-"«είναι σαφές, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν»"
"-«οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα»
διότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους - μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα»"
-"«ευχαριστούμε τους Έλληνες συμμάχους μας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα»"
- "«μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία» είναι η λύση «που προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων»,
αν και η βάση των διαπραγματεύσεων είναι η ύπαρξη
«δύο συνιστώντων κρατών»
όπως προέβλεπε και το διχοτομικό σχέδιο Ανάν που είχαν στηρίξει οι ΗΠΑ."
Όσο η ελληνική κυβέρνηση προωθεί αντιλαϊκά μέτρα η ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της είναι το μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα, που συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους θα συνδυαστεί με νέα επώδυνα μέτρα.
Επιπλέον, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»,
δείχνει πως τις ΗΠΑ κυρίως ενδιαφέρονται για την «ενεργειακή ασφάλεια» και τις επενδύσεις των αμερικανικών μονοπωλίων που έχουν άμεση σχέση με την επέμβαση στη Συρία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για αυτό ο Μπάρακ Ομπάμα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας και τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει «θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένουτου πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει», προσθέτει ότι «η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία» και ξεκαθαρίσει πως «είναι σαφές, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν».
Καθιστά σαφές ότι «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις» τότε θα έχει «φίλο και σύμμαχο τις ΗΠΑ» και συνδέει μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους με την προώθηση και νέων των αντιλαϊκών μέτρων, λέγοντας ότι «θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».
Δηλώνει ακόμα πως στήριξε τις προσπάθειες για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη διότι «η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός μας εταίρος και έχουμε θεμελιώδες οικονομικό συμφέρον σε μια Ευρώπη σταθερή και αναπτυσσόμενη».
Για την επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέρει πως αφορά «τη συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία»
και προσθέτει «η τρομοκρατική απειλή από ομάδες σαν το ISIS αποτελεί κίνδυνο για όλους μας. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και το ISIS έχουν προκαλέσει κύματα μεταναστών και προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα», κρύβοντας την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που είναι και η αιτία του Προσφυγικού.
Αναφέρει πως «οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» διότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους - μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα», δηλώνει «ευχαριστούμε τους Έλληνες συμμάχους μας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα» και αναφέρει πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επιχείρηση επιτήρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» που υποτίθεται ότι είναι για το Προσφυγικό.
Ειδικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δείχνει ολοφάνερα ότι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα θα συνεχισθεί, καθώς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα «καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» και δηλώνει πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας».
Στο Κυπριακό καθιστά σαφές πως κριτήριο των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος των πηγών και των δρόμων της ενέργειας και οι επενδύσεις των αμερικανικών μονοπωλίων. Αναφέρει «επικροτώ την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Κύπριοι ηγέτες στις έως τώρα διαπραγματεύσεις και ελπίζω να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία»
που όπως σημειώνει «θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή. Θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μια μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».
Ισχυρίζεται ότι «μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία» είναι η λύση «που προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων»,
αν και η βάση των διαπραγματεύσεων είναι η ύπαρξη «δύο συνιστώντων κρατών» όπως προέβλεπε και το διχοτομικό σχέδιο Ανάν που είχαν στηρίξει οι ΗΠΑ.
Γι Αυτό: