Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

03 Απριλίου, 2016

Τα «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ

Επανέρχονται τα σενάρια για διεύρυνση της κυβέρνησης, αντανακλώντας τις διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να χειραγωγηθεί ο λαός.
«Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται από ένα μόνο κόμμα, χρειάζεται τη διαμόρφωση πολιτικού - κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων. Σε μια καθαρή κατεύθυνση, όμως, αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, στην εφημερίδα «Realnews», κάνοντας άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Αφού υπενθύμισε το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, προέτρεψε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «να παρακολουθήσουν τις αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Πρόσθεσε ότι «η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου δεν μπορεί να γίνει με όρους δορυφοροποίησης του προς τη συντηρητική παράταξη», υποδεικνύοντας στην Φ. Γενημματά και στον Στ. Θεοδωράκη ποιον από τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να διαλέξουν.
«Η επιδίωξη μας είναι ένα αριστερό προοδευτικό σχέδιο, όχι με όλη τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά με τις δυνάμεις της που θέλουν να εγκαταλείψουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές», δήλωσε στην «Αυγή» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, θέτοντας τα όρια των νέων ψευδεπίγραφων διαχωριστικών γραμμών. 
Επίσης, κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ότι βρίσκονται σε «πλήρη αναντιστοιχία» με τη «θετική κινητικότητα» που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ΚΕΑ με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αθωώνοντας μεταξύ άλλων τα εγκλήματα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας.

Και ο Μάρτιν Σουλτς στο «παιχνίδι»

Δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου αναφέρουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, στην Αθήνα έγινε για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Μ. Σουλτς είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αλ. Τσίπρα, την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη.
«Οι συνομιλητές του δεν επεκτείνονται σε πολλές λεπτομέρειες, αν και υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έκανε τις συναντήσεις με αμιγώς προσωπική του πρωτοβουλία. 
Ότι επιχείρησε διακριτικά να παίξει ένα ρόλο ''προξενητή'' διερευνώντας για λογαριασμό του κ. Τσίπρα τις δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας», γράφει το «Βήμα της Κυριακής». 
«Είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήθελαν από το Σεπτέμβριο μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα χωρίς τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Τώρα, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα προβλήματα της Ελλάδας και ότι ο κυβερνητικός εταίρος του, τού αφαιρεί αξιοπιστία», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
«Η ξαφνική και ολιγόωρη επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα πριν από επτά ημέρες αναζωπύρωσε τα σενάρια περί διεύρυνσης της κεντροαριστεράς και η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενδεχομένως να παίξει καταλυτικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση», υποστηρίζει το «Έθνος».
Στην παρούσα φάση, τουλάχιστον σε επίπεδο φραστικών διακηρύξεων, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή και της ΝΔ σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ενώ παράλληλα δίνουν έμφαση στην κοινή δράση των κομμάτων τους και την ανασυγκρότηση του πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερού χώρου.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίστηκε έτοιμος να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση. Επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε στο χώρο του «αριστερού ρεαλισμού», δήλωσε πως «οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε».