Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

25 Ιουνίου, 2023

Για τη Μουσουλμανική Μειονότητα →Απαντήσεις απ' το ΚΚΕ


Ερη Ριτσου:
Συνέντευξη της Εμπρού Γιουσούφ, υποψηφίας βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γ. Μηλιώνη:

Ερ: Σχεδόν σε κάθε προεκλογική περίοδο, αλλά ιδιαίτερα σε αυτή, η Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αλληλοκατηγορίες για κατευθυνόμενη ψήφο από το Τουρκικό Προξενείο. Ποιά είναι η πραγματικότητα και γιατί το θέμα αυτό αναδεικνύεται με τέτοια ένταση τώρα;
   Απ: Πρόκειται για καραμπινάτο αποπροσανατολισμό και απίστευτη υποκρισία.
Πρώτον, γιατί η όλη συζήτηση δεν αφορά τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η μειονότητα στη Θράκη, προβλήματα που έχουν κοινή μήτρα με όσα ζει και η πλειονότητα. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που εξασφαλίζει πόρους και επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο για την περιβόητη «ανάπτυξη της Θράκης», αλλά καταδικάζει το λαό της περιοχής στην ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, στα οποία κατέχουμε αρνητικές πρωτιές ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.
Δεύτερον, γιατί αυτή η συζήτηση γίνεται με φόντο την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, που ομονοούν στο πως θα ξεζουμίζουν τους λαούς τους, αλλά ανταγωνίζονται για το ποιος θα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, πως θα αναβαθμίσουν -όπως λένε- τον γεωπολιτικό τους ρόλο. Για αυτό και οι δύο εργαλειοποιούν τη μειονότητα, για αυτό στήνουν μηχανισμούς προπαγάνδας και χειραγώγησης, σε ένα σκηνικό που από μακριά «μυρίζει» επικίνδυνες για όλους τους λαούς της περιοχής «διευθετήσεις» και μάλιστα υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα.
Τρίτον, γιατί η δράση αυτών των μηχανισμών είναι γνωστή εδώ και χρόνια σε όλους, ιδιαίτερα στα κόμματα που κυβέρνησαν και ας εμφανίζονται τώρα ως «πεφτοσυννεφάκηδες». Άλλωστε, τους ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς αξιοποιούν και οι ίδιοι για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για να υφαρπάξουν την ψήφο της μειονότητας για να συνεχίσουν την ίδια βάρβαρη πολιτική και μετά να κουνάνε και το δάχτυλο, λες και η μειονότητα τους χρωστάει για τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, μετανάστευσης και σχολικής διαρροής, για την απαράδεκτη κατάσταση στο οδικό δίκτυο, στις δομές υγείας και πρόνοιας, για το γεγονός ότι ολόκληρος Δήμος Αρριανών είναι χωρίς Κέντρο Υγείας και ολόκληρη η Ροδόπη με μόλις ένα ασθενοφόρο και τόσα άλλα!

Ερ: Πως αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την μουσουλμανική μειονότητα, γιατί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της μουσουλμανικής μειονότητας να ψηφίσουν ΚΚΕ στις κάλπες της Κυριακής;
   Απ: Γιατί ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ και στη Ροδόπη θα σημαίνει δυνατός ο ίδιος ο λαός, δυνατή και η φωνή της μειονότητας για όλα τα ζωτικά της προβλήματα. Γιατί αυτή η δύναμη θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και στους κόλπους της μειονότητας για να παλέψουμε ενάντια σε μια από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, να κάνουμε ουσιαστική 100% αντιπολίτευση για τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες.
Η φωνή της μειονότητας θα φθάνει μέσα στη βουλή, όχι ως παρακάλια -όπως γίνεται σήμερα από τους υπόλοιπους βουλευτές των αστικών κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από την μειονότητα ή την πλειονότητα, ψηφίζουν κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που πλήττει τόσο την μειονότητα, όσο και ολόκληρο το λαό- αλλά ως μαχητική διεκδίκηση που θα δίνει κουράγιο και θα δείχνει το δρόμο του αγώνα που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, η νεολαία, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουμε.
Το ΚΚΕ διαχρονικά για αυτή την κοινή δράση μειονότητας και πλειονότητας παλεύει, ενάντια σε κάθε διαχωρισμό, ενάντια στο εθνικιστικό μίσος που καλλιεργούν όσοι θέλουν να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες μας, ενάντια και στον κοσμοπολιτισμό κάποιων που ρίχνουν νερό στον ίδιο ιμπεριαλιστικό μύλο από διαφορετική πλευρά.

Ερ: Με αφορμή και την πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τον φράχτη στον Έβρο και τα «κλειστά ή ανοιχτά» σύνορα...
   Απ: Το πολύνεκρο αυτό έγκλημα έχει την υπογραφή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που υπηρετούν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και τη συνθήκη του Δουβλίνου που συμφωνούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα προετοιμάζουν τώρα με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση, επί της ουσίας καταργούν ολοκληρωτικά τη συνθήκη της Γενεύης που προάσπιζε τα δικαιώματα των προσφύγων. ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν διαλέξει το «στρατόπεδο των κερδών» στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!
H ένταση της καταστολής με την Frontex, με το φράχτη στον Έβρο, με τις επαναπροωθήσεις, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνουν, αφού ανοίγουν τις ορέξεις των διακινητών που διατηρούν περίεργες σχέσεις με τις ανεξέλεγκτες ΜΚΟ, τις οποίες χρηματοδοτεί η ΕΕ. Παράλληλα αναζητούν νέα πιο επικίνδυνα δρομολόγια θανάτου, αυξάνουν την ταρίφα της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων.
Ειδικά στην περιοχή μας ο φράχτης έφερε άλλους δρόμους και διαύλους, πχ από τη Βουλγαρία. Και το δράμα συνεχίζεται, με δεκάδες πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους στα περάσματα, στην Εγνατία οδό, αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο. Τα τροχαία είναι πλέον καθημερινές τραγικές ειδήσεις και μετράμε θύματα πρόσφυγες και ανυποψίαστους οδηγούς, στην προσπάθεια των διακινητών να αποφύγουν τις καταδιώξεις και τις συλλήψεις.
Η ουσία βρίσκεται στο ότι η ΕΕ ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» ανάλογα με τις ανάγκες που έχει σε φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Αυτήν την πραγματικότητα βιώνουμε εδώ και μια δεκαετία και οι νέοι της μειονότητας στη Θράκη, με άλλους όρους βέβαια. Με τη δράση δουλεμπορικών γραφείων και την βαριά εκμετάλλευση στα κάτεργα της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπου μετράμε υπερεκμετάλλευση, εργοδοτικά εγκλήματα με σακατεμένους, ακόμα και νεκρούς. Ο λαός της περιοχής γνωρίζει από πρώτο χέρι το δράμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, από περασμένες δεκαετίες, αλλά και από τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει.
Το ΚΚΕ παλεύει για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για τους όρους φιλοξενίας τους, για την καταγραφή τους στις χώρες που βρίσκονται μαζικά συγκεντρωμένοι, όπως η Τουρκία ή η Λιβύη, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε από εκεί κατευθείαν να ταξιδεύουν στις χώρες τελικού προορισμού τους, που κατά βάση δεν είναι η χώρα μας.
Παράλληλα καταθέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις συνθήκες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και περιμένουμε τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν με σαφήνεια.

Ερ: Γιατί το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ και διπλωματών κρατών της δυτικής πλευράς της Μαύρης Θάλασσας, στην Αλεξανδρούπολη, στις αρχές του μήνα, ως «πολύ σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής στο μακελειό του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία»;
   Απ: Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες επισκέψεις στην περιοχή, πολύ περισσότερο στην Αλεξανδρούπολη, που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που διεξάγει με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι εξελίξεις όμως μαρτυρούν ότι πάμε για περαιτέρω κλιμάκωση με την αποστολή τεράστιων ποσοτήτων πολεμικού υλικού, μαχητικών αεροπλάνων και άλλων πολεμικών μέσων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Ουκρανία, με την αποστολή έμψυχου δυναμικού και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και αξιωματικών. Με τις απειλές της Ρωσίας να δυναμώνουν προς πάσα κατεύθυνση και τον πυρηνικό όλεθρο να μην αποτελεί απλώς μια «επιθετική ρητορική», αλλά ένα εφιαλτικό σενάριο για τους λαούς.
Όταν με αυτές τις εξελίξεις έχεις μετατρέψει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, στην ουσία έχεις βάλει τα φιτίλια και περιμένεις πότε θα ανάψει το σπίρτο. Αυτό έκαναν και κάνουν οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Για αυτό το ΚΚΕ κλιμακώνει τη δράση του με όλους τους τους τρόπους για να μην γίνουμε τελικά ένα ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα και ταυτόχρονα στόχος αντιποίνων από αντίπαλα στρατόπεδα. Για αυτό διοργανώσαμε δεκάδες συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις, αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις απέναντι στα ΝΑΤΟϊκά πλοία, στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκή βάση, στην παράδοση στους μακελάρηδες ελληνικών στρατοπέδων όπως του Γιαννούλη στον Έβρο και του Πετροχωρίου στην Ξάνθη, άλλων κρίσιμων υποδομών όπως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και καλούμε το λαό της περιοχής να δυναμώσει την αντιπολεμική του πάλη, την επαγρύπνηση και την αντίσταση στα πολεμοκάπηλα σχέδια.
Μπορούμε να συναντηθούμε ακόμα πιο πολλοί στο δρόμο του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, για την ειρήνη και την φιλία των λαών.
Μπορούμε να συναντηθούμε και στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή ακόμα πιο αποφασιστικά, να δυναμώσουμε το ΚΚΕ!