόρων, διενέξεις και πολεμικές συγκρούσεις, κι ενώ η συμφωνία διατηρεί το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού με τις αναφορές σε «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα.
Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό
Η συμφωνία αποτέλεσε και την αφετηρία για έναν νέο κύκλο διεργασιών σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με μοχλό την ονοματολογία και «σιγή ασυρμάτου» για το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, στο οποίο άλλωστε συγκλίνουν όλα τα αστικά κόμματα παρ' όλες τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους.
Στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την επιλογή του Ποταμιού να στηρίξει τη συμφωνία, συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο αποχώρησής του, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται για την 1η Ιούλη. 
Στους ΑΝΕΛ κυριάρχησαν οι αποχωρήσεις στελεχών, ενώ η ανακοίνωση του προέδρου τους Π. Καμμένου ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή, ώθησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει ότι σ' αυτήν την περίπτωση θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά προσπαθεί να εμφανίσει τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία ως τάχα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις «προοδευτικές» και τις «αντιδραστικές» και «εθνικιστικές» δυνάμεις, όπου εντάσσει τη ΝΔ, επιχειρώντας να τραβήξει κι ένα μέρος της υπόλοιπης σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» με το μέρος του.
Ενώ στη ΝΔ εμφανής είναι η προσπάθεια να «αμβλυνθούν» οι υψηλοί τόνοι για τη συμφωνία, με τα στελέχη της να σπεύδουν μέσα στη βδομάδα να μιλήσουν για τα «τετελεσμένα» που δημιουργεί η συμφωνία, διαβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και σε ό,τι αφορά τα ευρωατλαντικά σχέδια.
 Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν και οι διεργασίες «δεξιά» της ΝΔ, με στελέχη όπως ο Μπαλτάκος να προαναγγέλλουν δημιουργία νέου κόμματος.


***
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σταθερή και συνεπής η θέση του ΚΚΕ 25 χρόνια τώρα
Υλικό από τα Αρχεία του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη»
Με αφορμή την προσπάθεια που κάνουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στην κριτική του ΚΚΕ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, κατηγορώντας το Κόμμα ότι άλλαξε τάχα θέση και διαστρεβλώνοντας τις απόψεις του για το θέμα ότι άλλη είναι η θέση της σημερινής ηγεσίας του Κόμματος και άλλη προηγούμενων, αναζητήσαμε και δημοσιεύουμε από τα Αρχεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» ορισμένες χαρακτηριστικές τοποθετήσεις.
Στις 5 Μάη 1998, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, επισκέφτηκε τα Σκόπια, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Στο Αρχείο του Κόμματος υπάρχει ο διάλογος ανάμεσα στους δύο.
Συζητώντας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως διαμορφώθηκαν από το 1991 και έπειτα, με σταθμό την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, ο Χ. Φλωράκης λέει χαρακτηριστικά: «Σήμερα σκοπός της επίσκεψής μου είναι να υπογραμμίσω τη βούληση του ΚΚΕ να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα ελληνικά κόμματα για το οποίο το θέμα της ονομασίας δεν είναι το πιο σημαντικό. Το κύριο για μας είναι η αμοιβαία διακήρυξη αποδοχής των συνόρων, η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και η ανάπτυξη πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων.
Αν όμως εσείς θέλετε να λέγεστε "Μακεδονία", εμείς πώς θα ονομάσουμε τη δική μας Μακεδονία; Στην Ελλάδα είναι το 50,5% και εδώ το 39,5%. Υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση σε βάρος των δύο γειτονικών χωρών και δεν αφήνουν να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση, ας πούμε "Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως λέμε Ελληνική Δημοκρατία. Το κόμμα μας είναι το μόνο που δεν έχει συμμετάσχει σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (...)».
Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Χ. Φλωράκης βάζει τη γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων στα Βαλκάνια και στη γύρω περιοχή, τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αναφέρει συγκεκριμένα στον Κ. Γκλιγκόροφ ότι «οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν το πετρέλαιο στο Αιγαίο και το δρόμο προς τη Δύση. Ποτέ δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών».
****
Τις θέσεις αυτές του Κόμματος είχε διατυπώσει και η Αλέκα Παπαρήγα,τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 13 Απρίλη 1992 (είχε προηγηθεί άλλη μία), αρνούμενη να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το οποίο συνυπέγραψαν όλα τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός).
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει: «Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται - η πολιτική την οποία υποστήριξαν, απ' ό,τι κατάλαβα και τα άλλα κόμματα στην ουσία της - δε διασφαλίζει την ασφάλεια της Ελλάδας και της ίδιας της ελληνικής Μακεδονίας. Δε διασφαλίζει ακόμα την ειρήνευση στα Βαλκάνια από την οποία εξαρτάται η θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις της όχι μόνο με τα Σκόπια αλλά και με όλες τις γειτονικές χώρες (...)
Γι' αυτό δε συμφωνούμε που περιορίζεται το όλο πρόβλημα στη συζήτηση γύρω από το όνομα. Είτε απαλειφθεί το όνομα είτε δεν απαλειφθεί είτε υπάρξει παραλλαγή του, τα προβλήματα για την Ελλάδα αλλά και για τους λαούς των Βαλκανίων θα υπάρχουν, θα γίνονται όλο και πιο έντονα, εφόσον συνεχίζεται επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Βαλκάνια, ηγετικών χωρών της ΕΟΚ και των ΗΠΑ. Εφόσον συνεχιστεί η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Εφόσον χρησιμοποιούνται υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες μειονότητες ως μέσο επεμβάσεων και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα για τις μεγάλες δυνάμεις να κατακερματίζουν τα Βαλκάνια. Αυτή είναι η βασική αφετηριακή διαφωνία την οποία θέλαμε να την υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά και στη σημερινή σύσκεψη αλλά και δημόσια στον ελληνικό λαό».
Το Φλεβάρη του 2008, η Αλ. Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος τότε του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντιέται με την Ντ. Μπακογιάννη, ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία την ενημέρωσε για το θέμα της ΠΓΔΜ. Εκεί η τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Για άλλη μια φορά είπαμε στην κα Μπακογιάννη ότι παραμένουμε σταθεροί στη θέση που είχαμε διατυπώσει το 1992 για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληροί το όνομα της γειτονικής χώρας (...) Σήμερα μας απειλεί ενδεχομένως καινούρια φωτιά με τη δημιουργία αμερικανικών προτεκτοράτων στα Βαλκάνια. Ενα απ' αυτά είναι και το Κοσσυφοπέδιο που ανεξαρτητοποιείται, αλλά και η ΠΓΔΜ. Κι αυτό που μας ανησυχεί, πάνω απ' όλα κι ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το όνομα, είναι το γεγονός ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει κλοτσοσκούφι στη διαπάλη, που γίνεται στην περιοχή, ηγετικών μεγάλων δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας που μπήκε πρόσφατα με το ενεργειακό. Και σ' αυτό το κλοτσοσκούφι είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, η οποία λόγω των δεσμεύσεών της έχει και τα λιγότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα όποια περίπλοκα προβλήματα υπάρχουν».
Την επόμενη μέρα (21/02/2008) ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με τίτλο: «Απειλητικές για τους λαούς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΤΙΑ με τη δημιουργία προτεκτοράτων από τους ιμπεριαλιστές». Στο κύριο θέμα διαβάζουμε: «Οσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εάν και εφόσον περιέχει τον όρο Μακεδονία πρέπει να είναι απαρέγκλιτα ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού. Διότι αν δε θεωρηθεί γεωγραφικός, από κει και πέρα μπορεί να εγείρεται ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας, μειονότητας στην Ελλάδα».
***
Το 2006, σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος τότε του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ζήτημα της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, έλεγε: «Το παιχνίδι με την Ιστορία για την εξυπηρέτηση σύγχρονων πολιτικών σχεδίων έχει αποκτήσει πλέον γενικευμένο και επικίνδυνο χαρακτήρα. Η λύση για τους λαούς της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, όλης της περιοχής βρίσκεται μόνο στη φιλία, στη συνεργασία και την αλληλεγγύη, βρίσκεται μακριά από την ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", βρίσκεται μακριά και έξω από τις ευρωατλαντικές δομές».
Το ΚΚΕ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την παρέμβαση ΝΑΤΟ - ΕΕ από πολύ νωρίς. Σε άρθρο στον «Ριζοσπάστη» στις 22 Σεπτέμβρη 1991, που υπέγραφε ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος τότε της ΚΕ του Κόμματος, με τίτλο «ΚΚΕ: Στάση ευθύνης για τα εθνικά θέματα», αναφέρεται: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να αποκλειστεί στα Βαλκάνια κάθε επέμβαση από ξένη μη βαλκανική χώρα. Κι αυτό για τον εμφανή λόγο ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού βασικά της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές υποθάλπουν και ενθαρρύνουν αποσχιστικές τάσεις (...) Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση συνόρων ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Η θέση του ΚΚΕ είναι δεδομένη ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό ζήτημα"».
Δηλαδή σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους, σε όλη αυτή την 25ετία, με ανακοινώσεις, αποφάσεις, δηλώσεις, ομιλίες στελεχών του, από το ΚΚΕ διατυμπανιζόταν η ίδια θέση, όπως την διατύπωσε και ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα: «(...) όποια συμφωνία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΕΕ και το "διαίρει και βασίλευε" των ιμπεριαλιστών. Σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, εξάλειψη όλων των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όχι αποδοχή ανιστόρητων εννοιών περί μακεδονικού έθνους ή γλώσσας κ.λπ. Κι όλα αυτά βέβαια ενιαία ως πακέτο».
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια και την προσπάθεια να καλύψουν πίσω από αισχρά ψέματα τις ευθύνες τους για την υλοποίηση των σχεδίων ΝΑΤΟποίησης όλων των Βαλκανίων.  ριζοσπάστης  

*****
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - FYROM
Οταν ο κοσμοπολιτισμός συναντιέται με τον εθνικισμό...
Αποστολή του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, το 2001
Associated Press
Αποστολή του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, το 2001
Η συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και FYROM, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει πυροδοτήσει μια αποπροσανατολιστική πολιτική αντιπαράθεση, η οποία αφενός κρύβει τους βασικούς ευρωατλαντικούς στόχους αυτής της συμφωνίας, αφετέρου χρησιμοποιείται ως εργαλείο για μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Απ' τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να παρουσιάσει τη συμφωνία Ελλάδας - FYROM ως μια προοδευτική εξέλιξη, που είναι προς το συμφέρον των δύο λαών. Προφανώς στις προοδευτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγονται το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Σόρος, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Σοσιαλιστική Διεθνής του Γ. Παπανδρέου και πολλοί άλλοι που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία... Δυνάμεις που - η καθεμιά με τον τρόπο της - έχουν πρωτοστατήσει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, στην υποδαύλιση του αλυτρωτισμού και την αλλαγή συνόρων, στο αιματοκύλισμα των λαών.
Προσπαθεί, επίσης, με τον κοσμοπολίτικο μανδύα του, να εμφανιστεί ως αντίπαλος εθνικιστικών δυνάμεων, που για τους δικούς τους λόγους αντιδρούν στη συμφωνία, παραβλέποντας ότι ο ίδιος συγκυβερνά με μία τέτοια δύναμη. 
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του παρουσίασε τον Καμμένο ως «συνεπή» δύναμη. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Και την ίδια στιγμή βέβαια στοχεύει να προσεταιριστεί συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο φάσκει και αντιφάσκει.

Από την άλλη μεριά είναι η ΝΔ, που προσπαθεί να ψαρέψει στο χώρο του εθνικισμού (ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) - αυτό επιχείρησε να κάνει και με την πρόσφατη πρόταση μομφής - και κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρήσεις στο ζήτημα της συμφωνίας, χωρίς να αμφισβητεί όλους όσοι έσπρωξαν σε αυτήν.
Κοινός παρονομαστής και των δύο η στήριξη στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 Καθόλου περίεργο ότι δύο - φαινομενικά - αντίθετα ρεύματα, ο κοσμοπολιτισμός και ο εθνικισμός, συναντιούνται στο βασικό στρατηγικό στόχο. Αλλωστε, και ο κοσμοπολιτισμός έχει μέσα του στοιχεία εθνικισμού, και οι δύο συναντιούνται στην επιδίωξη της αστικής τάξης να αναβαθμίσει το διεθνή της ρόλο. 
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τονίζουν κάθε τόσο κυβερνητικά στελέχη ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να παίξει η Ελλάδα (η άρχουσα τάξη) ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αλλά και ο εθνικισμός δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την ανάγκη διεθνοποίησης της δράσης του κεφαλαίου, μέσα από την ενίσχυση των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Οι δύο αυτοί πόλοι λοιπόν όχι μόνο συναντιούνται, αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται. 
Αυτό κάνουν και όταν στρέφουν τα πυρά τους στο κομμουνιστικό κίνημα, το ΚΚΕ, με μπόλικη διαστρέβλωση, συκοφαντία, πρωτόγονο, ραφιναρισμένο μέχρι και γελοίο αντικομμουνισμό.
Από την υπογραφή της συμφωνίας αναμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - FYROM
Eurokinissi
Από την υπογραφή της συμφωνίας αναμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - FYROM
Τμήματα της ΝΔ, μαζί με διάφορες φυλλάδες τύπου «Μακελειού» και δημοσιογράφους τύπου Πορτοσάλτε, τη Χρυσή Αυγή, φτάνουν στο σημείο να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία περίπου «κομμουνιστική» δύναμη, που μάλιστα κάνει πράξη τη γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τη δεκαετία του 1920. 
Φτάσανε στο σημείο μάλιστα βουλευτές της να ρίχνουν τις ευθύνες για τη δημιουργία του προβλήματος στον Στάλιν, κρύβοντας έτσι το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όλα αυτά τα χρόνια, στα Βαλκάνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, συνεπικουρούμενος από διάφορες εφημερίδες, ΚΚΕεδολόγους και τρολ του διαδικτύου, πιάνει την πάσα και επιτίθεται στο ΚΚΕ, ότι δήθεν έχει αλλάξει θέση για το ζήτημα, ότι έχει ξεχάσει την «αυτοδιάθεση των λαών» κ.λπ. 
Μια επίθεση αναμενόμενη, γιατί το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, προβάλλει την ουσία της συμφωνίας και κυρίως αποκαλύπτει ότι τόσο το εθνικιστικό όσο και το κοσμοπολίτικο ρεύμα συναντιούνται στην υποστήριξη αυτών των σχεδιασμών.
Ας δούμε λοιπόν τα βασικά επιχειρήματά τους:
1) «Το ΚΚΕ άλλαξε θέση για το ζήτημα των σχέσεων με τη FYROM».
Η θέση του ΚΚΕ είναι ίδια και αναλλοίωτη εδώ και 25 χρόνια και έχει διατυπωθεί πολλές φορές από το 1992 (τότε που οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια), μέχρι σήμερα και με διάφορες αφορμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Αλέκα Παπαρήγα, μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1992): «(...) Είτε απαλειφθεί το όνομα είτε δεν απαλειφθεί είτε υπάρξει παραλλαγή του, τα προβλήματα για την Ελλάδα, αλλά και για τους λαούς των Βαλκανίων θα υπάρχουν, θα γίνονται όλο και πιο έντονα, εφόσον συνεχίζεται επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Βαλκάνια, ηγετικών χωρών της ΕΟΚ και των ΗΠΑ. Εφόσον συνεχιστεί η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (2008):«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επίσης αποκρύπτουν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη FYROM με τη δική τους συμφωνία και ότι το νέο κράτος - προτεκτοράτο που δημιουργείται, το Κοσσυφοπέδιο, δημιουργείται με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και με την αποστολή στρατού της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ».
Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις (2011):«Τις εξελίξεις στην περιοχή σφραγίζει η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η στρατηγική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η πιο άμεση εμπλοκή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σηματοδοτεί γενικότερα αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής (...) Συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ΠΓΔΜ για την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να δικαιολογηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που απαιτούν οι ΗΠΑ, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για τη σύνδεσή της με την ΕΕ (...) Ταυτόχρονα κι ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις διακηρύσσουν πως συζητούν μόνον το όνομα της γειτονικής χώρας, στην πραγματικότητα η αστική τάξη της ΠΓΔΜ θέτει με κάθε ευκαιρία ζήτημα αναγνώρισης "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας καθώς και ανάλογης "μειονότητας" στις βαλκανικές χώρες».
Διαψεύδονται πανηγυρικά, επομένως, οι αιτιάσεις για αλλαγή θέσης του ΚΚΕ, οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν να κρύψουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην εξυπηρέτηση των πιο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, επειδή αποκαλύπτει το ρόλο τους και την προσπάθειά τους να ντύσουν αυτόν το ρόλο με «προοδευτικό» και «αριστερό» περιτύλιγμα. 
Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλους όσοι ασχολούνταν με την ονοματολογία, προέβαλλε την ανάγκη να μπουν εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και να απαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί, που εμπεριέχονται στην αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας. Το ίδιο έκανε και τώρα.
2) «Η συμφωνία με τη FYROM δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αποτελεί επιθυμία του γειτονικού λαού».
Στις διάφορες ενημερώσεις της κυβέρνησης προς τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά προς το ΚΚΕ, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία δε θα συμπεριλαμβάνει όρους για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και ότι είναι μια συμφωνία άσχετη με το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης». 
Κι όλα αυτά παρά το ότι είχαν τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη συμφωνίας οι επόμενες Σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, στις 28 - 29 Ιούνη και στις 11 - 12 Ιούλη, αντίστοιχα. Και παρά το ότι οι κυβερνώντες της γειτονικής χώρας και ειδικά ο Ζάεφ, σε όλους τους τόνους, επισήμαιναν αυτόν το στόχο.
Η δημοσίευση της συμφωνίας απέδειξε πόσο «σοβαρές» είναι οι - κατά καιρούς - ΣΥΡΙΖΑίικες διαβεβαιώσεις. 
Μόλις στο άρθρο 2 της συμφωνίαςπεριλαμβάνονται οι «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας ότι θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως και τα χρονοδιαγράμματα της ενταξιακής διαδικασίας. 
Μάλιστα, από τα πρώτα μέτρα είναι η αποστολή επιστολής από την ελληνική κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ ότι αποδέχεται να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό με το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Οσο για το ότι αυτή η ένταξη είναι προϊόν της θέλησης του λαού της FYROM, εδώ η γελοιότητα βγάζει μάτι. Πίσω από τη «θέληση» του λαού έχουν άπειρες φορές κρυφτεί αντιδραστικές και αντιλαϊκές επιλογές. Πολύ περισσότερο που η θέληση ενός λαού δε διαμορφώνεται αυθόρμητα ούτε ελεύθερα, αλλά μέσα από πολύμορφες παρεμβάσεις, πιέσεις, εκβιασμούς, αυταπάτες και μάλιστα σε συνθήκες που το εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα είναι σε μεγάλη υποχώρηση. 
Εχουμε γνωρίσει πολύ καλά τι συμβαίνει, όταν η θέληση ενός λαού δεν συμβαδίζει με τα τρέχοντα συμφέροντα της άρχουσας τάξης... Να θυμίσουμε πόσες φορές επαναλήφθηκαν δημοψηφίσματα σε κράτη της ΕΕ, προκειμένου να «πεισθεί» «ελεύθερα» ο λαός, που για διάφορους λόγους διαφωνούσε με την ένταξη ή με άλλες επιλογές (π.χ. «Ευρωσύνταγμα»);
Στο λαό της FYROM λέγεται ό,τι λεγόταν και στον ελληνικό λαό από τις εδώ κυβερνήσεις, πως δήθεν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα φέρει χρήμα και δουλειές, σταθερότητα και ασφάλεια. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, φτάνει σε τέτοιο σημείο τυχοδιωκτισμού που, για να δικαιολογήσει τη βρώμικη αποστολή του, επικαλείται ως επιχείρημα το γεγονός ότι ο γειτονικός λαός καλείται - με το πιστόλι στον κρόταφο - να στηρίξει την πορεία της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ!
3) «Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει την πάγια μαρξιστική θέση περί εθνικής αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού».
Ο πρωθυπουργός και διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία που υπέγραψαν, προσπάθησαν να κάνουν μαθήματα μαρξισμού - λενινισμού στο ΚΚΕ, γύρω από το ζήτημα της αυτοδιάθεσης των λαών, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι δήθεν την απεμπολεί.
Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν, είναι να εμφανίζουν μια καρικατούρα του Λένιν, συγχέοντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση με το σημερινό ιδεολόγημα του αυτοπροσδιορισμού, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα αντιδραστικό εργαλείο για την αλλαγή συνόρων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Εκτός των άλλων, ο Λένιν μιλούσε για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης σε μια εποχή που δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των εθνικών κρατών, μεγάλα έθνη βρίσκονταν ακόμα υπό το ζυγό ισχυρών αυτοκρατοριών και αποικιοκρατικών κρατών.
«Γι' αυτό η τάση (η επιδίωξη) κάθε εθνικού κινήματος είναι ο σχηματισμός εθνικών κρατών, που ικανοποιούν καλύτερα αυτές τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού. Προς το σχηματισμό αυτό σπρώχνουν οι πιο βαθιοί οικονομικοί παράγοντες και, για το λόγο αυτό, για όλη τη Δυτική Ευρώπη - κάτι παραπάνω: για όλο τον πολιτισμένο κόσμο - χαρακτηριστικό φυσιολογικό φαινόμενο για την κεφαλαιοκρατική περίοδο είναι τα εθνικά κράτη (...) Με την έννοια αυτοδιάθεση των εθνών εννοούμε τον κρατικό χωρισμό τους από ξένα εθνικά σύνολα, εννοούμε το σχηματισμό αυτοτελούς εθνικού κράτους» (Β. Ι. Λένιν: «Για το Δικαίωμα Αυτοδιάθεσης των Εθνών», «Απαντα», τ. 25, σελ. 261.)
Επίσης, αντιμετώπιζε αυτό το ζήτημα σε συνάρτηση με το βασικό καθήκον της ανατροπής του καπιταλισμού.
«Οι διάφορες διεκδικήσεις της δημοκρατίας, μαζί και η αυτοδιάθεση, δεν είναι κάτι απόλυτο, αλλά ένα "μέρος" του πανδημοκρατικού (σήμερα: πανσοσιαλιστικού) "παγκόσμιου" κινήματος. Μπορεί σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις το μέρος να έρχεται σε αντίθεση με το όλο και τότε πρέπει να απορρίπτεται» (Β. Ι. Λένιν, «Τα αποτελέσματα της συζήτησης για την αυτοδιάθεση». «Απαντα», τ. 30, σελ. 39).
Ο Λένιν επισήμανε: «Το άρθρο του προγράμματός μας για την αυτοδιάθεση των εθνών δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς παρά μόνο με την έννοια της πολιτικής αυτοδιάθεσης, δηλαδή του δικαιώματος αποχωρισμού και σχηματισμού ανεξάρτητου κράτους» (Β. Ι. Λένιν, «Θέσεις πάνω στο Εθνικό Ζήτημα», «Απαντα», τ. 23, σελ. 315).
Ταυτόχρονα, συμπλήρωνε:
«Η αναγνώριση (...) του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης όλων των εθνοτήτων δε σημαίνει καθόλου πως οι σοσιαλδημοκράτες (κομμουνιστές) παραιτούνται από το να δώσουν δική τους εκτίμηση όσον αφορά τη σκοπιμότητα του κρατικού αποχωρισμού του ενός ή του άλλου έθνους σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αντίθετα οι σοδιαλδημοκράτες πρέπει να δίνουν ίσα - ίσα δική τους εκτίμηση, παίρνοντας υπόψη τόσο τις συνθήκες εξέλιξης του καπιταλισμού και της καταπίεσης των προλετάριων των διαφόρων εθνών από την ενωμένη αστική τάξη όλων των εθνοτήτων, όσο και τα γενικότερα καθήκοντα της δημοκρατίας και στην πρώτη σειρά και πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της ταξικής πάλης του προλετάριου για το σοσιαλισμό» (Β. Ι. Λένιν, «Θέσεις πάνω στο Εθνικό Ζήτημα», «Απαντα», τ. 23, σελ. 316).
Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τις θεωρητικές αρλούμπες των ΣΥΡΙΖΑίων;
 Ισα - ίσα αποδεικνύουν μόνο την ορθότητα και τη σωστή αφετηρία της τοποθέτησης του ΚΚΕ για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, για την ένταξη στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με την επιβίωση των σπερμάτων του αλυτρωτισμού.
Στις σημερινές συνθήκες η λεγόμενη «αυτοδιάθεση», πολύ περισσότερο ο «συλλογικός αυτοπροσδιορισμός», έχει αξιοποιηθεί για υποδαύλιση εθνικισμών, αλυτρωτισμών, για ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αλλαγές συνόρων, με πρωτεργάτες στα παραπάνω τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόσχιση του Κοσσόβου από τη σερβική επικράτεια και η μετεξέλιξή του σε «ανεξάρτητο» κράτος, στην πραγματικότητα σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.
Αλλο παράδειγμα είναι το πώς αξιοποιείται από τον ιμπεριαλισμό το Κουρδικό. 
Η αστική τάξη εκεί έχει τα δικά της συμφέροντα. Μπλέκεται στους ανταγωνισμούς κι ενώ τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων επιβάλλουν τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, τα κουρδικά επιτελεία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται για το διαμελισμό του Ιράκ και της Συρίας.
Ο αυτοπροσδιορισμός καμία σχέση δεν έχει με τη μαρξιστική έννοια της αυτοδιάθεσης των εθνών και είναι καθαρός υποκειμενισμός, δηλαδή λίγο - πολύ «είσαι ό,τι θες να είσαι ή ό,τι δηλώνεις πως είσαι»... 
Πολύ βολικό επιχείρημα για όσους θέλουν να μπαρουτιάσουν περιοχές, στις οποίες συνυπάρχουν εθνότητες (με διαφορετικές γλώσσες, έθιμα, ακόμα και θρησκεία), όπως συνέβη στα Βαλκάνια.
Το δήθεν δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στρώνει το έδαφος σε όσους επιδιώκουν να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική» στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την αμφισβήτηση των συνόρων (π.χ. της Συνθήκης της Λοζάνης) και του εδαφικού status στην περιοχή, κάτι άλλωστε που δεν το κρύβουν εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία.
Να λοιπόν ο αντικειμενικά επικίνδυνος ρόλος που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.
4) «Η συμφωνία υλοποιεί τις πάγιες θέσεις του κομμουνιστικού κινήματος για το Μακεδονικό και τους Σλαβομακεδόνες».
Εκεί βέβαια που τόσο η μια όσο και η άλλη πλευρά δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας και αντιΚΚΕ μένους, είναι το ζήτημα των Σλαβομακεδόνων.
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, με δημοσιεύματα στην «Αυγή» και δηλώσεις στελεχών του, κατηγορεί το ΚΚΕ ότι πρόδωσε όσους σλαβόφωνους αγωνίστηκαν μέσα απ' τις γραμμές του ΔΣΕ. Αποτελεί θράσος, φυσικά, να μιλάει εξ ονόματος αυτών των αγωνιστών μια πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε με ιδιαίτερο ζήλο και καταστολή το άγαλμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τρούμαν, ο οποίος τους αιματοκύλισε με τη στρατιωτική επέμβαση την περίοδο 1946 - 1949.
Η δε ΝΔ, απ' την άλλη μεριά, αναφέρεται, ως πηγή της σημερινής κατάστασης, στη θέση περί Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας και την απόφαση της 5ης Ολομέλειας του ΚΚΕ.
Η αλήθεια είναι φυσικά τελείως διαφορετική. Οι όποιες αποφάσεις του ΚΚΕ - ανεξάρτητα από λαθεμένες εκτιμήσεις που έγιναν και που, όμως, διορθώθηκαν στην πορεία - είχαν ως βασικό κριτήριο, στην τακτική τους, το τράβηγμα αυτών των πληθυσμών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, να μη γίνουν ουρά των αστικών τάξεων και όχι φυσικά την ενσωμάτωσή τους σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το κριτήριο ήταν βαθιά ταξικό. Ετσι, για παράδειγμα, οι Σλαβομακεδόνες πήραν μέρος στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, πάλεψαν ενάντια στη γερμανική και βουλγαρική κατοχή και στη συνέχεια στον αγώνα του ΔΣΕ.
Οπως, αντίστοιχα, βαθιά ταξικό ήταν και το κριτήριο της ελληνικής αστικής τάξης. Και τότε που τους ονόμαζε ΕΑΜοβούλγαρους και τους έστηνε στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά και τότε που προσπαθούσε να τους προσεταιριστεί, στο πλαίσιο των συμφωνιών με τον Τίτο, υλοποιώντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ.
Την πολιτική του Τίτο, να χαρακτηρίσει τους κατοίκους του γεωγραφικού χώρου της Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας χωριστή «μακεδονική» εθνότητα, κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσει στο μέλλον ανεξάρτητη εθνική υπόσταση, την ανέχτηκαν οι μετεμφυλιακές ελληνικές κυβερνήσεις και την υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστές, γιατί, μετά τη σύγκρουση με τη Σοβιετική Ενωση, μια τέτοια πολιτική εξυπηρετούσε τα σχέδιά τους.
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το άρθρο του βουλευτή της ΝΔ Κ. Τασούλα, στην «Καθημερινή», στις 18.6.2018. «Ηταν σημαντικό βήμα (σ.σ. οι συμφωνίες με τον Τίτο) στην ελληνογιουγκοσλαβική προσέγγιση, μια προσέγγιση που επέβαλαν ο ψυχρός πόλεμος και ιδιαίτερα η αποκοπή του Τίτο από τον σοβιετικό συνασπισμό. Μιας προσέγγισης που έκανε το κράτος που είχε διεκδικήσει τη δεκαετία του '40 την ελληνική Μακεδονία να γίνει, παρά ταύτα, περιφερειακός εταίρος της χώρας μας, γιατί και για το ΝΑΤΟ και για μας η Γιουγκοσλαβία έπρεπε να διατηρηθεί εκτός σοβιετικής επιρροής...».
Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα, χωρίς την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, μετά το 1991, δεν ήταν δυνατόν από μόνα τους να αναβιώσουν το παλιό Μακεδονικό ζήτημα, το οποίο, ως ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων, είχε πάψει να υπάρχει.
Αρα λοιπόν η καλύτερη τιμή σε αυτούς τους σλαβόφωνους μαχητές, που έδωσαν τη ζωή τους μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, είναι η συνέχιση της πάλης ενάντια στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, όπως αυτή υλοποιείται σήμερα απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωματώνεται περισσότερο στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, όσο θα συγκλίνει στρατηγικά με αντιδραστικές εθνικιστικές δυνάμεις, τόσο θα καταφεύγει σε ακόμη μεγαλύτερες γελοιότητες, προκειμένου να αναζητήσει αριστερό άλλοθι και να διαμορφώσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Αυτό βέβαια καθόλου δε μειώνει τον επικίνδυνο ρόλο στην αθώωση του ιμπεριαλισμού και στην επίθεση στο ΚΚΕ, που πρέπει να βρει απάντηση από αριστερούς, ριζοσπάστες, προοδευτικούς ανθρώπους, από το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνολικά.