Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

22 Μαρτίου, 2018

ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ☺ΓΙΑ "ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ??!!




Συνέντευξη Τύπου, για τη δομή «Βοήθεια στο σπίτι», παραχώρησαν χθες, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου  Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Δημήτρης Πελεκούδας.

Ο κ. Τουλγαρίδης, ανέφερε τα εξής:
«Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο και μακροχρόνιο αγώνα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για την μονιμοποίησή τους. Είναι αγώνας δίκαιος, τίμιος, σωστός.



Εργάζονται επί 15 συνεχόμενα  έτη σε όλους τους Δήμους της χώρας,  παρέχοντας δωρεάν τις   υπηρεσίες του στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ της χώρας μας, καλύπτοντας συνολικά πάνω από 100.000 ωφελούμενους. 
Απευθύνεται σε ανθρώπους που:                                              
  • δεν εξυπηρετούνται πλήρως,     
  • που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,   
  • που ζουν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι,                           
  • που δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η  παροχή μιας  οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε  Ηλικιωμένους και Άτομα με Αναπηρία, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής και αυτόνομη διαβίωσή τους, η  παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αυτών, αυτό ποτέ δεν επιτεύχθηκε αφού ποτέ το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αναπτύχθηκε ολοκληρωμένα, δεν στελεχώθηκε και  δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς.

Το Βοήθεια στο Σπίτι (Β.σ.Σ) σήμερα στελεχώνεται από 3 βασικές  ειδικότητες εργαζομένων.
  • Κοινωνικοί Επιστήμονες   
  • Νοσηλευτές
  • Οικογενειακοί Βοηθοί
Στο Δήμο της Πάτρας εργάζονται σήμερα 16 εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι σε 6 δομές (Κεντρικού, Νοτίου Διαμερίσματος,  Δ. Ενότητες Μεσσάτιδος,  Παραλίας, Ρίου, Βραχνεΐκων).  Παρέχουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 400  νοικοκυριά που είναι ωφελούμενοι,  οι ανάγκες είναι περίπου διπλάσιες συγκρίνοντας με  τα αιτήματα που έχουμε.  Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι πριν από  3ετίας εξυπηρετούνταν περίπου 320 νοικοκυριά.       
Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία,  ανάγκη για το Βοήθεια στο Σπίτι, συνολικά στην Ελλάδα, έχουν πάνω από 500.000 άνθρωποι. Μια ανάγκη που καθημερινά μεγαλώνει  λόγω της φτώχειας και της ανέχειας,  όμως οι δομές και το προσωπικό δεν επαρκούν  να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
Παρ όλη την κοινωνική του αναγκαιότητα, το πρόγραμμα  βρίσκεται διαρκώς   σε εκκρεμότητα, με  ευθύνη των εκάστοτε  κυβερνήσεων. Αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αυτά της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του, των εργασιακών σχέσεων ομηρίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα χρόνια τώρα.  
H νομολογία δε που έχει ψηφιστεί (και τελεί υπό αναστολή),  αφήνει ορθάνοιχτο το δρόμο  σε  κάθε Δήμο να αποφασίσει για το αν θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα ή όχι, την διασύνδεση της  χρηματοδότησης  του με τα ασφαλιστικά ταμεία, την εμπορευματοποίηση του με  είσοδο  των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (Μ.Κ.Ο),  οι οποίες ουσιαστικά,  θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως «Δούρειος Ίππος» για το χτύπημα της σταθερής - μόνιμης δουλειάς  και σε αυτό το τομέα .            

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας,  από τα πρώτα ζητήματα που ανέδειξε ήταν και η αναγκαιότητα του προγράμματος και η πλήρης ανάπτυξή του με βάση τις ανάγκες. Αναδείχνοντας  σε καίριο ζήτημα για την συνέχεια του, τις προσλήψεις του αναγκαίου  μόνιμου προσωπικού , την  μονιμοποίηση των ήδη  εργαζόμενων, που χρόνια τώρα βρίσκονται σε ομηρία.

Οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, κρατάει στον αέρα το πρόγραμμα,  σε ομηρία τους εργαζόμενους, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης  στους Δήμους. Οι πλειοψηφία των εργαζομένων είναι τα τελευταία 15 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η συνέχιση του προγράμματος απαιτώντας από την  κυβέρνηση την πλήρη χρηματοδότηση του και την  μονιμοποίηση τώρα όλων  των εργαζόμενων.

Με αγωνιστικές  πρωτοβουλίες της η δημοτική αρχή όπως οι  πορείες για την ανεργία  Πάτρα – Αθήνα και Πάτρα - Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου,  θέτει  επιτακτικά  το ζήτημα της μονιμοποίησης των συγκεκριμένων συμβασιούχων και της χρηματοδότησης  των συγκεκριμένων δομών, αλλά και σειράς άλλων κρίσιμων για την λαϊκή οικογένεια  δομών, όπως  είναι  οι  εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι καθαρίστριες των σχολείων, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα   κ.λ.π. 

Στις σημερινές συνθήκες,  που η κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχώς επιδεινώνεται, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  να έχει εφήμερο χαρακτήρα, ούτε να παραδοθεί στην επιχειρηματική δράση ή  η χρηματοδότησή του να βαρύνει αύριο  τα ασφαλιστικά ταμεία ή τον προϋπολογισμό των δήμων.

Η  ανάγκη ανάπτυξης των δημοσίων και δωρεάν προνοιακών υπηρεσιών, χωρίς πλαφόν και περικοπές,  ενταγμένες σε  ένα  αποκλειστικά καθολικό δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης,  γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική και είναι  ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης. 

Οι δομές αυτές πρέπει να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό  χωρίς  την εμπορευματοποίηση τους  από Μ.Κ.Ο, Κοιν.Σ.Επ  κλπ, που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, απεναντίας θα επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά και τα ασφαλιστικά ταμεία.  

Ζητάμε:
  • Την συνέχιση και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του προγράμματος  Βοήθεια στο Σπίτι
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων,  ώστε να καλυφθούν οι  αυξανόμενες ανάγκες, οι συνταξιοδοτήσεις, καθώς επίσης και να διασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις  για την λειτουργία τους.
  • Να παρέχονται υπηρεσίες αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ.
  • Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη , χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν,  αποσυνδεδεμένες  από την ασφαλιστική,  εισοδηματική κατάστασή τους.
Ο κ. Πελεκούδας επανέλαβε ότι το αίτημα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για μονιμοποίησή τους, είναι δίκαιο και πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ομηρία τους. Τόνισε ότι ο Δήμος Πατρέων θα είναι κοντά τους και θα στηρίξει τον αγώνα τους μέχρι τέλους, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και στην πολιτική της, που ευνοεί το κεφάλαιο, αλλά θεωρεί κόστος τους εργαζόμενους.



Συνάντηση με τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας, Δημήτρης Πελεκούδας, συναντήθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο με τις εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στη συνάντηση οι εργαζόμενες ζήτησαν τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στον αγώνα τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων προσυπόγραψε κείμενο στο οποίο οι εργαζόμενες συγκεντρώνουν υπογραφές πολιτών υπέρ της μόνιμης θεσμικής κατοχύρωσης όλων των εργαζομένων, κατάργηση της 15ετούς εργασιακής ομηρίας, αναγνώριση της πραγματικής εργασιακής σχέσης των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων και θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τους.

Δες Ακόμη: